• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    ATOMOUSEK
    ATOMOUSEK --- ---
    STARE_CASY: Asi jsme cetli jiny clanek. Tvuj pohled mi pripada rozumny, ale kde jsi vzal, ze to rika Svejnar, to teda nevim.

    Svejnar lobuje za pujcovani si penez, nikoli za splaceni pujcek. Nikdo snad nerozporuje to, ze jsme zeme s potencialem se rozvijet...
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    _BENNY: Švejnara hodně nemusím a mám nemálo pochybností o jeho názorech, ale v tomhle případě se nese kritika na FinWeb za stupidně bulvární titulek, který neodpovídá obsahu.

    Švejnar v tomhle rozhovoru mluví o musíme zastavit nárůst dluhu, ale je nesmysl slibovat nereálné věci. Takže nemůžeme slibovat, že se dluhů zbavíme, to je bohužel nereálné. Budeme rádi, když se přestaneme zadlužovat a snad v lepších čachem začneme dluhy snižovat (kéž by!).

    A rozvojová země ve smysl země s potenciálem se dál rozvíjet, jsme také. Jsme snad na tom jako Německo? Lucembursko? Švýcarsko? Máme ještě spoustu možností, jak a kam růst a to výrazně rychleji než země, které jsou momentálně na špici.

    Švejnar tam něříká sice nic veleobjevného, ale rozhodně nemluví z cesty, hodnotí situaci velmi střízlivě a realisticky. A kupodivu neuhýbá ani moc doleva, což mne mile překvapuje.
    T_Y_L
    T_Y_L --- ---
    _BENNY: Nějaké argumenty proč Lol?
    LEMINF
    LEMINF --- ---
    švejknar for president :-DDD
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Jan Švejnar: Česko je rozvojová země a má mít dluhy | FinWeb.iHNed.cz -
    http://finweb.ihned.cz/c1-48633280-cesko-je-rozvojova-zeme-a-ma-mit-dluhy

    lol :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: HN: Lze říci, že všichni jsme "spolupachateli" tohoto systému, kde je nám říkáno, že zadlužovat se je normální a že skutečná rizika vlastně neexistují?

    Ano, a přesně takto vznikají bubliny. Proč si Irové kupovali další dům? Protože soused zhodnotil cenu domu o 100 procent za dva roky, tak si řekli, že udělají totéž. A banky, protože si myslely, že ručení nemovitostí je tou nejlepší zárukou, jim na to půjčovaly. A půjčovaly na fiktivní cenu, která byla - vztaženo třeba k průměrným výdělkům nebo k síle ekonomiky - totálně mimo. A čím větší byla tahle psychóza, tím větší jsou nyní ztráty a vedlejší škody, které vznikají splasknutím bubliny.

    HN: A bubliny neúprosně přicházejí jedna za druhou. Jsme nepoučitelní?

    Dobré je, že po některých bublinách zbylo i něco pozitivního. Například po technologické bublině z roku 2000 tady zbyl internet. Obdobně jako v roce 1870, kdy Rakousko-Uhersko zažilo obrovský krach kvůli železnici, ale zůstala tady velmi cenná a důležitá železniční síť.

    Ale abych odpověděl: jde o to, aby jedinec, každý člověk, nesl odpovědnost za rizika, která na sebe vzal, za své podnikání, aby měl možnost uspět stejně jako selhat. Jenže my jsme to selhání z kapitalismu vymazali. A to je zásadní chyba. Místo toho teď máme nejhorší rysy kapitalismu a socialismu dohromady. Musíme vymyslet "kapitalismus 2.0", který bude nejen o zisku, ale i o ztrátách.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ondřej Jonáš: Musíme vymyslet nový kapitalismus | HN.IHNED.CZ - rozhovor
    http://hn.ihned.cz/c1-48325500-musime-vymyslet-novy-kapitalismus
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Barro: Ministerstvo financí dokáže to samé jako Fed, který si příliš důvěřuje ohledně exitu
    http://www.patria.cz/Zpravodajstvi/1731780/barro-ministerstvo-financi-dokaze-to-same-jako-fed-ktery-si-prilis-duveruje-ohledne-exitu.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RAGNAROK: nějak tak. mě samozřejmě zajímá takový trh, ve kterém mají všichni všechny informace.... ten stávají spadá spíše do kategorie poker :-)
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS:
    Neni taky problem ze nekteri hraci se rozohduji podle neverejnych informaci, zatimco vetsina hracu je informovana medii a dostavaji se k nim spis ucelove zkreslene informace?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: hmm, vyměšování je taky naprosto přirozená aktivita... a přesto společenské konvence poněkud regulují způsob a místo, kde tuto aktivitu provádíme :-)

    prostě ta argumentace je fakt chabá ... já problém vidím úplně jinde: neregulovaný trh by fungoval, kdyby nebyla regulovaná ani hodnota peněz - ale toto lidi nepřipustí, prostě cenová hladina je pro ně důležitý psychologický faktor. takže prostě hlavním problémem je, že tady nejsou ti "dokonale racionální hráči", které trh předpokládá...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    HN: Změní se to po krizi?

    Do krize nás zatáhly hlavně velké banky jako Citigroup, které regulované byly. Trh by byl stabilnější, kdyby na něm bylo mnoho malých hráčů. Pád kohokoliv pak nemůže ekonomiku ohrozit a vlády nebudou muset banky masivně sanovat.


    HN: Takže by se mělo zakázat spojování bank do velkých skupin?

    Myslím, že jsme ještě nedocenili moudrost našich předků z 30. let. Zákon Glass Steagall, oddělující investiční a komerční banky, má hluboký smysl. Věřím, že se k němu v nějaké podobě vrátíme. Vyčlení se základní platební systém, krevní oběh ekonomiky, který prostě nesmí padnout a bude podléhat přísné státní kontrole a garancím. Teď to bohužel vypadá tak, že státy garantují úplně všechno. To je neudržitelné. Svět se změnil, jsme v úplně novém režimu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Ondřej Jonáš: Hamižnost je přirozená stejně jako touha | HN.IHNED.CZ - rozhovor
    http://hn.ihned.cz/c1-37205090-hamiznost-je-prirozena-stejne-jako-touha

    HN: Jako investiční bankéř logicky chcete co nejméně regulace, jenže banky se chovaly jak utržené ze řetězu, nikdo je nekontroloval a teď to lidé platí z daní.

    Jsem hluboce přesvědčen, že nikdy nebudeme mít kvalitní regulaci. Regulátoři jsou špatně placení, špatně vzdělaní, nemají politický vliv. Jsou závislí na institucích, které vedou. Spoléhat na regulaci je naprosto naivní.


    HN: Rozdíl v inteligenci, motivaci a schopnostech bankéřů a regulátorů je tak obrovský, že se nedá překonat, ani kdyby jim stát nabídl srovnatelné platy?

    Bude trvat dál. Mám zkušenosti s regulátory ve Spojených státech, v Anglii, ve Francii, ve Skandinávii, všude byla jejich úroveň příšerná.


    HN: Vy se vůči nim cítíte hodně nadřazeně. Jako šelmy, které mají vždycky náskok před lovci.

    To je pravda. Před regulátora přistupuji s nějakým finančním instrumentem, který je založený na určitých fyzikálních zákonech, že voda teče se shora dolů. On cituje z nějakých svých předpisů, že tomu je naopak. Po nějakém úsilí najdu řešení, které jeho pravidlo obejde. Často nevědí, co mají dělat, a nikdy to nebudou vědět.


    HN: Co ale dělat s bankami, které se vymykají kontrole a jejich hazard nakonec platí lidé z daní?

    Čím víc regulace, tím horší budou při krizích otřesy. Ty jsou nevyhnutelné, to je podstata kapitalismu. Regulace se snaží omezit dopady, ale nemůže nás ochránit. Je to jako když do auta dáte lepší brzdy. Všichni díky nim začnou jezdit riskantněji. Čím víc bude regulací, tím budou obchody divočejší. Je naivní si myslet, že budeme žít ve světě bez velkých krizí. Ještě jeden příklad ze silnice: drahé ABS brzdy nesnížily počet nehod. Naopak, velmi levné třetí brzdné světlo mělo na větší bezpečnost obrovský dopad. Podobné to bude s regulací. Musíte regulovat finanční instituce ne podle toho, jak se jmenují, ale co skutečně dělají. V Americe dávají osmdesát procent úvěrů nebankovní instituce. Takže regulátor hlídal jen jednu pětinu všech půjček.


    tento clovek dnes v HydeParku na CT24
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    _BENNY: Autorka má poněkud perverzní smysl pro humor, když do jednoho článku proti sobě postaví Špidlu se Ševčíkem:)). Já jsem sice člověk, který do článku penzijním systému proti sobě postavil Kohouta se Škromachem, ale tohle je ještě větší pecka:).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Přerozdělování je zdrojem konkurenceschopnosti, tvrdí Špidla | Ekonomika.iHNed.cz -
    http://ekonomika.ihned.cz/c1-21978610-prerozdelovani-je-zdrojem-konkurenceschopnosti-tvrdi-spidla

    Špidla prohlásil, že Evropa je konkurenceschopná a evropská lisabonská strategie funguje. Jejím cílem je obnova hospodářského růstu EU a omezení nezaměstnanosti. Špidla to doložil poklesem míry nezaměstnanosti. "Nikdy nebylo na evropském pracovním trhu zaměstnáno tolik lidí, dokonce na něm chybí kvalifikovaní pracovníci," dodal.

    Evropští ekonomové lisabonskou strategii spíše kritizují, protože se podle nich málo projevuje v praxi. Příkladem je hlásání konkurenceschopnosti, ale bránění liberalizace služeb i volnému pohybu pracovníků. "Pan eurokomisař chce postavit ekonomickou teorii na hlavu," reagoval Miroslav Ševčík z Liberálního institutu. Špidla prý tvrdí něco, co podle Ševčíka ani vykladači předností socialismu nepovažují dlouhodobě za možné. "Dnes už i každý středoškolský student u nás ví, že přerozdělování je spojené s příliš vysokými transakčními náklady, nespravedlností, často korupčním prostředím a celkovou ekonomickou neefektivností," dodal.

    Mezi nejkonkurenceschopnějšími ekonomikami najdeme na vrcholu žebříčku země s relativně nejmenší mírou přerozdělování, tedy USA, Švýcarsko, Hongkong, Singapur, uvedl Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku. Všechny ekonomické studie prý ukazují, že země s nižší mírou přerozdělování rostou rychleji. Uvedené ekonomiky se také vyznačují nejnižší nezaměstnaností. Současný pokles míry nezaměstnanosti v evropských zemích lze podle něj přičíst celkové konjunktuře a nikoliv lisabonské strategii. Naopak evropské regulace jsou jednou z příčin dlouhodobého poklesu tempa růstu evropských zemí v porovnání s USA i Asií, podotkl.

    "Je obtížné říci, že lisabonská strategie funguje, když se za posledních deset let výkonnost ekonomiky EU nepřiblížila americké ekonomice. Naopak na ní z pohledu produktivity práce několik procent ztratila," řekl David Marek z Patria Finance. Zdrojem konkurenceschopnosti bude podle něj vždy primárně zvyšování produktivity a nejosvědčenější cestou jsou inovace a technologický pokrok.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://blisty.cz/art/55572.html "Anarchismus není řešení"

    ...tenhle článek mi nedává spát... protože sice zcela dezinterpretuje libertariánství i anarchismus, přesně v duhu tzv. Strawman Fallacy - http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
    - ale na druhou stranu, koncepce "tržního hospodářství bez soukromého vlastnictví" která je tam nastíněna, je mi velice blízká - víceméně by to možná šlo metodami memetického inženýrství zkřížit s mojí koncepcí, v rámci které anonymní vlastnictví vlastně není vlastnictvím (vlastnictví podle mě vzniká v momentě, kdy ho deklaruji v nějaké intersubjektivní debatě, že ano... slovo "soukromý" je to, oč tu celou dobu běží...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Týden.cz - Červánek / Lukáš Kovanda
    http://kovanda.blog.tyden.cz/clanky/4674/cinane-srazi-ameriku-hodnoceni-jejiho-dluhu.html

    Paul Krugman, laureát Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2008, ale tvrdí, že to jsou právě tito „inflacionisté", jak je označuje, kteří ve skutečností škodí americké ekonomice. Ač jsou prý Spojené státy na prahu deflace - což je ničivý pokles cen -, „inflacionisté" stále dokola varují před katastrofickým vzestupem cen. To pak podle Krugmana vede k tomu, že zásahy Fedu jsou polovičaté - právě proto, aby si „inflacionisty" příliš nerozhněval. „Co je to 600 miliard pro patnáctibilionovou ekonomiku?" nechal se nedávno slyšet. Je pro člověka, jenž bere 15 tisíc korun, šest stovek hodně, nebo málo? Záleží na názoru. Ovšem je třeba si uvědomit, že Fed těch 600 miliard dolarů vlastně vytváří „z ničeho", nejsou to peníze vytvořené díky nějaké reálné ekonomické aktivitě, jsou to rezervy nově připsané komerčním bankám. Z tohoto hlediska zase o tak nepatrné množství jít nemusí.

    ...

    „Krugman téměř povzbuzoval Fed, aby úmyslně přifoukl nemovitostní bublinu," řekl loni autorovi blogu investor Peter Schiff, jeden z mála ekonomů, kteří finanční krizi přesně předpověděli. „Krugman prostě ekonomii nerozumí - navzdory tomu, že dostal Nobelovu cenu."

    Zatímco tedy Čína či třeba Německo dávají najevo nesouhlas s činy Fedu, jež považují za globální hazard, Krugman je naopak má za docela nevinné a vytýká jim nedostatečnou razanci. „Aktuální kvantitativní uvolňování je vlastně jen rozhodnutím administrativy zkrátit dobu splatnosti dluhu. Rozhodnutím splatit obligace s dlouhou dobou splatnosti a půjčovat si místo toho krátkodobě," uvažuje. Je podle něho vůbec otázka, zda se tím Fedu podaří splnit, co zamýšlí, tedy snížit dlouhodobé úrokové sazby. Čína, která je tak kritická, nemá pak Spojeným státům co vytýkat, míní dále Krugman, neboť sama měnu manipuluje historicky bezpříkladným způsobem. A Němci? „Nejdříve Ameriku kritizují pro její deficity a pak útočí na opatření, která mohou - oslabením dolaru - přispět ke snížení těch schodků."
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    Robert Holman: Díky koruně jsme pružnější! | Finmag
    http://www.finmag.cz/clanek/23286/robert-holman/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam