• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    YMLADRIS: My původně spaní v posteli neplánovali. Představovala jsem si, že budu mít postýlku se staženou postranicí u postele, aby to bylo tak napůl. Ale nakonec spí Barča stejně s námi, protože spí v noci špatně, krmením se v posteli uspí a při přendání do postýlky by se vzbudila. Já s ní spím pod velkou francouzskou deku a muž spí pod svou normální, protože se moc vrtí a přetahoval by jí deku přes hlavu a větral. Matraci máme celkem tuhou, nijak jsme ji neřešila, v mrazech, když nám dům vychládal přes noc, spala malá první dva měsíce v zavinovačce a pod dekou, později ve fusaku a ještě pod dekou, teď už spí jen pod dekou. Pod hlavu jí dávám plenku, protože ublinkává, ale nikdy nic nepročůrala.
    Stejně to budeš prostě muset ozkoušet, co bude mimču a vám vyhovovat.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MONIA: já to taky vyhodnotila jako nejlepší a drželo to nakonec nejlépe ze všeho a navíc se to tak hezky přimklo k dítěti.
    MONIA
    MONIA --- ---
    ANNAWA:vidíš to jsi mi připomněla,že jsem od mamky dostala něco podobného a to bylo na léto a zavinování vůbec nejlepší
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    Já jsem skoro do roka Bartoloměje zavinovala do tohoto http://www.mamaja.cz/deky-spaci-pytle/hackovana-deka

    Bart ji má krom peřiny v postýlce do dneška, asi ji má rád.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    YMLADRIS: ja jsem zavinovani vychytavala dlouho a myslim, ze to predem nejde naplanovat ... nektere deti zavinovat "potrebuji", jine vubec. Navic moje dcera potrebovala v tom ohledu, ze pak se uklidnila a mnohem lip spala, ale zavinout ji byl docela bes, u samotneho procesu se vzpouzela. Z rychlozavinovacky se vysoukala bez problemu, z povijanu si ruce vytahla v klidu taky, takze jsme pak oboji prevazovali jeste plinkama. Vsechno vyresila az swaddle me, ktera se zavinuje jednoduse a fakt pevne drzi. Asi bych na tvem miste poridila rychlozavinovacku nebo povijan, pro dobry pocit, ze doma neco mas. Pak uvidis, jaky exemplar ditete dostanes a podle toho se zaridis dal...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    RHIAN: mne prave prijde ze "je potreba" je takovy odvolavani se na nejakou neurcitou autoritu se kterou se neda rozumne mluvit, mnohem vic fer mi prijde proste "ja chci"

    ale obecne se mi ta knizka libi, je tam spousta dobrych myslenek. nektere ty casti o tom jak mluvit "ja vyroky" a spol mi docela pripominali knizku Nenasilna komunikace, kde to bylo rozvedeno jeste dal a lepe (imho)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RACHEL: ne myslim prave ten povijan

    INUSHKA: a kde jsi to poridila?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    RACHEL: Tyhle rychlozavinovačky mi přišly dost na nic. Už na porodním sále, když nám do toho malou zabalili, byla do půl hodiny napůl venku. Doma jsme to měli taky, ale jen na lehké zavinování přes den, spíš kvůli teplu než kvůli zavinutí. Velmi rychle se naučila si z toho uvolnit ruce a v necelých dvou měsících jí to začalo být malé, takže teď slouží jako podložka v kolíbce. Na noc jsme zavinovali do klasického povijanu tohoto typu:

    Teď už spí v pytli.
    A pod hlavu dávám bambusovou plenku (jsou jemnější, než bavlněné) prakticky všude (krom autosedačky, ta má vlastní pratelnou podložku), kvůli ublinkávání.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    YMLADRIS: uvidíš, jak bude dítě mazlivé. na to si přijdete.

    a myslíš nějakou takovou zavinovačku? http://www.dopostylky.cz/zavinovacky/rychlozavinovacka-80x80-cm-basic-/
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    YMLADRIS: počůrávání jsme taky neřešili, ze začátku jsem akorát pod dítě dávala klasickou bavlněnou plínku, kdyby si ublinklo mlíka.
    asi do tří měsíců byl v zavinovačce, mazlení se konalo v tom, že měl kdykoli v noci prso k dispozici a ležel vedle mně, od té doby spí ve spacím pytli a pohoda.
    MONIA
    MONIA --- ---
    já jsem v létě na zavinování používala velkou plenu (dvojnásobná než klasická) byla ideláně velká,tenká a dobře to drželo. bohužel je to asi dědictví ještě když jsem byla já malá,ale myslím,že se dá koupit jako dětská osuška
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    TORUVIEL: Tohle je ta Tesco zavinovačka http://gro.co.uk/grobag-swaddle
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    YMLADRIS: Vhodnost naší matrace jsem neřešila, pročůrávání se nekonalo (nikdy, plena vždy všechno chytila), přikrývku má každý svoji vlastní, dítě je ve spacím pytli (dříve-do 6m- v zavinovačce- doporučuji např. Swaddle me-různé velikosti, různé materiály. Na teplé letní období se mi osvědčila zavinovačka z Tesca, z takové pružnější látky, na úplného novorozence ideální).
    Tulení se u nás taky nekonalo, dítě to nerado (od narození).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    rada bych se poradila ohledne spani novorozence v rodinne posteli. predstavuji si model ditete, kteremu bude vyhovovat spat primo mezi nami, casto pritulene, az se zabehne kojeni tak jen nacucnout a odcucnout, narodi se v lete. mam ale nejasnosti

    prikryti ditete: spite pod spolecnou perinou vsichni tri, ci mate dve periny? spolecna perina mi pripada slozita na kontrolu prikrytosti ditete, ale zase jsme na ni zvykli, je zasadne kontaktni, tak nevim. pripadne mit dite balene zvlast napr. ve spacim pytli (se nevykope), ale pak uz nemuze byt pod perinou (prehrati) - pritulit uplne nejde - ztraci se pointa?

    podlozka pod dite: laicky se mi libi ty ovci kozesiny; resite nejak procuravani se ditete durch do postele, nebo to nebyva tak horke? davate nahoru do rodinne postele nejakou podlozku na matraci? pouzivate ovci?
    plus souvisi: nase velka matrace je z peny, vykompenzuje ovce ten penovy efekt (nevhodne - dite ma mit tvrdou matraci - to muze mit pres den; nejaky mame, ale jednoluzkovy = v posteli vytvari ryhu (diru) zrovna mezi nama kde by spavalo dite, plus po cisari bych rada spala na mekkym... tak nevim)

    (souvisejici dotaz - kde se da koupit pevna zavinovacka jak byvaji v porodnicich pry a driv mely nase matky?)

    dik moc za info jak to resite u vas; jde mi o prvni mesice ted, neresim aby dite se neodplazilo z postele pryc nebo tak



    nebo nejaka mensi ovce






    RHIAN
    RHIAN --- ---
    FRONEMA: Taky tak, můj choť RaBR věty označuje nepublikovatelnými výrazy. Ale naučili jsme se a často používáme "je potřeba", je to takové univerzální, a i tak u nás častěji než bych ráda zaznívá "musíš/musíme", i místo jednoduchého "teď půjdeme..", mám tu "musíš/nesmíš" výchovu tak pod kůží, protože jsem přece ta "hodná holka" :-/ A dobré je ještě "Nebylo by lepší..?", to mi jde.. (ne že by tříletá puberťačka vzala někdy na milost i jiné možnosti čehokoli než svoje vlastní).
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    FRONEMA: :)) ano, ty jejich věty mi připadají hrozně umělohmotný. Vždycky se v duchu pobavím, když se snažím naformulovat dítěti nějaké ocenění podle RaR: "všimla jsem si, jak pěkně pokládáš na schody jednu nohu za druhou". Popravdě na ty formulace se tak moc neupínám, z toho bych se zbláznila. Ovšem kromě empatické reakce, tu jsem natrénovala - vyčkávavé a chápavé "hmmmm..." už umím obstojně
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FRONEMA: Mně přijde, že tyhle jazykové detaily jsou dost závislé na jazyku, kterým se říkají. Dovedu si představit říct větu s válečkem v angličtině, aby nezněla blbě, ale v češtině mi to zní spíš ironicky.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Tak jsem precetla asi prvni tretinu respektovat a byt respektovan a musim rict ze ta knizka od Naomi se mi teda libila vyrazne vic. nektery veci mi tam vylozene drhnou, jakoze na zacatku rikaji ze moralizovani a poucovani je spatne, ale pak navrhuji vety typu "pred jidlem si myjeme ruce" ktery v moji predstave jak mi to matka rika teda budi dost odpor. Nebo jak tam bylo nerikejte "vyvalej to testo lahvi" ale "nekdy pomuze pouzit misto valecku lahev", to mi prijde ta prvni varianta lepsi (v predstave ze to dite se chce ucit varit)

    vy co to znate a pouzivate, co si o tom myslite?
    ADD
    ADD --- ---
    ANNAWA: Nám se to stalo několikrát, nejvtipnější byla situace, kdy já šla večer na koncert a muž v jedenáct večer zjistil, že zapomněl mobil v autě. Posadil Benýse (okolo třetích narozek) k vláčkům, ať si hezky hraje a nikam nechodí, a s Nikem na ruce seběhl k autu. A najednou zjistil, že klíče výjimečně nemá na kalhotech, ale nechal je na botníku. A tak s Nikem zabaleným ve své mikině ťukal na dveře a volal "Benýsku, pojď mi otevřít" a Benýs buď nereagoval, nebo odpovídal "Já si hraju". V paneláku před půlnocí se nedá moc kopat do dveří, takže si tam takhle vysílali asi půl hodiny. Muž mi zoufale volal, jenže to bylo zrovna v době, kdy jsem asi měsíc nemohla klíče najít (a půjčovali jsme si ty jedny a proto je muž neměl na kalhotech), takže jediné další klíče byly u našich, kteří chodí spát po deváté, otec spící u pevné linky špatně slyší a matka si vypíná mobil. Po té, co jsem se tam přeci jen rozjela, mi muž naštěstí volal, že je vše v pořádku, že se Benýs začal nudit a došel se do chodby podívat, co se děje a tátovi otevřel. Benýs pochopil, že udělal něco báječného, a týden pak každému vykládal, že "zachránil tátu".
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NIENNA: to bylo v době, kdy jsem mobil ještě ani neměla :-)

    Já umím mobil na přítele a na děti (čímž si hodně zvyšuju skóre, jelikož jich je hodně) a na kamarádku a pak ještě na pár lidí, ale je to bída, samozřejmě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam