• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: My jsem chtěli dvojčata, tak jsme to zachraňovali alespoň "skorodvojčaty". A jo, ty tři roky byly náročný, ale díky tomu, že experiment vyšel a kluci jsou tým, tak mi to přijde jako dobře vynaložená energie. I když přiznávám, že fakt, že to mám absolvovat ještě jednou (podle doktora vzhledem k věku se čtvrtým nemáme otálet), mě trochu děsí. :-) Utěšuju se, že v domě se zahradou bude stačit rezignovat na moje aktivity, využívat dostupné zábavy a nemuselo by to být tak strašný, jako to bylo v paneláku. Jsem na to zvědavá, jak to dopadne. :-)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    NEMESISS: jo tomu taky verim, ja teda spis vychazim z takove te klasicke psychologie,ze do tri let se nejvic formuje osobnost a je dobre, aby dite melo matku pri sebe (nebo osobu blizkou). a proto jsem i rada za skolku, ze nekolik hodin denne me ma i druhorozena pro sebe.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NEMESISS: já osobně smekám před lidma, kteří jdou do dalšího dítěte předtím než u prvního vidí aspoň nějaké náznaky samostatnosti.....já otěhotněla kolem druhých narozenin starší (doufali jsme, že výroba bude trvat dýl než jeden pokus :-) a přišlo mi to tak tak.....být těhotná s miminkem nebo ročním poděsem, tak asi celé těhotenství probrečím hrůzou :-)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    Jen mě k tomu napadá, že jsem před pár měsíci mluvila s Michaelou Mrowetz, která na tohle téma řekla, že aby mohly být ve "výchově" naplňovány principy kontaktního rodičovství, tak že "musí být rozestupy mezi dětmi minimálně 3, spíše však 4 roky".
    Jinak jsem jedináček a samozřejmě bych ráda "víc" dětí (3) :) zatím mám 7měsíčního syna a do 2. dítěte se nějak nehrnu, mám pocit, že bych se jim (teď) oběma nemohla plnohodnotně věnovat.
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEBIEN: Od té doby, co mám děti, jsem opatrná při jakémkoli plánování :-D

    Ke svým dětem jsem přišla taky na základě nějakých svých pocitů. Pořád jsem měla pocit, že nám doma ještě někdo chybí, až teď po třetím mi přijde, že jsme kompletní, a představa 4. dítěte mě naopak až trošku děsí :-D Pokud člověk hledá důvody, stejně si najde takový, který podpoří to, co chce nebo potřebuje ;-)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    RYBKA: jo, já v zásadě souhlasím, jen jsem opatrná při plánování, jak si sěti spolu budou hrát a budou si pomáhat
    (a uvědomuju si, že o týhle rovině jsi vlastně konkrétně nemluvila, že jsi mluvila spíš o tom "někoho mít", což platí ve většině případů, když vynechám případy, kdy to pak běkdy znamená "mít někoho, s kým se soudím").

    přemýšlím, jestli mám nějaký důvody k nějakýmu počtu dětí a asi ne - nejdřív jsem operovala s jedním a dost (v tom bylo asi nějaký sobectví, pohodlnost), pak jsem přešla k "jedno a pak uvidíme", abych pak zřejmě vlivem hormonů v těhotenství měla pocit "klidně tři", který v zásadě trvá, ale zároveň teď uvažuju v rovině, jestli budu mít odvahu na třetí ve smyslu "jestli bude všecko v pořádku s prvním i druhým (myšleno v těhotenství i později), chce se mi podstupovat ten stres ještě jednou? chci ještě pokoušet štěstí?". (Asi je to zvláštní uvažování a asi za to teď za můžou i těhotenský hormony, uvidíme.) Nicméně si uvědomuju, že v tom v žádný fázi nebylo moc důležitý něco jako "aby nebyl sám", "aby si měl s kým hrát" nebo tak. Je to spíš iracionální, resp. racionální z mého pohledu, co zrovna chci a zvládnu, ale moc o tom nepřemýšlím proč :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    SEBIEN: Zaručený to nemáš, ale dáš jim aspoň tu možnost :-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    DALEEN: z toho ale pro mě plyne, že jedináčkovství stejně jako velké rodiny jsou špatný model(pro ty děti), když si děti z obou konců spektra musí ve svém životě prosazovat, že je nutné to dělat jinak...já jsem ze dvou dětí a mám dvě děti tj. asi nemám pocit, že to byl/je špatný model.....
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Ja jsem asi Lina matka, vzdycky jsem chtela dve deti, mozna tri. A co se tyce vekoveho rozestupu, po prvnim porodu jsem to nechala podle toho, jak se budu citit, ze uz mam na to mit druhe mimi.
    syn spatne spal, trpel na koliky, pak mel dost silne obdobi vzteku a vzdoru a jsem rada, ze jsem mela silu jen pro nej. v momente, kdy zacal dobre spat a uz se s nim dalo trochu domluvit, po druhych narozeninach, tak jsem si rekla, ze ok. a povedlo se, deti jsou od sebe presne tri roky.

    lina matka jsem v tom, ze jsem chtela, aby prvorozene dite se uz umelo aspin trochu oblict, dojit si na nocnik, dokazalo se samo najist a mohlo byt par hodin ve skolce. jednak mame cas s miminkem pro sebe a on uz stejne vyzaduje kamarady.

    ted jak se mu blizi ctyri roky a miminku rok, tak je to cim dal lepsi, jak na sebe reagujou.

    mam kamaradky, co chtely druhe co nejdriv, treba mezi sebou nemaji ani dva roky, jsou spokojene, ale me to desi. kdyz vidim slusnej hysterak u prvorozeneho a do toho rve mimi, tak dobrovolne bych do toho nesla. ale jim to nevadi a nejak to zvladaji.

    ja jsem se segrou o dva roky a mame blizky vztah.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    DALEEN: a stejně nic nemáš zaručený - mám bratra jen o dva roky staršího, ale co mi paměť sahá, spolu jsme si nehráli nebo minimálně, co jsme trochu rozumu pobrali, ukázalo se, že mnoho společného nemáme a šli si každej po svým (myslím, že z bratrovy strany šlo i částečně o žárlení a srovnávání už od doby, kdy jsem s ním četla slabikář, když on byl v první třídě). Jasně, někoho blízkýho máme, nemám srovnání s pocitem, že jsem sama, jsem ráda, že ho mám, ale parťáci jsme nebyli a asi už nikdy nebudem.
    A jenom o pohlaví to není - znám podobný uspořádání (nebo i s větším věkovým rozdílem) a jsou si mnohem bližší, znám dvě holky nebo dva kluky, kteří jsou na tom spíš jako my.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MEDVED007: To je naprosto normální koloběh. Lidí z hodněčetných rodin plánují méně dětí nebo dokonce jedináčka, protože si pamatují jaké to bylo, když neměli soukromí, chvilku klidu a o všechno se museli dělit. Naopak jedináčci plánují mít spoustu dětí, protože si pamatují jaké to bylo, když si neměli s kým hrát, s kým si popovídat a byli pořád sami :)

    Takže třebas pro mě jsou dvě děti minimum. Sice mám bratra, ale nikdy jsme spolu nevyrůstali a je o deset let starší. Takže technicky jsem jedináček. A svým dětem chci prostě dát to, že mají sourozence.....že když přijdou ze školy domů tak nejsou sami, že když vyrostou tak mají vždycky někoho blízkého :)
    ADD
    ADD --- ---
    MEDVED007: Jídlo a čistá trička jsou samozřejmě nadsázka... co vím, tak i rodiče, kteří mají 5+ dětí a v jejich dětství byli navíc nějak zásadně zaneprázdněni jinak (v zaměstnání, v politice,...), stejně se dětem věnovali ze všech svých sil a mnohokrát víc, než rodiče, kteří pracovali 40 hodin týdně a nic víc neřešili. Ale i u těch dvou dětí vidím, že na mě nemusej viset, a že berou jako samozřejmost, že k nám přijdou (doufejme, dodávám já) ještě dvě děti a že jich tedy bude hodně a děsně se na to těšej.
    Náročné jsou v něčem obě cesty a zároveň ani jedna nesrazí lidem vaz - tak se to holt mezi generacema přehazuje a lidé si ob generaci pořizují velké rodiny a ob generaci menší...
    Za sebe jsem ráda, že Benýs nezůstal sám, protože bych tíhu zodpovědnosti těžko snášela. Už jen to, že člověk vidí, jak je chování závislé na povaze dítěte a že to není důsledek výchovy. Takhle je ta náročnost spíš vnější, ale uvnitř je člověk mnohem klidnější.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ADD: ale zase tohle není cesta pro každého....mě třeba představa, že jsem jen dodavatel jídla a čistých triček nestačí a kdybych dětem nemohla poskytnout víc (což bych zcela jistě od jistého počtu nemohla, ač ten počet je pravděpodobně vyšší než 3), tak bych z toho byla dost frustrovaná.....mám několik kamarádů z vícečetných rodin a teda nemůžu říct, že by z toho byli úplně odvázaní...ano, jsou to vesměs velmi praktičtí lidé, ale taky vesměs plánují o hodně menší rodiny, protože z dětství si pamatují právě to, že rodiče obstarávali jídlo a čisté prádlo a tím to haslo.....
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LUCYA: Na to jsem se hrozně těšila - na ten klid u druhého dítěte. Tak přišly hned dvě, abych toho klidu měla víc :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    LUCYA: Přesně, a pro mě to je hrozná úleva :-)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    RYBKA: Bohužel ta zkušenost je nepřenostá. Já měla první dítě, když moje okolí nemělo žádné /a to jsem nebyla nějak extra mladá matka/, teď když mám druhé, tak moje kamarádky mají první a občas si říkám, že to vše zbytečně řeší, že to přejde, vyřeší se samo apod. Ale asi jsem byla úplně stejná.) Vlastně se to druhé dítě má se mnou líp, jsem víc vyklidněná, nevím, jestli to dělám správně, ale už si s tím tak nelámu hlavu.)
    ADD
    ADD --- ---
    BADIANE: Jen zkratka k počtu dětí: přijde mi, že 3+ je "přirozený počet" a mám zkušenost, že děti z velkých rodin jsou většinou dost zodpovědné, protože je nevychovávali aktivně rodiče, ale spíš jejich příklad a celá rodinná situace. Takže právě proto, že nejsem báječná vychovatelka, si nemůžu dovolit mít jedno dítě - to bych asi totálně zkazila. Smečka ode mne nežádá víc, než přísun jídla a čistých triček, a to docela zvládám. :-)
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    BADIANE: My jsme vždycky chtěli nejmíň dvě děti, s druhou jsem otěhotněla dřív, než u první začalo období vzdoru (holky jsou od sebe dva roky) a pak už nebylo cesty zpět :-) Když jsem byla těhotná a první se začala vztekat, bála jsem se, jak to budu zvládat, a nebudu zapírat, že jsme si užili celkem perný +- rok (nejhorší to bylo cca 3 měsíce od narození mladší, kdy se to u starší ještě spojilo s frustrací ze změny v rodině a s žárlivostí na sourozence).
    Pocit, že jsem špatný rodič, mě přepadal naštěstí jen občas, ve chvílích největší krize (když se dcera třeba 5x denně vztekla tak, že řvala a řvala a válela se na zemi a nešlo nic, jen počkat, až přestane, což trvalo klidně hodinu, v extrémních případech i dýl, přemýšlela jsem, kde dělám chybu, pak jsem si přečetla, že je to vývoj a že některý děti to holt tak mají, Matějček dokonce doslovně napsal, že to ve valné většině případů není chyba rodičů, čímž jsem se pak pravidelně utěšovala). Většinu času mám pocit, že jsem prostě normální máma, která se snaží, co jí síly dovolí, a občas udělá chybu. A musím říct, že pochybnosti nad tím, jestli to dělám dobře, mě přepadají vždycky v souvislosti s tou nejstarší, která nemá úplně jednoduchou povahu (či jak to vyjádřit). S těma mladšíma jde zatím všechno tak nějak celkem hladce. Zčásti proto, že už mám dík jejich starší sestře nějakou zkušenost, některé věci tolik neřeším a některé situace zvládám s větším nadhledem, zčásti díky jejich povaze (a zčásti proto, že nejmladšímu je 14 měsíců a tyhle veselosti nás s ním možná ještě čekají).
    Když má člověk víc dětí, ta pozornost se mezi ně přecejen rozdělí, dítě není tolik pod dohledem, dá mu to svým způsobem víc svobody, a rodič nestíhá vnímat ty nepodstatné problémy, které by jako rodič jedináčka nejspíš řešil a zbytečně by se jima užíral.
    Navíc jsem zjistila, že to většinou funguje tak, že když jedno zlobí (nebo "zlobí", to je fuk, prostě se musí nějak víc řešit), ty ostatní jsou o to hodnější, takže mě sice na jednu stranu může štvát, že jedno zrovna nechce jíst/oblíkat se/svíjí se vztekle na zemi, ale na druhou stranu mě "utěší" a udrží v přijatelném duševním rozpoložení to, že ty další si spokojeně hrajou/jsou oblečený a čekaj v předsíni/jedí... :-)
    Doufám, že jsem se do toho moc nezamotala a že je to srozumitelný.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BADIANE: a jeste doplnim - s tim, ze tvuj ukol je, aby dite bylo srozumeno. Zapatrala bych v sobe, zda to tak citis vuci diteti (uprimne myslis ze batole ma chapat ty situace a rozumem rozumet ze mama dela to nejlepsi/nutne, takze neni nutne kolem toho mit pocity), anebo by sis spis prala aby deti byly rozumne, protoze PRO TEBE by to bylo snazsi (bys mu vysvetlila ze se prece neumi prebalit sam, on by to uznal a spolupracoval). Ja nekdy sleduju nekde na verejnosti matky, ktere misto aby empaticky formulovaly situaci ocima ditete (Ted nechces lezet, ted ti fakt moc moc vadi lezet!!), tak furt dokola resi vlastne svoje pocity (Mama te chce prebalit.. Nemuzes byt ve spinave pline... bolel by te zadek... delame to nejlepsi...) ... snazi se ho jako by presvedcit, ze to, co se deje, je racionalni (je treba prebalit), ABY UTLUMILY to, jak dite zaziva svou situaci (NECHCI LEZET!!!). Ukolem decka ale neni byt srozumene, ukolem decka je se s tou situaci nejak vyrovnat. Muj ukol jako matky chapu mu pomoct s tim vyrovnanim se. Nekdy srozumeni muze pomoct (jdeme ven, ano chce jit ven, takze ano, ted budeme obouvat), ale je to jen proste jedna z pomucek, neni to cil. Tudiz neni treba citit selhani, kdyz dite srozumene neni atd.

    Aldort vzdy znovu nabizi priklad: kdyz ti decko vbehne do silnice za kockou, co udelas? Okamzite veskerou svou fyzickou silou mu zamezis v dalsim pohybu. Misto aby ses snazila aby napred bylo "srozumene" nebo tak. Mas z toho blby pocit nasledne? Nemas. Proste, nezijeme na savane kde si decko muze delat cokoliv. Nase deti maji smulu, museji byt prebalovany, oblekany, odnaseny ze silnice. Je potreba to brat stoicky, casem to poberou.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BADIANE: ad zdrave rvani mimo tvoje chapani -- minis to tak, ze ty sama nikdy nemas potrebu rvat, neznas ten pocit kdy muzes vylit frustraci pres rev atd.? (Pokud ne: to je proste fyziologicky, ze nektere podnety nas aktivuji (strasne zjednodusene nas aktivuji k akci, boj, utek nebo neco) a kdyz se to nevyviji jak jsme si predstavovali, tak je v nas pretlak. Jako kdyz slapnes na brzdy, tak ta kineticka energie se musi prenest nekam jinam. Napriklad rvat. Nebo mlatit. Nebo plakat. Znas dostat ze sebe napeti skrz projeveni se fyzicky? (Napr. se vyrvat?)

    Anebo tomuto rozumis, akorat je mimo tvoje chapani proc batole ma tak strasne silnou reakci na to, ze ho chces vzit do naruce (vzdyt o nic nejde)? Oni totiz batolata zazivaji svet jinak nez my, zazivaji toho strasne moc a strasne silne vsechno citi (analogie: jako bys byla zamilovana, v Parizi a vypila ctyri kafe). Aby se vubec dokazali nejak soustredit a zkoherovat nejakym smerem, tak ty jejich impulsy (napr. jit nekam...) jsou pro ne vnitrne hrozne silny. Ono chce jit a ty ho dejme tomu lapnes a zastavis. Pro nej je to zazitek jako kdyz ty bys byla ohromne zizniva, uz uz ses napila a v ten moment ti nekdo vytrhl piti z ruky. Jako ze, kdyz batole ma silny zamer, tak ho ma fakt hrozne silny a proste je pro ne silny zazitek az bolestny, kdyz musi slapnout na ty brzdy. Ale protoze jsou prirozene moudry, vi, ze tim jasnym projevenim emoci (revem...) nejsnaze dosahnou homeostazy (vyrovnaneho stavu - vyrovnaji se se situaci). Rvou aby uvolnili pretlak. Je to zdravy. (Krome deti, ktere si vsimli ze revem dokazou zmanipulovat okoli aby bylo po jejich.)

    Jsem nejak srozumitelna?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam