• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    narazila jsem na clanek na podobne tema, mozna se vam bude libit http://www.mamaeve.com/effective-discipline/what-does-a-punishment-free-home-look-like/
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    RACHEL: měla sem to s prvním podobně - taky sem si nebyla jistá v kramflecích, určitě mi k tý nejistotě napomohl i koncept kontinua, kde se děti všechno učej samy :: musíme je to fakt naučit my, s důsledností. a pravidla (do cca 3 let, pak se to maličko změní) sou jednoduchý: když se hádaj děti o věc a nevypadá to, že by se dohodly, zjistí se, čí věc je - když jí chce majitel, vrátí se mu. když není věc ničí, zůstane tomu, kdo ji měl v ruce. a lidem (ani věcem) se neubližuje. když se to stane, je potřeba se omluvit. vysvětlovat a nabízet činnosti, který jsou v pořádku - jak píše Thurin - je super a potřeba, na to bohužel poslední dobou zapomínám (možná taky proto nejsou moje výsledky takový, jak bych si přála). a taky je prima jen tak v pohodě sledovat dítě, kterýmu se zrovna daří chovat slušně -- snaha ho manipulovat pochvalama mi zdaleka nepřijde tak dobrá.
    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    RACHEL: Myslím, že pokud mu dáš jasné mantinely, které nebudou nesmyslné a buzerační, ale zato budou skutečně jasné a pevné, přejde to. A dokud ne, je prostě třeba bránit v ubližování a braní věcí. je to trochu únavné, ale dočasné. :)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    THURINGWETHIL: díky.
    no aspoň jsem se uklidnila četbou, kde KArp píše, že v 18ti měsících je dítě jako neandrtálec - tedy zručnější, rychlejší a agresivnější než roční dítě.

    THURINGWETHIL
    THURINGWETHIL --- ---
    RACHEL: Já syna vždycky důrazně zarazila, když dělal něco, čím ubližoval jinému dítěti (i když mu bral jeho věc). Když neposlechl, vzala jsem ho pryč. A vždycky jsem mu říkala, proč tohle dělat nemůže a co může dělat místo toho. U těch věcí jsem třeba říkala, že teď si nemůže vzít lopatku/ motorku/ jakoukoli hračku, protože ji má holčička/ kluk, ale může si vzít třeba hrabičky/ auto/ cokoli volného. A když vypadal, že mu to je líto, tak jsem říkala, že až si holčička/ kluk přestanou hrát s hračkou, o kterou tak stojí, může si ji půjčit (pokud byla někde nějaká obecná k půjčení) nebo se může zeptat a půjčit si ji, pokud mu to ten, koho je dovolí.

    Ne vždy trpělivě poslouchal, ale vcelku brzy myslím pochopil princip a teď s tím nemá problém (je mu 2,5). Ale řekla bych, že je to taky takové období. Myslím, že si dítě víc uvědomuje sebe a zkoumá jaký vztah zaujme ke světu a k ostatním bytostem na něm.

    Takže určitě bych bránila v ubližování. U věcí bych se pokoušela vysvětlovat a hledat kompromisy nebo nějakou cestu, jak ho uspokojit a zároveň zabránit tomu aby někomu jinému něco vyloženě bral.

    RACHEL: Tohle bych aplikovala po důrazné domluvě a varování. Ale záleží hodně na tobě. Myslím, že bys mohla klidně bránit v konkrétních závadných činnostech a na hřišti zůstat (ale jen tehdy pokud by součástí domlouvání nebyla hrozba odchodu z hřiště, pak je odejít správné).
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RACHEL: a je správně ho izolovat, když domlouvání nezabere? takže jít z hřiště prčy, i když jsme před deseti minutama přišli?
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    studuju tady teď Nejtastnější batole v okolí, ale přesto se chci zeptat vás, příklady z paxe.
    Matýskovi bude za dva týdny 18 měsíců. jednak už se umí pěkně rozčílit, ok, to nějak zvládám, ale horší je, že je teď dost majetnickej na věci - na hřišti, v dětské herně... a přestože je tam spousta věcí a má svoji vlastné motorku, bábovky, auta, tak si dost nevybíravým způsobem některý věci uzurpuje. já vím, že hračka druhého dítěte je vždycky zajímavější, ale když si jde holčička zpátky pro svoji věc a on ji odstrčí a drápne jí do obličeje, tak jsem z toho trochu vyplašená. říkám "ty tio chceš, ale ne, musíme vrátit. vem si tohle." ale moc to nezabírá.

    no a dneska jedna holčička lezla pod klouzačku, praštila se do hlavy, začla brečet a Matěj k ní šel a začal jí tahat za vlasy. to nikdy nedělal. tak opět "ne ne ne, holčička hodná, pohladit."

    doufám, že je to jen nějaký agresivní období, ale jak ho toho zbavit? já jsem trochu v šoku, protože doteď byl moc milej, dával dětem pusinky, nabízel jídlo, sám od sebe a poslední dny je to spíš pěknej agresor.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SHARIE: Leta letoucí jsem v práci používala jednorázovky (teď látkuju - u vlastního), takže zcela zodpovědně můžu říct, že to protéká zhruba stejně (tj. ve stejném množství co do objemu i do počtu a frekvence).
    Máme čerstvou zkušenost z dovolené (tam jsem nelátkovala)... vylezli jsme na Muchovu vyhlídku (kdo zná tuší) - ono už vylézt na Terezínku bylo náročné, ale kilometr na Muchovu vyhlídu nám trval hodinu (nahoru, dolů, cestou, necestou, přes balvany apod....dítě v Manduce)...A to se L. rozhodla, že času nám dala dost, tady se jí líbí, takže jíst hned a tady... Tak jsme rozhodli, že teda nakojím (sedla jsem si na nějaké schody vysílače), ale že přebalení necháme až sestopíme do nižších pásem, neb tady fouká...hodně... No, u kojení se pos... takovým způsobem, že to měla až za krkem, takže kromě přebalení musela obsolvovat i kompletní převlečení (manžel stál nad ní celý nešťastný, jak že to má dělat, když jí má držet, dělat větrolam a při tom se nedívat neb ji jinak ohodí...). :-)
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TABBY:
    SHARIE: uf:)
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    TABBY: Jo, jednorazovky tecou taky:) pouzivam je na cestovani a zrovna vcera se mala poradne pokadila v autosedacce, ze jsem ji musela celou prevleknout:)
    TABBY
    TABBY --- ---
    LAMIA: Mno, budiz ti utechou, ze protekaji i jednorazovky. Byla jsem toho svedkem a nechala jsem si to od uzivatelu tech zazraku potvrdit...
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    CHANA: přesně takovouhle odpověď jsem potřebovala slyšet, naučila se to sama, neřeším tedy problém kočárek do chvíle prvního babičkování nebo odmítnutí šátku:)
    A ohledně plenek: už začínáme přicházet na fígle, prvních pár dní nám to teklo horem dolem, ale už začínáme přicházet na to jak upevnit svrchní kalhotky aby to jima neteklo, takže už nemám strach že to nezvládnem... s flízem zkusíme, máme zatím normální separačky ...
    CHANA
    CHANA --- ---
    LAMIA: my jsme ji neučili, naučila se na kočárek sama, když ji babička začala asi ve třech měsících brát do kočáru. Byly to dvě trochu nervóznější procházky, prý trochu déle než obvykle plakala, ale pak i usnula a byla naučená.

    LAMIA: ohledně toho látkování, s čím máte problém?
    Teď při druhém dítěti jsem objevila výhodu flísových separačních vložek (rozstříhaná ikea deka) - pokud na obyč plenu přidáš ten flís, dítě pak skoro necítí mokro. Není to ideální, ale jsem teď kvůli nástupu starší do školky už skoro dva měsíce skoro v kuse nemocná a pro tyto chvíle jsem si dřív kupovala jednorázovky, což samozřejmě flísové vložky jsou menší zlo.

    KATIA: ano, kočár je nedocenitelný nákupní košík:)
    VERONIKA22: slova jak z mramoru:) u nás také zaněla, ani ne tak v zlém, ale prostě jen tak, aby řeč nestála:)
    KATIA
    KATIA --- ---
    třeba by to někoho zaujalo:
    Pracovní příležitost | Branakdetem.cz
    http://www.branakdetem.cz/clanek/pracovni-prilezitost-104
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    ADD: To jsem nezkousela, to je fakt..

    Jinak posilam kontaktni opicivstvi:

    ADD
    ADD --- ---
    SINSEMILLA: A krosnu jsi nezkoušela? Tam se vejdou věci na celý den pro dvě děti a v případě potřeby se dá krosna i položit, aniž by se dítě vyndavalo.
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    TABBY: Ja jednou tydne tri hodky fakt potrebovala, jiny hlidani nebylo a kdybych jen nosila a dotycny mi rekl, ze nebude hlidat bez kocaru, koupim ho..
    SINSEMILLA
    SINSEMILLA --- ---
    BONIE: Moje mama (54) nesnasi kocarky, takze nosila i me a ted i vnuka. Jednou pri stehovani, kdyz hlidala, vyjela s kocarkem a hned ji buzerovala nejaka stara pani, ze blbe houpe. Tchyne (hlida pravidelne jednou tydne) je dost flexibilni, radeji ma myslim kocarek, ale kdyz se treba starala o erika pri vernisazi, nosila (i na zadech a erik tam spal).

    Ja noseni milovala, ale od chvile, kdy jsem prehodila na zada jsem nosila jen doma nebo na vyletech, kdy druhy clovek nesl ekvipaz. Do kocarku se toho vic vejde a batoh na brise me nebavi.. Takze za me ma kazdy zpusob sve pro i proti..
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    Moje malá miluje kočárek, Manduca jí nevadí....ale nikdo ji vozit stejně nechce - kromě nás dvou.... :-)
    SHARIE
    SHARIE --- ---
    Moje malá po narození v kočárku strašlivě plakala, tak jsem začala nosit. Ve dvou měsících začala plakat v šátku a chtěla kočárek:) ted ve třech měsících už bere šátek zase na milost, ale neumí v něm pořádně usnout. Tak když chci, aby se prospala, beru kočárek:) pravda, babičky ježdění s kočárkem milují a já jsem ráda, když mám chvíli oddych:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam