• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    SANCHA: naše mladší dítě prostě nenávidělo, když bylo upoutané....taky jsem se upínala ke změně do větší sedačky s lepším výhledem....ale houby....ona prostě nechtěla být připoutaná a s tím jí v autě prostě nepomůžu.....takže minimálně do roka, spíš ještě o něco víc v autě řvala nonstop a nebylo, jak to změnit...navrch tam ani nespala, bylo to psycho, pomohlo jen volume doprava :-)))
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Dekuji za tipy. :) zabira ten malicek a pousteni hudby z takoveho toho detskeho lehatka. Blika to a svetylka ji taky bavi. :)
    Zatim se nam povedlo vzdy celkem rychle najit misto, kde se da zastavit.
    HELMETGIRL
    HELMETGIRL --- ---
    MYJKA: Nám syn plakal jen za tmy, jak se míhaly stíny na sedačce. Pomohlo odstínit okno vedle něj nějakým přehozem, případně sousedka dětem svítila na opěradlo proti nim baterkou.
    LENZIE
    LENZIE --- ---
    MYJKA: My máme na držadle autosedačky jedno chrastící zvířátko. Plus jsme teď konečně řádně nainstalovali zpětné zrcadlo, které má světýlko a hraje (má to dálkový ovladač). Ale T. v 99,9% případů v autosedačce spí. Pokud ne, tak zabírá, že si s ním povídám nebo zpívám jako Kyo :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MEDVED007: Mne slo teda v dotaze primarne o to, ako ukludnit dieta.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MYJKA: a kdo říkal, že to má uklidnit dítě ? :-) při řízení auta má jasnou přednost řidič, protože zodpovídá za bezpečí všech přepravovaných osob :-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MEDVED007: To u nas moc nefunguje. Rozculuje ju aj pustene radio. :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MYJKA: volume doprava :-)
    KYO
    KYO --- ---
    MYJKA: Zpivala jsem... ruzne pisnicky a nepretrzite :]
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANCHA: u nas jeste obcas v kocarku, ale to se ji snazim oblikat tak, abych ji mohla vyndat a vzit na ruce a pohoupat. Nebo proste chodim, misto s kocarkem, s manducou.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Nepouzivam dudlik. Jak ale resite situace, kdy proste nemuzete hned dat prso ani vzit na ruce a miminko rve? Konkretne dnes autosedacka za jizdy.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    NYA: podle mě hodně velkou roli hraje temperament dítěte a taky okolnosti jako rodinný prostředí (velikost rodiny, frekvence kontaktu s rod.příslušníky, ne/úplnost rodiny, dis/harmonie mezi rodiči, jedináček/sourozenci atp...) a další věci jako třeba způsob trávení volnýho času.

    řekla bych, že kontakt vede k určité míře saturace (každé mimino potřebuje ale jinou míru saturace a každý rodič má podle mě své "limity", kam až může v naplňování této potřeby dítěte zajít), separace určitým způsobem zvyšuje náročnost saturování mimina ze strany rodiče, ale mezi "nezávislostí" a separací, či kontaktním přístupem a nezávislostí logický souvislosti nevidím... nicméně mám za to, že většina kontaktních rodičů "očekává", že se jim všechno to úsilí "jednou vrátí" v podobě nezávislosti dítěte :))
    SISTA
    SISTA --- ---
    NYA: nad timhle tematem diskutujeme docela casto a mam v okoli i nekolik opacnejch pripadu. jeden priklad za vsechny je kamaradka, ktera sama byla po porodu oddelena od mamy a mela pocit, ze to na ni zanechalo nasledky, takze to byl v tehotenstvi pro ni velkej strasak, ze by se mohla historie opakovat a nakonec rodila v 31.tt, dcera byla dlouho hospitalizovana a je z ni to nejsamostatnejsi dite, ktery znam:)
    NYA
    NYA --- ---
    DUBPRINCESS: uvidíš .. každý rodí jinak rychle, ale většinou tam bývá pár hodin na rozmyšlenou, tak si můžeš připravit i obě varianty a pak udělat to, co si nacítíš jako nejlepší pro tebe a pro miminko :)
    přeju ať máte dobrej porod, držím palce!
    pro mě byl porod velká práce, ale pak si vzít do náruče právě narozený děťátko, to byl asi největší zázrak co se mi kdy stal :)
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    NYA: jojo, v těch jsem. ptala jsem se v jemnem zrozeni, uz mam 3 tipy, docela dobry :) jinak v domacich porodech jsem se radej neptala, abych nedostala sprdana, že se tam řeší dom.porody a ne ambu porody :) (ale teda můžu říct, že čím víc se to blíží, tím více cítím, že se mi chce spíš zůstat doma, než jet do Rakovníka. no uvidíme :))
    NYA
    NYA --- ---
    NYA: * sto(čivíce) tisíc let :)
    NYA
    NYA --- ---
    DUBPRINCESS: zkus se zeptat taky na fb .. buď ve skupině o domácích porodech, nebo je tam skupina Vědomý porod, kontaktní rodičovství
    sdružuje se tam přecijen o dost víc maminek


    YMLADRIS: dík za odpověď .. taky ten kontakt vnímám jako výživu pro děcko, musela jsem se to vlastně i pro sebe naučit, dávat tu výživu i sobě, abych děcku mohla ze sebe pak tolik dávat (a měla pořád z čeho). protože kolem sebe nemám pořádně v nikom podporu.

    moje otázka nesměřovala přímo k tomu, jestli kontakt ano nebo ne .. všechno, o co si můj syn říká, dozajista potřebuje. taky se ztotožňuju s názorovým proudem, který staví na tom, že biologie člověka (a teda i miminek) se vyvíjela sto (či více) let v paleolitu a teprve několik tisíc let v neolitu, a v moderní industriální kultuře úplnej zlomek času .. a že teda miminko ze svojí biologický přirozenosti potřebuje kontaktu tolik, jako lovec sběrač. že jeho základní nervová soustava vnímá náruč jako bezpečí, protože v podmínkách paleolitu holt mimo náruč hrozilo bezbrannému miminku nebezpečí nikoli emocionální, ale prostě reálný .. prostě mohlo být snadnou kořistí pro predátory, nebo ho colávím mohlo kousnout něco jedovatýho

    moje směřovala spíš k tomu, ajk je to s kontaktníma miminkama v dalším věku, když povyrostou, jestli umí být sami, nebo chtějí tu společnost pořád dál.
    odpověď mi přišla začátkem tohoto týdne náhodou. bavili jsme se s kamarády, co mají adoptovaný děcko, teď mu jsou 4 roky. byl první tři měsíce v kojeňáku a teď to má tak, že nechce být nikdy sám. a přidali příklad dvojčátek jinýho našeho kamaráda, teď asi 10 let .. jedna holčička z dvojčátek musela být první 3-4 měsíce v inkubátoru a taky je to ta z těch dvou, která nemohla být sama.
    a tak jsme si vzala z toho to, že kontakt povede k saturaci, zatímco separace k nezávislosti nevede
    DUBPRINCESS
    DUBPRINCESS --- ---
    Ahoj,
    sháním tipy a reference na pediatra/u, nejlépe z Prahy 7 či okolí (ale není podmínkou), který/á bude ochoten/na přijmout do péče dítě po ambulantním porodu. Uvítala bych, kdyby navíc měl/a pochopení pro individuální očkovací plán a upřednostnování pokud možno přírodní léčby před chemií.
    Máte někdo, prosím, nějaké tipy? Klidně do pošty, díky moc.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MEDVED007: Nic z toho neděláme. Nicméně starší syn na férovku sám chodil v 10 měsících a mladší si v 8 měsících suverénně stoupne ze země bez opory, máchá hračkou ve vzduchu a stojí i 2 minuty. Dělá normálně i dřepy. Leze ale pěkně. Oba lezli od 6 měsíců. Oba jsou velcí a svalnatí. Tak snad záda budou v cajku.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    YMLADRIS: velmi souhlasím s tím, že geny jsou potvora....já byla dítě, které ječelo jen se na něj někdo jen podíval....dodnes v rodině kolují vtipné historky o tom, jak jsem děsila všechny nahlížeče do kočárku :-) dcery neječely, ale držely se mě velmi pevně hodně dlouho, ač si myslím, že je málo rodičů, kteří jsou víc kontaktní než já....krom jediného a to je spaní, nicméně holky jsou fakt naše (tj. po mně i manželovi) a obě mají radši při spaní soukromí čili to pro ně problém nebyl

    ve finále mě tyhle řeči o tom, že když člověk děcku vytvoří pevný bod, tak se dítě od něj v pohodě záhy odpoutá a když to nedělá, tak je někde chyba....docela štvou

    jsem ráda, že jsi to tady tak pěkně popsala....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam