• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    DALEEN: mám teorii - jestli je to nesebralo tolik právě proto, že byly zvyklé na úplně jiný standard "péče" o sebe ;-) aneb když je člověk zvyklý po ránu umýt tu v zrcadle, vyčistit jí zuby, namazat ksich a přečísnout vlasy (a má taky nenáročný účes) tak to s prtětem zas tak velká změna není a zvládne to i s ním, kdežto když byl zvyklý trávit hodinu a půl v koupelně než se ukázal světu tak to nejde a vysoké požadavky vedou k depce a k ještě menší péči než by šlo :-)
    MALKE: tak já mám teď na zimu vysoké šněrovací Lumberjacky, na podzim jsem měla "polo"kozačky takže alternativy k pohorám existují :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    INUSHKA: Ach...! Hele, já zkoušela sehnat takové kozačky loni, kvůli řízení auta. Prošla jsem půl Prahy, v loňských kolekcích evidentně nula. Tolik stesk.

    Nosítko - jo, na kabát. Dopředu pod, na záda na něj. Ale nosila jsem víc vepředu, bylo mi to vždycky pohodlnější.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BEBERA: Pokud jsi měla umyté vlasy, tak je to v cajku;)) Já bych to taky neřešila, pokud se někdo pozastavuje nad tím, že jsem opatlaná od piškotů a mám na kalhotách skvrnu od bláta, protože jsem zvedala kočár, je to jeho problém, ne můj. Do světa vyrážím čistá, že se holt vracím v poněkud jiné kondici, je osud. Já a můj muž víme, že se nejen pravidelně myju, ale též šlechtím, co si myslí nějaká paní v MHD, to je mi... ano, až tam!:)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Podporovat obrázek znamená přidat další kousek do skládačky, ze které si okolí tvoří určitou představu o určité skupině. Představu, která se mi taky nelíbí, a proto ji podporovat nechci. Jelikož jsem džíny a sportovní bundy a boty ve městě nenosila před těhotenstvím ani v těhotenství, kdybych s dítětem začala, tak bych se zachovala přesně tak, jak odpovídá té nelichotivé představě, a to nechci. Už je jasnější, jak to myslím?
    Na tom, že se oblékám mimo jiné i pro okolí, nevidím nic špatného. Chodníky nejsou lemované zrcadly, sama na sebe se dívám jen doma před odchodem. Ale ostatní lidé se na mě divají stále, tak proč bych se nemohla snažit působit na ně dobrým a upraveným dojmem?
    A nechápu, proč jste se tak chytly zrovna těch džín. Já mluvila primárně o sportovní bundě nebo když už, tak o trojkombinaci džíny+bunda+pohory. Proti džínám jako takovým jsem řekla jen tolik, že je v nich větší zima než v sukni. Osobně je považuju za nepohodlné a nenosím je, ale samy o sobě mi nijak nevadí, kombinovat se dají se vším možným a můžou vypadat i velmi hezky.

    MALKE: Tak já jednoho takového Yettiho do loňské zimy dokonce vlastnila. Měly měkkou podrážku se vzorkem, zip a šněrování až nahoru, vysoké pod koleno, ale byly subtilnější a elegantnější než martensy. Bohužel se mi na jaře neopravitelně rozpadly. :-( Pravda je, že se takové boty shání blbě, a letos jsem taky musela uděla ústupek ze svého vkusu ve prospěch pohodlí, bezpečnosti a tepla. Ale nadávám na to vždy, když si ty boty obouvám, a nostalgicky vzpomínám na Yettiho.
    S tím nošením to nějak nechápu. Tos měla nosítko až přes kabát nebo jak jsi mohla mít kabát s dítětem na zádech?
    Jinak na několikahodinové výlety do přírody samozřejmě nosím tu softshelku, od toho je.
    MONIA
    MONIA --- ---
    BEBERA: ach jak já ti rozumím :)

    já jsem v zimě nosila na břiše v kabátu,který jsem měla v těhotenství. Ale je pravda,že jsem byla "nejvíc" těhotná v zimě,takže už při pořizování jsem počítala s tím,že jej v další zimu využiju na nošení. Je to vlna z lam,takže opravdu velmi teplá, dítě mělo na sobě to co doma+lehčí mikinu+tlusté ponožky a čepičku/pokud byla kosa rukavičky. Nebyl problém kabát rozepnout v MHD/obchodě. Dítě bylo v klidu mě bylo trochu víc teplo než bych chtěla,ale dalo se to zvládnout.
    MALKE
    MALKE --- ---
    INUSHKA: Mno, přiznejme si otevřeně (jakkoliv sportovní bundu jsem vlastnila naposledy před mnoha lety a mnoha kily), že vysoké kozačky bez podpatku, s pořádným vzorkem na podrážce a vkus neurážející, jsou podle mě něco jako Yetti. Mnoho lidí věří, že existují, ale nikdo je ještě nikdy neviděl. Nebo aspoň já jsem je ještě nepotkala. Na nošení v zimě používám martensky s pořádnou vlněnou ponožkou, protože pohory se mi nelíbí taktéž, ale přijde mi naprosto v pořádku, že někdo zvolí radši je (minimálně jsou, pokud vím, lehčí). A když už mám ty pohory, tak si k nim nebudu brát elegantní kabát. To z nikoho ještě cuchtu nedělá. Ať si Ada říká, co chce, v mnoha věcech s ní souhlasím (ano, méně sportovních bund do našich měst), ale nic se nemá přehánět. Ani na jednu stranu.

    K věci - tedy k řešení: dítě jsem na břiše i na zádech nosila v kabátě (když jsem ho měla na břiše, kabát byl rozepnutý - dítě mě hřálo; do deseti stupňů pod nulou je to řešení v pohodě, pokud bylo míň, beztoho jsem nechodila na dlouhé štreky, jen mezi MHD). Dítě bylo oblečené v normální kombinéze. Mně bylo teplo, jemu (ověřeno po sundání kombinézy) na všechny části též. Ve vnitřních prostorách jsem mu sundala kapucu a trochu ho rozepla, zpocený nebyl. Žádné speciální pomůcky jsem nevlastnila - pravda, nosila jsem vždycky "užitně", s cílem dopravit se někam po městě, několikahodinové výlety do přírody jsem v zimě nekonala.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ADD: Nemůžu si pomoct, ale jediný kdo se tu dohaduje a má potřebu vést spor, jsi ty. Všechny ostatní už pochopily jak to Inushka myslela, i když to možná nenapsala nejlíp.
    Dotaz zněl vcelku jasně. Chce vědět, jestli existuje nějaká jiná varianta nosícího svršku, než softshelka, protože džíny nejsou její styl. Nosí sukně.

    Ono na ženách je docela dobře poznat, která nosí džíny proto, že je nosila před těhotenstvím, v těhotenství, po porodu, nosí je celý život, a která nosí vytahané neforemné džíny protože prostě rezignovala.

    Mám ve svém okolí několik takových co před dětmi chodily krásně oblíkané, každý den si foukaly a tužily vlasy, líčily se. A teď s dětmi jsou neupravené, oblečené v čemsi beztvarém a pokecaném a vypadají urvaně. Pořád si jen stěžují, že nestíhají nic, protože mají děti. A to je společností braný a podporovaný obrázek ženy na mateřské. Bohužel, občas mám pocit, že se společnost dívá skrz prsty na ženu, která na dětské hřiště přijde upravená, protože přeci není normální aby s dítětem měla čas na to si zajít ke kadeřníkovi, použít řasenku a vzít si sukni a balerínky místo vytahaných tepláků a tenisek.

    ADD
    ADD --- ---
    DALEEN: Ten, kdo tam cte to, co tam neni, jsi ty. "Podporovat obrazek", to je starost o nazory ostatnich, ne? Jak ostatni poznaji, jak se v obleceni kdo citi? Za cuchtu je povazovany jen ten, kdo se citi jako cuchta? To nezni pravdepodobne.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Rozhodla jsem se, ze nebudu cuchta. Nakoupila jsem nekolikere kalhoty, svetříky, pekna tricka. Mesic jsem prakticky nevysla ven (nemocny syn). Po trech týdnech jsme sli k doktorce. Oblekla jsem si slusne cerne kalhoty, svetrik. Do ordinace uz jsem vcházela v kalhotech, které vypadaly, ze mají za sebou poradny flam spojeny s zaludecnimi potížemi. Jako snazim se, ale vypada to, ze nejlíp bych udelala, kdybych si vybrala dobře padnouci maskace...
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ADD: Bylo tam, že nechce celou zimu chodit v džínách aby nepodporovala obrázek matek coby cuchet. ,ona jako osoba se tak nechce cítit, protože ona jako osoba si v džínách připadá jako cuchta. Ne, že ten kdo nosí džíny, je cuchta. Podle mě je v tom jasný rozdíl a já ho tak vnímám taky.
    ADD
    ADD --- ---
    DALEEN: Bylo tam, ze nechce nosit dziny, aby nespadla do kategorie cuchet. O myti a cesani tam nic nebylo.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: asi jsi ode mě ještě nečetla ostrou reakci, pokud ti tahle ostrá připadá :-))) mě to spíš pobavilo, tím víc od ženské....když takovéhle bláboly šíří chlap, OK, dovedu to pochopit.....
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ADD: Tedy mě to nedá a musím se Inushky zastat. Nenapsala nic špatného. To že si někdo přečte větu, která byla míněna obecně a vztahne si jí na sebe, už je problém daného člověka.

    Naprosto chápu jak bylo slovo "cuchta" míněno v kontextu. A on je rozdíl, jestli někdo chodí v džínách a mikině proto, že je mu to pohodlné, má hezké padnoucí neodrbané džíny a hezky vypadající mikinu. A nebo je to "zoufalá matka", která na sebe navlíkne první hadr co jí ve skříni padne pod ruku, obličej pomalu ani neumeje, vlasy stahne do vrabčího hnízda a vystřelí kosmickou rychlostí. Z mojí zkušnosti, jsou ženy které se po porodu promění v "cuchty" a omlouvají to tím, že mají malé dítě. Dokonale se snaží zhmotnit představu toho, že matka na mateřské je naprosto oddána dítěti a na sebe nemá čas. Přitom by stačilo si ráno umýt obličej a učesat si vlasy, místo vytahaného trika si vzít slušnější a místo vytahaných pobrindaných kalhot ty čisté.

    Jen tak pro jistotu, nenarážím na nikoho na této diskusy, vycházím ze svých zkušeností.
    ADD
    ADD --- ---
    TAPINA: To je ten omyl, ktereho jsem se kdysi dopoustela. Nikoho neprekvapi, ze ma reznik zasteru od krve nebo automechanik monterky od oleje. Matka, ktera jde s kocarkem po ulici, je V PRACI. Ma obleceni od jogurtu, proze jejim ukolem je krmit dite. Az pujde vecer do divadla, bude upravena - ale to s sebou nebude mit dite, takze nikdo nepozna, ze je na materske, jako nikdo nepozna, kdo jd reznik a kdo polelar.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: To hodnoceni jso sem "cuchtama" prinesla ty. Kdybys napsala "rada bych chodila v elegantnim kabatu", tezko by se nekdo ohradil.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ještě dodám jednu věc. Ano, matky na mateřské bývají skutečně někdy považovány za cuchty, ale kvůli jiným věcem. Protože bývají někdy špinavé (občas dítě obtiskne zbytek svačiny matce na oblečení nepozorovaně, občas už prostě není čas se převlíct). Protože mívají neupravené vlasy - některé ženy věří, že během kojení se nesmí používat barvy na vlasy ani příliš kosmetiky. Protože nejsou nalíčené - některé se nelíčí, když jsou jen doma a po okolí, přestože do práce se upravovaly mnohem víc. A tomu všemu se dá zabránit, vypadat pořád dobře, a přesté mít na sobě džíny a bundu. Nošení dítěte je docela těžká terénní práce a nějaký "pracovní oděv", odlišný od běžného "do města", si úplně normálně žádá.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Jenže já to nedělám kvůli žádným pipinám z internetu. Já jsem byla ta divná, co chodí do školy v sukni, už na základní škole, na gymplu jsem si na mámě vyvzdorovala dlouhý kabát a džíny se v mém šatníku přestaly objevovat dávno před tím, než jsem zjistila, že nějaké Módní peklo existuje. Pointa dotazu na elegantní nosící řešení byla v tom, že JÁ se ve měste ve sportovním oděvu jako cuchta bez vkusu cítím a ráda bych našla řešení, které mi umožní obléct se tak, jak JÁ CHCI, ne tak jak musím, protože jinou možnost nemám. Možná jsem to trochu nevhodně formulovala, ale nemám dojem, že by v tom příspěvku byl jakýkoliv útok nebo kritika kohokoliv, aby si zasloužil takovouhle reakci.

    ADD:
    MEDVED007: Dámy, je mi líto, jestli jsemvám šlápla na nějaké kuří oko, ale odmítám vést diskusi, pokud hodláte nadále být demagogické. Ono neexistuje vůbec nic mezi pohorama a sportovní bundou a formálním oděvem? Co je přesně nebezpečného na vysokách kozačkách bez podpatku a vlněných kalhotách, například? Nutím snad někde někomu zrovna sukni? Vůbec nutím někde něco někomu? Když vám nezáleží na tom, co si o vás myslí ostatní, tak proč ty ostré reakce? To tady fakt člověk nemůže napsat v první osobě názor vybočující z místní mormy, aniž by byl nařčen, že tím automaticky kritizuje ostatní? Vždyť to je úplně stejné jako na tom Módním pekle, jen na druhou stranu. MNĚ se prostě chodit ve měste v oblečení, které bylo a je určeno do přírody, resp. do hor, příčí stejně jako nevyrazila na sjezdovku v minisukni a podpatcích. Ptala jsem se proto na radu, jak to udělat, když chci nosit dítě. Co si mosíte vy, je mi srdečně jedno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    INUSHKA: Existuje na Módním pekle. A když tam člověk chodí moc dlouho a často, tak zblbne, to myslím naprosto vážně. Taky se mi to stalo, taky jsem pod vlivem tamějších debat přezbrojila na zimní kabát a až manžel a pohled do zrcadla mě probraly zpátky do reality. Existujou lidi, kterým tahle "správná" móda kdovíjak nesluší a líp vypadají v těch džínách. Ve světě tam venku neexistuje žádná teze, že člověk v džínách je cuchta a ostatně je tam většině lidí jedno, co má kdo na sobě, maximálně hodnotí vypadá dobře/blbě.
    S tím, že v sukni není taková zima, souhlasím, taky ji v zimě nosím. Ale abych dělala kvůli dvaceti pipinám z internetu kolotoče kolem nošení dětí a kupovala si na to speciálně předražený kabát, to teda s prominutím ani hovno.
    LAURA
    LAURA --- ---
    ja bych si to hlavne nebrala tak k srdci.. lecktera matka ve sportovneji ladenem obleceni muze vypadat lip, nez takova, co si mysli, ze je buhvijak elegantni ;) ne vzdy se umysly kryji s vysledken.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: ha, jsem cuchta bez vkusu.....z pracovního "vkusu" jsem na mateřské velmi ráda vklouzla do sportovního oblečení a nevylezla jsem z něj celou mateřskou....z velké části proto, že jsem byl tak šťastná, že už nemusím nosit formální oděvy...pravda, po mateřské jsem se zase ráda "slušně" oblíkla a džíny mi lezly nějakou dobu na nervy, ale představa, jak honím malého prcka na motorce v dlouhé sukni, která se mi motá mezi nohy, no díky, tak to fakt nee
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam