• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Před nedávnem jsem tady řešil problémy s rámečky pro Canon 5600f. Nakonec jsem se rozhodl, že flatbed úplně opustím a koupím nějaký skener přímo na film. Koukal jsem po Nikonu 4000ED, který by asi splnil moje kritéria pro kvalitu výstupu a zároveň cenový strop do 10k. Asi před 14 dny jsem si nechal utéct Minoltu Scan Elite 5400 za 9k, protože jsem zrovna neměl prachy. Vzhledem k tomu, jak málo se tyhle filmový skenery na bazarech objevují a zároveň člověk neví, jestli když to koupí, tak na tom za 14 dní něco neodejde, jsem se rozhodl, že bych ideálně koupil něco ze současné produkce. Co jsem tak koukal, moc toho na trhu není. Vzhledem k mým podmínkám mi vyšlo jako nejlepší řešení asi něco od značky Plustek, konkrétně se mi líbí model 8200i SE. Máte někdo skener od Plusteku v podobné kvalitě jako je tento? A jste s ním spokojení? Manuální posun filmu mi nevadí, nepotřebuju žádné brutální rozlišení, jde mi především o ostrost. Na netu moc porovnání s těma Nikonama nebo Minoltama není, resp. není tam žádné. Tuším, že by to pro moje použití mohlo být v pohodě, když si s tím člověk trochu pohraje v Lightroomu. Co myslíte?
    Specifikace PLUSTEK OpticFilm 8200i SE - Heureka.cz
    https://skenery.heureka.cz/plustek-opticfilm-8200i-se/specifikace/#section
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    FTN: no pořád je to plošák..no.. když chci super sken, zvětším si záběr na cca A5, A4 a naskenuju kus papíru, co se týče barvy, tak sken z filmu. 9000F je taky fajn. rozdíly ve stejné kategorii budou spíš jen laboratorní.
    FTN
    FTN --- ---
    Díky ORORUN i ostatním, nakonec jsem pořídil ten Canon 9000F. Ještě jsem neměl čas udělat nějaký solidní sken na plný optický rozlišení, ale zatím spokojenost. Ty rámečky dovnitř jsou docela solidní, o něco lepší než v té V500.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    FTN: 6x7 a 6x12 skenuju V 600. 9000 - ka nebo fextight to nikdá nebude, ale i metrový plátna z toho jsou fajn.
    FTN
    FTN --- ---
    ROLEX: Aha. Díky, tak je to specifický.
    No, asi tu otázku zjednoduším: Epson v550, v600 nebo Canon 9000F?
    Dělám filmy 6x8 a 6x12 cm, ale to umí všechny. Nejvíc se mi líbí ten Canon, ale možná jsem zaslepen tím včerejším neúspěchem. :)
    Díky i za tipy na jiný stroje v podobný kategorii.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    FTN: skenuju v700 + mac a bez problému.
    FTN
    FTN --- ---
    Nemá tady někdo tu smůlu, že pracuje se skenerama Epson řady v500 a v700? :) Právě mám v ruce už třetí exemplář v500 a zdá se, že je z nich všech cihla. Pokud se vůbec spustí Epson Scan, mám tak 2-20 sekund a pak vyskočí error, na skeneru se rozbliká oranžová kontrolka a už se s počítačem nespojí. Stejné chování na třech počítačích, dva Mac OS X a jeden Win Vista. Zkoušel jsem ten Epson Scan, defaultni skenovací aplikaci v systému i VueScan. Pořád stejný. Jo a ten fix na Mac co Epson vypustil nefunguje. Nemá někdo tušení? Díky.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    UMIAKI: asi jo, ale u led svetla budes muset pouzit nejaky opalovy (plexi) sklo, abys udelal naprosto rovnomerny svetlo. (coz ale jisti hornbach kde maj opalovy bily plexi a par vrstev by mohlo pomoct)
    UMIAKI
    UMIAKI --- ---
    MURHAAYA: Myslíš, že by se podobně jako ten prosvětlovací stůl dala použít nějaká LEDková tracing tabulka (https://www.amazon.com/Huion-L4S-LED-Light-Tracing/dp/B00J3NRAV2) nebo dokonce obyčejný LED panel jako https://www.ledpanely.shop/led-panel-300x300-13w-ip20-stribrny-1000-lm-6500k ?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    jj, normalni sklo i plexisklo jsem zkusil a nejde to. Newtonovo sklo je lepsi - skenoval jsem diaramecky s newtonovym sklem, ale prijde mi, ze plastovy ramecky jsou proste jednodussi.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    EGGH: ok, mrknu na to
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIKLO: Pogoogli si diskuze apod. Tam není klasické sklo - podle mně je s filtrama a asi s vyšší propustností světla. Abys zbytečně neřezal sklo a neutrácel peníze a čas.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MURHAAYA: díky
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKLO: bacha na netwtonovy krouzky
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    EGGH: Hele to je náhoda, zrovna dneska dopoledne mě napadlo, že si nechám uříznout pruh skla a vyzkouším to místo toho nablblýho rámečku, předtím než utratím 10k za novej skener. Přece jenom když to bude připláclý přímo ke sklu skeneru, mohlo by to s tou ostrostí být lepší. Díky za pošťouchnutí, ještě to vyzkouším než nad tím zlomím hůl.
    EGGH
    EGGH --- ---
    MIKLO: Ono i z toho skeneru Canoscan 5600f jsou prima skeny, jen si musíš pořídit rámečky, který ti svitek/film přitlačí rovnoměrně na plochu skeneru. Dají se sehnat na ebay. Ale zkušenější tě navedou líp, já už nějaký ten rok neskenuju.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    MURHAAYA: Jako věřím no, ale aspoň na ebayi už za to chtěj minimálně trojnásobek toho, co stojí ten 4000ed, takže to bude asi trochu jinde. Mně právě ani tak nejde o to, abych mohl dělat velký scany, jde mi spíš o to, aby to bylo ostrý. Nestudoval jsem, jak jsou tyhlety "vkládací" skenery konstruovaný, ale věřím, že by to mohlo být lepší. Hlavní problém mi přišel právě v tom, že na flatbedu se ten film trochu kroutí a neleží vyloženě připláclej na skle, to by mohl být důvod toho, proč to není doostřený. I když věřím, že ten nikon by mohl být dobrej, zároveň mám trochu obavu kupovat 15 let starý stroj, protože víme jak to u těhle složitějších používanejch fotověcí chodí. Po třech filmech to klekne a už to nikdo nedá dohromady. No budu si muset ještě udělat "výzkum" na internetu, každopádně díky za informace.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MIKLO: ja mam LS5000 a skenuje do rozliseni cca 20Mpix (5600x3800 cca) a ve spojeni s VueScanem je to naprosto totalni super vec. Nevim jakej je rozdil mezi 4000 a 5000, ale jako jesli fotis hodne, tak ty skeny z toho budou balzam a dusi. Aspon ty z toho myho jsou.
    MIKLO
    MIKLO --- ---
    Ahoj, máte tady někdo Nikon Coolscan 4000ED? Má smysl do toho investovat 10 tisíc? Koupil jsem si teď Canoscan 5600f s naivní představou, že si budu skenovat filmy cca ve srovnatelné kvalitě jako je základní sken u Škody, ale jak jsem záhy zjistil, problém nakonec není s rozlišením, ale s ostrostí. Ve srovnání s tím Škodou je to úplně rozmazaný. Rozumím tomu, že skenery v minilabu jsou asi někde jinde, ale je reálný se za cenu těch 10 tisíc dostat na podobnou kvalitu třeba i s něčím, co se aktuálně prodává nový?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam