HYPNOGEN: starej vuescan mam. Ja sem mel i nejakej novejsi, ale myslim, ze jsem tehda zase downgradoval nevim proc. Jsem divnej v tomhle, jak si jednou zvyknu na nejaky workflow a nekdo mi prehazi tlacitka, tak vidim rude. Pouzival jsem photoshop CS2 dlouhy leta, pouzival jsem Canoni Digital Photo Professional rudimentarni raw editor a na fuji mam Silkypix 2.x i kdyz uz je davno nejaka nova verze (ktera mi jela neskutecne pomalu i na novy masine), takze kdyz nemusim vylozene, tak neupgraduju.
ono je potreba mit na pameti, ze DNG neznamena RAW a tiff neni jen 16ti bit bmp. DNG je jen kontejner. DNG co leze z digitalu Ricoh GR neni to samy co raw DNG nebo tiff DNG co leze z VueScanu. To jsou tri ruzny veci.
Raw co leze z vuescanu jsou fakt raw data toho snimace (ktery samozrejme nemaj bayer mask), takze ty jsou ovliveny expozici svetla (a nejspis berou v uvahu kompenzaci podlozky podle navodu, ktera mozna ovlivnuje expozici barevnejch kanalu, ale zaroven vuescan ma pro jednotlivy RGB slozky vlastni policko, kde mam vsechny stejny a rovny 1).
Tiff a DNG (non raw) jsou, jesli tomu dobre rozumim, identicky data jen v jinym formatu, ale na ktery byly uz aplikovany barevny korekce.
To ze VueScan ma moznost sasit s barvama pres R/G/B expozici, barvu podlozky R/G/B, neutralni bod bile R/G/B a jeste profil negativu tomu taky nepridava na jasnosti