FRONEMA: Vývoj jako takový s nedostatkem živin souvisí, ale značně složitějším způsobem. Pokud je např. ta snížená inteligence způsobená nedostatkem železa, tak se to projeví na životě toho konkrétního jedince, ale ne na jeho genech. Ten člověk má stále genetický potenciál být chytrý. Můžeme použít velmi hrubé zjednodušení a říct, že naši předkové přirozeným výběrem preferovali ty chytřejší ze svého středu, ale celková reálná inteligenční hladina byla nižší, než by byla bývala, kdyby byl železa dostatek. Čili, "šlechtěním" se předpoklady míti vyšší inteligenci mohou zvýrazňovat i v prostředí, kde se nemohou plně projevit.
Toto bylo velmi zjednodušeně řečeno, v praxi do toho vstupovalo mnoho faktorů, jako např. fakt že nedostatek železa nebyl plošný místně ani časově. Bohatější vrstvy, které si mohly dovolit jíst každý den maso, jím pravděpodobně netrpěly. Tuším, že mezi českými králi jí trpěl jen Ladislav Pohrobek, který umřel na leukémii. Chudí lidé zase měli ořechy, otruby, kapustu, hrách a čočku :).
Na druhou stranu, některé výzkumy (či spíše teorie) říkají, že reálná inteligence lidí se v průběhu doby měnila nahoru i dolů podle aktuální situace. Např. v Čechách v období třicetileté války, kdy po několik desetiletí vládl de facto hladomor, upadla kultura tak, že kroniky hovoří o zplundrované krajině, kterou se toulají tlupy polonahých vesničanů, kteří se dorozumívají skřeky a chovají se jako divá zvěř.
Další věc, každý člověk je proti nedostatku železa jinak odolný. Naše rodina pravděpodobně asi relativně dost, páč já i moje máma máme železo nízké až podměrečné dlouhodobě a na intelektu se to neprojevuje (leda bychom projely šanci být geniální :). Také naše mladá, ač sledovaná jako špatně kompenzovaný anemik, je svém vývoji akcelerovaná (kromě chození na nočník:). Tento odstavec je ilustrační a obsahuje nadsázku.
Omlouvám se za délku, trochu jsem se rozepsala :)