• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    OMI
    OMI --- ---
    Lidi, promiňte mi to OT, ael koukám na název fora a nemůžu si pomoct:

    Přemejšlím nad jednou akcí, honosně to nazvu "projekt". Uklidím si trochu v baráku a udělám něco pro fotografické povědomí. Rozdám děckám ty zatracený kompakty, co je mi líto vyhodit a v nich filmy, co už nikdy jinak nenafotím a zjara ty jejich fotky hodím na tradiční open-air výstavu v tý čtvrti, že jako budou mít svůj první výstavní panel v životě. Pokud se k tomu dokopu.

    Ale jsem chudej člověk a dávat prachy za lab se mi nechce: byl byste někdo ochotnej tak cca 5 filmů (odhaduju zájem) projet přes zimu scanerem na rozlišení pro tisk A5 (A4?) řekněme za flašku? Nebo tak nějak?

    Pokud, tak pošta. Díky.

    /OT.
    Sorry.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    TOX_MAS: zkousel jsem tim projet cross ektachromu 100 EPP... presnou emulzi nevim, kdyz jsem to naskenoval jako negativni barevny film tak z toho vylezly syty barvicky a docela hezky.

    pekne si poradil i s crosslou velvii (to nahodim snad behem dne), pri stejnym nastaveni, kdy normalne to jde vsechno do sileny fialovy ze je to az skoro jednobarevny.

    spis tak jako u negativu tam bude problem s barvou, jaka barva je spravna. skeny z labu mi casto prisly prehnane kontrastni, se ztratou detailu ve svetlech. U skody s tim delaji buhvi co, v ultralabu mi rikali ze delaji prostou inverzi (coz mi ale prijde trochu zvlastni a nejaka auto densita nebo neco podobnyho asi pritom hraje roli)
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: tak že to bez photoshopu nejde je taky kec, žejo :) prostě když už je třeba do toho sahnout tak to udělám v náhledu a pak už se mi ty změny promítnou do samotného skenu při převodu signálu na digitál...sice skenuju na Nikonu 5000 ale tyhle paušální moudra já nerad :)
    TOX_MAS
    TOX_MAS --- ---
    já nevim, myslim, že zas tolik nenadávám ... nebo - nadávám stejně, jako když se učim s něčim novym no, nic dramatickýho. na barevný negativy mi to příde relativně v poho, diáků moc nemám, bw sem ještě nezkoušel, nadávat asi budu u krosů
    (murhaayo jak ti to leze, přišel si už na něco? x)
    joa ne že bych byl fotograf ale s prachama na tom dobře nejsem hehe, takže zhruba jako murhaaya bez reklamací .)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    za me: ne, neni vic penez; ucim se, zatim jsme mel tak prilezitost si s tim jen trosinku zablbnout, nic vic, learning in progress.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Už dva nebo tři roky mám filmovej scanner, ale až do minulýho týdne jsem neměl počítač, takže jsem si nechával scanovat filmy v labu na Nikonu 5000. Jednou jim to táhlo do modra, jindy do zelena, potřetí do fialova. Testovací scany z mýho scanneru (když jsem ho ve své době zkoušel na jednom počítači) vycházely zase jinak. Nikdy by mě však nenapadlo řešit to, co tadyhle Aahwiseguy, že odtamtud to leze takhle a odjinud onakhle, když celej slavnej rozdíl se dá řešit dvacetisekundovým potaháním za Color Balance v PS.
    Řešíte blbosti. Pokud vám to nedělá pruhy (což je bug; dělal mi to svýho času desktopovej Umax) nebo to neletí nějak tragicky do nějaké barvy nebo neukrajuje jasy nebo stíny, tak se na to vyserte a dodělejte to v shopu; z žádnýho scanneru stejně nikdy bez úprav jiskřivou a jasnou a ostrou fotku nedostanete. Photoshop je potřeba, bez něj to nejde.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK:
    1] ano, ja na tom s penezma sem tak spatne ze si nemuzu dovolit nic lepsiho a pomer cena vykon mi tu PRISEL (minuly cas) velmi dobry. Tedka po druhe reklamaci si tim uz tak jist nejsem nicmene zatim jsem v ramci moznosti spokojeny a neocekavam od toho zazraky, ale to se dostavam k bodu
    2] ne, nemyslim
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Mám dvě věci:
    1) To jsou opravdu úplně všichni lidi z Nyxu, včetně fotografů, na tom tak špatně s penězma, že si nemůžou koupit normální scanner, ale musí všichni mít 8800F a mrdat se s ním a nadávat na něj?
    2) To si vážně myslíte, že z toho (jakýhokoli - sebelepšího) scanneru vám to bude padat jak sníh, aniž byste na to museli sáhnout v šopu? A proč, proboha?
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    AAHHWISEGUY: nejsem žádný frajer přes ps, po 5ti minutách jsem vytáh jen tohle http://www.humanart.cz/soubor/2776/img2.jpg , ale trochu se to blíží tomu milanovi
    třebá máš jen špatně naadjustované barvy scanu
    nebo se to prostě dělá ex post
    DONALD
    DONALD --- ---
    a neni to proste jen tim ze maj lepsi masinu a ten canon to sam od sebe lip neda?
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MURHAAYA: na prosvetlovacim stole jsem se nekoukal, ale pokud to ted vezmu proti svetlu zarovky, tak skoda je rozhodne mnohem blize realite.
    ta fotak z toho 8800F ma takovy ruzovy nadech. navic slecna ma ve skutecnosti zelenou bundu a ne zlutou podle toho jak to vychazi z toho scanneru (viz Skoda).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    AAHHWISEGUY: a kdyz se na to koukas na prosvetlovacim stole tak to vypada jak? u skody a pod nikdy nevis cim vsim to prohanej (nekdy to nevi ani ti laboranti)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ja nerikam, ze jsem nejak pokrocily uzivatel, ale proste se mi to nejak nezda...
    Kodak Elitechrome 200
    8800FF - http://img5.rajce.idnes.cz/d0506/2/2594/2594237_69176dc690f4a662e7b31f1b51334a18/images/IMG.jpg
    Milan Skoda - http://img5.rajce.idnes.cz/d0501/2/2329/2329916_48058b4c3b184f0209157f79e36ad55b/images/18550005.jpg

    co delam blbe?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Tedka mi odmita brat nejaky tmavsi svitek jako 6x6 a proste mi cpe 6x4.5, v silverfastu je to uplne marny, kde to vubec nevypada jak by melo co se tyce barev (ano vim, vue scan)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    AZAZEL1MZ:
    AAHHWISEGUY:
    ten novej kousek se zda byt v pohode. tamto mi jen pry opravili a dali mi opravenej, protoze prisel driv nez novej kousek. klidne vam muzu hodit print screen ze scangearu s nejakym negativem barevnym nebo diakem.

    jesli to neni vada skeneru taky. po tom vsem bych se nedivil
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ja teda z toho taky pomalu rostu... pomalu zacinam rpemyslet, ze ho vratim behem te 14 denni lhuty pro nakup veci na netu.
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    MURHAAYA: stastny to clovek ja se s barvama nemuzu vubec domluvit, porad se to nejak sere
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    tak se vydavam s tim canonem podruhy na reklamaci, protoze se tam zae objevil ten pruh
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    MURHAAYA: pekny, ale mas tam prach
    IANUS
    IANUS --- ---
    MURHAAYA: 18MB v TIFu ... čoveče, měj trochu rozum ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam