• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BIDAK: ja zkusim naskenovat nejakej negativ svitkovej pres 8800f a vuescan schvalne. Skenoval sem takhle nejaky crossy, co si pamatuju.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MURHAAYA: A vědět emulzi nejlíp. Což u mě bude někdy problém...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    Na barvu to chce vuescan a hrat si s tim
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    CHARVYBURGER: To jsem si myslel...
    CHARVYBURGER
    CHARVYBURGER --- ---
    BIDAK: Na 6x6 ho pouzivam taky a CB je celkem v klidu. Jakmile dojde na barvu, je to slabsi...
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    Tak nakonce vyhrál Cannon 9000f MarkII. Pořídil jsem si ho zejména kvůli dobrému SW a recenze nelhaly. SW šetří spoustu času a zatím jsem VueScan ani nezapnul. Scanuji zatím 6*6 z roku 1953 film je Illford HP3. Samozřejmně, že hlavní výzva budou barevné negativy...



    ROLEX
    ROLEX --- ---
    já to mam tak na náhledy na web, něco poslat na nyx, něco poslat kámošům atd.. Jedu Epson scan soft, asi jsem jen línej učit se na něčem lepším a složitějším ale mě to pro moje účely vyhovuje (skenuju do TIFF)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MURHAAYA: Díky za odpověď. Osobně jsem s předchozím skenerem používal SilverFast, ale skener se mi porouchal a tak jsem koupil novej. Na kterej bych zase musel SF koupit, což se mi rozhodně nechtělo. Přeregistrace nefunguje :(. Nicméně s tím SF jsem byl spokojený. Ale proč to píšu, protože jsem musel v rychlosti naskenovat asi 150 fotek a jelikož jsem SF znovu kupovat nechtěl a na VS jsem si nevzpomněl, tak jsem to dělal v přiloženém EPSON softu a výsledek, který jsem následně tisknul, mě dost mile překvapil. Tak mě jenom tak zajímá, jestli to opravdu má smysl investovat do speciálního softu.

    Každopádně to dngéčko by v některých případech bylo fajn.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MURHAAYA: plus VueScan ma dozivotni upgrade v cene a bez problemu jede i v linuxu - ma jak 32b tak i 64b verzi.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    mno moje zkusenosti se silverfastem jsou v urovni nocnich mur a bud jsem debil nebo ten soft je debilni.
    VueScan ma mrte nastaveni (a nektery z nich jsou spis pro okrasu jako treba profily filmu, ktery jsou uplne k nicemu), ale vytahne ti fotku do 16ti bit tiffu nebo dng, nedela ti ruzny doostrovani a enhancementy co ti dela dodavanej soft, aby zakryl to, ze ten skener je shit. u lepsich skeneru ti otevre spoustu nastaveni
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    Může mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl třeba mezi SilverFast, VueScan a dodaným softem od výrobce (konkretne epson)? Jde mi o to jestli má cenu investovat do softu, který stojí pomalu jako ten skener ;)
    POLYRHYTHM
    POLYRHYTHM --- ---
    BIDAK: to bych sel radeji znova do 9900f ( videl jsem ho u skody )nez do v600, Canon je o neco levnejsi a kvalitou na tom bude podobne. U epsonu jsem mel docela problemy s nekompaktibilitou u vuescanu, nastavena expozice se neprojevovala na vysledcich apd. zkousel jsem x verzi a nefunguje to zdaleka tak dobre jako u jinych scanneru. za sebe to moc doporucit nemuzu.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BIDAK: aha, sorry, to mi uniklo. Ja si myslim ze to bude srovnatelny, jesli si pomuzes, tak jen lehce. urcite to neni jina liga
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MURHAAYA: Nojo, jenže 9900f odešel. TAkže V600 bude asi tak srovnatelnej?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BIDAK: to si myslim, ze pokud nechces z toho profi tisknout,tak ten 9900 bude stacit, ale pouzivat to skrz vuescan. Myslim si, ze ti epsonem si moc nepomuzes a pokud se rozhodnes jit na kino, tak bych se spis poohlidl po necem dedikovanym na kino
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MURHAAYA: No já právě chci scanovat teď hlavně šestky ČB.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BIDAK: kdyz bys chtel skenovat jen CB kino, tak ja mam doma jednu starou minoltu, ma dpi cca 3200, zere jen kino a dela trochu podelne pruhy ktere na cb pri pouziti modreho kanalu nejsou skoro videt (krom nejakyho cistyho nebe).
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MURHAAYA: Díky. Na 9900f to detekovalo spolehlivě.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    BIDAK: pri skenovani na flatbedu si musim nastavit typ filmu a pocet policek a pak si nastavim orezy pro kazdy, s 8800f to policka nedetekuje, ale to v tom original canonim soft co se integruje do photoshopu taky nefachalo nijak zazracne.

    u ls5000 mam moznost zakrtnout neco jako detekci policka, ale nedela to nic, aspon sem si niceho nevsiml, mel by najit mezeru mezi prvnima polickama a podle ty se zarovnat... ale ja sem nic takovyho nepozoroval
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    MURHAAYA: Hm, OpticFilm 120 stojí 50, to asi ne. Takže na flatbedu nascanuju svitky a pak se uvidí. No i tak je to práce na dlouho.

    Jen tak pro zajímavost, umí VueScan sám nadetekovat políčko?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam