SKOT: Jojo, podélně prohnutý. Trochu to sere při scanování, ta moje Minolta by snesla vyšolichanější podavač na filmy než ten standardní, protože ten je úplně neskřípne, resp. je vidět, jak se trochu vlní a jak jsou jednotlivý políčka vypouklý ve středech. Ne že by to nějak extra vadilo, ale dělal jsem test s manuálním ostřením scanneru na nějakých 3600 dpi a je tam nepatrnej rozdíl v ostrosti zrna v rozích vs. střed, když přeostřuju. Defaultní ostření scanneru jde na střed, ten je vždycky bezvadně ostrej, ale kraje jsou občas lehce mimo dof objektivu. Naopak když přeostřím o pár zoubků tak, aby rohy byly perfektní, tak střed nepatrně ujede. Samo tím pádem scanuju na správný zaostření a na to, že u 20 % snímků mám 10 % obrazu lehce mimo dof, seru, beztak to není poznat a vím to jen já, technologickej fetišista, ale z principu mi to vadí a rád bych měl nějakej fígl na to. Negativy mám ostrý jak břitva, to zrno zvící kukuřice je vždycky krásně ostrý. To proto, že negativy, jakkoli levný, jsou z nějakýho důvodu rovný jak sklo.
MURHAAYA: Přesně tak, stejná zkušenost. I když teď jsem si nechal volat filmy jinde než obvykle a jsou taky zkroucený, ale o dost míň, řekl bych tak polovičně. Jestli na to má vliv nějakej krok v průběhu E-6? Příliš rychlý/pomalý sušení, příliš vysoká/nízká teplota? Nějakej přídavek chemickej v lázni? Nemohl by to vědět Hypnogen nebo Lukas87 nebo Talage nebo někdo z těchto borců? Ti se tím zabývají. Zkusím je sem poslat, třeba ztratěj slovo. Rozhodně hledám ale nějakou suchou cestu, nic jako znovunamočit a nechat znovuvyschnout v herbáři bych nedělal, to ať jsou radši třeba do vrtule.