• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LITTLELI:
    PIZI:
    SUCZKER: uznávám, že to bylo zbytečně ukecané. ale jestliže to shrnu do stručnějšího výroku: inflaci lze chápat jako mechanismus vedoucí k oddlužení ... tak kde je problém ? opravdu musím jít a googlit, kdo tohleto řekl předemnou ? (je totiž jisté, že prakticky jakýkoliv chuchvalec slov už někdo řekl přede mnou - proto jsem se rozhodl, že součástí mé neo-futuristické myšlenkové školy bude i právo říkat vlastní nápady bez toho, abych si ověřoval, zda je náhodou už neřekl i někdo přede mnou...)
    PIZI
    PIZI --- ---
    LITTLELI: A asi je i hodne prace vybrat si z te kupy alespon jedno hovno a vysvetlit proc je to hovno, jak se zda.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    LITTLELI: ok ^_^
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    SUCZKER: obdivně-pejorativní :) musí totiž dát strašnou práci vymyslet takovou kupu hnoje a ještě to uzavřít do nějakého slohového útvaru.
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    LITTLELI: To je pejorativní nebo obdivná poznámka ??
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Evropané jsou neschopní, Madonnu nemusím (Edmund Phelps)
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/3460/evropane-jsou-neschopni-madonnu-nemusim-edmund-phelps.html

    rozhovor s nobelistou za rok 2006
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Elinor Ostromová a Oliver Williamson | Mediafax.cz
    http://www.mediafax.cz/zahranici/2941242-Nobelovu-cenu-za-ekonomii-ziskali-Americane-Elinor-Ostromova-a-Oliver-Williamson
    ORBITAL
    ORBITAL --- ---
    hmm, koukam ze se to proste uplne zvrhlo klasicky do hospodarsko-politicky diskuze, skoda ze bennyho nikdo neposloucha

    naprklad oslabit dolar a euro..moc pekne, takhle od stolu.. ale pak zjistite, ze v ty brazilii je vetsina veci /krom potravin/ o dost drazsi, a to kvuli 60-100% clum
    znehodnotme dolar, no nasadi se cla 150%.. dovozy do brazilie nestoupnou, vyvozy poklesnou (dodavat na mistni trh je vyhodnejsi), sikmooky ekonomiky pokud vim podobnej model maji taky

    jestli/az k nejake depreciaci dolaru/eura dojde, tak mozna vyspelej svet zjisti, ze pro nej trhy uz proste nejsou a touhle depreciaci sam sebe odsune do pasivni pozice, kde je ted BRIC
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    XCHAOS: tos vymyslel sám?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: hmm, analýza je zjednodušující (textil se dnes už většinou vyrábí jinde v Asii, než přímo v Číně - ta začíná právě vyvážet spíš ty mobily...) - ale hlavně zapomíná na jednu věc:

    příčinou krize je obrovská předluženost obyvatelstva - nad hranici jeho schopnosti ho splácet (zjednodušeně řečeno v ráci toho modelu použitého v daném článku: každý Američan dluží Číňanům už několik mobilů). V podstatě nejzajímavější a nejpřímočařejší cestou, jak se Západ (jako celek) může dostat ze svých (vnitřních) dluhů, je oslabení dolaru (a případně i eura) oproti ostatním světovým měnám (hlavně tedy vůči měnám rozvojových zemí). A domácí inflace. Tato inflace jaksi automaticky "oddluží" všechny zadlužené instituce a umožní jim splácet historické nižší částky z budoucích (číselně) vyšších příjmů. Inflace = částečné vygumování paměti společnosti o vzájemných dluzích jednotlivých subjektů.

    A protože peníze jsou ordinální veličina, případně vektor - nikoliv skalár - tak přeloženo do sociologického jazyka: požadavek tvrdé měny je požadavkem na uchování informace o tom, kdo byl minulosti na Západě bohatý (a nebo soběstačný) a kdo chudý (a nebo líný / nad poměry si žijící). Je požadavkem na uchování informace o tom, kdo plnil sliby učiněné ostatním (úvěr je slib do budoucna), a kdo je neplnil. Případně o tom, kdo dával nereálné sliby, a kdo reálné.

    Kdo hlasuje pro devalavaci dolaru a inflaci cen v USA, ten tedy víceméně vůči Američanům hlásá: "čo bolo, to bolo - je nám fuk, že jste si žili na poměry - smázneme to, a začneme nanovo". Kdo volá po tvrdé měně - ten volá po tom, aby z dnešní krize byly vyvozeny trvalé důsledky pro ty, kdo se (před ní nebo během ní) zadlužili.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    TEKKET: rekl bych ze nabidka a poptavka ;-)
    TEKKET
    TEKKET --- ---
    _BENNY: s měnou a jejím kurzem bylo někdy spojeno něco, co souviselo s logikou?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Analytik: Naříkání na silnou měnu nemá logiku - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/investice/clanek.phtml?id=649769
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    gaychat promazan
    LITTLELI
    LITTLELI --- ---
    btw. přesné vstupy jsou utopie v každé vědě i v té exaktní přece
    právě proto se statistika stává dominantním nástrojem i ve fyzice.
    PIZI
    PIZI --- ---
    HASH: Jak se tomu vyhnout, to je politika. Popis toho co se stalo, proc se to stalo, to je ekonomie.
    BONGI
    BONGI --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HASH: jednoznacne spravne reseni hledat spis v tech politickych klubech :-)
    HASH
    HASH --- ---
    _BENNY: ano! :)

    _BENNY: to by me zajimalo :)

    BONGI: tak tahle odpoved je presne to, co jsem slyset nechtel - protoze dalsi otazka zni "uz nekdo vi, jak se tomu priste vyhnout?"...
    BONGI
    BONGI --- ---
    HASH: Na tohle je jiny klub, ale v podstate se da rict, ze kombinace vseho - hlavnim ale asi byla prilis velka a akumulace spekulativniho financniho kapitalu spolu se spatne odhadnutou schopnosti trhu se s tim vyrovnat - ovlivnene celosvetovou politickou situaci.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ale to jsme opet u politiky. vice ekonomickou otazkou je: predpovedel to uz nekdo? ktera skola soucasny stav nejvice ovlivnila? co na to rikaji jine skoly? a jak to co rikaji souvisi s realitou?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HASH: zapomnels tam na ratingove agentury ;)
    HASH
    HASH --- ---
    sociologie nema ani vlastni definici...ta je uplne zcestna...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam