• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: no tak ja nemluvim o vlnitejch ale o rovnejch pres cely. treba na ty provia100f ji to jde kousek nad okem
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: Však se koukni, že se ty čáry vlní a jsou pokaždé na jiným místě. Kdyby to byl vypadenej pixel, tak je to rovný jak střela.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: takze to neni skenerem, ale od fotaku? ok. stane se no.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MURHAAYA: To je občas lehce škráblý, s tím nic nenadělám.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: pekne pekne, ale na tech barevnych mas pruhy podel policka.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jen tak pro ukázku, tady je pět fotek scanovaných na plnou palbu na Minoltě 5400 II:

    - http://www.hmw.ic.cz/pics/temp/neopan400.jpg
    - http://www.hmw.ic.cz/pics/temp/hp5.jpg
    - http://www.hmw.ic.cz/pics/temp/provia100f.jpg
    - http://www.hmw.ic.cz/pics/temp/astia100f.jpg
    - http://www.hmw.ic.cz/pics/temp/velvia50.jpg

    První tři byly scanovaný jako jednoprůchodový 24 bit JPG na 5400 dpi, poslední dvě pak jako čtyřprůchodový 48 bit TIFF a následně převedený do JPG.

    Komu by se chtělo koukat na 35 MB, 40 Mpx scany z diáků, tak má možnost. Su s tím extrémně spokojenej, každej by si měl takovej scanner pořídit.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHARVYBURGER: Pokud se nepletu, tak dává vodotisk i bere funkce.
    Osobně bych už z Vue neslevoval. Chce se to s ním naučit.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MACHALIK: Kdybych chtel delat autenticky scany nekoupim si Canon 9000F, to je snad slunce jasny... Byl jsem linej to uz zmensovat na stejnou velikost, ale je z toho uz neco videt. Prave ze pri 2400 dpi to stoji celkem za vylizkapsu, v podstate je to podobna vlci mlha jako tech 1750, co jsem zkousel. Zatim 4800 dpi http://jancharvat.cz/galerie/scan_4800dpi.jpg ze Scangearu vypada celkem nejrozumnejs a s opravou bordelu je to za 4 minuty, coz mi prijde celkem prijatelny.

    Tedka mi jde spis o to se usadit dobre v nejakym softu. Scangear mam zadarmo, ale moc featurek to nema. Sliverfast je prima, ale trochu drahy a hlavne ma debilni politiku co scanner, to znovu zaplat. Co me zajima je ten Vuescan, kterej mi prijde docela praktickej, ale nejak z nej nedokazu dostat rozumny data. Barvy jsou sileny a ostry to moc neni, i kdyz se to snazim nastavit jako ty ostatni programy. Nevim jestli to demo je nejak vic orezany nebo tam jednom dava ten vodotisk?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHARVYBURGER: Nechápu to porovnání Silver vs. Vue, pokaždé jiná velikost = nesrovnatelný obrázky.

    Každopádně u toho obrázku ze SilverFastu je vidět zaprvé řádkování scanneru (pixelace na šňůrách) a pak jakýsi vlnivý doostřování/nedoostřování v bokehu pod lanem s uzlem: občas tam zrno je, občas ne, vlní se to. Tahle kvalita je každopádně pekelná a nejsou to autentický data ani náhodou, bude se to muset zmenšit na polovinu, aby z toho něco vypadlo.

    Osobně radím se na nějaký onanistický super hyper duper na kvalitu zaměřený scanování s tímhle Canonem vysrat, dělat to na ten web tak nějak rozumně, aby to nebylo moc zlý, ale zase aby to netrvalo moc dlouho, čili scanovat třeba na 2400 dpi, a pak si udělat akci v PS, která každej ten obrázek zmenší na cílovou velikost a prdne na něj doostření a šmytec. A na opravdový scany si sehnat někoho, kdo to udělá slušně. Z tohoto dojit něco na způsob "co nejkvalitnějších dat" je jízda na mrtvým koni.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MURHAAYA: No abych se dostal na tech efektivnich 1750 dpi, tak mam scanovat v 4800 dpi, jinak to dpi klesa dolu... (http://www.filmscanner.info/en/CanonCanoScan9000F.html) Coz jsem si tak nejak potvrdil vlastnim testem - http://jancharvat.cz/galerie/scan_1750dpi.jpg vs http://jancharvat.cz/galerie/scan_4800dpi.jpg

    No prave ze ty algoritmy trochu znam a nepodarilo se mi to doostrit tak, jako je to v tom Silverfastu. Priklad: http://jancharvat.cz/galerie/silverfast_test.jpg vs http://jancharvat.cz/galerie/vuescan_test.jpg Je mi to prave divny, tak se ptam. Jestli treba ten Vuescan nema nejakou lepsi verzi, kdyz to koupis nebo ja nevim. Jediny co tam vidim je zaskrtavatko sharpen v sekci filter. Infrared mam na medium a pak tam mam jenom restore colors, ale to stejne asi potom vypnu. Chci to nechat co nejvic surovy.

    Nakonec se mi to podarilo vyresit v tom Scangearu a bylo to opravou zrnitosti a hlavne tim ze jsem scanoval jenom na 2400 dpi, coz jsem si jen tak zkousel a asi jsem to nechal omylem zapnuty.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    4800 dpi na canonu je picovina. Trba to a clovek nic neziska
    SKOT
    SKOT --- ---
    CHARVYBURGER: co znamená neostré snímky? s tím rozlišením jsi tuším víc jak třikrát nad efektivním rozlišení toho skeneru, takže to bude zřejmě jak píše Machalik - jeden z nich automaticky hodně doostřuje zatímco z ostatních leze surový sken; nebo je ta neostrost větší?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    CHARVYBURGER: Ten ostrej soft tam má v základu nastavený silný doostření, to je všechno. Nascanuj to v nějakým tom jiným softu a pak to v PS doostři přes Unsharp Mask s nějakým vhodným poloměrem a bude to lautr to samý.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Tak uz dva vecery bojuju s 9000F a zatim scanner vyhrava. Schvalne jsem si zkusil nainstalovat vsechny tri softy - ScanGear, SilverFast SE a Vuescan demo. Mam ale zasadni problem s odtrosti scanu. ScanGear i Vuescan maji oproti Silverfastu silne neostre snimky. Neco mi nekde unika? Snazil jsem se ty nastaveni prochazet, ale ve ScanGearu jsem nasel jenom zaostrit maskou a ve Vuescanu jenom Sharpen... Scanuju na 4800 dpi a vetsinou nechavam ostatni na auto. Diky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MACHALIK: vzhledem k tomu, ze zpracovavam cb filmy k barevnym v pomeru asi 5:1, tak nejaky ice me moc nevábí :)
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Prachu se neda zbavit, balonek je iluze. ICE je nenahraditelny.
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    MURHAAYA: No mam balonek i antistatickou uterku a i tak mam na zvetseninach nejakej ten prach, kdyz delam klasicky. Predpokladam ze podobne to bude i na tech scanech. Ale hodne jsem o tom cetl, ze lidi tam mivaj treba 50 ruznejch malejch retusi a to se mi fakt delat nechce.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    CHARVYBURGER: odstranovac prachu koupit za 150 v kazdym fotokrame, rika se tomu ofukovaci balonek.

    pokud ten prach je v emulzi tak
    a) bys to stejne musel retusovat na zvetsenine
    b) pri digitalnim printu si tech par fotek preretusuje v PS

    ale ten MF je dobra vec nekdy
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    Tak jsem se nakonec rozhodl pro ten Canon 9000F. Rozhodla cena, odstranovani prachu, software a možnost skenovat MF. Je jasny, že ten Plustek by dal kvalitnější výsledek, ale s odstraňovánim prachu a rozumným softem by to vyšlo na 10K a do budoucnosti bych si stejně pořídil něco na MF. Stejně si ty dobrý na tisk necham někde udělat pořádně.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    SKOT: Jsem právě četl desítky zcela jednoznačnejch a pozitivních recenzí na škrtátko Multi exposition. Všechny víceméně s Nikonem V, 5000, 8000 a 9000. Uživatelé to popisují jednotně, že zaškrtnutí ME způsobí prosvícení stínů ve výsledným složeným snímku, neb druhej průjezd je s delší expozicí per pixel. Jsou i tací, kteří to mají zaškrtnutý pořád.
    A u mě se to chová jakože správně až na ten finál: též to projede tu fotku dvakrát, poprvé rychle a podruhé pomalu, akorát pak ta složená výsledná fotka (JPG, TIFF, 24b, 48b, je to jedno) je ve světlech a středech stejná a ve stínech tmavší než při normálním osvitu. Jak kdyby ten skládací algoritmus nefachčil. Přitom jak to projíždí dvakrát, tak vidím, že ten druhej průjezd je o dost přepálenej, takže to není scannerem. Je to tím složením na konci.

    Kromě tohohle mi ale ten soft nikde nevadí. A teď jsem testoval 5400 dpi na 4 x průchod vs. 1 x průchod a je to teda strašlivej rozdíl, toho šumu/rastru/kydanců je tam bez multisamplování jak naseto. Z toho su moc spoko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam