T_Y_L: Kdyz mluvis o skolstvi, mluvis o vysokem skolstvi, tedy stejne jako ja. Ok, je to podmnozina problemu. Nicmene, opravdu neverim tomu, ze kdyz mi da nekdo prachy, abych se mohl poradne ucit, ze nezacnu chlastat.
Ad buh. Jasne, ze kdyz si nejaky podnikatel pujci takove prachy (presvedci jineho podnikatele, ze jeho projekt ma smysl), ze z takoveho objemu penez dokaze vytahnout ledacos. S tim souhlasim.
Ale ten problem je jinde. Ten problem je v tom, ze jsou to porad prachy, za ktere si budou politici kupovat pozornost volicu (navic, oni nebudou presvedcovat podnikatele, aby jim pujcili, ale luzu, aby jim pujcili podnikatele). Kdyz jsem mluvil o "bozskych schopnostech", tak mi jde o to, ze o takove veci, jako "investice do infrastruktury", se snazi ledaskdo, ale vsichni vime, jak to dopada. A na zakalde toho rozhovoru mi pripada, ze Svejnar se tvari, ze "kdyz se to dobre investuje, bude to v poho". Tak to je to, cemu neverim. Neexistuje zadne "kdyz to stat dobre investuje", protoze stat investuje uplne blbe, coz je naprosto zjevne z praxe.
A co mi vadi na Svejnarovi (jeho nazoru) je to, ze primarne mluvi o investicich, nikoli o nutnosti resit problem utraceni statu, a vytvari pole pro obhajobu utraceni statu prave argumentaci, ze jsme rozvojovy stat a tim padem se nic nedeje. Sorac, ale jak jsi sam psal pred nedavnem, tezko posoudit, jaka mira zadluzeni ti zlomi vaz. Je zjevne, ze vyspele staty mohou byt zadluzene vice, nez ty rozvojove. Ale on se tvari, jak babka na trhu, a argumentuje uplne zcestne nejakym rozvojem.
Jinak nemam moc pochybnosti o tom, ze se nas dluh vysplha na 50% HDP. Jen je treba si uvedomit, ze nas ta sranda kolem krize vyjde na 0,5-1 bilion korun. A je nutne si taky uvedomit, ze tuto castku (hodnotu) bude nutne v nasledujicich cca 10ti letech rustu nasetrit/zaplatit (nez prijde dalsi krize). A ten zbytecne utraceny bilion za socanu nam bude sakra ublizovat.
Takze ztohoto pohledu me kecy o statnich investicich do vzdelani opravdu drazdi (at uz je tim mysleno cokoli).