• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: pokud je tvym cilem sobestacnost, tak to je otazka politicka, ne ekonomicka.

    ale porad to delas proti vuli lidi za jejich penize. kdyby pro ne byla lokalnost dulezita i v pripade vyssi ceny, tak to nemusis vynucovat clem.

    nicmene nemyslim si ze muzeme dosahnout sobestacnosti i kdyby se vsichni protekcionisti na hlavu postavili. zaroven si nemyslim ze pouzivat minulost jako argument je validni, protoze nikdy v minulosti nebyla vyroba natolik provazana mezi staty
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: je to dulezite pokud je tvym cilem pomoc ceskym firmam? nemluve o tom ze ta nelegitimita je dost nejasna vec, co kdyz francie podporuje jejich vyrobce tim, ze plati inzenyrum vysoke skoly, a francouzske firmy tak muzou inzenyrum platit nizsi platy? to je urcite podle nekoho legitimni a podle nekoho nelegitimni
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    zvýhodnění jiné země je např. i v tom, že tam je levná pracovní síla. třeba zrovna v té Číně a víme proč tam je levná. ;-)
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA:Ja myslel ze jsem to taky popsal pomerne podrobne, ale zkusim neco jednodusiho. V tom v cem je ta alokace zdroju se cly efektivni jsou strategicke duvody.

    Protoze v pripade valky jsou ti zemedelstvi a prumysl na uzemi jine zeme casto k nicemu. Protekcionisticka politika je tedy efektivni v alokaci zdroju beres li v uvahu budouci rizika.

    Historie je plna prikladu uspesnych zemi s protekcionistickou politikou. A na druhe strane porazenych zemi, kterym byla vnucena politika volneho obchodu, co zlikvidovala jejich prumysl a tim i kapacitu se branit.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Protoze je dulezity ten aspekt, jestli ta nizsi cena byla dosazena legitimne, jako na volnem trhu s rovnymi prilezitostmi, jako kdyby zadne staty a zdaneni neexistovaly, nebo dotacemi.
    Jestli cesi prohraji tenisovy zapas kvuli tomu ze spanele byli lepsi, nebo kvuli tomu ze spanele byli nadopovani a uspesne podmazli drogove kontrolory, tak to neni jedno.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: ja v konecnem dusledku nerozdeluju producenty a konzumenty, vsichni jsou producentem necoho a konzumentem neceho
    OJIRIO: no ale tak vysvetli ten rozdil proc clit kdyz je to kvuli politice, a neclit kdyz je to kvuli jinym zdrojum. z pohledu ceskych producentu je to uplne nastejno
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Ty jses silene nadrzujici konzumentske strane rovnice, az na hranici snahy nechapat uhel pohledu producentu.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Ne ja prave nechci aby na to cesi doplaceli - tim ze ceske firmy by diky zahranicnim vlivum a neoliberalni celni politice byly ve znevyhodnene pozici.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: takze chces aby cesi doplaceli na to, ze maji ve francii spatnou politiku?
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Pak cla samozrejme na miste nejsou, protoze to neni umele politicky vytvorena situace, stejne jako kdyby to ta francouzka firma proste dokazala vyrabet efektivneji.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: jo jasne, za predpokladu ze jim nestaci objem francouzskeho trhu. coz imho neni pokazdy ten pripad.

    tak vysvetli ten rozdil, co kdyz to neni levnejsi kvuli francouzskym dotacim, ale kvuli necemu jinemu? treba ze tam maji levneji dosazitelne nerostne zdroje? pak je to clo na miste nebo ne?
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Ne, francouzka firma je tu bude prodavat dokud je to pro ne vyhodne, a to i kdyz je to pro ne prodavat ve francii jeste vyhodnejsi.

    Samozrejme ze clo plati spotrebitel, ale to clo by melo byt jen ve vysi ktere kompenzuje nelegitimni slevu na cene ktere je zpusobeno dotacemi o ktere se francouzi nechali na danich obrat.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Socialisticka internacionala je jen dovedeni do dusledku zakladniho poznani socialismu ze vic organizovanych lidi zmuze vic nez jeden clovek. Jinak socialismus je "konkurencne" vcelku uspesnejsi nez liberalismus, takze v tom celkem nevidim problem.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: pockej, v tom pripade musim adresovat ten nesouhlas v tom kdo efektivne plati clo. Prece pokud nekdo napriklad ve francii prodava kalkulacky, a v cechach je na ne clo, tak je bude v cechach prodavat jen pokud to pro nej bude minimalne stejne vyhodne, jako je prodavat ve francii, rozhodne je tu nebude prodavat tady, kdyby je musel kvuli clu prodavat s mensim ziskem.

    clo plati spotrebite3l v cechach. Naopak, pokud clo nebude a kalkulacky budou ve francii dotovany tak nam efektivne pritekaji penize z francouzskeho rozpoctu
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Ja nevim proc bych to clo mel vnimat jako dalsi krivdu. Ja to beru jako ze to jsou penize z rozpoctu ciziho statu co jdou do rozpoctu naseho statu a jeste srovnavaji naruseni rovnovahy trhu.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    FRONEMA: tak může se např. stát, že dost lidí má vymytou hlavu nějakou marketingovou kampaní. Proč já si pak nemůžu např. koupit něco kvalitního, protože pár marketingových expertů zneužilo většinové blbosti a ovlivnilo preference? chci mít právo výběru a kupovat si i kvalitní věci a ne se táhnout s tupou většinou. ;-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: kdyz se ptas tak obecne tak musim odpovedet taky obecne, v neefektivni alokaci zdroju. Jinak mam pocit ze jsem to tu popsala pomerne podrobne, tak se spis zeptej konkretne na to v cem se mnou nesouhlasis

    jo samozrejme pro to aby to stoprocentne fungovalo mezi staty tak poterbujes mit jeste volne pohyblivy kurz mezi menami. ale to jsem pokladala v ramci prikladu za predpoklad
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Ano a vsechny platy jsou taky obsazeny v cenach vyrobku tedy vsechny platy taky plati spotrebitele, tedy spotrebitele si plati i zdroje penez ze kterych spotrebovavaji a tim se kruh uzavira.

    Pokud spotrebitele vic prispivaji na platy spotrebitelu v zahranici nez zahranicni spotrebitele na platy u nas neni to v dusledku pro nase spotrebitele dlohodobe vyhodne i kdyz v necem maji momentalne nizsi ceny.

    Naproti tomu cla nemizi do cerne diry, ale stavaji se z nich statni sluzby pro vsechny a zaroven platy statnich zamestnancu, kteri jsou nakonec taky spotrebitele.

    Takze v cem je tedy pointa skodlivosti protekcionismu?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: ze je nacase zacit delat neco jineho :) jako jo, samozrejme ze blbe, ale ne tak abych si myslela ze je to potreba napravit nejakou dalsi krivdou.

    podivej, kdyz si koupis treba kalkulacku ze zahranici, tak to znamena ze sis z nejakeho duvodu nevybral kalkulacky ktere se delaji v cechach. Jasne, treba je to kvuli tomu ze je levnejsi, ale prece je jedno proc je levnejsi, pro cesky trh vyjde uplne nastejno jestli je levnejsi kvuli tomu ze to tam dotujou, a nebo proto ze nasli naleziste tlacitek, a tak je najednou vyrazne levnejsi je tam vyrabet.

    HONZAL: pokud dostatek lidi preferuje kvalitu nad kvantitou tak neni potreba zadny takovyhle umely zasah. pokud ne tak nevim kde vidis pravo vyzadovat aby ti ostatni hradili tvoji odlisnou preferenci
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: potom jsem asi nepochopil socialistickou internacionalu, o ktere jsem si myslel ze ma mnohem vyssi cile nez socialismus jen na svem uzemi ;-) ono taky prilis konkurencni prostredi vede k tomu ze se tu a tam socialismus ukaze jako mene efektivni (mluvim o konkurenci mezi staty, ne uvnitr jednoho statu).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam