• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ADD: Jenže já to slovo nepoužila o druhých. Ti druzí si ho na sebe vztáhli. Když řeknu, že nejspíš proto, že jsem jim tím šlápla na kuří oko, budu zase za zlou, ale což, jsem s tím smířena, řeknu to.

    Poslední slovo k tomu, dál už reagovat nebudu, protože to nemá smysl.
    Cuchtovitost nespočívá v tom, že má na sobě někdo džíny a sportovní bundu. Cuchtovitost spočívá v rezignaci typu "když ono to s dítětem jinak nejde a vlastně na tom ani nezáleží". Pokud někdo nosí džíny a sportovní bundy proto, že se mu líbí, jsou mu pohodlné a že je si zkrátka vědomě zvolil jako nejlepší z možných variant, je to jeho věc. "Cuchtou" nazývám tu, která zmíněný sportovní styl nosí proto, že na cokoliv jiného je líná, jiné varianty ani nehledá nebo opravdu postrádá vkus a schopnost se obléct přiměřeně (typicky třeba džíny a strakaté tričko na fotografiích z vítání občánků nebo jiných společenských událostí). V tomto smyslu jsem to slovo taky použila. Normálně chodím v sukních a kozačkách, tudiž kdybych sklouzla k postoji "a co, tak si vezmu softshelku, vždyť na tom nezáleží, hlavně že to hřeje", stala bych se ve svých očích tou cuchtou. A podpořila bych sama svým chováním stereotypní pohled na ženy na mateřské, který se mi nelíbí, protože právě zdaleka ne každá zcuchtovatí.
    HOWGH
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ADD: Nebo třebas informaci, že nemá smysl nikde vyjadřovat svoje názory, ale jediné co se ve společnosti snese je zařadit se do stáda, držet hubu a krok, co?
    Co blbneš, je snad nutné abychom se dostali do stádia, kdy všechny slova budeme psát v uvozovkách, všude budeme zdůrazňovat IMHO a omlouvat vlastní názory? To snad ne.
    ADD
    ADD --- ---
    INUSHKA: Muzes si z toho odnest informaci, ze clovek, ktery by zanic na svete nikoho nehodnotil,a ktery nechce vyvolat diskusi, nemel pouzivat o druhych slovo cuchta - je to snazsi nez pak vysvetlovat, ze tim nechtel vubec nic rict.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Já jen že by ti to mohlo ušetřit to "pomyslné zaklepání si na čelo", jak píšeš o příspěvek níže .-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TORUVIEL: Mně úplně fascinuje, jak se diskuse na toto téma vždycky postupně posune od obecného "obvykle nenosím do města sportovní věci, neboť se mi to nelíbí" k šermování argumentama typu "někteří lidé v některých situacích mohou mít důvod..." Ano, když jdu na TMOU (kdo neví, googlí), taky si beru funkční sportovní oblečení, přestože se většinu noci budu pohybovat po městě. Protože ty důvody neznám, taky nikoho konkrétně nekritizuju. Ale proto mi ještě nemusí připadat vhodné chodit tak celoročně.
    MALKE
    MALKE --- ---
    IBERIA: Nekloužu...
    TORUVIEL: Tak to jsme národ sportovců...;)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    INUSHKA: Obhajovat se jistě nemusíš, ale až někdy potkáš osobu sportovně oblečenou ve městě, věz, že třeba fakt sportuje, anebo se k tomu chystá. A může při tom i tlačit kočárek.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BARRUSHE: Kolikrát dokola mám napsat, že nikomu nekecám do toho, co nosí on a je mi to šum a fuk? JÁ se snažím oblékat přiměřeně místu a situaci. Do lesa nosím sportovní bundu, do města kabát a na ples večerní šaty. Když někoho potkám na plese v teplákách, zaklepu si pomyslně na čelo, ale víc to řešit nebudu. Stejně jako když někoho potkám v lese ve večerní róbě nebo ve městě v softshelové sportovní bundě. A fakt tady nebudu obhajovat svoje právo na svůj vkus.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    BALAENA: No přesně, to co vídám ve zdravotních potřebách, to bych na nohu teda nevzala.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    INUSHKA: Aha tak, už jsem to pochopila. Problém jsou trekové boty :D No tak teď už asi opravdu nemá smysl ti nic psát. Ok, je to tvůj názor, podle mě teda fakt mimo, ale co...
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    INUSHKA: Takže ty považuješ ženu, co nosí bundu, džíny a pohorky za nevkusnou? Nebo jak to mám chápat? Už se v tom nějak ztrácím. Vůbec nechápu o jakém obrázku pořád dokola mluvíš. Přijde mi, že tobě ten, kdo nosí sportovní oblečení připadá nevkusný. A co je proboha na tom? Mám spoustu kamarádek bez dítěte i kamarádek na mateřské, které chodí ve sportovním (klidně bunda, džíny a pohorky - oni jsou taky pohorky a pohorky že..) a vypadají naprosto normálně. Vlasy mastné nemají, dokonce jsou některé i nalíčené. Ano ve městě občas vídám neupravené ženy, ale to i ty bez dětí, takže pokud já si vezmu v zimě (a třeba do břečky) do města sportovní bundu, džíny a pohorky, tak se za nevkusnou opravdu nepovažuji. Ten tvůj postoj se mi nelíbí a připadá mi naprosto mimo.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    IBERIA: :-)

    to doufám, ono to nějak dopadne, když vidím jak ošklivé je těhotenské oblečení a že i ženy s minimem úprav vypadají lidsky a naopak mnohé matky s fialovým květákem upravenými nehty a namalované mohou vypadat blbě, tak si říkám že se těším na překvápko v zrcadle. Ale vážně mne občas mrzí, že sehnat něco s méně sportovním vzhledem aby to zároveň plnilo takové funkce jako nepromokavost apod. je dost obtížné a že jedna z mála přijatelných věcí je, vybrat to sportovní oblečení v decentních barvách nebo zaplatit značku a nosit např. Wild Roses.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    SOLEI: nemám krom džínů ani jiné "sportovní" oblečení, čili ani bundu (jednu tedy od zmiňované Rebecy z Fleru, ale ta skutečně není sportovní) a diskomfort ani větší opotřebení s dítětem nepociťuju. To samozřejmě nemluvím a poblitých topech a kalhotech od písku nebo bot dítěte, ale to se dá vyprat, kabát zas tak často dítě nepoblije (podle mě)...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    INUSHKA: naopak, zdravotní boty jsou o stupeň až dva hnusnější než pěkný trekovky
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BALAENA: Jasně, přesně proto jsem tuhle debatu vůbec nechtěla rozjíždět. VŽDYCKY to sklouzne k tomu, že lidi začnou vyjmenovávat, proč zrovna oni nic jiného nosit nemůžou, nejlépe z nějakých zdravotních důvodů, protože na to přece slušný aspoň trochu empatický člověk nemůže říct nic jiného než "jo, to je blbý, nic jiného ti nezbývá". No nemůže, no. Takže konec debaty.
    Opakuju, že nikomu nevnucuju ani nediktuju, co má nebo nemá nosit on. Píšu za sebe.
    A konstruktivně jiné řešení - dívala ses do zdravotnických potřeb po botách pro lidi s DMO? Ty mívají pevné kotníky a přitom se dělají i sandále nebo polobotky. Jasně, vrchol elegance to nebude, ale pořád o stupeň výš než trekové boty.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    nějak se to tu zvrhlo takže se taky přidám.
    Taky nechci nosit džíny - uznávám některé jsou pěkné a jsou pevnější než pláťáky, ale pro mne je tento kus oděvu nepohodlný (navíc si je nedokážu nikdy vybrat ani přešít aby to dobře sedělo) a v zimě je v něm zima (a na léto mám ráda prodyšnější sportovní věci z technických materiálů). Uznávám, že moje oblíbené tvídové kalhoty a flaušáky na mateřské nejspíš utrpí díky manipulaci s dítětem výrazné újmy. Ale stejně jako Inushce se mi prostě kombinace ryflí a bundy z alpine pro nelíbí (a kupovat goretex od tilaku na lítání s děckem se mi taky nechce). Takže pokud nechci nosit toto oblečení, musím se holt smířit s tím, že klasický materiál je zranitelnější a nebo můžu plakat nad tím, že je obtížné sehnat méně sportovně vypadající oděvy z funkčních materiálů - například kabát s teflonovou vrstvou, která se jen utře vlhkým hadrem apod.
    A pokud je cuchtovitost o líčení, česání, barvení atd. tak budu cuchta tak jako tak protože ani do pracovního procesu nemám potřebu něco z toho dělat. Maximálně si jednou za čtvrt roku nabarvím řasy a obočí aby bylo vidět kde končí vlasy a začíná obličej.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    K té upravenosti matek, u prvního dítěte jsem si přišla jako cuchta (byť džíny nevlastním ani jediné:) a měla jsem deprese z ostatních matek, neboť mi přišly vystajlované nebo alespoň upravené, s druhým dítětem se upraveně cítím i já. Čili já neupravené matky nepotkávám.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    MALKE: nekloužeš v Martenách? jedny mi vydržely sice deset let, ale celkem brzy se sjela podrážka, takže když bylo i jen trochu klouzavo, válela jsem se vždycky na zemi i když ostatní chodili stabilně. Nosíš je jen tak nebo s nesmekama?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    INUSHKA: kombinace bunda + džíny + pohory... po úrazu mám nestabilní kotník, potřebuju trvale nosit kotníkovou obuv (ano, i v létě, když je venku 38 °C ve stínu).
    napadá tě nějaký jiný řešení než kotníkový trekovky? já jsem teda na nic jiného nenarazila.
    a ke kotníkovým trekovkám jaksi nosit něco jiného než džíny a bundu dost dobře nejde. tak jsem holt cuchta, no...

    jako jistě, v zimě se dají nosit kozačky, ale znamenalo by to mít dva úplně odlišný šatníky...
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    DALEEN: mám teorii - jestli je to nesebralo tolik právě proto, že byly zvyklé na úplně jiný standard "péče" o sebe ;-) aneb když je člověk zvyklý po ránu umýt tu v zrcadle, vyčistit jí zuby, namazat ksich a přečísnout vlasy (a má taky nenáročný účes) tak to s prtětem zas tak velká změna není a zvládne to i s ním, kdežto když byl zvyklý trávit hodinu a půl v koupelně než se ukázal světu tak to nejde a vysoké požadavky vedou k depce a k ještě menší péči než by šlo :-)
    MALKE: tak já mám teď na zimu vysoké šněrovací Lumberjacky, na podzim jsem měla "polo"kozačky takže alternativy k pohorám existují :-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    INUSHKA: Ach...! Hele, já zkoušela sehnat takové kozačky loni, kvůli řízení auta. Prošla jsem půl Prahy, v loňských kolekcích evidentně nula. Tolik stesk.

    Nosítko - jo, na kabát. Dopředu pod, na záda na něj. Ale nosila jsem víc vepředu, bylo mi to vždycky pohodlnější.
    MALKE
    MALKE --- ---
    BEBERA: Pokud jsi měla umyté vlasy, tak je to v cajku;)) Já bych to taky neřešila, pokud se někdo pozastavuje nad tím, že jsem opatlaná od piškotů a mám na kalhotách skvrnu od bláta, protože jsem zvedala kočár, je to jeho problém, ne můj. Do světa vyrážím čistá, že se holt vracím v poněkud jiné kondici, je osud. Já a můj muž víme, že se nejen pravidelně myju, ale též šlechtím, co si myslí nějaká paní v MHD, to je mi... ano, až tam!:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam