• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA:Ja myslel ze jsem to taky popsal pomerne podrobne, ale zkusim neco jednodusiho. V tom v cem je ta alokace zdroju se cly efektivni jsou strategicke duvody.

    Protoze v pripade valky jsou ti zemedelstvi a prumysl na uzemi jine zeme casto k nicemu. Protekcionisticka politika je tedy efektivni v alokaci zdroju beres li v uvahu budouci rizika.

    Historie je plna prikladu uspesnych zemi s protekcionistickou politikou. A na druhe strane porazenych zemi, kterym byla vnucena politika volneho obchodu, co zlikvidovala jejich prumysl a tim i kapacitu se branit.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    APOSTRI: kdyz se ptas tak obecne tak musim odpovedet taky obecne, v neefektivni alokaci zdroju. Jinak mam pocit ze jsem to tu popsala pomerne podrobne, tak se spis zeptej konkretne na to v cem se mnou nesouhlasis

    jo samozrejme pro to aby to stoprocentne fungovalo mezi staty tak poterbujes mit jeste volne pohyblivy kurz mezi menami. ale to jsem pokladala v ramci prikladu za predpoklad
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Ano a vsechny platy jsou taky obsazeny v cenach vyrobku tedy vsechny platy taky plati spotrebitele, tedy spotrebitele si plati i zdroje penez ze kterych spotrebovavaji a tim se kruh uzavira.

    Pokud spotrebitele vic prispivaji na platy spotrebitelu v zahranici nez zahranicni spotrebitele na platy u nas neni to v dusledku pro nase spotrebitele dlohodobe vyhodne i kdyz v necem maji momentalne nizsi ceny.

    Naproti tomu cla nemizi do cerne diry, ale stavaji se z nich statni sluzby pro vsechny a zaroven platy statnich zamestnancu, kteri jsou nakonec taky spotrebitele.

    Takze v cem je tedy pointa skodlivosti protekcionismu?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: ze je nacase zacit delat neco jineho :) jako jo, samozrejme ze blbe, ale ne tak abych si myslela ze je to potreba napravit nejakou dalsi krivdou.

    podivej, kdyz si koupis treba kalkulacku ze zahranici, tak to znamena ze sis z nejakeho duvodu nevybral kalkulacky ktere se delaji v cechach. Jasne, treba je to kvuli tomu ze je levnejsi, ale prece je jedno proc je levnejsi, pro cesky trh vyjde uplne nastejno jestli je levnejsi kvuli tomu ze to tam dotujou, a nebo proto ze nasli naleziste tlacitek, a tak je najednou vyrazne levnejsi je tam vyrabet.

    HONZAL: pokud dostatek lidi preferuje kvalitu nad kvantitou tak neni potreba zadny takovyhle umely zasah. pokud ne tak nevim kde vidis pravo vyzadovat aby ti ostatni hradili tvoji odlisnou preferenci
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: potom jsem asi nepochopil socialistickou internacionalu, o ktere jsem si myslel ze ma mnohem vyssi cile nez socialismus jen na svem uzemi ;-) ono taky prilis konkurencni prostredi vede k tomu ze se tu a tam socialismus ukaze jako mene efektivni (mluvim o konkurenci mezi staty, ne uvnitr jednoho statu).
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    FRONEMA: pokud je to clo na nějaký šméčko z Číny, můžu se cítit i obohacen, protože zdejší výrobce kvalitnějšího zboží má ještě nějakou konkurenceschopnost (takže neni nucen obor opustit) a já mam možnost si vybrat, např. ;-) sice si připlatim, ale raději kvalitu, než kvantitu
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Samozrejme ze okreden. A ty kdybys mela firmu, co by zacala kolabovat potom co by sousedni stat zacal dotovat dvoji konkurenci, jak by ses citila?
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: V prvni otazce se socialisti se s tim smiri, jina otazka je jestli se s tim smiri socialisti v te dane zemi. Co se konkurence tyka tak s tou se socialisti vzdy smiri jen do jiste miry, protoze vseho moc skodi. Prilis konkruncni prostredi vede k nesvobode, erozi norem a opousteni moralnich maxim jako zakladu chovani.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: no ale vzdyt je to pravda vsechny dane plati spotrebitele, respektive jednotlivci. nekdy plati tim ze dana vec je zatizena takovou dani (clem, povolenkou, a nebo treba i zdravotnim pojistenim pro zamestnance) ze vubec nevznikne a oni si tak nemuzou koupit co by si jinak koupili.

    vem si jak se citis ty, kdyz objednavas neco ze zahranici, citis se clem chranen nebo okradan?
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: dalo by se to chapat i tak ze to plati spotrebitele, protoze nakonec produkt jako primarni zdroj prijmu plati vzdy spotrebitel, ale tak bys mohl rikat i ze podnikatelske dane apod. plati spotrebitele, to je prekrucovani slov ktere nikam nevede.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: tomu ted nerozumim, copak clo plati nekdo jiny nez spotrebitele?
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Ale ja nerikam ze kdyz ostatni staty neco dotuji tak by jsme to meli dotovat taky, ale mit tariffy nastavene aby to reflektovaly aby to aspon nedistortovalo vnitrostatni trh.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: jasny, mozna na prvni pohled neni vyhodny ze nekdo bude muset zmenit obor cinnosti, ale dulezity je si uvedomit co neni videt, ze naproti tomu stoji to, ze nutis spousty lidi dotovat neco, kdyz by si radeji kupovali dotovane vyrobky ze zahranici, a jeste u toho vytvaris spoustu neefektivity a prostoru pro korupci, a samozrejme urednickej aparat.

    + ty dotace by byly pouzity lidmi na neco co se za dotovaneho stavu nevyrobi
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Me neprijde vyhodne se neustale preorientovavat na to co momentalne se ostatni staty nerozhodly dotovat. To odpaleni konkurentu funguje v tech odvetvich kde je budovani nove "tovarny" casove a financne narocne. Treba takovou jadernou elektrarnu nenalozis a neodvezes do jineho statu...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: ach, uz zas kartelove dohody za ucelem zbaveni se konkurentu :/
    v dlouhem obdobi stejne jako se muzou jedni preorientovat na nove odvetvi protoze je puvodni subvencovane nekym jinym, stejne tak se muzou preorientovat zpatky, pokud dotycni nasadi nadhodnocene ceny. Opravdu to nefunguje tak ze odpalis konkurenty a pak z toho budes po zbytek doby zit
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: Jenze to je hnani se za kratkodobym ziskem, v zajmu konzumentu, ne producentu. Tyto staty s agresivni dotacni politikou vyuzivaji de facto kartelovych metod na zbaveni se konkurence za ucelem pro ne zadane exportni/importni bilance, neco co by v ramci jednoho statu bylo neakceptovatelne. Podle me dulezitym aspektem volneho trhu je i apolitizace alokace kapitalu, cehoz tato politika je opakem, proto kdyz uz se ji nelze mezinarodni dohodou vyhnout, tak je lepsi distorze trhu ktere vytvari kompenzovat.

    PAULMUADDIB: No idealni by bylo kdyby se tomu mezinarodnimi dohodami vyhnulo ale jak vime s temito dohodami to neni jednoduche.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    APOSTRI: a smiri se socialisti s tim, ze na druhe strane zemekoule existuje puda, ktera neni spravovana demokraticky a komunitne ale reknemez prisne kapitalisticky? a pokud ji socialisti z toho druheho kouta z nejakeho duvodu potrebuji, budou za jeji pronajem muset platit v cash v nejake tvrde mene? jinymi slovy: smiri se socialisti s konkurenci se kterou budou muset soutezit? nebo jim ten jejich socialismus tvari v tvar konkurenci nebude fungovat a alternativy se musi zlikvidovat?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: vem si to tudy, kdyby v polsku byl nejakej dul na zrni (= moznost ho ziskat zdarma) a nabizeli by ho i nam, bylo by to pro nas dobre nebo spatne? A kdyz to neni zdarma, ale nabizeji nam ho levneji nez ho umime my (=zaplati to jejich danovi poplatnici) proc bychom to nemeli brat jako pozehnani pro nas? Lidi casto argumentuji nejakou neexistujici sobestacnosti, ale ciste ekonomicky je pro nas samozrejme vyhodne pokud v okolnich statech neco dotuji a my to od nich kupujeme zalevno.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    _BENNY: Jak rikas to je ale komunistickej projekt, komunisti rikaji "kazdemu dle jeho potreb", zatimco socialisti rikaji "kazdemu dle jeho zasluh". Vyjimkou jsou samozrejme deti, ktere zadne zasluhy jeste negeneguji a meli by tedy dostavat (minimalne) dle svych potreb.

    Na druhou stranu co se tyka vlastnictvi pudy a zdroju, tak ty byly vzdy ziskavany a udrzovany nasilim. Socialisti tedy nesouhlasi s tim ze by vlastnictvi pudy a zdroju bylo nejakym prirozenym pravem jakehokoliv cloveka. Posvecenim vlastnictvi pudy vlastne posvecujes zlociny ktere vedli k jejimu nabiti a neprimo tim vsem rikas bezte si nakrast pudu a kdyz to udrzite tak v pristi generaci uz muze byt legalne vase. Misto vlastnictvi by to tedy mela byt sprava pudy a zdroju, a misto individualni by mela byt demokraticka komunitni. Zvlast protoze je cim dal tim aktualnejsi otazkou ze by se puda mela spravovat i pro ty co prijdou po nas a ne masivne degradovat jak se to dneska povetsinou deje.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    OJIRIO: Takze protoze dve zeme maji zavedeny distorzni regulaci ve forme zdaneni spotreby, akorat kazda jinak (VAT versus GST), tak je treba zavest dalsi distorzni regulaci ve forme cel, ktera srovna uroven skodliveho danoveho zatizeni na tu vyssi uroven. Fair enough...
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    Ja bych proste chtel od nejakeho volno-trzniho fundamentalisty slyset radny protiargument pro tuto cast protekcionismu: http://en.wikipedia.org/wiki/Protectionism#Domestic_tax_policies_can_favor_foreign_goods
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam