• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    CASTROL: ha, tady je statistická odpověď na můj problém s kojením za chůze, vleže apod: mapa průměrné velikosti poprsí. to se jim to v africe prsí kurnik http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=5285
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    LURA: kojit ve spánku, to ti závidím. stejně tak závidím ženským, co jsou schopný kojit za chůze, to je těžká frajeřina...to mi bohužel nikdy nešlo. mám prsa až po pupek a musela jsem je při kojení vždycky přidržovat.
    LURA
    LURA --- ---
    LAFLY:
    CASTROL: Není to tak zlé, tohle jsem přesně dělala. Je příjemné pro mámu i pro dítě být spolu. A docela jsem se i vyspala, protože v pár měsících si dokázal v noci to prso najít víceméně sám, aniž bych se úplně probudila. Myslím, že kdyby spalo dítě v postýlce, musela bych se probudit mnohem víc a to ani nemluvím o tom, kdybych musela ohřívat mlíko do láhve. A přes den to žádný problém taky nebyl. Měla jsem ho v šátku u sebe a dělala s ním všechno, od vaření a mytí nádobí po chození na záchod. Jediná nepříjemnost, kterou jsem zaznamenala, bylo to, že mi na začátku, než se naučil správně vzít prso do pusy, okousal jednu bradavku do krve a než se to zahojilo, bylo to dost nepříjemné.
    CASTROL
    CASTROL --- ---
    LAFLY: chápu. děti nepláčou, pláčou maminky :)
    LAFLY
    LAFLY --- ---
    Proč africké děti nepláčou - Svět kolem nás
    http://svetkolemnas.info/novinky/zajimavosti/84
    KATIA
    KATIA --- ---
    PIDALA: tak to už pochopil a žužlá dásničkama... akorát je to dost pomalej proces, takže najíst by se tak nemohl.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    KATIA: Tak to máme asi podobně. Jenže pokud jí ten kus nejde snadno rozmatlat, jako u té křupky, ukousne si kus a ten se taky snaží vtáhnout, takže nastává problém.
    KATIA
    KATIA --- ---
    PIDALA: mně přijde, že buď musí dostat kaši nebo kus, to rozliší a sní jinak. ale jak má kaši s hrubšími kousky, tak to mu nejde, protože se to snaží do sebe natáhnout jako kaši...
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TAPINA: stejnej pripad - pes jde ven kdyz Zofka ji, pak je vpusen - myslim ze krmeni je totiz porad zabavnejsi nez samotne jedeni. Zvlast kdyz porad chce krmit i nas at ma cokoliv
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    PIDALA: tyjo tak to je na p ... me teda kamaradka, ktera mi o BLW rekla upozornovala, ze nemam davat vubec kase dokud to mala nezacne jist sama lzickou, protoze musi pochopit co je jidlo zac a jak se polyka. Ale fakt, jak uz jsme psali - bude to exeplar od exemplare.
    PIDALA
    PIDALA --- ---
    LAMIA: Tak naše malá se na něčem dusila už několikrát a to je jí 7,5 měsíce. Když jsem v lékárně kupovala dětské sušenky od Sunárku, lékárnice mě ujišťovala, že se na tom dusit nemůže, že se rozpouštějí. A Barča se málem udusila hned na té první. Podobné to bylo s kůrkou od chleba a dokonce i s okurkou a melounem, které sice miluje, ale bez dozoru ji s tím nechat nemůžu. Jediné na čem se snad ještě nedusila, jsou kukuřičné křupky a zrovna včera jsem jí dala do ruky kornoutek na zmrzlinu, protože se natahovala po mojí zmrzlině a to bylo taky v pohodě. Sice to rozpatlá všude kolem, ale je šťastná :D.
    Ale těch několik okamžiků, kdy jsem ji po pár nekonečných vteřinách musela popadnout, otočit a vydolovat jí kus jídla z krku, mě dostatečně proškolilo. Ona má prostě ještě dost silný sací reflex a má tendenci jídlo občas sát a rovnu polykat. Příkrm jsem jí ze začátku dělala hrubší, s celými kousky, ale byla jsem nakonec nucena vytáhnout mixér a jídlo rozmixovat.
    Krmím ji sama a většinou jídlo probíhá tak, že sedí a ochotně se nechá nakrmit. Když už ji přejde největší hlad, začne se mi natahovat po lžičce a tak ji nechám, aby si s ní hrála a strkala si ji do pusy. Beru to jako trénink na dobu, až se jí motorika vypiluje na tolik, že bude moci jíst sama.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BLANCHE1: No dneska jsem zjistila, že uklízcecí psi jsou dobrá věc, ale musím je při jídle z pokoje vyhnat a vpustit až posléze na ten úklid, protože krmení psů je přece mnohem větší zábava, než jídlo, takže posledních pár dní měli prakticky celou snídani oni. A najednou to jde, dneska možná ani zbytky nebudou :o)
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    TAPINA: Tohle dela syn taky, marne mu to uz dobre rok vysvetluju, ze veci, specialne jidlo, se po zemi nehazeji. Teprve posl. par mesicu (ted je mu 22mes) zacina spolupracovat a misku/pribor/piti mi (vetsinou) poda, kdyz uz nechce a ne s nimi slehne o zem. Tak jen ze jeste muzes cekat dlouho, nez tohle prejde :).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KATIA: Ano, tuhle zkušenost už taky mám, jenže zrovna ve chvíli (když jsme u toho kontaktního rodičovství), kdy jsem ho měla v nosítku na zádech :D
    KATIA
    KATIA --- ---
    LAMIA: tak cizrny bych se teda bála, začala jsem různé kousky dávat, až když jsem viděla na křupkách, že fakt zvládá pracovat s tím jazykem a poválet v puse, pomlít dásněma. jako zuby v tomhle nehrajou roli, ben jich má šest už někdy od půl roku, ale přední zuby na tohle nevyužije.
    jinak jsem zjistila, že dokáže pěkně "vrátit" pokud mu něco nesedne - ozkoušeno na trávě, co si samostatně nazobal na zahradě ;-)
    LURA
    LURA --- ---
    GILLIATT: Tak já jsem do šesti měsíců výhradně kojila a pak jsem začala dávat příkrmy. A v té době on už seděl. Nevím, kdy se přesně posadil, ale bylo to někdy kolem toho půl roku. V sedmi měsících už seděl velmi spolehlivě, jak je vidět na fotce:



    Metodu sice neznám, slyším o ní tady poprvé, ale jak už bylo řečeno, člověk to asi dělá nějak přirozeně. Když jsem někam spěchala, tak jsem krmila, když bylo času dost, nechala jsem děti krmit se samy.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    TAPINA: tenhle zázrak se u nás taky stal. Asi před 14dny jsem zistila, že když Žofce řeknu dej a natáhnu ruku tak si z pusy vyndá co tam má, dá mi to a neprotestuje. Nechápu jak se to stalo, ale doufám, že to tak zůstane.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAMIA: No, Jirka nepolyká ani psí granule, i když si je do pusy cpe a při troše dobré vůle by se i za jídlo daly považovat :o) A jsem šťastná, dneska se mi povedlo pouze slovně ho přesvědčit, aby vyndal granuli z pusy a dal ji pejskovi do misky :o)
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    BERENIKEE: Dcera spí v postýlce a sedět, stoupat si a obcházet se naučila všude možně, jen ne tam. Postýlku má jen na spaní, nedávám ji do ní v průběhu dne jako do ohrádky, protože ji z ní nechci dělat právě to zmiňované vězení. Pokud nežijete v holobytě, tak se naučí jako oporu používat jiné věci.
    Když u nás padl dotaz, kdy budeme chtít dovézt tu ohrádku z půdy u tety, odpověď zněla - nikdy. Na údiv, jak jako dítě zabezpečíme, následovalo ujištění, že naším dohledem. A dál se o tom prostě nebudu bavit s někým, kdo kdysi radši v klidu vařil oběd s dítětem vřískajícím v ohrádce, ale hlavně, že bylo v bezpečí. Mně by ten oběd pak nechutnal, no.
    LAMIA
    LAMIA --- ---
    BONIE: hele nestalo ... jsem ze začátku byla pořád v pozoru a čekala a myslím, že tím, že od začátku jí takhle, tak rychle pochopila co s tím. Třeba už v 6 měsících rozkousávala cizrnu bez šlupek na půlky dásněma a vůbec jí nepolykala celou. Oni to z počátku ani pořádně nejedi, jen ocumlávaj a odlupujou malý kousíčky co samozřejmě vyjdou i ven. Malá je dost opatrná při jídle mi přijde. Ale netroufnu si tvrdit jestli je to exemplářem nebo tím, že se krmí výhradně sama (minule se jí snažil děda dát něco lžičkou, pohoršivě se na něj podívala a lžičku si narvala do pusy sama)

    KATIA: taky si myslím, že to jde jen u plně kojenejch dětí. A s tím nedostatkem železa - jí často řepu třeba. Já myslim, že ta kritika je u jen kojenejch dětí bez příkrmu. Moje dítě normálně jí všechno možný a na to že dostává informace kvůli alergiím do těla to i dle naší pediatry dost stačí, je pořádnej kus holčičky, takže to platilo i na mojí mámu, protože opravdu nestrádá a nijak extra moc navíc nekojim mi přijde.

    A to, že to je asi jen pro určité typy dětí jsem už psala. Kamarádky kluk vůbec i po několika týdnech nepochopil, že to má jíst, naše to dala na první dobrou.

    Ještě jsem vypozorovala další věc. Že ač strká do pusy co najde, nikdy zatím nespolka nic jiného než jídlo co jí dáme. ale to možná dělají všechny děti a jen to nevím:)
    BONIE
    BONIE --- ---
    LAMIA: a stalo se ti, že se třeba dítko začalo dusit? z toho mám asi nejvěší strach.. v tom článku je: "Pokud se dítěti do několika vteřin nepodaří nadechnout se, pomozte mu." není to až tak nerealné.. spíš si říkám, jestli bych nezkusila, aby samo jedlo to pyré
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam