• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Můžeme s někým žít šťastně až na věky? Vztahový dokument zkoumá polyamorii, otevřené vztahy i konzervativní manželství | Kinobox.cz
    https://www.kinobox.cz/clanek/22819-muzeme-s-nekym-zit-stastne-az-na-veky-vztahovy-dokument-zkouma-polyamorii-otevrene-vztahy-i-konzervativni-manzelstvi
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Otevřený vztah vyžaduje hodiny rozhovorů. Není to únik, říká nemonogamní pár - Žena.cz - magazín pro ženy
    https://zena.aktualne.cz/otevrene-vztahy/r~70f6228e551711ed8d680cc47ab5f122/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    No a pak se na nás řítí tohleto umění...

    Hranice lásky (2022) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/914035-hranice-lasky/prehled/

    🤷‍♂️
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Recenze

    Recenze inscenace Tumor: Polyamor v pražském A Studiu Rubín - Aktuálně.cz
    https://magazin.aktualne.cz/kultura/divadlo/fricova-tumor-polyamor-tezka-rubin-recenze/r~175443e643f111ed8c6f0cc47ab5f122/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Nemám s tím nic společného, neviděl, jsem, zaujalo tématem, kdyžtak smažu.

    Tumor: Polyamor / A studio Rubín
    https://astudiorubin.cz/inscenace/tumor-polyamor

    „Jsme tady. Všichni. A je to tak, jak to je.“
    Hlavní téma rakoviny, jejího bujení a metastáz je dáváno do paralely s fenoménem polyamorie. Jak je možné sdílet lásku mezi více jak dvěma lidmi? Roste s počtem partnerů i míra lásky? Musí se vstup třetího partnera do vztahu chápat jako nevěra, nebo je to naše normativní myšlení, které když překonáme, najdeme cestu z emocionální katastrofy? Je možné všechno to bujení přežít?
    Projekt Tumor: Polyamor je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP. Navazuje na jedinečnou spolupráci A studia Rubín s česko-skandinávským performativním kolektivem T.I.T.S., který se tentokrát propojil s kulturním prostorem Pikene på Broen z norského Kirkenes.
    AUTOR: T.I.T.S: & A studio Rubín
    TEXT: Dagmar Fričová
    REŽIE: Nela H. Kornetová
    DRAMATURGIE: Lucie Ferenzová
    VÝPRAVA, PROJEKCE, LIGHT DESIGN: Jan Hajdelák Husták
    HUDBA: Björn Honsson
    HRAJÍ: Jaro Viňarský, Tereza Težká, Mathew Rogers
    📝 VSTUPENKY:
    280 Kč / 150 Kč / 70 Kč (studenti uměleckých škol)
    Předprodej tady ➡ https://bit.ly/rubinpolyamor
    ℹ️ INFORMACE:
    Délka: 70 minut bez přestávky
    Premiéra: 25. a 26. září 2022
    www.astudiorubin.cz

    (Další představení 22. a 23. listopadu.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Polysecure: Attachment, Trauma and Consensual Nonmonogamy - Jessica Fern - Knihy Google
    https://books.google.cz/books?hl=cs&lr=&id=-_L0DwAAQBAJ
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    V podcastu Vyhonit ďábla byla Magdalena Šipka a mluvila o zajímavém schématu, dříve jsem neznala.

    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    AYOS: tak ale potřeby se v čase mění, že jo. Co byla pravda před rokem, už vůbec nemusí platit.

    Nesouhlasím, že potřeba mít dítě je kulturně sociální. Za mě jednoznačně velmi pudova záležitost. Plodit potomky je součást sexuálního chování (rozmnožovací pud, mají to všichni živočichové).
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    AYOS:
    IMO máš lásku a chuť být s někým blízko ve vztahu. A pak máš nějaký svoje životní potřeby. Dřív jsem si myslela, že láska hory přenáší a je na tom to nejdůležitější. Teď už si to nemyslím. V některých věcech jsi na tom druhým závislý, ať chceš nebo nechceš. A to jsou právě ty věci, co se dělají ve dvou jako třeba dítě. Dítě není nechraneny sex, co by šel zařídit za večer v baru, že jo. To je uplne nový způsob uspořádání života a domactnosti.
    Dává mi smysl, že pokud ve vztahu nemůžu naplnit svoje životní potřeby, tak ten vztah opustim, i když miluju.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AYOS: z toho, co píšeš, to zní, že ta žena neměla přání mít dítě, ale potřebu naplnit společenské očekávání "měj dítě" (.. jak to víš)

    V mojí bublině mě nějak nikdo nenapadá, u koho by byla priorita "jak se to dělá" . Tak asi ta anarchie už zavládla
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AYOS: Jake jsou imanentni predpoklady, jak ma vztah vypadat?
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    SPIKE411: vztahová anarchie :D to se mi líbí!
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    3 rules to follow for a successful open relationship from therapist
    https://www.cnbc.com/2022/09/24/three-rules-for-a-successful-open-relationship.html
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    K tomu, zda a kdy otvírat či neotvírat. Když jsem začal chodit se svou nynější ženou, bylo jí asi 20. Věřím, že do toho šla s tím, že chce budovat vztah ve dvou, což se povedlo. Nicméně její osobnost, včetně sexuálního názoru, se vlastně ještě formovala a to, co se po pár letech začalo projevovat jako tendence k občasným vzplanutím mimo náš vztah (zjednodušeně řečeno), teď v podstatě pomalu směřuje k možnosti uznání určité nezávislosti, jakožto uznání jejích potřeb, skrze (po)otevření vztahu. Přitom je podle všeho stále přesvědčena o tom, že spolu spokojeně zestárneme. Já zase, že držet ji pod tlakem na uzdě, by napáchalo větší škody, než když svolím s rozvolněním. Jsme spolu 23 let a to co tím chci říct je, že dost lidí na to zřejmě přijde až časem a avizovat ten záměr na začátku vztahu jednoduše nelze. Po pár letech zjistíš, že chceš ještě zkusit věci, kde ti ten druhý prostě legitimně překáží. Pak opravdu záleží na vůli partnera se na situaci adaptovat. Hrozně rád bych to měl stejně jako ona, ale nemám. Pro můj mozek je to teď při práci s daným tématem trochu jiný level "programování". Nemůžu říct, že jsem se v té situaci ocitl dobrovolně. Dobrovolné je ovšem moje rozhodnutí s ní na tom spolupracovat. A třeba spolu opravdu spokojeně zestárneme.
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    KOTENCE: otevírat vztah až dodatečně mi přijde jako úplná blbost, s prominutím.
    jako že, v prvé řadě nesolidní k tomu druhému. jdu do toho od začátku s tím, že budu časem chtít otevřený vztah? nebo aspoň že to je možnost na stole? tak to řeknu hnedka na začátku, abych předešel nějakýmu pozdějšímu zklamání, srážce očekávání, zlomenému srdíčku. protože (bohužel) u nás stále platí že když se nic neřekne, tak se očekává věrnost a monogamie.
    jediná mezi-varianta, co mě napadá, je na začátku říct, že budu chtít časem otevřený vztah, ale že napřed chci vybudovat vztah mezi námi dvěma. ale i tak si to koleduje: kdy přesně se ten vztah bude otevírat? co když jeden chce dřív, jak to zvládne ten druhý?
    možná domluvit se, že se k tomu vrátíme za půl roku nebo za rok, rovnou stanovit datum, a bejt potom dost dospělí se o tom doopravdy pobavit.
    (tohle potom samozřejmě funguje jenom pro nějakej ten první nebo primární vztah, jakýkoliv další tu možnost nedostane, žejo... tím pádem to taky rovnou předpokládá že jde o dva single lidi a ne navazování vztahu s někým, kdo už v nějakém jiném je :) )

    něco jinýho je, když v už existujícím vztahu zjistím, že ho chci otevřít -- ale proč bych se tý situaci vystavoval dobrovolně, to fakt nevím ;e)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: odpovědi na tvé otázky nevím. Jde mi o mě. Když někoho miluju, cítím za něj zodpovědnost, nechci, aby trpěl, chci aby se měl dobře. Když mám takových lidí víc a oni se mezi sebou rádi nemají, vznikají mi dilemata, neumím se třeba rozdělit a zařídit aby oba netrpěli.. čili pokud bych chtěla polyamory, přijde mi proveditelnejsi vstupovat do vztahu rovnou s tím.

    Je to velká věc. Analogie, neřešit kdo chce a nechce děti, pak být těhotná "a co teď'
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    YMLADRIS: nechci zobecňovat, jen tak to konfrontovat :-)

    Jo, s tím uzavíráním v době těhotenství a mimin mě to přesně taky napadlo.
    U pokusů o otvírání už zajetyho vztahu slýcham obavy ve smyslu "a proč to chceš, to ti jako nestačím?". Nebo jeden se víc zdráhá/boji a ten druhý pak řeší triky jakože ho teda nejdřív nechá nabažit (trojka s příslušným pohlavím) a pak bude doufat, že dostane taky dopřáno... To podle mě může být funkční, ten zdrženlivější zjistí, že je to opravdu hodně párová zkušenost a tak.
    Možná je teda nutný, aby ten primární sex dobře fungoval a nebyla to snaha se dostat z nějaký úplný pasti, kdy to doma nejde. Nebo to možná může být i recept, jak to celý nakopnout... ?
    Což jsem teda zatím u toho, že jsou pořád oba v tý situaci spolu.
    Mít legální bokovky imo vždycky ten vztah ohrožuje víc, protože už ta zkušenost není párová a vzniká další paralelní vztah, i když třeba bez lásky

    Otevřený od začátku asi víc jde do toho polyamory. Není jasně ohraničený, který vztah je primární a jestli vůbec nějaký.
    Nevím, jak je to s tou zodpovědnosti. Jestli má člověk fakt zodpovědnost za všechny lidi v tý vztahový sítí, za jejich zamilovanost a podobne. Dalo by se to brát i tak, že má každý zodpovědnost jen sám za sebe :-)

    Jako obecně řeším, jestli je člověk zodpovědný za lidi, co k němu něco cítí. Jestli je fér se stýkat s někým, kdo je zamilovaný, i když já nejsem, jen se bavím. Vlastně to tím živím, i když vím, že city opětovat nebudu, což může být pro druhýho zraňující. Ale taky si říkám, že každý je sám za sebe zodpovědný a i ten druhý se rozhoduje, jestli si to chce živit za takových podmínek nebo ne.
    Samozřejmě vím, že zamilovanost je dost nutkavá, takže ten zamilovaný nemusí jednat úplně racionálně ve svůj prospěch. (Jsem zodpovědná za "ne úplně pricetnyho" člověka, který se vztahuje ke mně?)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: Rozumim tomu tak, ze pokud by slo o sexualne open vztah, tak muze byt fajn to otvirat postupne - dvojice ma svuj pevnej vybudovanej milujici vztah, kterej je "vic nez sex", cili sexualni otevreni nepredstavuje "ohrozeni" a je to cely takovy vic na pohodu, muze to byt pro ten vztah obohacujici, da se to kdykoliv uvolnovat nebo utahovat podle aktualni situace v tom vztahu (napr. zena je tehotna, citi se zranitelna, tak vztah ted uzavrou..)

    Ale pokud jde o polyamory, tak to je tak velky "game changer" a tak narocny, ze mi pripada fer, aby to bylo jasny hned od zacatku obema stranam, ze to tak chteji a souhlasi s tim. Zamilovanost do tretiho se tezko zapina vypina .. je tam pak zodpovednost za toho tretho, ... a je tam podle me velky riziko toho, ze kdyz to az pozdeji bude jeden clen puvodniho vztahu fakt chtit otevrit, tak druhej z toho bude v nervu, ten prvni zase zklamanej, ... Tak mi pripada čitelnější aby oba s jistotou věděli, do čeho jdou

    ale nevim, jestli tyto veci vubec jde nejak zobecnovat; zobecnuju to jen podle ruznych zkusenosti prectenych nebo slysenych, ...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---

    Jak je lepší otvírat vztah?


    Instrukce:
    Setkala jsem se se dvěma názorama. Jeden je, že je dobrý nastavit ten vztah jako otevřený rovnou od začátku. Druhý, že je lepší nejdřív ten vztah vybudovat ve dvou a pak až otvírat.

    16 hlasy od 16 respondentů

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam