• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    EUCHENIE: Moje mamka povídala, že za nich jim bylo vtloukáno do hlav, že jakmile se dítě naučí bezpečně sedět, má se začít posazovat na nočník. Tedy u některých dětí už od půl roku. Ona to tak s námi prý dělala... ale dnes už ti taky považuje za nesmysl. Prý to bylo spíš pro zlost a trápení.
    KFF
    KFF --- ---
    EUCHENIE: Mne pripada, ze to dela cela generace nasich rodicu. Moje mama, ac je jinak rozumna a v pohode, tohle taky resila. Dceru jsem tak pod timhle vlivem zkousela davat na nocnik cca od roku, marne to bylo cely dalsi rok a nekdy po druhych narozeninach se ji to najednou seplo v hlave a na nocnik se preucila temer ze dne na den. Se synkem tedy nepospicham (dneska mu je na den 20. mesicu), pockam az bude teplo a pak taky zacnem zkouset. Obcas si nocnik prinese sam a dopada to se stridavymi vysledky.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    RHIAN: OMG!! snad takove nikdy nebudem :)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    RHIAN: tohle u nás říkává dědeček plus neustálé vyptávání a kdo ti koupil tento dárek a od koho ho máš a dostane děda za to pusu?
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    VERONIKA22: U nás je to s tím kupováním někdy spojený.. když se tříleťačce hned nechce zdravit/kamarádit/vyprávět/dělat, co babičky chtějí, vytasí se s tím a nebohé dítě užuž natahuje tlapky k babičce, že.. Jednou jsme zažily i príma situaci: "když mi tu pusu nedáš, tak to už tady asi příště pro tebe žádné jahůdky nebudou.." (!!) - to teda bylo léto, tak jsme chodily na jahody. To už jsem natvrdo zasáhla (poté, co se mi vrátily vytřeštěné oči zpátky do důlků), že to babička tak opravdu nemyslí, že je jí jen líto, že se s ní Anička nechce hezky rozloučit, a že to neumí jinak vyjádřit. No koukaly jsme všechny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    RHIAN: nevim jestli kupovat ale naše babička si myslí: chudáci děti u rodičů furt jen strádají. před obědem se sladké nesmí, hned po obědě se také nesmí, tak kdy ty drobečkové můžou vůbec čokoládu. pořádné lízatko jim taky rodiče nekoupí. je tedy potřeba jim dopřát ať se správně vyvíjejí :o////
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    RHIAN: kupovat si deti - to je presne ono. Mne to zcela docvaklo diky dlouhodobemu pobytu na Balkane, kde jsou deti vseobecne velmi obskakovany, coz sice velmi rozviji jejich sebevedomi, ale jde to casto na ukor jejich samostatnosti a povedomi o takovych vecech jako jsou povinnosti, nutnost respektovat ostatni, atd. Zkratka kdekdo tady nasim detem na potkani podstrkuje sladkosti a ta motivace zajisteni si prizne ditete za ten pamlsek je uplne do oci bijici. Nase sousedka napriklad v nejakem bode opravdu pavlovovskym reflexem naucila nase deti na to, ze kdykoli se objevila, pribehly k ni a ptaly se po susence/jinem pamlsku. V duchu balkanskych tradic moc nepomahalo, kdyz jsem ji rikala, ze to nerada vidim. musel nastoupit na presvedcovani muj muz :)
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    VERONIKA22: Takovou má naše babička taky.. A dneska donesly babička s prababi tříleťačce k narozeninám kromě knížky, o kterou jsem prosila a nějakých doplňků ke kuchyňce taky velikonoční předzvěst, Kinder tyčky, řezy, bueno.. takový to mlsnutí, co si normální člověk dopřeje třeba jednou týdně k odpolední kávičce za odměnu. Fakt nechci, aby to pro tu cácoru bylo běžné, a už vůbec nechci, aby se těšila za babčama, že tam "nafasuje".. chjooo, už aby byly aspoň ty jahody a maliny na zahradě. Že mají potřebu si ty děti takhle kupovat :-/
    ADD
    ADD --- ---
    VERONIKA22: Jé, já tu chci mít takovou mističku... úplně mi děláš chutě. :-)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ARQANA: slabej odvar. naše babička má na stolku u gauče skleněnou misku a ta je plná lipo bonbonů a čokoládových kinder tyčinek. aby si prý děti mohly vzít kdykoliv půjdou kolem a oni si bohužel berou :o/
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    ADD: Bane, sušenky má, ale zdravější varianty, ktery mu chutnají. To spis s babickama je to hlavní náplň programu (jde se do cukrarny)
    ADD
    ADD --- ---
    ARQANA: Ale jestli to není tím, že ty mu to nedáš a babičky jo - tím je z toho něco zvláštního. U nás se zdravě nejí, a když dám Benýsovi sušenku a po chvíli mu nabídnu druhou, řekne "nééé, to stačí". Ví, že by ji dostat mohl, tak to v něm nebudí žádný zájem a radši si řekne o chleba s máslem a se šunkou, který mu chutná víc.
    ARQANA
    ARQANA --- ---
    RHIAN: U nás totéž a přesně ty soucitny pohledy a "on chudák nemá nic sladkyho". Babičky naučily dite na čokoládu a bonbóny a kolacky a co se stalo? Je z nej rozknourany dite, co chce bonbonky a trpí zacpou. Jsem na sebe naštvaná, ze jsem to víc nehlidala a nechala ho babkam na pospas. Závislost na cukru je fakt na ho..
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    btw kdy ma dcera narozky? teous je ted asi 17.45m, tak budou skoro stejne, je 4.10.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TORUVIEL: jsem si vzpomnela, jak jsme pred 20 lety ucmili curat stene - doma? nevin proc doma, ale ucili. asi kdyz byla malinkata. naucila se davat predni nohy do skopicku. nebo se vycurala a sla do skopicku.
    malej taky obcas beha nahej a vycurat se a rozdupat to a rozmatlat je nejvetsi zabava. no parkrat jsem ho zkusila prinutit sednout si, kdyz vidim, ze tlaci. ted mu to va. kdyz byl mensi, sedel pekne. (ale samo si nerek). jedinkrat ukazal na nocnik, rekl ee,nechal se posadit a cural...
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EUCHENIE: Násilím nevim jak bych toho docílila, to bych musela dceru asi k tomu nočníku nějak přivázat, protože kdykoliv ji na něj posadím já (a vím, že se chystá nějaký produkt), tak řve. Ukazuju jí jak na to, říkám jí, že když bude potřebovat, tak do nočníku atd., ale zatím žádné valné výsledky nejsou. Největší úspěch byl, když tu chodila nahatá, najednou si přinesla nočník a sedla na něj, chvíli seděla, následně vstala a ustoupila o krok vedle a vyčůrala se :-)
    RHIAN
    RHIAN --- ---
    FUNTL: U nás to v tomhle modelu jede pořád, i když už mám druhé dítě :-/ Když jsem v šestinědělí se starší volala v nějakém hormonálněbouřovém náročném dni mamince "o pomoc", suše konstatovala, že ona měla teda děti dvě a taky to MUSELA zvládnout. Od té doby by mi huba upadla, kdybych se měla ještě někdy dovolávat rady nebo podpory. Ona si pocukruje s dětmi a když se chce pouštět dál, dávám najevo, že tu jsou moje hranice a že díky, netřeba. Už nejsem zdaleka tak oblíbená dcera :)) Ale zkouší to pořád - kup jí pořádný bačkory, tyhle kožený capáčky jí totiž u nás kloužou.., kdypak půjdeš spinkat přes noc k babičce (včera 3 roky; vím, že u někoho je to běžné, ale u nás prostě ne, ona ode mě nechce a a já ji na celou noc taky nechci mít pryč..), o zdravém a kvalitním jídle nemluvě, necpu do dětí sajrajty a naši to těžko chápou. Vždycky ty chudinky děti obdaří soucitným pohledem á la "ty chudinko.."

    Selligan: Vydrž, nedej se a přesně jak už zaznělo - dala bych čistě na svoje pocity, je to Tvoje dítě, Ty jsi za něj odpovědná a nikdo jiný do toho nemá co mluvit, ať to babičky rozdýchají ;)
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    TORUVIEL: .) jojo, lehko se teoretizuje... .)
    no hlavně si nemyslím, že nucením násilím se to naučí. Nebo když mu budu říkat, že je ostuda. Nebudu. Jinak taky našim vysvětluju, že teď má zadeček v suchu, že to není jako dřív. I když teda myslím si, že taťkova motivace je abych ušetřila za plíny.))
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EUCHENIE: Tuhle se mně zase divila kamarádka, která má půlročního syna, že moje dcera (17,5m) ještě nechodí na nočník. No, sem zvědavá na ně za rok :-) Ale nechci je samozřejmě podceňovat, třeba bude její syn na tohle fakt šikovnější, kdoví.
    EUCHENIE
    EUCHENIE --- ---
    nasi jsou zas posedli tim, aby malej uz zacal chodit na nocnik. (18m). tatka mu ukazoval, jak se na nem sedi, mamka radi posadit ho nasilim.. no nevim nevim :)) resp vim, az to bude, tak to bude. a v lete se da operovat lip, ze
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam