• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: Brit Care žere náš pes. Zažívací potíže po jiných směsích nebo nedejbože konzervách za experimenty nestojí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA: nezlob se, ale já prostě věřím tomu našemu veterináři a ten říká něco diametrálně odlišného a logičtějšího než, že návrat k přirozené stravě znamená ovoce a zeleninu, tedy ne pravidelně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: V těch nejlepších krmivech, respektujících přirozené potřeby, naopak není žádná rýže, kukuřicem obilovina. Naopak je tam ovoce a zelenina.
    No, taky jsem dřív podrobně vysvětlovala a neříkala žádnou značku, jenže jsem zjistila, že to psům neprospívá. Já půl hodiny přednáším o složení, kde si to mají lidi přečíst, na co si mají dát pozor, a oni pak hrdě přinesou pytel Pedigree s tím, že "tady je napsáno S HOVĚZÍM MASEM, tak to je správné, že jo?" Teď konkrétní značky říkám - Calibra, Brit Care, Brit Carnilove, Acana. To nejsou zrovna takové, na kterých by krmivářsko-veterinární průmysl rejžoval, že?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BALAENA: to jsem se zas blbě vyjádřila, ale je to ho tam míň, podstatné je, že tam není žádná mrkev, paprika a Spol. Max. kukuřice a pak tam bývá rýže.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    FRONEMA: vloni u nas byla na grilovani kamarádka se sedmiměsíčním miminem. Vzala kus masa, rozzvykala ho a dala mu ho. Nejdriv se mi zvedl kufr (fuj, nehygienicke), ale když jsem o tom později premyslela, myslim si, ze to bylo naopak prirozene a ze tak se to mozna dřív dělalo...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    LAMIA: Presne takhle se u syna projevuje rust a bolest zubu. Visi na me cely den, nejradeji by byl cely den v naruci, jak ho na chvilku postavim - rev. Není to separacni uzkost, ale potřeba byt chovana při bolesti. Zrovna tak tomu odpovida i to nocni buzeni. Tipuju, ze az dorostou zuby, zmizi to (nez porostou další). Spis bych v tvem pripade byla opatrna na ta ocekavani spojena s "domazlenym mimcem". Syn byl taky "usmevavy domazleny mimco", coz mu nebranilo v tom, aby se z nej před druhym rokem nestala besnici, vztekajici se, nesnesitelna příšera...
    IORETH
    IORETH --- ---
    FRONEMA: Vývoj jako takový s nedostatkem živin souvisí, ale značně složitějším způsobem. Pokud je např. ta snížená inteligence způsobená nedostatkem železa, tak se to projeví na životě toho konkrétního jedince, ale ne na jeho genech. Ten člověk má stále genetický potenciál být chytrý. Můžeme použít velmi hrubé zjednodušení a říct, že naši předkové přirozeným výběrem preferovali ty chytřejší ze svého středu, ale celková reálná inteligenční hladina byla nižší, než by byla bývala, kdyby byl železa dostatek. Čili, "šlechtěním" se předpoklady míti vyšší inteligenci mohou zvýrazňovat i v prostředí, kde se nemohou plně projevit.

    Toto bylo velmi zjednodušeně řečeno, v praxi do toho vstupovalo mnoho faktorů, jako např. fakt že nedostatek železa nebyl plošný místně ani časově. Bohatější vrstvy, které si mohly dovolit jíst každý den maso, jím pravděpodobně netrpěly. Tuším, že mezi českými králi jí trpěl jen Ladislav Pohrobek, který umřel na leukémii. Chudí lidé zase měli ořechy, otruby, kapustu, hrách a čočku :).

    Na druhou stranu, některé výzkumy (či spíše teorie) říkají, že reálná inteligence lidí se v průběhu doby měnila nahoru i dolů podle aktuální situace. Např. v Čechách v období třicetileté války, kdy po několik desetiletí vládl de facto hladomor, upadla kultura tak, že kroniky hovoří o zplundrované krajině, kterou se toulají tlupy polonahých vesničanů, kteří se dorozumívají skřeky a chovají se jako divá zvěř.

    Další věc, každý člověk je proti nedostatku železa jinak odolný. Naše rodina pravděpodobně asi relativně dost, páč já i moje máma máme železo nízké až podměrečné dlouhodobě a na intelektu se to neprojevuje (leda bychom projely šanci být geniální :). Také naše mladá, ač sledovaná jako špatně kompenzovaný anemik, je svém vývoji akcelerovaná (kromě chození na nočník:). Tento odstavec je ilustrační a obsahuje nadsázku.

    Omlouvám se za délku, trochu jsem se rozepsala :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MARKYSHA: já tomu možná zase tak nerozumím, ale jaký je rozdíl mezi 30 % v porci a 30 % v celkovém složení?
    vždyť když odsypeš z pytle granulí s 30 % v celkovém složení jednu porci, i v ní toho bude 30 %, aspoň podle toho, co mě o procentech kdy učili...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    TAPINA:ale ne na porci, ale v celkovém složení, to je rozdíl. Ale už toho fakt nechám, toto téma bylo pro mě aktuální, protože můj pejsek byl dnes na operaci. Našemu veterináři věřím, už několikrát zachránil některému ze psů v rodině život, zlatokop to není, v životě neřekl konkrétní značku, spíš upozornil, na co si dávat pozor ve složení. Každý zákrok vysvětluje, k mamce a jejímu původnímu pejskovi dokonce jezdil, nic si za to neúčtoval.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MARKYSHA: V sebelepších vysokoprocentních grain-free granulích je alespoň těch 30 % rostlinné složky. Ta je prostě potřeba.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FRONEMA: No, evolučně jsme se vyvinuli i v prostředí, kde je (prokazatelně) nedostatek jódu a přestože předci přežili, my si ho radši doplňujeme uměle. Ono se na hypotyreózu zrovna neumírá, ale líp se prostě žije bez ní.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MALKE: (A nic jsem neplatila, což v mém dosti unaveném mozku v podstatě je obsaženo v předchozím příspěvku, ale jak tak na to koukám, radši na svůj dosti unavený mozek nedám a připíšu:c) )
    MALKE
    MALKE --- ---
    ADD: Benovi je doktorka dělala sama od sebe, přišel jí bledej. Konstatovala, že má možná barvu po mně, ale líp neriskovat. Takže počítám, že stačí se zmínit...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: dělej si co chceš, já ti chtěla ušetřit starosti. Já sice krmím granulemi, ale rozhodně ne z obilí, což si můžu ověřit ze složení. Ale pokud mu natrávíš a rožvýkáš seno a necpeš mu mrkev, tak je vše v pořádku, taky bys mu tam mohla naplivat, enzymy, že:-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: Jistě že můžeš. Každý si musí zhodnotit sám, kde mu pozitiva nad negativy převažují, ale to jde udělat jen, pokud si i těch (možných) negativ je vědom.

    FRONEMA: To já nevím, to je otázka spíš pro nějakého antropologa. Osobně si myslím, že před pár sty lety už se dětem běžně nějaké ty kaše vařily (ony nejrůznější obilné kaše jedli i dospělí, takže dítě vlastně dostalo totéž co rodiče). Kojilo se asi dlouho, to jo, ale nemyslím si, že jako hlavní zdroj živin, spíš jako podpůrný zdroj energie.

    MARKYSHA: Když vlk zabije kořist, jako první sežere vnitřnosti a žaludek včetně natráveného obsahu. Rozhodně ne čistou svalovinu. Rozebírat BARF by tady bylo těžce OT, ale zajímalo by mě, čím teda krmíš ty. Jestlipak to nebudou granule složené převážně z obilí a masokostní moučky, které ti doporučuje a prodává ten vetrinář, podle kterého zelenina psovi škodí a kosti propichují střeva?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    TAPINA: mno, to ses s tou otazkou vyporadala dost jednoduse :) co ja vim, tak lidi byli dlouho pred vynalezem zemedelstvi stejne inteligentni jako jsme ted, tudiz nejak to muselo jit, koneckoncu evolucne jsme se vyvinuli v prostredi kde nic takoveho nebylo a nezda se mi logicke ze bychom se vyvinuli na stabilnim nedostatku cehokoli...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    INUSHKA: tak se na to zeptej veterináře;) Omlouvám se za OT, ale spousta i drahých krmiv obsahuje zeleninu, protože lidi si řeknou, že zelenina rovno zdráví, ale psi nejsou všežravci, ale masožravci a rozhodně by to neměli žrát pravidelně. Co se týče BARFU, považuju to za dost debilní módu, která psům škodí, ale výsledky se uvidí po letech, má to být krmivo podle vlků, ale pochybuju, že ti přijímají 30% zeleniny, ani se nebere ohled, že třeba jezevčík má jinou stavbu těla, takže třeba kosti z něj nemusí vůbec vyjít a protrhnout střeva.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FRONEMA: Tak on nedostatek železa má vliv konkrétně na vývoj mozku a před pár tisíci ani před pár sty lety nebylo nutné, aby dítě stihlo do šesti let být schopné školní výuky, například. Dá se říct, že jsme dnes v dětském věku na železo náročnější.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    INUSHKA: nechci aby to vyznelo jakkoli rejpave, fakt jen zvedavst.
    jak myslis ze to delali pred par set lety, pripadne pred par tisici? prece driv kdyz nebyly specialni jidla pro takhle maly deti tak to taky museli nejak delat, ne? imho se driv proste dlouho kojilo, ne? a nezda se mi ze by meli mit vsichni nedostatek zeleza, to bychom byli fakt neprakticky vyvinuti, ne?
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Stejně tak můžu vidět negativa ve stravování výhradně pomocí kašiček. Děti občas jedí málo, dcera jednu dobu jedla jenom ovoce, asi 3 měsíce, to se stává, ať už dítě jí kašičky nebo celé jídlo. Klídek, už stačí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam