T_Y_L: "uz pred lety jsem predpovidal..., a vsichni se mi smali. A pak byli vsichni prekvapeni." - megalol
Česká republika může podle mne růst rychle a je stále ještě rozvojovou zemí. Vyplatí se jí proto si půjčovat.
Jestli ti toto nepripada jako krkolomna logika, tak nevim, co jineho.
Jako, at uz si Svejnar, ktery vola po silnem statu, ktery se o sve ovecky bude poctive starat, mysli cokoli, tak ja nevidim duvod, proc bych se mel kvuli vidine nejakyho uchylackyho projektu pod taktovkou megalomana zadluzovat.
Navic, Svejnar sice tvrdi, ze
Návratnost projektů v těchto zemích je totiž tak vysoká, že když si půjčí, snadno splatí půjčku a úroky a ještě jim hodně zbude.,
ale nevsiml jsem si, ze by predkladal plan splaceni tech 50% HDP, nebo ukazal priklady rozvojovych zemi, kde se neco takoveho dari.
Jinak jeste k tomu, co predpovidal:
V 90. letech se mě novináři ptali, jestli český HDP může růst o více než pět procent ročně. Řekl jsem, že klidně. Že to může být šest nebo sedm procent. Bylo to tehdy považováno za heretický názor. A pak HDP skutečně rostl rychleji a všichni se divili. Pokud jde o výnosné státní projekty, patří sem infrastruktura. Do té bych zařadil i investice do takzvaného lidského kapitálu, tedy do vzdělání. Klíčové jsou dopravní stavby, zvláště pro Českou republiku.
A ja si musim vzpomenout na to, ze po techto 90. letech opravdu byl rust kolem tech 6% a vlady si pujcovaly pravidelne 100GKc, a jejich velkym tematem bylo prave vzdelani, tedy investice do lidskeho kapitalu. A ejhle, prisla krize, a ta investice zpusobila, ze jsme "museli zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc, a nyni se bavime o tom, ze bychom mohli "zainvestovat" jeste dalsi 0,5TKc.
A nemuzu si pomoci, ale nevsiml jsem si ze by se zde konal nejaky priliv mozku treba z Cambridge nebo MIT, abych si tak rypl.