• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MEDVED007: Ano, to je smutné, kolik musí děti prosedět hodin. Nicméně tím spíš by se měly odmala vést k tomu, aby seděly správně atd., aby se problém pak jen a jen neprohluboval. Ale pochopitelně ve škole to člověk neovlivní, a někdy ani doma.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    GIO: V tomhle sedu (pokud dobře vidím a sedí takhle http://www.jumblejoy.com/wp-content/uploads/2015/12/sitting-w-yellow.jpg ) dochází k vnitřní rotaci v koleni a kyčli (prostě koleno a kyčel rotují jakoby dovnitř, k sobě). Je to častý sed u dětí, ale není moc vhodný, může a nemusí to v dospělosti vést k vadám a "křivým nohám" (i když estetické hledisko je to poslední, co by nás mohlo znepokojovat).
    Můžeš si pohledat víc https://www.childsplaytherapycenter.com/w-sitting-correct/
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    GIO: naše holky už jsou velké a když je vidím, jak sedí nad úkolama a je mi jasné, že podobně sedí celý den ve škole, tak mi ve finále přijde boj o rovný sed v jejich útlém věku jako fakt úsměvný....
    GIO
    GIO --- ---
    MEDVED007: to ona skoro nechce vubec, bud sedi takhle nebo sedi na zadku no.. ale tak jak se hybe vic , beha, chodi, tak samozrejme v tehle pozici je min a min..
    GIO
    GIO --- ---
    DALEEN: nase fyzio jak jsem rikala, s tim taky mela trochu problem, ale nijak vyznamny, a dcera byla hlidana od narozeni a cvicili jsme hodne,a le bez nejakych vetsich problemu a bez odchylek od bezneho vyvoje. prestala tenhle sed resit prave pote, co videla jejiho starsiho bratra sediciho stejne.. tak jsem to ja prestala resit..
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    DALEEN: do mě právě hučeli, že i ten rozklek jako takový je špatně....přetěžuje to kyčle i kolena....jak měla dcera chodidla, tak to fakt nevím.....já se snažila obecně aby to nedělala a seděla s nohama rovně dopředu
    GIO
    GIO --- ---
    DALEEN: pockej, vytacet chodidla, jestli myslime obe to same, ja myslim takovy to "rozklek"..


    jestli to je tedy z toho patrne..jakoze kdyz to chodidlo dava takhle kolmo k holeni, tka ze jim to pak zustane i v tom sezeni na zidli myslis.. nonepozoruji to, ale budu to hlidat..
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    GIO: Je to tím. Řešila jsem to na rehabilitaci. Aniž bych cokoliv říkala, tak mě doktorka varovala, že právě u dětí, u kterých se řešily kyčle, může tenhle problém nastat. Na to jsem jí popsala v jakém postavení má nohy muž. Takže je to tím. Muž mi říkal, že tak jako dítě seděl, nejen malé dítě, vlastně tak seděl skoro pořád. I teď si tak sedne a to je jinak velmi nepohyblivý a neflexibilní.
    Podle rahabilitační, pokud sedí se zadečkem mezi chodidly, ale chodila jsou rovně, tak je to v pořádku. (více méně je to i jedna z pozic v józe). Ale nesmí mít chodidla vytočená ven.
    Asi to bude jedna z těch věcí, kdy tisíc dětí s tím problém mít nebude a jedno pak bude mít nohy křivé. A protože vím jak hrozně to vypadá, tak nechci aby moje děti měly tenhle problém.


    MEDVED007: Jak tím dceru péruju od malička, tedy co si sedla, takže od roka... tak si na povel nožičky srovná. Sedá si tak a co jsem si všimla, tak má tendenci vytáčet jen pravé chodidlo, levá má většinou rovně. Zatím naštěstí poslouchá :)
    GIO
    GIO --- ---
    MEDVED007: no prave, hlavne bych furt rovnala, a oba.
    GIO
    GIO --- ---
    DALEEN: a je to tim? protoze to treba nemusi souviset zrovna s timhle, ne? holka ak sedi a nohy ma jako pravitka, ani nema to batoleci ocko skoro vubec.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    GIO: moje starší dcera tak seděla a nebylo moci jí v tom zabránit....a bůh ví, že jsem se snažila....kdykoliv jsem jí zhlídla, že tak sedí, tak jsem jí nutila sednout si "normálně"....jakmile jsem byla z dohledu, už tak zase seděla....fakt nevím, jak by tohle měl člověk pořešit....to by musel na to dítě koukat a dozorovat nonstop
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    GIO: Ale já neříkám, že tvoje děti to dělají špatně. Já jen říkám, že v některých případech to může být poblém a je potřeba hlídat to, jak si dítě sedá. Protože následky jsou pak celoživotní. A věř mi, že bych opravdu nechtěla aby třebas moje holčička měla nohy tak křivé jako má můj muž.
    GIO
    GIO --- ---
    ale zadne moje dite nema problem s kyclemi..je to jen zpusob, jak si sedaji, a neprijde i, ze by syn , kteremu je pet a pulted yuz by to mohlo byt videt, tohle delal, sedi s nohou normalne, chodidla nevytaci..
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    GIO: K tomu sezení..... můj manžel tak seděl jako dítě. Pořád. A výsledek je, že když si sedne na židlia dá nohy tak aby měl holeň ve správném postavení ke koleni, tak má chodidlo vytočené kolmo do strany. Nevím jak jinak to popsat. Prostě nedokáže dát nohu rovně tak aby stehno, koleno, holeň a chodidlo bylo v jedné přímce. Kost má vytočenou a tím pádem i všechny úpony a svaly úplně jinak postavené.
    Jako mimiko měl dečku, čímž pádem hyperflexibilní kyčelní kloub, který mu ten sed umožňova. Vzhledem k tomu, že obě děti mají s kyčlemi problémy, dcera i dečku, tak jsem to řešila s fyzio a ta mě před tímhle sedem důrazně varovala, že se pak stává přesně to co má můj muž. Takže možná to řeším až moc, ale chodím kolem dětí a rovnám jim nohy a nutím je sedět buď na patách nebo v překážkovém, tureckém, jakémkoliv jiném sedu, než v tomhle.
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Já si prostě hlídala, aby dítě za tu ruku neviselo, aby se jí jen drželo jako pojistky, kdyby něco. Ideálně poskytnu jeden prst. Jakmile cítím, že dítě na tom prstu visí vahou, dávam níž. Teď mluvím o držení za jednu ruku, chodím pak zkroucená na stranu, po chvíli taky nic moc pohodlí...
    GIO
    GIO --- ---
    TAPINA: no jasne. ale ne vzdy muzes byt v predklonu tolik, aby dite obema rukama opiralo o tve ruce pod urovni jeho ramen.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GIO: Voděním za ruce, tím, co se nemá dělat, rozumím to, že chytnu dítě za nataženou ruku nad hlavou a držím ho jako opičku, která mi na té ruce v podstatě visí. Když se dítě dožaduje pomoci, lze mu podat ruku tak, aby na ní neviselo, ale aby se o ni opřelo, na způsob aktivního chodítka.
    GIO
    GIO --- ---
    MEDVED007: ta moje to taky nesnasi, a rve dost casto i ted, v roce a pul...muz uz s ni nechce jezdit:)) ja to mam denne a nejak jsem si zvykla.) ale je fakt, ze to neni uplne vzdy a unavena ta i usne obcas.)
    GIO
    GIO --- ---
    ad to vodeni za ruce.. jak tu tak ctu ty zaryte odpurce vodeni, ze se dite necha at se to nauci samo. ano, je to spravne, ale to jako tomu diteti, ktere neustale natahuje rucicky, ze chce pomoci, tu pomoc odpirate? To ja teda nevydrzim, a proste kdyz mou asistenci vyzaduje, dozaduje se kontaktu, tak ji ho rozhodne neodpiram. nerikam, ze jsem ji tahala za ruce, ale pomahala jsem ji, kdyz to zadala..samozrejme nijak cilene a systematicky, al e nedovedu si predstavit, ze by se dite natahovalo, ze ode mne ocekava pomoc, a ja bych mu rekla nenenene nepomuzu ti, nauc se to sama, kdyz je mu rok...samozrejme s rozumem,zadne vlaceni.. dle neurologa, kde jsme byli tri mesice po zacatku samostatne chuze a fyzioterapeutky je zcela ok,) vseho s mirou, dodala bych.


    a jak tu nekdo psal, ze ho vystihovalo, ze je dite hypertonicke... ja mam obe deti s hypertonickymi klouby v kolenou, sedi tak jako rozcapene, kdyz "kleci", obe nohy daleko od tela..zadny prekazkovy sed proste a neznepokojuje mne to.. melo by? fyzio,kdyz to videla, tak trochu vahala, kdyz si tak sedala ta rocni, pak jsem tam jednou prisla i s ctyrletym synem, "sedeli" tak razem na zemi oba a ona to zhodnotila, ze ok.)
    LUMIAN
    LUMIAN --- ---
    LUMIAN: a dekuji ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam