KRISKA: Uplne staci to jen v lightroomu nacist a vyklopit default. Pripadne jen doladit vyvazeni bile. Tim se zbavis te dost priserne redukce sumu, co ten fotak dela v jpg. Olympus tim tehdy byl uplne posedlej. Kamoska mela nejaky FE210 a na ty obrazky se nedalo divat, olejomalby. XZ-2 uz ma JPG vystup o hodne lepsi a Stylus1s taky. Ale i tam je porad znat RAW, kde jsou najednou data i ve stinech a "prepalu".
RAW tem kompaktum pomaha fakt hodne. Mrzi me, ze treba Pentax X-5 ho neumi. Tam je taky strasliva redukce sumu a uplne to zabiji vystup. Cokoliv krome base ISO je nepouzitelny. Kdyz ty fotky jen vytisknes na A5-A4 nebo na ne koukas na mobilu jako more lid, tak to nepoznas. Ale na monitoru 1:1 je z toho uplne blivno.
S XZ-1 jsem nadelal v praci mnoho stovek produktovek ktery jsou dodnes v dokumentaci celyho kopce senzoru a aktuatoru. Nechtelo se mi vlacet velkej fotak, dotahl jsem si do prace vetsi paticovej poloautomatickej blesk co si ridil fotosenzorem zablesk a docela se mi hodilo, ze ten kompakt ma velkou hloubku ostrosti kvuli malymu senzoru.
A pak jsem obvykle jen v Zoner photo studiu preklopil ty .orf do .jpg. Zoner ma konverzi mnohem horsi nez treba lightroom, darktable nebo rawtherapee, ale stejne to bylo vic jak dobry na ty ucely.

Apod.