• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    JCK: Na Nikon Scan jsem též slyšel chválu, ale VueScan toho zkrátka umí víc.

    SKOT: Používáš při scanování multiexpozici? Já ji už několikrát zkoušel a nefunguje mi správně (jedu ve VueScanu). Když ji zapnu, tak mi to udělá tmavší stíny než při vypnuté, přičemž by to mělo fungovat naopak. Mám Minoltu 5400 II.
    JCK
    JCK --- ---
    MACHALIK: ehm, Nikon Scan 4 mne teda nikdy v nicem nezklamal a nic mi v jeho moznostech a nastaveni nechybelo, takze zadna tragedie se nekona... ale beware o' da flame...
    LIGI
    LIGI --- ---
    CHARVYBURGER: skenuju dokonce cely pas svitku najednou (3x 6x6). vlastnosti nelisej od skenu kinofilmu. CB v pohode, barva je boj.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    No ja na tom chtel tedka scanovat tu Velvii 50 a prave se tech flatbedu trochu bojim, co se tyce ty barvy.

    Parkrat ten Silverfast vychvalovali, az na jeho GUI, ze s nim clovek vymackne ze scanneru co to jde...

    Co vetsi format nez kinofilm na tom Canonu, nezkousel nekdo?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ja skenuju pres ScanGear. Na CB bez problemu, na barvu to stoji tak nejak za hovno co se barevnejch negativu a crossu tyce. Silverfast nebo jak se to menuje, bych zapalil a vystrelil do slunce. Vetsi sracku sem nevidel.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Ja bych se na cokoli jinyho nez VueScan (k libovolnymu scanneru) vysral, ty embeddovany softy jsou tragicky.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    ten plustek me taky zaujal. Budu si ho muset prohlidnout na netu, ze bych v domacich podminkach ziskal docela pekny rozliseni z kinofilmu a mel ho jako doplnek ke CanoScanu 8800F.

    Musim rict ze po mozna roce co mam 8800F uz muzu rict, ze to nebyla tak spatna investice jak se to zprvu zdalo. Pro charvyburgera: vsechny cernobily fotky na mejch strankach (http://varial-artworks.com) jsou skenovany na tom canoscanu na 1200 dpi (kino i svitek). Diaky si tam taky skenuju, ale ty mi prijdou, ze pri tom skenovani utrpi znatelnou ztratu kvality.

    ze svitku clovek dostane clovek si myslim rozliseni vice nez v pohode, ale na kino uz nic moc (pri 1200dpi je to nejakych 1500x1000 px).

    Investice do toho flatbedu se mi vratila uz nekolikanasobne. Vsechno CB si volam a skenuju sam. To je vs volani a sken od skodaka nebo z ultralabu (krom toho sken od skodaka z CB je hnus fialovej) znacne levnejsi a kompletni kontrola nad zpracovanim.

    Nicmene mozna by byl cas investovat do neceho jako je ten plustek. Preci jen u cca 100 cb kinofilmu + cca 20 barevnych rocne by se to mohlo vyplatit.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    SKOT: Jak se to vlastne ma se skenovanim stredniho formatu a vic? Uvazuju o necem jako 6x6 nebo 6x7 az 6x9, to se na tehlech flatbedech da nejak rozumne?

    A dalsi vec, kdyz koukam na ten Plustek tak se prodava i se Silverlightem, nebo Silverlightem SE ma to smysl investovat o ty cca 2500 vic do plny verze? Nebo vubec si ho k tomu porizovat? Vim, ze jeste existuji dalsi, programy jako Vuescan, ten stoji 800 a 1600, stoji to za to? Diky

    Prej ta 9000F ma velmi slusnej ScanGear k tomu, takze pak ani neni treba Sliverlight apod. Je to tak?
    SKOT
    SKOT --- ---
    CHARVYBURGER: ten plustek bude u kinofilmu asi skutečně hodně jinde než zbylé dva, ale pokud chceš opravdu náhledy na web tak by mne osobně asi víc lákala širší paleta formátů...
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Hoj, shanim scanner v nizsi cenove kategorii. Je mi jasny, ze na profesionalni ani poloprofesionalni skenery nedosahnu, ale pro zacatek mi bude stacit neco kolem 4MPix na web a na nahledy. Pak si vyberu a necham si tech par dobrejch nekde udelat poradne. Litam kolem 4-5 tisic. Chci V podstate se mi z vyberu vylouply nejaky tri krabice. Canon 9000F (1700 efektivnich ppi, 3.15-3.9 densita), Epson V600(1560 efektivnich ppi, 3.4 densita) a Plustek 7400 (3800 efektivni ppi, 3.5 densita). Ten Plustek se mi docela zalibil, chvali ho celkem hojne, narozdil od Canonu. Ale zase je to jenom na 35mm. Pomalu pokukuju po nejakym vetsim formatu, ale tam zase toho asi nebude tolik na skenovani, takze ani nevim jestli to vubec brat v uvahu. Normalni skenovani me vubec nezajima. Mate nejakej vlastni zkusenosti s temahle kouzelnejma krabickama? Zajimal by me hlavne ten Plustek. Taky je mi docela jasny ze zalezi na softu k tomu dodavanzymu nebo dostupnymu, jak je to s nim?
    LIGI
    LIGI --- ---
    MURHAAYA: tak si pust memtest86
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    podarilo se mi vysledovat u CanoScanu 8800F divnou vec. Ta cara co mi naskakuje pri skenovani v urcitym miste se tam objevuje kdyz pri skenovani si pustim video i na youtube tak se mi tam objevi cara (skace to ve ScanGearu, jiny nepouzivam zatim)
    SKOT
    SKOT --- ---
    The VueScan Bible: Everything You Need to Know for Perfect Scanning
    Rocky Nook, Inc.
    http://www.rockynook.com/books/162.html
    TWARR
    TWARR --- ---
    prodam epson v500, projel jsem s tim pet negativu a dal jsem zase na cas kinu vale.
    ma to bazmek i na diaky - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49394

    kdyby to tu nekoho sralo, tak me smazte. dik
    LIGI
    LIGI --- ---
    MURHAAYA: ja sem ten ramecek z 8800f vyhodil a udelal sem si papirovou sablonu pridelanou na sklo (antireflex), do ktery strkam film. neni problem ten film otocit a ve vuescanu dat mirror, takze se da otocit lesklou stranou nahoru na antireflex sklo, ktery newtona nedela. kdyz to otocim dolu, tak ho tam vidim

    vypada to, ze sem to uz vyresil i bez newtona.

    druha verze sablony bude z plastu, aby se min kroutila.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    LIGI: u myho skeneru je film lesklou stranou obracen ke sklu ve skeneru, ktere samozrejme antinewton neni (aspon moje neni), takze prilozeni antinewton skla na matnou stranu film (cb teda, barva je leskla z obou stran tusim, aspon diak je) nic nevyresi z meho pohledu.
    LIGI
    LIGI --- ---
    mate nekdo predstavu, jak funguje a kde sehnat anti-newton sklo do skeneru formatu a4? nechal sem si uriznout z anti-reflex skla, ktere je jakoby hrbolate, ale moc to nefunguje. musi byt matovani na obou stranach? nevadi, ze to sklo, kterej je ve skeneru matovane neni?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Scanování v Brně

    Po roce a půl jsem se vrátil z Argentiny a definitivně se zabydluju zpátky doma v Králově Poli v Brně. Mám kinofilmový scanner Minolta 5400 II, schopný pořizovat scany až s rozlišením 5400 dpi (efektivní však bude menší). Kdyby někdo chtěl scanování negativů nebo diáků, tak se mi může ozvat do pošty. Žere to jak proužky po šesti, tak jednotlivá políčka v jakýchkoli rámečcích (nejlepší je samo bez skel).

    Možnosti jsou klasické - JPG, TIFF, 8 bit, 16 bit, singlepass, multipass, 1800-2700-3600-5400 dpi - co si kdo vzpomene.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MACHALIK: řekl bych že v tom bude právě ten úbytek světla..
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Bezva. Co jsem netusil je, ze ten difuzer zpomaluje - jak to dela? To je prece piskovany sklo pred zdrojem svetla - jak to muze ovlivnovat rychlost? Leda by to ubralo svetla a pak to muselo travit vsude vic casu. Uz si nepamatuju, jak rychla je na plnou palbu dvojka - testnu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam