• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jj, jednu sem tak uz vybila a ten limit sem nenaplnila jen vim ze neco stema limitama bylo. druha se nabiji:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: vsak tuk es znovu do spouste. Je to jen nejrychlejsi meritelna metoda vybiti baterky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nejsou tam ty omezeni na delku zaznamu?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Hod fotak na stativ, zapni 4k video a nech bezet kolik da..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: nikdy sem to nezkoumala tak nevim jak to je. alw tak v principu nevadi zr to ma min, ne? jen je dobry s tim pocitat. uprimne si nepamatuju ze treba ta patona by vydrzela nejak viditelne min nez origo ale zas nemam to moc jak zmerit leda +- poctem fotek ale to casto muzu dobre zmerit jen na vicedenni akci
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: No jestli ta vec s konektorem ma vic jak 850-900mAh, tak je to nesmysl, nebo to merili jako nejaky extrem v labu metodikou, kdy to prervou vyssim napetim a pak velmi pomalu vybiji aby se na ty cisla dostali. Coz nema s realnym pouzitim nic spolecnyho. To je takova bezna vec i u powerbank a tak..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: jakoze kapacita uvadena na baterii je lziva?
    ja tu mam jednu patonu koupenou s em1 neznameho stari zatim je dobra a jedno jupio koupene s epl7 a to je taky OK tak nedokazu posoudit jen me zaujal ten subc konektor primo v baterii
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: No logicky to nemuze mit ani kapacitu jako origos, ktery jsou maximalne natlaceny :)

Jinak jedna oranzova 2022 "1210mAh" Jupio se mi ted zacina nafukovat.. uz drhne pri strkani do sachty fotaku. Uz tu mam nafouklou Patonu a nejaky noname. Origo baterky jsou vsechny ok i kdyz jsou z 2013.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: to mam pro em1 taky, ale rikala sem si kdyby clovek potrboval rovnou novou baterku... u tech jupio bls5 uvadeli ale kapacitu jako normos baterie https://www.alza.cz/jupio-bls-5-bls-50-ultra-c-1250mah-s-usb-c-vstupem-pro-nabijeni-pro-om-system-olympus-d12797071.htm
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: treba je to pristup jako Ricoh.. Objektiv se prodaval za 16k skvele, tak ho pres noc narazime na 26k.. je aha oni to prestali kupovat. Je oni meni znacku a nemame prodeje. Jee co to, zahada.

Baterka s konektorem v sobe musi mit menic a pocitej minimalne 1/3 kapacity fuc. Na BLS5/50 mam tohle: https://www.aliexpress.com/item/1005007848378558.html funguje to. Kupoval jsem to kvuli Stylus1s kterej neumi nabijet v tele.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: myslim ze oly je povestnej tim, ze vsechno je drazsi nez by muselo... ono si to nekoupi 3x vic lidi kdyby to stalo pulku tak je mozny, ze toho radsi prodaj min draz nez 2x vic za pulku aby si to drzelo nejakej punc "drahosti" furt, ale nevim, co je jejich motivace.

sem si ted divala na novy baterie, vzdy beru originalky a ted me zaujalo ze jupio ma s usbc konektorem a jde nabijet treba z pwb pro nektery modely.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    75k je masakr za objektiv. Jako jo je to novinka a hodne slusnej. Ale zase jak moc se to technologicky lisi treba od posledniho FF Tamronu 70-200/2.8 (25k) ze.. kdyby to stalo 35-40k tak by mi to prislo realnejsi a urcite by jich prodali dost na to, aby to zakrylo vyvoj, NPI a profit.

Ale mam to samozrejme zkresleny i 2nd handem, muj nejdrazsi, 50-500 me stal 17k a dalsi nejdrazsi byly dva za 15k. Tu palku bych si ospravedlnil leda kdyby mi to pravidelne vydelavalo chechtaky. Jakoze hodne chechtaku..

Vlastne nejvetsi vydaje byly K20D se 17-70 (34k) a K5 s 18-135 (38k). To jsem jeste mel takovy ty predstavy, ze bych to chtel novy se zarukou a tak. Ale to aspon jeste byla doba, kdy to slapalo rychle kupredu a rozdily byly dost znat. A focenim do tydeniku a na uni se mi minimalne to druhy vratilo.

Dneska vemes 10 let starej fotak, napr EM1II a porad to je plne dostatecna masina i na vetsi naroky. Neni problem s tim fotit klidne box, hokej, zavody aut nebo svatbu v temnym kostele. A objektivy.. staci trpelive cihat az se nekdo potrebuje zbavit nejake zajimave veci treba v touze "upgradovat na foolfrejm".. 12-40/2.8 uz jsem videl za 8k prodavat.. co vic potreba :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: na wildlife bych chtel OM 100-300/4 kterej neexistuje :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: na tu novou 50-200 setri kamos, co hodne chodi wildlife a dost kempi ve stanu a 300 je obcas dlouha :D starou s redukci prej nechce :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Na tom tele je to v klidu. Na koniklecovou vychazku jsem sundal nohu a to byla chyba, pak se to neda tak pekne drzet. S tou nohou je to daleko lepsi, protoze zoomujes proti te noze a ne proti telu. Uplne stejny jako ta vysouvaci 50-500.. Samozrejme je skoda, ze to neni IF IZ design jako ty 100-300/4 a 70-200/2.8.. to by bylo idealni. Ale to ma az ten novej 50-200/2.8... a 75k je 10x tolik co me stal tenhle :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: No je fakt ze uz nosim vetsinou jen ten olympus.. ale obcas ty veci jeste vyvetram.

Co me prekvapilo, tak jsem si tu cvakal protejsi kopec s tou 100-300/4 na K3 a pak s tim 50-200SWD na EM5III. Zaber byl stejnej na sirku a olyn samo vyssi.. pritom by to nemelo sedet (450 vs 400). A ty detaily tak nejak vyrovnany. Az bych i rekl, ze ta Oly sestava to dala lip na displeji. Na RAW jeste kouknu. Ale tak je to taky 2013 fotak vs 2019..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    neni to fat voser na tom malym tele?
    ale pekny takhle :) vyuzivas to jeste vsechno?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Neni to maly :)

XMEDA
    XMEDA --- ---
    OM System Is Surprisingly Eager to Talk About the Return of the Pen | PetaPixel
    https://petapixel.com/2026/03/24/om-system-is-surprisingly-eager-to-talk-about-the-return-of-the-pen/
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    5 Common Mistakes In Low Light Photography
    https://youtu.be/e6IGm13adFM?is=lyNpAWqIRmXEu4fd
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam