• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    nehledě na to, že doma s tebou taky furt nebudou... co se šátku týče, třeba tě překvapí - já ho používala jen někdy, kočárek jsem měla a stejně třeba rodičové nejdřív měli nějaký poznámky, jestli je to dobrý, a když jsem jim to podala jako praktický, třeba na pohyb po městě, přijali to a ještě propagovali dál a jak pak byli rádi, že se mohlo kamkoli na výlet, bez ohledu na kočár.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007:
    TAPINA:
    NYA: neobhajuj se, ani je nepřesvědčuj, prostě to dělej po svém, ony přestanou.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    NYA: souhlasím s Ťapinou.....debaty nikam nevedou....nevěř tomu, že něco obhájíš....aha efekt vůbec nečekej....oni své děti vychovali, dle svého mínění samozřejmě dobře tj. jejich recept je správný a ty jako nováček se máš hodně co učit a ne je poučovat
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NYA: Já už dlouho pozoruju podobné příspěvky a říkám si snad denně, že lidi by se měli víc naučit používat slovo "Hmmm.". Vždyť nemusíš nic obhajovat, přece. Můžeš si vyslechnout jejich dobře míněné rady a dělat si dál věci po svém. Oni ti to nepůjdou říct každý den znovu, když jsi na to poprvé nijak nereagovala, a nebude docházet k nikam nevedoucím debatám. Maximálně si budou něco o tobě myslet, a ty zas můžeš o nich.
    NYA
    NYA --- ---
    ahoj, trochu přemýšlím nad jednou věcí ...
    žiju v malinký vesnici, kam jsem přišla v sedmém měsíci, s už velkým bříškem. lidi si tu navzájem vidí do talíře, je tu tak na třicet obyvatel, jsou fajn, milí, hodní.
    budu s děckem sama, což místní rychle a bez problémů pobrali, a hodně mi tu pomáhají (jedna paní mi chodí ráno zatápět v kotelně, jiný soused mi sehnal pračku, další ji opravil, když se zasekla, pomohli stěhovat těžké věci, starají se, abych měla jejich telefony a mohla zavolat, když by se cokoli stalo, atd.. ) tak jsme rychle navázali přátelský vztahy a stala jsem se součástí místní komunity

    co ale řeším - snad všechny ženy, se kterýma jsem se tu spřátelila, mně upozorňují předem, abych si děcko moc nerozmazlila .. a mají na mysli hlavně to, že je potřeba dítě odkládat, aby se nerozmazlilo ....
    já s nima o tom nějak nedisputuju, myslím si svoje, nemám postýlku ani kočárek, určitě chci pečovat o děťátko jinak, kontaktním způsobem...

    přemýšlím o tom, jak jim tohle ale vysvětlím .. jediný, co mám připravený, je, že "až dozraje, tak odpadne" :) to mi přijde, že tomu budou rozumět.
    určitě ale nemohu argumentovat svoji výchovu tím způsobem, abych jim vysvětlovala, že oni vlastně to dělali blbě, když nechávali svoje děti o samotě plakat...

    setkali jste se s tím taky, že jste museli kontaktní rodičovství nějak citlivě obhájit?
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    NEELLA: tak delka je cca 4,6m
    MONELLE
    MONELLE --- ---
    Prodávám zcela novou a jen zkouknutou Dibbernovou - Miminka v bezpečí: [ OFFERINGNABÍZÍM: MIMINKA V BEZPEČÍ - Julia Dibbernová / Plzeňsko / 190 CZK ]
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TAPINA: on ten český tříletý systém má ještě jeden zásadní negativní dopad. Když zaměstnavatel ví, že ženská vypadne po porodu na pár měsíců a pak se mu vrátí, tak neřeší to, jestli místo obsadí chlapem nebo ženskou, jestli je ta ženská mladá, stará, svobodná nebo vdaná....prostě je to pro něj irelevantní....v Čechách máme sice super dlouhou mateřskou, ale to taky mimo jiné znamená, že každý jen trochu příčetný zaměstnavatel dříve nebo později začne uvažovat, jestli je rozumné zaměstnávat ženy, u kterých se dá očekávat, že budou mít v dohledné době děti a tudíž vypadnou z práce na tři, ale taky klidně na šest let, když si ty mateřské nařetězí. Znám x firem, které začínaly s pocitem, že MY diskriminovat nebudeme , a pak měly v jednu chvíli na mateřské deset ženských a naprosto neúměrné náklady na neustálé hledání a zaučování nových pracovníků + problémy s tím, kdy se kdo a jestli vůbec vrátí do práce. Takže česká super mateřská je vlastně takový pěkný oboustranný meč....na jedné straně je to dobře a na druhé straně na to ženské doplácejí....od ukončení školy až do menopauzy :-))))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: Víš co, ale tohle je taky trošku dané tím naším systémem. Kdyby to tady fungovalo jako v těch USA, že člověk má od státu nárok na mateřskou 3 měsíce (nebo jak dlouho) a pak se musí postarat, tak kdyby mi přišla na pracovní pohovor žena s tím, že pracovala, pak byla 3 roky doma s dítětem, teď hodlá opět začít pracovat, tak si řeknu "Jo, to vypadá na člověka, co se umí otáčet, našetřila si na mateřskou, postarala se o sebe, o dítě, teď ještě jestli není úplně mimo z oboru, a vítejte na palubě". U nás se holt zaměstnavatelé jinak dívají na ženu, pracovala, otěhotněla, byla doma za peníze státu, a prakticky se ty tři roky nemusela starat o sebezabezpečení, ani předtím, ani během. Je tu obava, že by se po 3 letech, což je dost dlouhá doba (a to u některých ještě krát dva), člověk mohl hůř začleňovat do systému, kdy je potřeba zase být zodpovědný sám za sebe. A ono to kolikrát tak je, když vidím ve Facebookové skupině matek, jak jsou některé nespolehlivé. Fungujou na rodičáku stylem "ono se něco může, ale nutně se nic nemusí, hlavně být s tím dítětem". Pak někomu odpoví na inzerát, za hodinu si to rozmyslí a bez omluvy si nepřijdou převzít rezervovanou věc, nebo ještě hůř se nedostaví na brigádu, kde slíbily účast. A co jako, však rodičák dojde i tak.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MULTICAT: Možná jsem se nevyjádřila dost jasně. Tím vnucováním svého přístupu k rodičovství nenarážím na tebe a už vůbec ne na diskuse, které jsou od toho, aby si v nich lidi názory sdělovali. Narážím na postoj vyjádřený v tom článku. Znám osobně i zprostředkovaně mnoho matek, které při dětech v různé míře pracují a žádná z nich nebere dítě jako něco obtížného, co musí odložit. "Jen" se snaží zařídit svůj život tak, aby vyhovoval v rámci možností celé rodině - včetně nich samých - a aby samy měly možnost zastávat VEDLE té mateřské i jiné sociální role. Pokud je někdo spokojen s tím, že je matka na plný úvazek a ničemu jinému se věnovat nechce, je to v pořádku. Ale není podle mě v pořádku, když přesvědčuje ostatní, že by to tak mělí cítit taky, ať už to vysvětluje biologickou přirozeností, kulturními zvyklostmi nebo čímkoliv jiným. Náš systém příspěvků pro rodiče možná není dokonalý, ale je momentálně asi nejotevřenější a nevolnější široko daleko i v historii. Svou variantu si v něm může najít každý - matka naplno, "karieristka" i ta, která to chce tak nějak skloubit dohromady. Teď má k těm srávajícím přibýt další možnost, kterou mimochodem nemusí zdaleka využit jen matky "karieristky", ale třeba taky ti, co plánují děti brzy po sobě, a ono je to špatně? Já pořád nechápu, PROČ, a co přesně vede autorku k tak příkrým odsudkům.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Já jako ten názor chápu a v něčem souhlasím, spíš že se člověk asi sebezáchovně snaží vidět ty dobré věci. Mohlo by být hůř. Což samozřejmě není pobídka pro to, abychom nehledali cesty, jak to udělat, aby nebylo ještě líp, možností je určitě mnoho, a je dobře, že se lidi nespokojí s tím, co je. Zákony nejsou svaté a je potřeba je vidět z mnoha úhlů...
    Taky mě občas mrzí, že žena v domácnosti je brána za nezaměstnanou. Domácnost a děti přece každej zvládá i při práci, neasi. Ale jde to dělat líp, zejména tu výchovu, péči o děti, nepředávat zodpovědnost za děti institucím, věnovat se jim plně. Ale je to holt na úkor rodinných financí, stát tohle nijak nepodpoří (tedy ne nad stanovenou míru). Žena doma si pak může připadat méněcenná, v různých ohledech (finančních, seberealizačních atd.), že nenaplňuje očekávání společnosti. To mě celkem štve. Tak holt buď jít s dobou, nebo vzdorovat, záleží co koho táhne a na co má prostředky. Jestli někdo vidí naplnění v dětech a rodině, snad si cestu, jak se tomu co nejvíc věnovat, najde. To je asi už v kategorii zájmů potom, na ty člověk taky musí mít peníze a čas, a ty peníze musí někde získat a ideálně aby mu pak ještě zůstal nějaký čas na to hobby...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    INUSHKA: ty jo, to asi brnkam na nejakou bolestnou strunu, ze jsem vzbudila takovou nevoli?
    Ze nekdo nuti svuj nazor bych mohla vlastne rict o.kazdym, kdo sem neco napise, ale to mi neprijde fer.
    Psala jsem o tom, jak to vnimam ja, myslejic, ze treba nekdo to ma podobne a pomuze mu vedet, ze neni sam..
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MULTICAT: Já si hlavně myslím, že ať už kontaktní rodičovství a rodičovství vůbec vnímám jakkoliv, nemám právo ten svůj pohled vnucovat ostatním. Možnost volby je podle mě v pořádku a její rozšíření naopak vítám.

    A kontaktní rodičovství vnímám hlavně na úrovni vztahu s dítětem a naplňování jeho potřeb. Nošení a společné spaní jsou jen prostředky. Nemyslím si, že klíčem ke "správnému" kontaktnímu rodičovství je být s dítětem 24/7.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TORUVIEL: V USA si hlavně lidi mají možnost vydělat, svoje vydělané peníze si z velké části nechat a pak si z nich třeba našetřit na to, že nebudou nějakou dobu chodit do práce. U nás se lidem půlka peněz sebere a pak se vymýšlí, jak jim je zase dát v době, kdy nemaj.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MULTICAT: Se o to teda moc nezajímám, ale nedávno jsem myslim v Respektu četla článek o tom, jak to maj v USA, a teda to jsem netušila, že to tam je tak hrozné (malá až žádná podpora rodin, žádný rodičovský příspěvěk...už si to vše nepamatuju...).
    Jako, asi nikde to není ideální, ale zase, je tu celkem velká možnost volby, člověk může pracovat, chce-li, nemusí, nechce-li - či spíše nemusí-li (má-li na to jinak ta rodina finančně ofc, ale je tu např. i možnost zůstat doma s dítětem až do 7 let, případně do 15 let, jsou-li děti 2, a stát za toho rodiče platí zdravotní, to mi přijde dobrý). Je tu docela možnost volby... Ale jak říkám, ideální to není, ale to nikde. Člověk zas asi nemůže spoléhat na stát, co se týká podpory rodiny, teda asi jsem pesimista, ale spíš bych spoléhala na sebe a svou rodinu, když se zvládneme finančně zabezpečit, pak se můžeme množit a být s dětmi doma. Stejně tak nespoléhám na stát v případě důchodů, to kdoví jak to bude, ale lepší je si soukromě spořit...
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    SANCHA: jo, o tom jsem slysela. :(
    V New Yorku jsem pracovala s holkou, ktera musela nastoupit po sestinedeli, byla nestastna. Odsavala mliko jak diva, aby jej syn dostal a vecer ho mohla kojit, bylo mi ji lito. Jo, mame se tu vlastne dobre ;)

    ANNAWA: to ja nevim, tohle zatim neresim. Asi mam velky stesti, ze jsem se vzdy dostala k praci, co me bavila. A verim, ze to tak bude, az se rozhodnu jit do prace... Prastila jsem s lukrativni praci, ktera me sice bavila, ale vycerpavala a odjela na pul roku do Asie. Z pohledu meho okoli to bylo cire blaznovstvi. A toho, ze praci nenajdu, jsem se nebala. Zivot tak strasne leti, nechci se strachovat.

    A tak nejak mam pocit, ze u nas zamestnavatele pohlizeji na matky jako problem, bez ohledu na to, byla-li na rodicovske rok nebo ctyri...

    TAPINA: no, tak konicky pestuji, ale ne tak intenzivne ;)
    A o obdiv si nerikam, pokud to tak vyznelo...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MULTICAT: Já si hlavně myslím, že člověk by neměl v žádném období života soustředěně provozovat jen jednu činnost. Deformuje ho to. Je třeba si od toho, co systematicky dělá, odpočinout něčím jiným. Dřív jsem chodila do práce a měla koníčky. Teď mám dítě a chodím do práce, koníčky jsem upozadila, protože na ty už opravdu tolik času nebylo. Teď se k nim pozvolna vracím. Lze určitě i mít dítě a koníčky, a nechodit do té práce. Ale nepřijde mi jako dobré, nebo snad dokonce obdivuhodné a správné být jenom tou matkou.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: a tahle super dlouhá rodičovská skutečně pak vede k tomu, že ty holky už se možná nikdy nedostanou k pořádné práci a slušným penězům.

    MULTICAT: naše rodina je asi taková více proměnlivá nebo jak to říci, chvíli mám více práce já, chvíli muž, teď bude doma s malou tři dny v týdnu on, dva dny já.
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    ANNAWA:
    INUSHKA:
    TAPINA:
    No jo, tady je patrne, jak tam kazdy vidime neco jineho. Ja, jako nenapravitelna idealistka, kritiku soucasneho nastveni spolecnosti ve vnimani rodiny, materstvi, apod. Nebo mam z toho kojeni uz zmeklej mozek ;) ?
    Nic naplat, ja koncept kontaktniho rodicovstvi vnimam jako neco vic, nez noseni a spani v jedne posteli a opet se potvrzuje, ze jsem asi exot :)
    My zijeme z rodicovske a manzelova platu - casto skripu zuby, byla jsem zvykla se o sebe postarat, zaplatit za sebe, ted si pripadam ponizena, kdyz si musim rict o penize, ale radeji se uskromnim a jsem doma se synem. Uprimne musim.rict, ze jsem konecne nasla velky smysl zivota (asi jsem proste stara matka, je mi 35). Prace, co jsem kdy delala, me vzdy bavila, zvladla jsem pri ni i konicky. Ale holt se mi s prichodem syna dost zmenily hodnoty... Ale kdovi, treba na celou vec budu nahlizet jinak za par let.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    NEELLA: jsem z Prahy a az bude chvilka tak premerim
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam