• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    REONA
    REONA --- ---
    ADD: Hmm, zajímavé, že reaguješ zrovna na mě, protože jsem toto slovo použila jako asi třetí a vlastně jen proto, že jej použily holky přede mnou (zvažovala jsem více slov). Nemyslela jsem to tedy jako shazování či snižování zásluh, asi jsem měla zvolit jiný výraz. Pro mě byla jeho přítomnost velice důležitá a jsem ráda, že tam byl. Jeho roli v první porodní fázi by pravděpodobně mohl zastat i někdo jiný, naopak v druhé bych teoreticky nepotřebovala nikoho, ale nakonec Terezz_ správně napsala, že jde hlavně o tu třetí, kdy jsou tam ti tři lidé spolu...
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: :-) Já ani nevím, jestli bych si to s mužem vyměnila, protože těhotenství bych nedala ani za nic, a když už to dítě bude uvnitř, tak se nějak dostat ven musí. :-) Leda že by někdy byl těhotný chlap a někdy ženská, abychom to poznali z obou stran, ale stejně by mi to bylo líto. A taky nevím, jestli bych byla milá a chápavá - ono to asi není zase tak lehké, když druhej skučí a zvrací a sípe, a kdyby skučel a sípal chlap, třeba bych na něj vrčela "nehysterči". :-) Radši zůstanu u našich osvědčených rolí, já budu sípat a on si nechá mačkat ruku. A udělá tím to, co v tu chvíli ocením nejvíc. :-)
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    GIMEL: nemůžu posoudit z vlastní zkušenosti ale co jsem kde potkala šátkovací diskuze tak označovaly Medley jako obecnně špatnou značku (a třeba co se týče plen tak to můžu potvrdit)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: ty jo, jak ráda bych se porodu zúčastnila jako chlap, nosila pití a tiskla ruku....fakt by mi to šlo a byla bych milá a chápavá ! přijala bych to všema deseti ! navíc, když ty bys mě takhle pěkně obdivovala, no paráda :-)))))
    ADD
    ADD --- ---
    REONA: Já ti nevím, ale jestliže mi nejbližší člověk v mé nejtěžší chvíli dává napít a volá potřebnou pomoc, neříkala bych tomu "podržtaška". V tu chvíli je to pro mě zásadní. Překvapuje mě, že tuhle roli shazuje žena, spíš bych čekala, že to nebude připadat dost náročné tomu chlapovi. Někdy je podaná sklenice a stisk ruky to nejdůležitější na světě - a díky a obdiv každému chlapovi, který to dokáže přijmout a tuhle úlohu splnit.
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    Já teď s prominutím odbočím - nemáte někdo zkušenost se šátky Medley a nějakou jinou značkou (Dydimos, Storchenwiege apod.)? Zajímalo by mě porovnání pohodlnosti - Medley je skoro o 10 čísel užší a já řeším, jestli je mi šátek nepohodlný proto, že je úzký nebo prostě je mi nepohodlný jakýkoliv šátek.
    Už mám objednané nosítko KiBi, ale šátku se nechci tak úplně vzdát, hlavně chci nějak vymyslet boční nošení, tak jestli máte někdo reference i k jiným úvazům než kříž s kapsou na břicho. Díky.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    BERENIKEE: hm, jsem mela pocit, ze jsem pripravena a uvolnena a prd. cisar pro nepostupujici porod. doted si myslim, ze to bylo proto, ze jsem byla pripravena az moc.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TEREZZ_: nevím, nakolik je to reprezentativní, ale ve finále to obvykle dopadne tak, že ty nejvíc "přírodní" matky rodí pod epidurálem a ty co by o něj stály (třeba já) rodí jak indiánky v lese :-))) a nakrklé jsou pak obě dvě :-)))
    BERENIKEE
    BERENIKEE --- ---
    REONA: A ja bych k tomu dodala,ze kdyz se pripravis a uvolnis porod je fakt nadherny a vubec te myslenky na pripravky proti bolesti ani nic podobneho nemusi napadnout;)
    Ja si treba jeste ten den rikala,ze bych do toho sla hned znovu:)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    REONA: Myslela jsem a nedopsala :D ...že to zvládnu bez medikace (nedám si ani paralen, dokud nemám čtyřicítky horečky) a snad zůstanu v klidu :D ...ale jako počítám i s variantou, že budu sprostá jak starej zedník a bude to nehorázně bolet a nakonec si ani nevšimnu, že rodim na koze a vleže. :)
    REONA
    REONA --- ---
    TEREZZ_: Jasně, že zvládneš :) Zpětně jsem ráda, že na tu chemii nedošlo, protože příroda snad ví, co a jak nastavila (nejsem proti medikaci, zastávám hlavně možnost volby)...no a ten okamžik, kdy poprvé uvidíš své miminko...to se nedá popsat, nic krásnějšího jsem nezažila :)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    SPIRALOID: Díky... :)
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    REONA: ...jasně no... počítám s tím, ač doufám, že to zvládnu :D
    SPIRALOID
    SPIRALOID --- ---
    TEREZZ_: možná jen potřebuje víc času aby si to v hlavě utřídil.někteří chlapi (nejen) to tak prostě mají. je to první porod, tak je každá informace v podstatě nová. my ženy se obvykle zaměříme v průběhu těhotenství automaticky na vyhledávání informací jak porod vlastně vypadá a tedy si i formujeme názor co a jak by sme chtěli. většina chlapů to má pasivnější. já třeba muže průběžně informacemi zásobila sama a zprvu jsem nečekala žádné reakce.prostě jsem mu občas vykládala co jsem četla případně mu poslala nějaký link. po čase to sám zpracoval a řekl že mě ve všem podporuje, že rozumí mým přáním a jejich smyslu.
    zkus ho nechat v klidu, vyprávej mu, žádné reakce neočekávej...pouze vysvětluj. třeba se mu to za čas v hlavě rozleží a pochopí tě. když ne, najdi si dulu a k porodu můžete jít všichni tři;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    REONA: aneb, sice byl chlap u plození a snad bude i u výchovy, ale porodit ho musí ženská sama
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TEREZZ_: při porodu máš čas jenom na jednu věc rodit možná někdo něco nabídne ale ne přemlouvá ty nebo tvůj muž řeknete ano ne ale tvůj muž stejně nemůže bez tebe něco rozhodovat takže je tam pro tebe poponese podrží postará se dělá společnost, je dobré aby věděl co ho čeká ale stejně všechno práci odvedeš ty on bude podávat ručník až půjdeš ze sprchy on tě bude opírat až se nebudeš moci narovnat ale je tam jenom jako posluhovačka pro tebe pro nikoho jiného
    REONA
    REONA --- ---
    TEREZZ_: Hele, já Ti nevím...rodila jsem relativně nedávno (2,5 měsíce), můj manžel u porodu byl, absolvoval se mnou i předporodní kurz (trošku pod nátlakem, ale ano)...a probíhalo to v podstatě tak, že v první fázi porodní byl skutečně jen podržtaška (dal mi napít, zavolal PA, když jsem to potřebovala), v druhé fázi jsem o něm ani moc nevěděla, soustředila jsem se na samotné tlačení a na pokyny PA, takže jsem ani nezaznamenala, že v závěru nebyl u mé hlavy, ale koukal, jak malá leze ven. Potom se díval, jak malou ošetřují, zatímco mě doktor šil a samozřejmě tam zůstal na ty dvě hodiny a dál, dokud to šlo, to bylo krásný, na první společné fotce je vidět, jak byl dojatý.

    Ale co jsem chtěla říct - také jsem preferovala přirozený porod, také jsem si malovala polohu podle přání...ne, že by mi to v porodnici neumožnili, ale nakonec jsem křičela o něco proti bolesti (nedošlo na to, nestihli jsme), různé polohy mi navrhovala PA, i jsem něco zkusila a nakonec jsem tlačila klasicky v pololehu...je dobré mít informace, je dobré, že chceš, aby je měl i manžel. Ale ten porod samotný je fakt záhul a tak možná sama změníš v průběhu názory o 180 stupňů, jen aby to už bylo za Tebou a ta bolest přestala. Toť má zkušenost...
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    ADD:
    SEBIEN:
    SOLEI:
    MEDVED007: Nesouhlasím, že chlap je jen podržtaška. Dítě je obou, oba se na něho těšíme, jen já ho musím porodit! :D Na ultrazvuku se mnou byl, jdeme i na přednášku ohledně očkování a na předporodní kurz k mojí porodní asistentce. Jde mi o to, co popsala Medved007. Někdo mě začne rvát na kozu, nebo přemlouvat, že mi uleví (umělým) oxytocinem a on místo podpory nebude vědět, nebo něco nevhodnýho plácne, čímž mě podrazí, nebo podreje moje sebevědomí... Jasně, bude tam PA, spoléhám se i dost na sebe, ale ještě jsem nerodila, že jo, co já vím, jaká budu. Moje PA se snaží udržovat maminy v ALFA fázi, racionálno jde tedy úplně stranou. Chci ho tam hlavně na dobu po porodu, abychom se začali sžívat, aby tam byl, když nebudu moct, já, aby pomohl, užíval si to (snad bude), ale myslím, že když byl u zplození, může být i přímo u porodu (a chce, sám říkal, že mě v tom nenechá) jen je prostě "mužskej" a já tím, jak jsem lehce rozhormoněná (no, lehce...), tak jen potřebuju nějaký racionální rady/argumenty. :) Jinak samo díky za názory!
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vypisky z knihy Jareda Diamonda - antropologie - ruzne pristupy k malym deckam, kojeni, blizkosti, vychove a tak. Celkem zajimave

    Svět, který skončil včera: Jak vychovávat děti | 067
    https://067.cz/archiv/12/svet-ktery-skoncil-vcera-jak-vychovavat-deti.html
    ADD
    ADD --- ---
    TEREZZ_: A chodí s Tebou třeba na ultrazvuk? Mého muže dost přesvědčilo, když viděl, jaký mám vůči doktorům blok, a že tlumočení je opravdu potřeba. :-) A nejvíc ho asi přesvědčilo, že většina jeho kamarádů, i ti největší drsňáci, u porodu byla a že se tam ti chlapi snažili být užiteční. Na a zmíněná Maruška Vnoučková, u které se povznesl i nad její batikované sukně :-), protože když otevře pusu, je to ženská racionální. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam