• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RYBKA: je to srozumitelny, dekuju za otevrenou odpoved.
    Tedy, s tim rozumenim je to pro me tak ze rozumim slovum a asi priblizne chapu jak to prozivas, ale neumim si to predstavit u sebe.
    Co treba by se dalo uvest jako priklad "nepodstatneho problemu", ktery clovek resi u jedinacka ale ne kdyz ma deti vic? Me prave naopak predstava toho, ze bych tu pozornost musela rozdelit, desi - ze by mi nezbyvala na dulezite veci (u vas to ale evidentne funguje, tak bych se rada nechala inspirovat :)

    ADD: nemuzu si pomoct, ale nemam u naseho 20m syna pocit, ze by stacilo mu jit prikladem. Ano, u nekterych veci je videt, ze si bere priklad, ale spousta situaci je proste narocnych a problematickych. Batole s plenkami zatim potrebuje vice pece nez je jen prisun jidla ( a i s tim jsou ted problemy, odmita mliko) a cisteho pradla; a ne vzdy tu peci zrovna ocenuje.

    LUCYA: nojo, prejde tohle, prijde zas neco jinyho.
    Ja asi na materstvi nejsem delana, nebo nevim kde delam chybu, ale vnimam to cele proste jako nekonecnou tihu a to tak moc ze nevim zda se mi nekdy podari se odhodlat k dalsimu diteti, ktere by mi to vlastne cele podle vas usnadnilo :)

    YMLADRIS: jo, mivam potrebu rvat nebo treba do neceho prastit; v situacich, ktere bych si prala aby radsi vubec nebyly. Takze u syna to vnimam tak, ze je moje chyba, ze takova situace pro nej vubec nastala, ze jsem to mela zaridit tak, aby se takhle necitil. Proto taky ho treba znicehonic nelapnu, ale rikam mu vzdycky predem, co je v planu, opakuju to nekolikrat, aby prave nebyl prekvapeny - mas ale jasne pravdu v tom, ze to neznamena, ze to musi nutne oslabit jeho touhu dal jit po svych.
    Syn si moc dobre vsiml ze revem muze upoutat pozornost - umi vykrikovat zcela cielena umyslne za tim ucelem. Ale v situacich, ktere jsem popisovala, slo o spontanni krik/plac.
    Pises "je to zdravy" - ja se bojim toho, ze si pri tehle situacich zafixuje negativni rozpolozeni a reakce a pak se mu to bude spoustet automaticky. Vidim u jinych veci jak rychle se fixujou do temer podminenych reflexu, to dite je tak v tomhle veku nastaveny mi prijde. Takze konkretni vysledek v tomhle pripade: jen se priblizime k prebalovaku a uz zdrha a jeci.

    YMLADRIS: oboje - kvuli nemu, ale pochopitelne i kvuli sobe, nebudu zapirat, ze me to takhle nebavi, ostatne uz jsem to i psala. RIkam mu "ano ty ted nechces lezet, vubec se ti nechce zustat lezet, ty jsi tu ted chtel behat", ale uz to nema zadny efekt, melo mozna zezacatku, asi myslel ze kdyz formuluju co chce tak ze mu to taky hned umoznim, ale jak pochopil, ze nikoliv, tak uz je mu to jedno ze vim co chce a nechce.
    Jinak s tim vbehnutim do silnice: ja bych primarne mela strasne blby pocit ze sebe, ze jsem dopustila aby tam vbehnul :) z toho ze jsem mu zamezila nikoliv, zachrana zivota je mnohem silnejsi motiv
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BADIANE: ad zdrave rvani mimo tvoje chapani -- minis to tak, ze ty sama nikdy nemas potrebu rvat, neznas ten pocit kdy muzes vylit frustraci pres rev atd.? (Pokud ne: to je proste fyziologicky, ze nektere podnety nas aktivuji (strasne zjednodusene nas aktivuji k akci, boj, utek nebo neco) a kdyz se to nevyviji jak jsme si predstavovali, tak je v nas pretlak. Jako kdyz slapnes na brzdy, tak ta kineticka energie se musi prenest nekam jinam. Napriklad rvat. Nebo mlatit. Nebo plakat. Znas dostat ze sebe napeti skrz projeveni se fyzicky? (Napr. se vyrvat?)

    Anebo tomuto rozumis, akorat je mimo tvoje chapani proc batole ma tak strasne silnou reakci na to, ze ho chces vzit do naruce (vzdyt o nic nejde)? Oni totiz batolata zazivaji svet jinak nez my, zazivaji toho strasne moc a strasne silne vsechno citi (analogie: jako bys byla zamilovana, v Parizi a vypila ctyri kafe). Aby se vubec dokazali nejak soustredit a zkoherovat nejakym smerem, tak ty jejich impulsy (napr. jit nekam...) jsou pro ne vnitrne hrozne silny. Ono chce jit a ty ho dejme tomu lapnes a zastavis. Pro nej je to zazitek jako kdyz ty bys byla ohromne zizniva, uz uz ses napila a v ten moment ti nekdo vytrhl piti z ruky. Jako ze, kdyz batole ma silny zamer, tak ho ma fakt hrozne silny a proste je pro ne silny zazitek az bolestny, kdyz musi slapnout na ty brzdy. Ale protoze jsou prirozene moudry, vi, ze tim jasnym projevenim emoci (revem...) nejsnaze dosahnou homeostazy (vyrovnaneho stavu - vyrovnaji se se situaci). Rvou aby uvolnili pretlak. Je to zdravy. (Krome deti, ktere si vsimli ze revem dokazou zmanipulovat okoli aby bylo po jejich.)

    Jsem nejak srozumitelna?
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RYBKA: je to tak. Obcas mam ale pocit, ze "na to nemam".

    Muzu se zeptat, mit dalsi deti jsi proste byla rozhodnuta tak jako tak, i s tim ze to treba bude stejne tezke jako s prvnim? Kdyz pises ze jsi mela pocit, ze jsi spatny rodic - jak to jde dohromady s rozhodnutim mit dalsi deti? Ja si ted neumim predstavit mit dalsi deti. A to ne ze byc mela vylozene pocit ze jsem spatny rodic, spis ze abych byla spis dobry rodic, stoji me to hodne energie.

    YMLADRIS: ohledne prebalovani vleze ci ve stoje, samotnou me absolutne nenapadlo prebalovat ve stoje, az jsem tu nekde o tom pred casem cetla - a uprimne, prebalovani ve stoje je pro me nemozne. Ne kvuli pohodli, ale proste bych to nezvladla, tim spis ze jsme ekologicka domacnost a bezne pouzivani papirovych plen neprichazi v uvahu. Latkovku ve stoje nenandam uz vubec. A kdyz je pokakanej, ve stoje? Nechapu a je to nad moje sily proste. Na druhou stranu ho nezaklekavam, snazim se ho proste presvedcit a nebo zabavit nejakymi predmety. Problem je v tom ze se mu rychle omrzi a odhodi je a chce zase vstat. Takze reseni snad prozatim bude vymyslet zasoby novych zajimavych predmetu.
    Pocity potvrzuju, psala jsem to tu par prispevku zpet.
    Ano mas pravdu ze pri tom trpim, protoze jsem vychazela z toho, ze mym ukolem je zaridit/vyjednat/vysvetlit veci tak, aby dochazelo ke spolupraci a abych docilila toho ze dite bude s tim, co se mu deje, srozumeno. Takze mam jednak pocit selhani, a jedak je mi takova situace neprijemna protoze jak jsem psala nerada nekomu neco nutim, natoz fyzicky. Asi to proste musim vzit jako svuj ukol a trochu se od toho odosobnit. V kazdem pripade "aby si zdrave zarval" je zatim nejak mimo moje chapani.

    Power games - treba se necham vsede tahnout za ruku na jeho stranu az spadnu na pohovku, za nalezite dramatickeho zvukoveho doprovodu, on se blazene chechta. Ted pred chvili - syn "haji!" Ja "hami!" x 10 kolecek. Taky se radostne chechtal. A ruzne variace na oboje.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BADIANE: snazim se rict, ze ty asi nebudes pripad, ktery zbytecne diteti omezuje autonomii. Zda ho opravdu prebalujes vyslikas krmis co nejvic "neintruzivne" (nebo jak to rict) to jde, to ja nevim, to by chtelo hluboky zkoumani (napr. jsem zjistila ze spousta rodicu nuti batole lezet pri prebalovani na zadech, protoze je to pro ne pohodlnejsi nez prebalovat ve stoje... i kdyz dite silne protestuje, tak ho proste zaklekavaji a ono si zvykne atd). Ale podle mne ti to nikdo asi presne nerekne. Kdyz ty mas dojem ze fakt se snazis ho neomezovat, tak super. A ze navrhuju aby sis predem promyslela ve kterych situacich ho musis (tj CHCES) omezit a sla do toho s ledovym klidem; proste ted se neda nic delat, ted te svleknu. Potvrzujes pocity? (Ano, rozumim, fakt te to ted stve, uz by ses chtel umet svliknout sam, ale zatim to nedavas, mama svlekne, ano, zarvi si, tak uz je to hotovo!) Koukam ze to pise i rybka -- ze mozna tvoje dite citi hlavne tvou emoci (tj. zaziva ne jen to, ze nechce ted byt svlekano, ale zaziva i to, ze mama situaci chape jako problem, je otravena, ... a veri ti kazdy "slovo" (tvuj pocit). Dite ti veri vsechno. Kdyz ty to chapes jako problem (ze ho chces ted omezit a svleknout), on to taky chape jako problem. Misto aby si zdrave zarval ze ho sere to svliknuti, ale v zasade se otrepal a uz je to hotovo, tak rozjizdite hru "jezismarja nedelej kolem toho takove sceny vzdyt ja jsem tak nenasilna proc mi toto delas ach jo ja tak trpim" (to mu nerikas a ja to vyhrocuju... ale dite proste citi uplne vsechno z tebe)

    Je mi rozumet?

    ad mocenske hry, a jaky hrajete? u nas spolehlive kdykoliv zabere: 1) shazovat tatu a mamu na postel 2) piskat fletnou na/mopovat/smetakovat tatu a mamu. Podstatne je, aby tata a mama zdesene rvali pri padu nebo dramaticky uskakovali pred fletnou/mopem... je vlastne uplne jedno co se hraje, dulezita je tvoje dramaticka reakce jak moc te to ovlivnuje. Jestli umi "jak dela tygr??" tak to lze iniciovat kdykoliv kdekoliv, vrci jako tygr a tebe desi ten tygr. Ze jsi na dobre stope poznas dle toho ze se smeje a furt pokracuje
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BADIANE: Nojo, vítej v dnešním světě, nikdo ti nic neřekne určitě, takhle to na 100% je. Já jelikož se o výživu zajímám už dlouho, tak jsem četla o mlíce různý věci, ale obecně (klasicky) se teda doporučuje zařadit ho asi od 1 roku. Bylo mi to tak řečeno jak na kurzu výživového poradenství, tak i od jiných lidí zabývajících se výživou a neinklinujících k nějakým spešl výživovým směrů, jako veganství apod.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BADIANE: Čím dál tím víc mi přijde, že vychovávat děti znamená hlavně hrozně moc makat na sobě :-) Ale zas to člověka donutí se posouvat o velký kroky dál :-)
    Mně dost pomohlo pořídit si další děti, jednak nejmíň prostřední není zdaleka takový paličák a vztekoholik, takže jsem přestala mít pocit, že jsem špatný rodič, jednak mě hrozně uklidňuje, když na vlastní oči vidím, že děti prostě procházejí různými obdobími, která jsou třeba náročná, ale taky někdy KONČÍ :-) To, co máme náročně odžité s tou nejstarší, to už u těch dalších beru s daleko větší lehkostí.
    BADIANE: Jasný, dítě je většinou celkem brzo schopný pochopit, že někdy něco jde a jindy ne. Myslela jsem to hlavně na to, jak jsi psala, že nerada někoho do něčeho nutíš, že máš někdy chuť to radši nechat být. V tu chvíli máš v sobě rozpor a dítě to spolehlivě pozná :-)
    BADIANE: Vem si, jak je i pro dospělého těžké, ovládat své emoce, člověk prostě občas do něčeho praští (a lepší hodit lžíci do dřezu, než praštit dítě, i než si ten vztek hromadit v nitru), děti mají stejné emoce a učí se je ovládat, holt je to trochu náročnější pro okolí, ale potřebné :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    BADIANE: moje nejmladší dítě řeklo táta v 8 mesicich a máma v 18!
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    INUSHKA: jogurt jedl moc rad, ale ted jak se zhorsilo jezeni kase tak i jogurtu, protoze ten ma jeste po kasi, te nesni dost na to aby mel potrebnou davku mlika. Asi bychom to meli nejak oddelit a asi mu davat rano treba jen jogurt (vic jogurtu). Tvaroh ji, syry zboznuje - ale neni v syrech moc soli? Mne to tak taky trochu pripada s tou lobby, zaroven se ale bojim abych neco nezanedbala no :) Takze jsem to zatim kombinovala.

    Diky, jsem rada, ze to nekdo vidi podobne. Akorat si prave rikam, jestli to neni pro toho shimpicka jeste moc slozite a tudiz moc frustrujici. Na druhou stranu, treba je to dobra investice do budoucna. Fakt nevim, ale jinak to stejne nedokazu, musela bych se neprirozene nutit a nedavalo by mi to logiku, ve finale by to bylo asi vic zmatene, nez takhle a casem se v tom syn snad zorientuje.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RACHEL: jo jo to ja rikam ze se to nedela a urcite u toho nevypadam radostne; mozna me vrceni vic uspokoji, zkusim. :) ale tohle mi az tak nevadi, jak jsem psala, to hazeni veci na zem mi spis vrtalo hlavou. Ale vrcet na nej kdyz uhyba pred lzici asi moc nema cenu. Jakakoli moje negativni reakce jeho odpor jeste vic posili; sance na to ze bude jist se zvysuji kdyz se dari ho naladit pozitivne, pozitivne odvest pozornost apod.
    V kazdem pripade, udrzet balanc aby clovek zustal zainteresovany ale nevytoceny, to je umeni.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BADIANE: tak třeba když hází jídlo na zenm, tak to je chvíle, kdy můžeš zavrčet, vztekle, jakože se to nedělá, jako by asi na sebe vrčeli neandrtálci, když jim chceš sebrat kus žvance.

    nikdo přece neřiká, že se máš usmívat a má ti to být jedno, na druhou stranu se nenechat vytočit.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    YMLADRIS: no dalsi aspekt toho je ze driv, kdyz nebyl najedeny, tak byl protivny a nebylo s nim porizeni. Takze to je taky vec ktera me nuti se stresovat kdyz neji, obzvlast kdyz pak potrebuju s nim nekam jit a potrebuju aby byl klidny. Ale vcera jsem do nej nedostala vic nez tri lzice a musela jsem s nim mezi lidi a byl cele dopoledne v klidu, takze tohle obdobi uz asi pominulo, uz to neni miminko bez rezerv :) ale nechapu to, vyda ze sebe takove energie, vecne je prehraty jak se porad hybe, jaktoze nema hlad.

    Jo jo, kdyz mlatil do nabytku tak jsem mu nabidla varianty - ukazala jsem "bum do nabytku ne-e, blby, rozbije se, podivej tady dira, skrabance, to nechceme" + expresivni vyraz v obliceji, a "podivej, tady bum bum do podlahy ano ano" nebo "tady bum bul s poklickama ano ano, bum bum jee" - to fungovalo. Ale jak se boucha do obliceje a hlavy tak to mi tak paralyzovalo mozek, ze me zatim nenapadlo mu v tu chvili ukazovat ze muze bouchat do neceho jineho, az dnes rano ty posltare, o kterych tu pak i psala Rachel. To rozhodne udelam, snad to pomuze. A najdu si nejakou inspiraci na dalsi power games.

    Jak jsem psala, nenutime pokud to opravdu neni potreba a snazim se vyhovovat co to jde.
    Asi ty dva zakladni boje jsou proto, ze to jsou posledni dve veci, na kterych rodice trvaji, i kdyby od vseho ostatniho upustili? Nebo proste proto, ze to jsou ty z mala veci, ktere maji svym zpusobem deti pod kontrolou, tj muzou pri tom pocitit svoji silu, zatimco jinak je rozlozeni sil opacne. Cemuz se my doma prave snazime vyhnout (minimum zakazu, vychazeni vstric atd) ale stejne to uplne nejde, aby byly sily vyrovnane, pokud ma dite prezit ve zdravi.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    badiane, ad obava o vyzivu, mne pediatra rekla ze prvnich nekolik mesicu neni na diteti ktere ji jen kukuricne krupky co resit (jako ze neuhyne). zaroven vim, ze dva zakladni boje batolat jsou a) jidlo b) plinky a oboji dokazou solidne vyeskalovat kdyz hrajes s nima :). takze bych ho s jidlem nechala byt

    ad mlaceni a fakt musi zachazet se svetem ohleduplne? mlatite do bubnu? tyci do neceho co udela poradnej rachot? atd

    ad vzdor, je plno rad jak jim to usnadnit, ale v zasade nemuzes cekat ze to pujde uplne hladce. muzes mu akorat pomoct tim projit kdyz se ted musi prizpusobit. a nenutit ho moc casto
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    HUJERKA: je pravda, ze jsem se neodvazila rovnou pred nej postavit kasi a jit pryc, bala jsem se ze to hodi na zem, ale asi by to stalo za pokus.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    LORAIN: ech, nemam slov :) trochu mi to rezonuje s tim ze jedno z mala slov - no vlastne jedine, jinak to jsou citoslovce zvirat - ktere syn rika je "tata". Mama? ani omylem; ukazat na mamu kdyz se pta tata "kde je mama?" ani omylem. Na tatu ano. Kdyz prijde domu tata? Jen soupnou dvere v predsini "tata!". Kdyz prijdu ja, ani nahodou. Ale zas kdyz se neciti dobre, dkyz je nemocny, unaveny, nebo vecer po veceri kdyz je cas jit spat, tak chce jedine ke mne do naruce. Holt my jsme samozrejmost a co delame je samozrejme :) Pro me je to svym zpusobem signalem, ze je vse v poradku, kdyz si je dite mnou jiste. Ale v nekterych situacich, viz tebou popisovane, je to na facepalm :)
    HUJERKA
    HUJERKA --- ---
    BADIANE: dcerka asi před třema nebo dvěma měsíci, což odpovídá cca těm vašim 19 měs., mě častokrát posílala od jídla pryč: "mámo ťapi", a vlastně nám to pomohlo oběma, že jsme spolu u jídla nebojovaly a ona se sama v klidu najedla. Akorát to pak po ní uklidit :-) Ale už jí to přešlo, pryč mě neposílá, ale samozřejmě na mě vymýšlí jiné věci.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RACHEL: :))) chytrejsi simpanz, to jsi me rozesmala, uz podruhe, dik. Ja to nevnimam tak, ze by mi chtel ublizit, chapu ze si to neuvedomuje, ale je zaroven tezke si naordinovat jinou spontanni reakci nez vztek z bezmoci, zapina se to samo. Nekdy mam vztek na nej (to vetsinou jen par vterin), nekdy na sebe, nebo oboje - ze to s nim neumim jinak, lip, ze se nedokazu lip ovladat apod. Nekdy citim, ze - treba pri tom jidle - by fakt pomohlo kdybych treba zpivala, coz velmi casto delam (zacnu zpivat a syn otevre pusu a uz hezky otevira az do snezeni kase - tedy donedavna to tak fungovalo, posledni dny uz ani to ne prave) ale uz jsem tak zasekla a prednasrana, ze se nedokazu prepnout do rozpolozeni, ve kterem bych byla schopna zpivat. Coz jen urychli spiralu zoufalstvi, protoze uz predem vim, ze to dopadne fiaskem, kdyz se ani ja nejsem schopna v tu chvili vic snazit.

    A jak jsem psala ze nehcci aby ode me odkoukal mrskani vecmi (mrskla jsem lzici do drezu, celkem za posledni tyden dvakrat, z toho jednou dnes rano) - cele dopoledne tu mrskal obrovskymi tezkymi drevenymi dily stavebnice po zemi. On je hrozne vnimavy, hodne napodobuje - mozna jak nemluvi tak tim spis se zameruje na gesta, pohyby, zvuky apod - fakt shimp :)) a ja si to uvedomuju vzdycky kdyz mu neco rikam, ukazuju, vysvetluju - a jsem tomu rada, ze si veci pamatuje, chape, spojuje souvislosti. Ale pri tehle nekontrolovatelnych emocnich hnutich mi to nedoslo vcas a neovladla jsem se a mrsk ho lzici. Jedine co jsem mela za jasnou myslenku v hlave v te chvili bylo ze to bude lepsi, nez zacit pred nim zacit mrskat vecmi ze stolu na zem, mlatit do stolu apod. Vzdycky jsem si myslela, ze jsem melancholik (kdyz mi neco vadi, uzavru se do sebe - nekdy tedy po tom co jasne a durazne reknu ze "takhle ne", jdu si po svych), a nestacim zirat, cloumaji se mnou typicke reakce cholerika.

    Jinak se omlouvam za dlouhe vylevy, nemam ted uplne nejjednodussi obdobi obecne, a jeste tohle k tomu, uz se citim trochu na konci svych psychickych sil.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    BADIANE: jen pro pobavení: servíruju chlapcům pět jídel denně. V rámci možností celkem pocitvě vařím a snažím se, aby měli pestrý a vyvážený jídelníček. Že jim to snad chutná (nebo možná mají jen větší hlad), poznám jen podle toho, kolik toho sní.
    Jednou takhle v neděli, když jsem jim uvařila bulgur s červenou čočkou a zeleninou, po tom, co dojedli, si manžel, který v bulguru zrovna nejede, uvařil teštoviny s protlakem a tuňákem či čím. Najezení hoši (2 1/4) mu snědli téměř celou jeho porci, zatleskali ručičkama a volali Bravo Papi! Mně jaktěživi neřekli ani dík ;-)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    BADIANE: ano, je to velmi těžké, ale nesmíš si to brát osobně, že nechce TVOJE jídlo, že tě třeba někdy uhodí a vzteká se. jsi pořád jeho maminka a miluje Tě, jen prostě ty emoce jím zmítají a neumí s nima zacházet. vím, jak jsem brečela, když mi vzteklý dvouletý sem tam dal nějakou facku, udržet se a nebrat si to na sebe, že mě nemá rád, že jsem špatná matka, že ho špatně vychovávám... ne, tak to není.

    hele, ber to tak, že ted se ničím nezavděčíš, všechno je špatně, cokoli uděláš bude použito proti tobě a nečekej spolupráci a že mu uděláš radost dobrou snídaní. ne, ber to tak, že všechno je hodno vzteklé reakce a opovržení. prostě je to blbý období, ale věř, že přejde, nakonec jsem to fakt přestala brát osobně, protože mi nic jiného nezbylo. on ti nechce ublížit, to nesmíš brát, jako kdyby od Tebe odmítal jídlo tvůj můž a hodil ho na zem, to je naprosto jiná situace. ber to tak, že je to o trošku chytřejší šimpanz (s hodně velkou nadsázkou).

    vydržet, vydržet, vydržet. vítězství je, že člověk na dítě neřve, že ho nemlátí a že to nějak ustojíte. a bude líp, dneska si synem krásně pokecám, přijde, dá mi pusu, záchvaty vzteku už se neobjevují, většinou se v klidu domluvíme bude líp, uvidíš.
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    BADIANE: k tomu druhemu odstavci kde pisu o tom co me stve na tom jidle - samozrejme na prvnim miste je to co uz jsem psala, tj. ze se bojim (bala se, ale dle toho co pisete snad zbytecne), ze mu mliko bude chybet. A on mi zaroven brani "se o nej dobre postarat".
    BADIANE
    BADIANE --- ---
    RACHEL: :))) pan Huml

    Metodu pevneho objeti ja bohuzel vnimam jako nasili, takze bych toho nebyla schopna. Na objeti ho ale ani neni potreba, ve vetsine pripadu kdyz na nej mluvim konejsivym hlasem "pojd, pojd ke mne" a otevru naruc tak prijde a necha se obejmout a uklidni se. Ta otevrena naruc je dulezita; pokud bych ho chtela chytit sama tak se zacne zmitat jeste vic; kdyz ale na nej nesaham a otevru naruc, prijde sam. Vyjimka - na prebalovacim pultu - tam se necha zvednout, protoze stejne hlavne nechce lezet, a pak i obejmout a uklidni se.
    Problem ale znovu nastane jakmile se vratime zpet do bodu kde vztek zacal - musime prebalit/dat plenu, musim neco udelat a nemuzu ho dal drzet v naruci a on se vyda delat to co jsem mu predtim nedovolila a kvuli cemu se nastval. To prebalovani je fakt utrpeni - vyhnout se mu nemuzu, zabaveni novymi a novymi vecmi obcas funguje. Jo a novy hit - zacal chodit na zahradu; ten amok kdyz my rozhodneme ze se jde dovnitr! Dostat ho dovnitr dobrovolne je nemozne, asi by tak klidne i prespal resp usnul.
    Takze uklidnit syna vetsinou zatim dovedeme, ale potrebuju najit zpusoby jak prochazet situacemi ve kterych ho uklidnit v naruci z technickych duvodu nelze. Asi je to spis otazka pro meho psychologa, co :) (neboli srovnej se s tim ze tvoje dite se chova a reaguje zpusoby, ktere te frustruji a deptaji, nenech se u toho vytocit - pro me to je quest hodny jizdenky do Bohnic, ja mam hrozne rada svuj klid, a problemy u snidane mi dokazou zkazit naladu na cele dopoledne a musim se ovladat abych mu to nedavala sezrat. Vlastne na tom jidle asi, kdyz budu k sobe uprimna, me vytaci to ze - ja pripravim jidlo, on ho z neznamych duvodu, ktery se jevi jako truc ci vysmech a dokazovani si sve sily, ignoruje, a ja - musim vyhodit jidlo, delala jsem zbytecnou vec, plytvam potravinami, a jeste se citim porazene, jako kdyby se mi nekdo vysmal. A u toho prebalovani - cinnost ktera se udelat musi, zadna zabava zrovna, a jeste ji musim nekomu nutit, takze opet uvnitr sebe jdu do vyvrtky, ze se musim s nekym prat abych provedla neco, misto ceho bych klidne stokrat delala radsi neco jineho. A vubec, opravdu nejsem trpelivy clovek; jak se mne samotne neco nedari, tak jsem rychle nastvana, doted se s tim dalo zit, ale s ditetem to zacina byt narocne, nevim, jak to zmenit, je to ve mne hluboko, to je prace na x let)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BADIANE: A jí aspoň nějaké mléčné výrobky? Lučinu, tvaroh, jogurt, sýr? Jestli jo, tak bych mlíko a kaši nehrotila. A jinak já dávám plnotučné kravské mléko od roka, osobně si myslím, že to jak se prosazuje UM až do dvou, lépe do tří let, je akorát lobby výrobců, kteří chrějí zisky.

    A jinak se mi velmi líbí, co píšeš o tom vyjednávání a že má možnost ovlivnit, co se bude dít. To je podle mě správný přístup. Já vždycky, když někde čtu jako radu nebo pravidlo pro rodiče "hlavně důslednost", kterou si lidé většinou představují jako 1. ne je ne a platí, protože jsem to řekla a 2. na stejný požadavek vždy stejná reakce, tak si říkám, copak se ze mě porodem stal naprogramovaný robot? Přesně jak píšeš, já chci, aby moje dítě chápalo, že některé věci někdy jdou a někdy nejdou, protože okolnosti můžou být různé. Aby chápalo, že i druzí lidé mají svoje potřeby a svoje emoce a ty se můžou v různých okamžicích lišit, takže zareagují na tutéž věc různě. A taky chci, aby vědělo, přesně jak píšeš, že komunikací může situaci ovlivnit a může se s druhoy stranou pokusit o dohodu, ne jenom sklapnout podpatky a poslechnout, protože druhá strana je náhodou o třicet let starší člověk. Když se M. kvůli něčemu vzteká, tak je to pro mě signál, že o to opravdu hodně stojí a je to pro ni v tu chvíli důležité, tak mi připadá logické jí aspoň z části vyhovět, pokud to trochu jde, ne se zabejčit na svém a "důsledně" trvat na původní odpovědi, aby si to "nevyřvala", jak se často doporučuje. Kdyby to někdo dělal mně, tak bych pžece taky byla nepříčetná vzteky. V tomhle klubu si snad můžu dovolit říct, že mi to funguje a jakmile M. pochopí, že jsem původní názor přehodnotila a snažím se vymyslet řešení přijatelné pro obě, obvykle se vztekat přestane a začne spolupracovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam