• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    DEVIAN: jo, na to upozornuju porad. levicovi intelektualove bojuji proti konzumu tak, ze se zastavaji prokonzumnich protitrznich reseni. a clovek jim to nevysvetli.
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    Keynesův a levicový paradox
    http://devian.cz/2010/keynesuv-a-levicovy-paradox/

    Adam Ábelovský se ve svých dvou článcích, které jsme pro vás spojily do jednoho, zamýšlí nad paradoxy mezi ekonomickým a intelektuálním smýšlení levice. Spotřeba a konzum, který prosazuje na levo oblíbený ekonom J. M. Keynes, nebo šetření a „anti-konzum“, který prosazují mnozí levicoví intelektuálové?
    BROSKEF
    BROSKEF --- ---
    největší současný i budoucí problém světové ekonomiky jest kočkopes tržní a socialistický:)) Pevný kurz dollaru vs. čínský juan, protože a to už si doplňte sami k čemu to vede a dále povede:)
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    OLYFKA
    OLYFKA --- ---
    referatek na alternativní ekonomicky system, co prej odolava krizim
    http://brabcova.blog.respekt.cz/c/147927/LETS-systemy-tiskneme-si-s-kamarady-DIY-penize.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Což takhle dát si třetí světovou? | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/20678/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Taleb: Další černá labuť? Státní schodky! | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/20684/nova-polozka/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    John Taylor: Krize jako záminka k regulaci! | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/20448/john-taylor-kalifornie-americke-recko/
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    DEVIAN: Nehledě na to, že každý dluh se musí někdy nějak splatit. No, a jelikož stát žije a funguje pouze z našich peněz (ať již přímo, nebo zprostředkovaně), tak "tlumení propadu" pomocí fiskálních stimulů spotřeby (financované dluhem) se v budoucnu projeví opět snížením spotřeby (vyšší daně, vyšší inflace apod.)...
    DEVIAN
    DEVIAN --- ---
    _BENNY: Krugman je demagog. Už jen ta zmíňka o Hooverovi mne pobavila, málokdo před ním utrácel natolik, jako Hoover :)) Málokdo před Hooverem tvořil natolik restriktivní pracovní právo - vždyť Hoover v projevu někdy v době s 15 - 20 procentní nezaměstnaností vyvyšoval svoji administrativu a říkal, jak dokázala podpořit vznik "historicky nejvyšších reálných mezd" - no právě :))

    To, jak se na Hoovera poukazuje jako na "přílišného zastánce laissez-faire" je jen obrovský omyl - on jím nikdy nebyl!

    Pár Hooverových prosazených opatření "proti krizi" a několik jeho názorových postojů:

    - indexace mezd (pozdější nemožnost jejich snížení),
    -> následný pád indexace mezd (neudržitelný systém, nezaměstnanost přes 26 %) lavinový a nárazový pád mezd
    ->-> nárazové snížení příjmu bank
    ->->-> zhroucení bankovního sektoru
    ->->->->úvěrová expanze, stát si začal ve velkém půjčovat (rychlost: dluhopisy za 300 milionů dolarů/týden) - mimochodem, tuto politiku pana Hoovera chválil i J. M. Keynes :)
    ->->->->->tlak na zlatý standard, FED zvyšoval úroky (vytěsnovací efekt, stát získával půjčky na úkor soukromého sektoru),
    - ochranářská politika
    ->zvýšení cel,
    ->omezení konkursních zákonů
    - zvýšil daně nejbohatším na 63 %

    Hoover podporoval i budování infrastruktury. Za jeho vlády vzniklo více významných veřejných staveb než za předchozích 30 let včetně mostu přes záliv v San Francisku, akvaduktu v Los Angeles a Hooverovy přehrady.

    „Nemuseli jsme podnikat vůbec nic. To by ovšem znamenalo naprostý krach. My však jsme řešili situaci tím, že jsme soukromým podnikatelům a Kongresu navrhli gigantický program hospodářské obranné strategie a provedli největší protiútok v dějinách tohoto státu.“
    - H. C. Hoover :)

    Jak tedy vznikla fáma o Hooverově pasivním nicnedělání? Může za ní jeho politický oponent z následujícího volebního klání, slavný FDR – Franklin Delano Roosevelt, s nímž Hoover prohrál na celé čáře.

    Roosevelt během předvolební kampaně přemýšlel, jak zviditelnit Hooverovy přešlapy. V žádném případě ale nemohl říct, že Hoover chtěl pomoci dělníkům, farmářům a to nakonec krizi prodloužilo. Bylo by to kontraproduktivní a hlasy by tím nezískal.

    A tak vznikl mýtus o nicnedělaní prezidenta Hoovera očerňující jedinou dobrou rady, kterou Hoover kdy dostal: „Nechte to vyhnít, pane prezidente!“.


    - obhajoval velké podniky a silné odbory, korporativista.

    Ostatně, o tom, že Hoover se s "laissez-faire" moc nekamarádil svědčí i jedno označení v jedně tehdejších novinách, kdy o tehdy ještě snad nastupujícím prezidentovi psali jako o „daleko nejpovolanějším představiteli moderní státnicko-inženýrské vědy.“
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Tak pravil Krugman | Audit Jana Macháčka - Respekt.iHNed.cz
    http://respekt.ihned.cz/audit-jana-machacka/c1-44472700-tak-pravil-krugman
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Druhou odpovědí je to, že pokud musí vlády hospodařit s deficity, aby podpořily poptávku v době slabosti poptávky soukromého sektoru, vždy si mohou půjčit od centrální banky. Ano, je to tištění peněz. Tuto šíleně radikální politiku ale doporučoval i Milton Friedman v roce 1948. Podle něho mohla vláda v dobách recese zvyšovat nabídku peněz a během boomu ji snižovat. Příjemný na tom je fakt, že není nutné se rozhodovat, kdo ponese tíhu stimulace, protože fiskální a monetární politiky zde jsou dvěma stranami stejné mince.

    to je sice moc pekne, ale uz vidim nekoho "kompetentniho s politickou odpovednosti", kdo tyhle experimenty bude provadet. sam Milton rikal, ze tehdy jaksi predpokladal ze se centralni banky budou chovat ekonomicky racionalne a nikoliv politicky.
    _BENNY
    _BENNY --- ---

    Taylor: Ekonomika další stimuly nepotřebuje, je třeba rychle omezit rozpočtové deficity

    http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1645449/taylor-ekonomika-dalsi-stimuly-nepotrebuje-je-treba-rychle-omezit-rozpoctove-deficity.html
    _BENNY
    _BENNY --- ---

    Krugman: Současné skrblení je kruté a ohrožuje budoucnost USA; bude na něj čas nejdříve za dva roky

    http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1645374/krugman-soucasne-skrbleni-je-krute-a-ohrozuje-budoucnost-usa-bude-na-nej-cas-nejdrive-za-dva-roky.html
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Pokud jde o školné a vzdělání, tohle je zajímavé čtení:
    http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_vzdelani.pdf
    Je to sborník s texty Murraye Rothbarda, Jamese Tooley, Josefa Šímy, Radima Valenčíka a Petra Matějů na téma Vzdělání a trh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam