• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007:
    YMLADRIS: mě vlastně ty různé povahy mých dětí baví.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    INUSHKA: rozumim nevim jsem stastna ze to nemusim resit.
    asi to pojmes dle sebe. tj pokud ty jsi napr zatizena na spravedlnost, budes hlavne resit aby to bylo spravedlive (co to mmch znamena?). pokud jsi silny individualista, tak.. dopln atd
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    ANNAWA: jiné :-))))
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: proto začínám být fakt zvědavá, jaké povahy bude potomek tentokrát.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: a aby to bylo veselé, tak obvykle každé dítě je úúúúplně jiné....vsadím se, že kdybych měla dětí 15, tak bude pořád každé jiné.....
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    YMLADRIS: Ale jak s tímhle pak naložit, když máš dětí víc, každé je jiné a každému je dobře v něčem jiném? Zaujmout ke každému ten přístup, který se ti jeví pro něj nejlepší, i za cenu dělání rozdílů a dojmu nespravedlnosti? Nebo hledat nějaký kompromis aplikovatelný na obě/všechny, který sice pro nikoho nebude ideální, ale ani nikomu neublíží? Pro mě momentálně dost aktuální otázka :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: mas pravdu (vyviji se). ale uz treba u batolat mi prijde ze nektere kvetou temi pravidly jistotou radem atd (mozna jako autor toho clanku co jsi posilala), zatimco jine pravidla nijak zvlast neprozivaji... cili vychova stylem Sleduju dite a koukam v cem je mu dobre, co mu vyhovuje, je vetsi sazka na jistotu, nez jet konkretni styl rovnou ("protoze tak je to nejvic spravne" nebo tak)
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    YMLADRIS: Je to OT, ale díky za zajímavý odkaz (sama jsem NF, v kombinaci s manželem NT jsem zvědavá, jaký bude syn a popravdě mě do této chvíle ani nenapadlo nad touto typologií uvažovat s ohledem na výchovu dítěte).
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    Proto si taky muzu trochu myslet a domnivat se, ze tato nejednoznacnost lidskeho temperamentu muze byt i u naseho ditete :) Taky si nejsem uplne jista tim, jestli do do urciteho veku lze dite povazovat za nejaky konkretni typ osobnosti, konzervativne receno osobnost se vyviji, neni to nic pevne ustaleneho daneho, tezkopadneho...s cim nelze hnout.
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    ja to mam trochu rozdelene, alespon myslim. V praci v roli zamestnance jsem spis racionalistka, v roli manzelky spis strazkyne, v roli sama za sebe a v seberozvoji spis idealitska...zalezi jakou roli zrovna zastavam.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: mrkni na clanek o typech lidi. na mne je ta konsekventni vychova (clanek o ni) moc armadni ("hlavne neztratit autoritu.."), ale pokud dite bude vhodny typ na to, tak proc ne. ja jsem treba NT a potrebuju smysl a logiku. autoritu neresim.
    Česká škola: Ondřej Šteffl: Sonda do duše českého kantora (a jeho žáka)
    http://www.ceskaskola.cz/2015/03/ondrej-steffl-sonda-do-duse-ceskeho.html?m=1
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NEFELE: já si taky myslela, že s manželem máme podobné výchovné názory....hm, už si to nemyslím....tak jako globálně asi ano, ale časem vyplulo na povrch podezřele hodně věcí, které "se tak u nás doma dělaly a tudíž je to správně"....ale já už je tak buď dělat nechci nebo se u nás dělaly správněji....ač jsme spolu před narozením první dcery spolu žili 10 let a už bysme se mohli dobře znát, tak jsem o manželovi (i o sobě) poté zjistila hodně věcí....a některé teda nepotěšily....některé ano :-)
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NEFELE: Já bych tě jenom trochu poopravila - jediný, kdo ví nejlépe, co je pro dítě nejlepší, je to dítě samo. Rodiče ho "jen" nejlépe znají a proto to dokáží nejlépe poznat nebo odhadnout, případně převzít zodpovědnost a rozhodnout v situacích, kdy je to ještě nad dětské síly nebo kdy se dítě ještě neumí jasně vyjádřit. Ani rodiče ale nejsou v tomto neomylní. Nečekej neomylnost ani od sebe a chyby si nevyčítej. Jsou normální a stejně jako spousta nejistoty k rodičovství prostě patří.
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    KOTENCE: Jeste nez se na me svali vlna otazek a kritiky, chci zduraznit, ze deti zatim nemam, v prosinci by se nam mel narodit syn a jsem ted ve fazy hledani inspirace, konfrontace a nastinu toho, jak s manzelem citime, ze by se meli nase kroky ve vychove ubirat. Oba dva mame zatim na veci kolem vychovy shodny nazor, coz povazuju za stezejni...
    Zatim jedine co jsem o konsekventni vychove cetla je toto: http://www.tedeum.cz/2_2009/kosekvence_vychova_022009.htm.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    NEFELE: co to je, prosim?
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    YMLADRIS: Me je sympaticka filozofie konsekventni vychovy.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    NEFELE: ja su ten posledni kdo by byl proti poucovani.. do decka jsem se odvazila jit napr. az v momente kdy jsem padla na pro mne dostastecne nadejnou metodu fungovani s detma (naomi aldort) . metody, to je moje!
    ale jen ti proste rikam, ze "to" vyresit nejde. zkousis ruzny veci, neberes osobne odezvu a postupne iterujes. dite kvete a tak jsi cim dal sebejistejsi.
    pokud se znas uz docela (jak pises), tak super. dobra situace.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NEFELE: a hlavně nebuď překvapená, že tvoje intuice mlčí....mnoho žen má takový pocit, že se jim narodí dítě a ony budou VĚDĚT a vědí tak akorát kulový....přesně si pamatuju, jak jsme starší holku dovezli z porodnice domů, položili jí na postel, oba jsme na ní zírali a tak nějak nevěděli co s ní....až manžel povídá "a neměli bysme jí svlíknout?" :-) tolik k intuici :-))))
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    NEFELE: Vzhledem k tomu, že se názory na výchovu a nakládání s dítětem co pár let úplně mění. Tak zřejmě jediné možné řešení je obeznámit se se všemi a pak si najít svojí zlatou střední cestu. Každý má spoustu názorů na věci jako je těhotenství, porod, nosit/nenosit, očkování, příkrmy, uspávání....
    Ve výsledku zas nemůžeš udělat nic moc spatně :)
    NEFELE
    NEFELE --- ---
    ANNAWA: Me se ty asymetricke polohy taky moc nezamlouvaji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam