XMEDA: toho panaka 12-60 mam... jeste sem se nerozhodla, jestli ho chci nebo nechci nechat... ale zase ma vyhodu, ze je to relativne slusny sklo, ale polovicni vahove skoro proti 12-100.
mela sem dlouho 4/3 14-54, pak sem presla na 4/3 12-60. Myslim, ze oly ty skla neudelal na m43 proto, ze 12-60/50-200 mela panaleica a kdyz se deli o format cipu, radsi sli do rozsahu, ktery nejsou uplne konkurencni v tom zacatku, ale spis se doplnujou + hodne lidi melo tyhle skla ze starych zrcadlovek.
Nicmene... oly 12-100 je proste ostrejsi nez panaleica 12-60 + mam na oly tele dual stabilizaci... a nejhorsi vec, panaleica ma opacne zoom... na druhou stranu panaleica ma brutalne kratkou ostrici vzdalenost, podobne jako stary 4/3 skla a na "makro" je to zas jiny, to 12-100 ma nejkratsi ostrici vzdalenost tak 3x vetsi.
tu 50-200 ma taky panaleica.
12-60 mam tak mesic, mam s nim par vyletu a jeste si fakt nejsu jista... vlastne makra asi o fous lepsi, nez s 12-100, ale chybi mi dlouhej konec a ostrost. Na druhou stranu ty fotky jsou dost v pohode na to, aby si ten objektiv obhajil misto ve skrini kvuli vyletum, kde nechci brat fotak a takhle usetrim objem a vahu za porad dobrej obrazovej vystup proti 12-100...