• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _BENNYEkonomie - střet ideí
    v tomto klubu resime ekonomii na vyssi odborne urovni, neresime ktera ekonomicka skola je nejlepsi, ale jak se od sebe jednotlive skoly lisi, co nabizeji, v cem boduji a kde selhavaji. neboli (neo)klasika vs. (neo)marxismus vs. (neo)keynesianstvi vs. monetarismus vs. rakouska skola.
    rozbalit záhlaví
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    LEXIK: To je vzdicky osvezujici vydet nejakeho zapaleneho zealota volneho obchodu. :) Kazdopadne nechapu co ma Darwin spolecneho s "volnym trhem".

    Obecne pokud vezmem empiricka data, tak muzeme aproximovat ze zdroje jsou alokovany na zaklade promenych v tomto poradi:

    1. Nahoda (treba to v jake rodine se narodis)
    2. Aplikace nasili (vcetne hrozby)
    3. Politika

    Jinak poznamka na okraj: je zabavne ze zminujes zrovna evolucni teorii (resp Darwina) a gravitaci, neb jsou to prave mimo jine tyto dva obevy ktere vedli ke zjisteni ze nic jako prirodni zakony neni.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    LEXIK: on ten "volny" trh, ktery ve skutecnosti neni volny, ale je tezce regulovany, prece jenom je lidskym vynalezem. nicmene veci jako lidska soutezivost, bojovani za vlastni zajem, chybovani, omezene zdroje na planete atp patri mezi ty, ktere nezmenime, stejne jako nezmenime fyzikalni zakony. holt otazka jestli se na to clovek kouka zdola (system je vysledkem mravenci cinnosti nas vsech jednotlivcu a skupin a proto funguje) nebo shora (system nas ovlada, muzeme si vymyslet libovolny jiny system, lidi a vsechno se zmeni a bude to fungovat).
    LEXIK
    LEXIK --- ---
    APOSTRI: Volny trh je mytus a ekonomicke eqilibrium ci optimum je koncept srovnatelny s kralovstvim nebeskym v tom smyslu ze se jedna o teleologicky koncept ktery v seriozni vede nema obdobu. A jako takovy take nastane az na vecnosti. My mezitim budem delat to co lidi delaly vzdy starat se o svoje veci a regulovat je misto abyjsme jim davaly volny prubeh a doufali ze to prece nejak dopadne.

    Volný trh alias "Darvinismus" je přírodní zákon existující mimo člověka podobně jako třeba gravitace. Volný trh dělá jediné, jednoduše a efektivně alokuje zdroje a spotřebu zcela automaticky tou nejsnažší cestou. Je možné proti tomu protestovat, vysmívat se .. nahrazovet všemožnými umělými systémy typu "centrálně řízené ekonomiky", ale výsledek bude vždy podobný přání chtít nechat téci vodu do kopce ...

    Popírat "Volný trh" je na podobné úrovni, jako třeba popírat "gravitační zákon" .... prostě tu je!

    Samozřejmě, že je potřeba "volný trh" jistým způsobem regulovat a řídit, aby jeho dopady byli sociálně a společensky spravedlivé, ale to se jedná vždy akorát o nastavení působení "zpětné vazby" ... nikoliv o popření samotného systému.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    APOSTRI: tak čistě teoreticky životní úroveň v Číně (Indii) by se měla přibližovat k tý naší, ne naopak.

    PAULMUADDIB: no mě by zajímalo, jak to tu teda bude vypadat, když bude přesun pracovní síly (kterej už probíhá na úrovni korporací kde to jde, protože to prostě ty náklady firmě snižuje) kamsi na východ a pokud bys ještě rušil pracovní místa ve státnim sektoru, tak to ještě přikrmíš. Takže kde přesně vzniknou ty nový pracovní místa? Vysoká nezaměstnanost je už teď a že to je kvůli "flákačům" neni myslim ten jedinej důvod. Jsou lidi, který práci hledaj a nemůžou najít.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    PAULMUADDIB: Vezmu to od konce. To ze makro a mikro jsou jine discipliny ma asi duvod. Ale i kdyz pristoupim na tuhle hru, tak pokud Pepa od vedle bude mit sweatshop kde budou 16 hodin dene pracovat deti tak si nereknu ze si tu bundu radsi usiju sam, ale rovnou ho pujdu udat. Protoze u nas je to nelegalni, a nelegalni je to diky delnickym hnutim a ostatni levici, ktery nakonec vytvorili celospolecenskej konsensus ze je to krajne nemoralni situace. Podobnej pribeh je 8 hodin pracovni doba, volna sobota, volebni pravo pro zeny, cerny, zluty atd.

    Aby spotrebitel mel co nejlevnejsi zbozi neni jediny dokonce ani hlavni moralni imperativ, nakonec vetsina spotrebitelu treba oceni dobre placenou praci diky protekcionisticke politice trhu prace ktere se jinak tez rika politika imigracni.

    Volny trh je mytus a ekonomicke eqilibrium ci optimum je koncept srovnatelny s kralovstvim nebeskym v tom smyslu ze se jedna o teleologicky koncept ktery v seriozni vede nema obdobu. A jako takovy take nastane az na vecnosti. My mezitim budem delat to co lidi delaly vzdy starat se o svoje veci a regulovat je misto abyjsme jim davaly volny prubeh a doufali ze to prece nejak dopadne.
    PAULMUADDIB
    PAULMUADDIB --- ---
    APOSTRI: To je jak u blbejch na dvorku. Čína má pracovní podmínky 21. Století, ale čínské, stejně jako Německo má pracovní podmínky 21. německé. Pokud si v nějaké zami rozhodnou, že nebudou dotovat lenochy sociálním systémem, že snížená pracovní schopnost ve stáří není neočekávaná událost, takže není nutné zajišťovat příjem přes “pojištění”, ale ať se každý postará, jak umí, že zdraví je zboží jako každé jiné a levná léčba bude jen tehdy, kdy o přerozdělování peněz a úhradách budou rozhodovat lidi sami, a ne zkorumpovaní úřadníci, a v důsledku toho je pak jejich práce levnější, tak holt zvolili životaschopnější přístup a všichni budeme kupovat jejich boty, košile, mobily…

    Názory na protekcionismus jsou determinovány jednoduše a pouze jedním kritériem – buď jsem přesvědčen, že cílem mezinárodního obchodu je blaho spotřebitele, nebo, že cílem mezinárodního obchodu je zajištění a ochrana pracovních mist mých spoluobčanů na úkor mých nespoluobčanů. Takže uvalím cla na pomeranče z afrických zemí, aby tamní zemědělci a jejich děti museli (jo, abych byl fér, po snězení těch pomerančů) chcípat hlady a budu dotovat francouzské lenochy.

    Pokud jiný stat své vývozy dotuje, tak se mám dočasně lépe, protože mi moji spotřebu (pravděpodobně nedobrovolně) platí jejich daňoví poplatníci, a až jim dotace dojdou, zase sin a vlastní vyrobu naskočím, když nemám omezení vstupu do odvětví.

    Jo, uznávám, že jsou určité nepružnosti, určitá zpoždění, kdy chvíli trvá, než demontuju z pole soláry, abych tam mohl zasít řepku, ale při existence cel se ta informace deformuje víc a zpoždění oproti optimu je ještě větší.

    Si to zkuzte představit na mikroekonomickém příkladu jedné domácnosti. “Ty, Franto, neměl bys chodit každý den dělat ten software, protože co až přestanou zemedělcům dotovat mlíko a ceny se zvednou, že na to nebudeme mít? Sniž si raději úvazek na 4/5 a jeden den choď s krávou na pastvu a trénuj dojení. To nevadí, že místo 80k budeš nosti domů jen 64, budeme mít zase vlastní mlíko. Jo a s tím kopáním studny, radši si vezmi měsíc dovolenou a udělej to sám, co když nám stavební firma zvýší cenu. Jo a vrtačku nekupuj, nikdy nevíš, kdy Bosch zvedne ceny a nebudeme si ji moci dovolit. Pěkně v sobotu hybaj do lesa, najdi pazourek a vytluč z něj provizorní vrták. Musíme být soběstační.”
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    TRAVIX: Čina taky ma pracovni podminky nekde na urovni 19. stoleti, snazit se jim standardne konkurovat by znamenalo se vracet 150 let ve vyvoji nasi spolecnosti, coz je tak nejak nesmyslne a nepripustne. Ono by vlastne uplne stacilo se vratit spatky 30-40 let pred Regana, Tatcherovou a Miltona Friedmana, to se ale zda zatim asi taky nestane, protoze nekterym lidem dela problem priznat ze se celou tu dobu mejlili. A tak pokud se bohati a vladnouci tridy nedokazou poucit z historie tak se da uz jen vestit:

    ...the chickens are coming home to roost...
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    TRAVIX: nj, v dlouhém období se trhy dostnou vždy do rovnováhy, klasická poučka. Ale teď je otázka, jak dlouhý období to bude a co nás mezitim čeká. :-)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    Trochu mi to připomíná úvahy "co uděláme, až se všechem průmysl přesune do Číny". Vtip je v tom, že průmysl má vždycky dvě strany - tu, co prodává, a tu, co kupuje. Pokud by se všechne průmysl přesunul do Číny, nebude tu práce, nebudou tu peníze a Čína nám ze své výroby nic neprodá.

    (Důsledkem čehož oslabí naše měna a posílí Čínská, cena práce u nás klesne a v Číně stoupne a výroba se zase přesune zpátky sem.)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    TEDDYBEDDY: tvar tý křivky přeci vyplývá z toho, co je na ose x a y, že spousta těch pracovních pozic tady jsou spíše "dělnické", ale smetánka z produkce se slízne v zahraničí :-)
    + časem se to přesune dál na východ a my tu nebudeme mít nic (a tak ani pracovní místa)

    FRONEMA: otázka je, jestli vám tohle přijde ekonomicky výhodné pro obě země, protože je to důsledek volnýho trhu a jak volný trh zajistí, abychom my sami měli v průmyslu firmy, který tu budou mít celý koláč ze zisku (jednoduše řečeno i jiný oddělení, než výrobní linky).
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    HONZAL: alokovani pridany hodnoty? mohl bys tu otazku zkonkretnit?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONZAL: Že pozdravuji p. Zeleného, ať si svůj graf přepočítá na zisk/ životní náklady v poměřovaných destinacích a jeho tzv. škleb se změní ve smutek ( hyperbolu). Resp. co znamená zisk 0,3 baku někde v Asii a 1,2 baku v USA ne v nominální, ale v reálné hodnotě peněz.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    FRONEMA: no mě by zajímal postoj liberálů k tomu alokování přidaný hodnoty. Názor zastánců soběstačnosti je myslim docela zřejmej.
    APOSTRI
    APOSTRI --- ---
    FRONEMA: Pokud se soustredim na jadro tveho argumentu v druhem odstavci zrim tam dva problemy.

    Prvni polovina je ciste nepravdiva pokud se bavime o demokraticke zemi. V tom pripade legitimni politika neni proti vuli lidi ale naopak.
    Se statem lidma a penezmi je to obdobne.

    Druha cast argumentu by mohla ospravedlnovat obchodovani cehokoliv komukoliv kymkoliv. Je podstatou pravniho statu ze vydava zakony a limituje tak chovani svych obcanu. Obecne kazdy celek podnika nasili na svych castech. Ve vztahu ekonomika a politika jsou jen tri mozna maxima. Bud podridit ekonomiku politice, nebo naopak nebo oboje podridit necemu tretimu (nabozenstvi). Mne vsechno nez to prvni prijde pervezni.
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    HONZAL: " Otázkou je, co se pak stane s „opuštěnou „ ekonomikou, která nemá své vlastní autonomní podniky a má zanedbatelný vnitřní trh?
    Wtf? Pán je asi teoretik samouk. Fatální nepochopení principů globálního trhu imo.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    HONZAL: to by meli asi komentovat spis zastanci sobestacnosti... ale obecne tam moc otazek nepoklada
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    tak teď trochu konkrétně a myslim, že hodně k tématu
    Milan Zelený » Co je český průmysl? Co česká ekonomika? A proč nestačí o tom mluvit…
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=21263

    nějaký komenty?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    HONZAL: jo, nerozporuju. cile (tj co je dobre/spatne) si nastavis mimo ekonomii.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    jo, ten citát je z wiki, ale jinak v každý učebnici ekonomie je to samé ;-)
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    FRONEMA: tak plná zaměstnanost není možná (aspoň podle teorie), vždycky existuje tzv. přirozená nezaměstnanost.

    Zaměstnanost je určitě jednim z podstatných ukazatelů, nejen GNP.

    Makroekonomie je obor ekonomické teorie, který se zabývá zkoumáním ekonomického systému jako celku. Sleduje vztahy mezi agregátními veličinami jako například hrubý domácí produkt, agregátní nabídka, agregátní poptávka, inflace, nezaměstnanost, úroková míra a měnový kurz. Popisuje, jakými mechanismy se tyto veličiny utvářejí, jaké faktory je ovlivňují a jakým způsobem je dosahováno ekonomické rovnováhy.

    teda možná s tim nerozporuješ. Ekonomie jako taková neřiká nic o ničem (dobře/špatně), to souhlasim.
    OJIRIO
    OJIRIO --- ---
    FRONEMA: To zalezi asi na tom jaky je deficit statniho rozpoctu :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    OJIRIO: jo, takze nejenom ze by lidi radeji kupovali levneji o dph, ale ze i stat ma diky tomu min penez.

    mno, to je asi pravda, nicmene mi to nepripada ze by z toho vyplyvalo ze clo je dobre, ale spis ze dph je spatne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam