• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FADEKÁVA A ZDRAVÍ - studie o zdravotních účincích kávy
    KÁVA - ČERNÉ ZLO NEBO POKLADNICE ZDRAVÍ?

    Existuje řada mýtů o kávě a účincích, které má. Existuje i řada studií, které je vyvracejí či potvrzují. Zkusme dát dohromady, v čem káva škodí a v čem pomáhá.

    Prosím, uvádějte zdroje, ze kterých čerpáte, ideálně odkazy na původní studie. Vítané jsou i články o těchto výzkumech referující, případně i zajímavé vlastní zkušenosti s pitím kávy či s vysazením či omezením kávy (v čem vás výrazně ovlivnilo - jak po stránce fyzické, psychické či sociální).

    Pijete kafe? Jak často?

    34 hlasy od 34 respondentů
      rozbalit záhlaví
      CONTINUITY
      CONTINUITY --- ---
      FADE: Rozhodně jsem nenaznačovala, že by konzumace kávy vyvolávala tyhle psychické poruchy. To je samozřejmě hloupost, ty mají hluboké osobnostní příčiny. Kofein, podobně jako třeba kouření, může být jedním z průvodních jevů nebo "pomocných nástrojů", zkrátka člověk, který má nezdravý vztah k jídlu, hledá různé "náhražky". Ale to nijak moc nesouvisí s těmi látkami jako takovými.

      Stejně tak může být kofein "pomůckou" člověka, který se přejídá, a taky to není jeho chyba (kofeinu)
      FADE
      FADE --- ---
      CONTINUITY: Hurá, už to není samomluva :-) Děkuji za příspěvky.

      Ohledně pití kávy v době jídla jsem slyšela, že ovlivňuje nějakým způsobem vstřebatelnost některých látek (např. vápník, železo), ale bohužel nemám žádné konkrétní údaje.

      Co se týče trávení, pak západní poznatky tvrdí, že káva zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny (chlorovodíkové) a enzymu pepsinu, což teoreticky trávení napomáhá (viz např. http://www.e-kava.cz/kava/chemie-kavy), takže je zajímavé, že arjuvéda to má vlastně přesně naopak. Pokud mohu soudit podle svých pocitů, pokud vypiju kávu před jídlem (ovšem prakticky výhradně s mlékem), sníží to pocit hladu nebo vůbec chuť na jídlo.

      Souhlasím, že káva žaludek dráždí a pro citlivé lidi to tento efekt asi má, ale v tomto případě jde o něco jiného - o psychické poruchy. Poruchami příjmu potravy se z definice míní anorexie, bulimie, záchvatovité přejídání, nepatří sem vředy apod. Představa, že by díky konzumaci kávy někdo onemocněl jedním z výše zmíněných, mi připadá dost přitažená za vlasy :-)
      CONTINUITY
      CONTINUITY --- ---
      Pokud se bavíme o kávě, velmi důsledně bych rozlišovala mezi kvalitní, čerstvě mletou bio kávou a běžnou mletou kávou v prodejní síti, která obsahuje spoustu chemických látek a je kdoví jaké kvality.

      Poznám to dost bezprostředně: kávu jsem pila průběžně asi 10 let, a za tu dobu jsem se postupně stávala čím dál senzitivnější na její kvalitu, až do stavu, kdy tu běžnou vůbec nemůžu pít, chuťové buňky i žaludek se okamžitě brání. Tu kvalitní, třeba Mama Coffe, kávy z Ebel coffee, s mírou a s mlékem ;) pít můžu.

      Vnímám kávu jako velmi silnou a velmi návykovou drogu, která podstatně ovlivní vědomí na celej den. Měla jsem také dlouhá období, kdy jsem ji nepila vůbec, teď střídám dny s a bez. Je tam výraznej rozdíl. "Kávovej" stav se dobře hodí k práci na počítači, možná proto taková popularita kávy dnes ;)
      CONTINUITY
      CONTINUITY --- ---
      FADE: V jednom ájurvédském textu (tradiční indická medicína) jsem si teď přečetla, že se potrava hůře tráví, když se před jídlem, při něm nebo po něm pije káva... Myslela jsem si, že je to spíše naopak ;)), ale to bude iluze, káva prostě svým "kyselinovým" a povzbuzujícím účinkem vyvolává pocit, že se člověk i po těžším jídle "probral", ale to ještě neznamená, že lépe tráví.

      Co se týče poruch příjmu potravy, káva velmi dráždí žaludek, některým lidem opravdu závažně, s bolavým žaludkem se těžko jí. Takový člověk by měl mít rozum a kávu nepít, ale to tak určitě není vždy, a spojení s poruchami příjmu potravy si umím živě představit.

      Obráceně to určitě funguje také (kofein místo jídla)
      FADE
      FADE --- ---
      Tak, zatím tu byly spíš pozitivní záležitosti, ale házím sem link na článek nazvaný "Pohroma v šálku", kde je negativních účinků přehršel... jsou to ale studie převážně z 80. let, takže pokud jste k těm zmiňovaným rizikům viděli nějaké novější, které by je případně přehodnocovali, budu moc vděčná za reakce....

      velice kuriózně zní tvrzení, že "Napomáhá vzniku poruch příjmu potravy" - tady mám trochu podezření, že byla zaměněna příčina a následek (např. anorektičky pijí hodně kofeinových nápojů, protože jim to pomáhá zvládat hlad, nemyslím si, že na počátku stojí zvýšená konzumace kávy) ...?

      http://www.magazinzdravi.cz/modules.php?name=Downloads&d_op=getit&lid=31
      FADE
      FADE --- ---
      Právě čtu, že káva byla démonizovaná nejen v souvislosti se zdravím tělesným

      "V 17. století byla v Itálii zahájena kampaň proti kávě jako nápoji ďábla. Papeži Klimentu VII. však natolik učarovala, že ji posvětil. Nebyl jediným svatým mužem, kterému tento aromatický nápoj velmi chutnal. Leo XII. o něm dokonce napsal ódu." To bylo tedy v době, kdy se káva rozšířila do Evropy.

      Zároveň ale podle jedné z legend o objevení pití kávy praví, že opat, který si sám na sobě vyzkoušel, jak je káva povzbuzující ji začal nechávat vařit mnichům při nočních modlitbách... . ani se mu nedivím, pořád někoho budit... :-)

      Kuriózní je i protest Londýnských žen: "v Londýně byla v roce 1674 zveřejněna Petice žen proti kávě, která mj. uváděla: „Káva způsobuje, že muži jsou po ní neplodní jako poušť, ve které se ta nešťastná zrna rodí.“ Možná tou pravou příčinou, proč muži nejevili o ženy takový zájem jako dříve, bylo jejich sdružování se nad šálkem černé kávy při pravidelných pánských jízdách."
      FADE
      FADE --- ---
      Káva brzdí kariogenní bakterie

      "Druh kávy, stupeň pražení a dekafeinace ovlivňují antibakteriální aktivitu kávy vůči Streptococcus mutans.

      Kávě je připisován antibakteriální účinek proti Streptococcus mutans, což je kariogenní bakterie. Studie provedená na univerzitě v Rio de Janeiro zkoumala účinek kávových výluhlů a Coffea arabica a Coffea canephora (robusta) včetně vlivu míry pražení a různého obsahu kofeinu. Byly zjišťovány koncentrace, při nichž se růst bakterií zastaví (minimum inhibitory concentrations). Bakteriostatický účinek vykazovala kyselina 5-kofeoylchinová, trigonelin,. a kyseliny kávová při koncentraci 0,8 mg/ml. Světlejší extrakty z méně pražené kávy působí proti bakteriím silněji než z více pražené kávy. Baktericidně účinná je zřejmě kombinace kyseliny chlorogenové, trigonelinu a kofeinu, které se však při dekofeinování odstraňují.


      Dtsch. Lebensm. Rdsch., 105, 2009, č. 10, s. 618"
      http://www.agronavigator.cz/default.asp?ids=150&ch=13&typ=1&val=96109
      FADE
      FADE --- ---
      Káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění
      - a to více u obézních osob

      "Na základě poznatků získaných v rámci studie „Metabolizmus kávy a lipoproteinů“ (CALM), financované Americkým národním institutem zdraví, upozorňují američtí výzkumníci, že káva bez kofeinu může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění více než normální káva. ...Získané výsledky jsou prvními svého druhu, které ukazují na vazbu mezi změnami NEFA, resp. ApoB, a konzumací určitého druhu kávy."

      více zde: http://www.spotrebitel.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=100574&Itemid=90
      FADE
      FADE --- ---
      Káva jako prevence diabetu II. typu: 3 - 5 šálků denně

      - je však potřeba zohlednit i způsob přípravy kávy
      http://www.solen.cz/pdfs/far/2009/02/08.pdf
      FADE
      FADE --- ---
      Kofein nezvyšuje krevní tlak

      "Osoby, které normálně pijí kávu jen občas, vypily během pokusu nárazově tři kávy. Jedna skupina konzumovala kávu s kofeinem, druhá bez kofeinu. Tlak se přitom zvedl oběma skupinám stejně, což znamená, že za stimulaci kardiovaskulárního systému mohou jiné složky kávy než kofein.

      Z výzkumu je také zřejmé, že pravidelní konzumenti kávy se postupně stávají proti těmto účinkům imunní. U těchto osob se byla prokázána větší stimulace nervových drah, ale nikoliv zvýšení krevního tlaku. "

      http://www.zdn.cz/clanek/svycarska-studie-kofein-nezvysuje-krevni-tlak-149732
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam