APOSTRI: To je jak u blbejch na dvorku. Čína má pracovní podmínky 21. Století, ale čínské, stejně jako Německo má pracovní podmínky 21. německé. Pokud si v nějaké zami rozhodnou, že nebudou dotovat lenochy sociálním systémem, že snížená pracovní schopnost ve stáří není neočekávaná událost, takže není nutné zajišťovat příjem přes “pojištění”, ale ať se každý postará, jak umí, že zdraví je zboží jako každé jiné a levná léčba bude jen tehdy, kdy o přerozdělování peněz a úhradách budou rozhodovat lidi sami, a ne zkorumpovaní úřadníci, a v důsledku toho je pak jejich práce levnější, tak holt zvolili životaschopnější přístup a všichni budeme kupovat jejich boty, košile, mobily…
Názory na protekcionismus jsou determinovány jednoduše a pouze jedním kritériem – buď jsem přesvědčen, že cílem mezinárodního obchodu je blaho spotřebitele, nebo, že cílem mezinárodního obchodu je zajištění a ochrana pracovních mist mých spoluobčanů na úkor mých nespoluobčanů. Takže uvalím cla na pomeranče z afrických zemí, aby tamní zemědělci a jejich děti museli (jo, abych byl fér, po snězení těch pomerančů) chcípat hlady a budu dotovat francouzské lenochy.
Pokud jiný stat své vývozy dotuje, tak se mám dočasně lépe, protože mi moji spotřebu (pravděpodobně nedobrovolně) platí jejich daňoví poplatníci, a až jim dotace dojdou, zase sin a vlastní vyrobu naskočím, když nemám omezení vstupu do odvětví.
Jo, uznávám, že jsou určité nepružnosti, určitá zpoždění, kdy chvíli trvá, než demontuju z pole soláry, abych tam mohl zasít řepku, ale při existence cel se ta informace deformuje víc a zpoždění oproti optimu je ještě větší.
Si to zkuzte představit na mikroekonomickém příkladu jedné domácnosti. “Ty, Franto, neměl bys chodit každý den dělat ten software, protože co až přestanou zemedělcům dotovat mlíko a ceny se zvednou, že na to nebudeme mít? Sniž si raději úvazek na 4/5 a jeden den choď s krávou na pastvu a trénuj dojení. To nevadí, že místo 80k budeš nosti domů jen 64, budeme mít zase vlastní mlíko. Jo a s tím kopáním studny, radši si vezmi měsíc dovolenou a udělej to sám, co když nám stavební firma zvýší cenu. Jo a vrtačku nekupuj, nikdy nevíš, kdy Bosch zvedne ceny a nebudeme si ji moci dovolit. Pěkně v sobotu hybaj do lesa, najdi pazourek a vytluč z něj provizorní vrták. Musíme být soběstační.”