• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    SKOT
    SKOT --- ---
    CHARVYBURGER: ten plustek bude u kinofilmu asi skutečně hodně jinde než zbylé dva, ale pokud chceš opravdu náhledy na web tak by mne osobně asi víc lákala širší paleta formátů...
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Hoj, shanim scanner v nizsi cenove kategorii. Je mi jasny, ze na profesionalni ani poloprofesionalni skenery nedosahnu, ale pro zacatek mi bude stacit neco kolem 4MPix na web a na nahledy. Pak si vyberu a necham si tech par dobrejch nekde udelat poradne. Litam kolem 4-5 tisic. Chci V podstate se mi z vyberu vylouply nejaky tri krabice. Canon 9000F (1700 efektivnich ppi, 3.15-3.9 densita), Epson V600(1560 efektivnich ppi, 3.4 densita) a Plustek 7400 (3800 efektivni ppi, 3.5 densita). Ten Plustek se mi docela zalibil, chvali ho celkem hojne, narozdil od Canonu. Ale zase je to jenom na 35mm. Pomalu pokukuju po nejakym vetsim formatu, ale tam zase toho asi nebude tolik na skenovani, takze ani nevim jestli to vubec brat v uvahu. Normalni skenovani me vubec nezajima. Mate nejakej vlastni zkusenosti s temahle kouzelnejma krabickama? Zajimal by me hlavne ten Plustek. Taky je mi docela jasny ze zalezi na softu k tomu dodavanzymu nebo dostupnymu, jak je to s nim?
    LIGI
    LIGI --- ---
    MURHAAYA: tak si pust memtest86
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    podarilo se mi vysledovat u CanoScanu 8800F divnou vec. Ta cara co mi naskakuje pri skenovani v urcitym miste se tam objevuje kdyz pri skenovani si pustim video i na youtube tak se mi tam objevi cara (skace to ve ScanGearu, jiny nepouzivam zatim)
    SKOT
    SKOT --- ---
    The VueScan Bible: Everything You Need to Know for Perfect Scanning
    Rocky Nook, Inc.
    http://www.rockynook.com/books/162.html
    TWARR
    TWARR --- ---
    prodam epson v500, projel jsem s tim pet negativu a dal jsem zase na cas kinu vale.
    ma to bazmek i na diaky - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49394

    kdyby to tu nekoho sralo, tak me smazte. dik
    LIGI
    LIGI --- ---
    MURHAAYA: ja sem ten ramecek z 8800f vyhodil a udelal sem si papirovou sablonu pridelanou na sklo (antireflex), do ktery strkam film. neni problem ten film otocit a ve vuescanu dat mirror, takze se da otocit lesklou stranou nahoru na antireflex sklo, ktery newtona nedela. kdyz to otocim dolu, tak ho tam vidim

    vypada to, ze sem to uz vyresil i bez newtona.

    druha verze sablony bude z plastu, aby se min kroutila.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LIGI: u myho skeneru je film lesklou stranou obracen ke sklu ve skeneru, ktere samozrejme antinewton neni (aspon moje neni), takze prilozeni antinewton skla na matnou stranu film (cb teda, barva je leskla z obou stran tusim, aspon diak je) nic nevyresi z meho pohledu.
    LIGI
    LIGI --- ---
    mate nekdo predstavu, jak funguje a kde sehnat anti-newton sklo do skeneru formatu a4? nechal sem si uriznout z anti-reflex skla, ktere je jakoby hrbolate, ale moc to nefunguje. musi byt matovani na obou stranach? nevadi, ze to sklo, kterej je ve skeneru matovane neni?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Scanování v Brně

    Po roce a půl jsem se vrátil z Argentiny a definitivně se zabydluju zpátky doma v Králově Poli v Brně. Mám kinofilmový scanner Minolta 5400 II, schopný pořizovat scany až s rozlišením 5400 dpi (efektivní však bude menší). Kdyby někdo chtěl scanování negativů nebo diáků, tak se mi může ozvat do pošty. Žere to jak proužky po šesti, tak jednotlivá políčka v jakýchkoli rámečcích (nejlepší je samo bez skel).

    Možnosti jsou klasické - JPG, TIFF, 8 bit, 16 bit, singlepass, multipass, 1800-2700-3600-5400 dpi - co si kdo vzpomene.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: řekl bych že v tom bude právě ten úbytek světla..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Bezva. Co jsem netusil je, ze ten difuzer zpomaluje - jak to dela? To je prece piskovany sklo pred zdrojem svetla - jak to muze ovlivnovat rychlost? Leda by to ubralo svetla a pak to muselo travit vsude vic casu. Uz si nepamatuju, jak rychla je na plnou palbu dvojka - testnu.
    LIGI
    LIGI --- ---
    diky za tip na vuescan, hraju si s tim uz 2 hodiny, a nemuzu si to vynachvalit. doporucuju. ze zacatku se to jevi jako opruz, ale kdyz si clovek precte manual, zacne ho to poslouchat.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    GARFIELD: kdyz bys fotil na 6x6 vyhradne, tak by to ten skener spis utahl, vetsi policko a na stejnou velikost v pixelech ti staci mensi rozliseni. Ten kinofilm je dost malickatej a teprve zmensenej a doostrenej vypada z toho Canonu 8800F jakz takz.
    AZAZEL1MZ
    AZAZEL1MZ --- ---
    GARFIELD: bohuzel nemuzu srovnat ale mam taky 8800F a jak KYTI psala, dokaze se z nej dostat solidni vysledek
    SKOT
    SKOT --- ---
    Tak Minolta 5400 nakonec konečně dorazila - musím říct že difuzér plní co jsem od něj čekal, ale trvá to s ním nehorázně dlouho - víc jak dvojnásobně, plný sken 5400dpi k pěti minutám (bez ICE - barva by byla čekám ještě větší porod). Nahodím brzy nějaké srovnání...
    SKOT
    SKOT --- ---
    KYTI: inu ano, u učitých typů fotografií lze i z 3Mpx natisknou plachtu a může to vypadat relativně OK...
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    KYTI:
    SKOT: otazkou pro me je, o kolik horsi by byl tento skener prave oproti 9000F a 8800F, ktery sou radove 2x drazsi

    zda se vyplati investice 4.5k misto 2.5k kdyz nepotrebuju 6x6. dokazal byste mi na to nekdo odpovedet?
    KYTI
    KYTI --- ---
    Ja jsem z 8800F delala printy z 35mm filmu 70x50cm(barvu-negativ i cb) a vsechno OK.
    SKOT
    SKOT --- ---
    GARFIELD: no asi takhle - canon 9000F který stojí dvojnásobek udělá reálně tuším 1600 dpi (tedy něco mezi 15-20% hodnoty udávané výrobcem) a je tudíž vhodný tak pro tisk 13x18 cm; tady u toho modelu žádná orientační čísla z recenzí neznám (nevím jestli by se někdo u tohoto skeneru s tím měřil), ale už s ohledem na nižší cenu atd. bych byl zkrátka už k tisku pěkně vykreslené fotky 13x18 docela skeptický, natož A4...ale nenech se znehcutit mou skepsí a zkus jestli vygooglíš nějakou recenzi kde dohledáš efektivní rozlišení toho skeneru pro transparentní předlohy (efektivní, nikoliv hardwarové uvedené výrobcem)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam