• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    Informace, zkusenosti a odkazy tykajici se tradicni indicke mediciny. Byliny, techniky, masaze, oleje, vyvazovani konstituce, knihy a texty, lekari a odbornici a dalsi :)

Ajurveda.cz - je tam i prehled dalsich odkazu:)
    Ayurveda.cz, ajurvedske centrum Dr. Freje
    rozbalit záhlaví
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    KLUZAU: mozna to zkus vzit tak, ze v horach se prizpusobis horam. Pokud to tam nejde, tak to nejde, a nic spatneho se nedeje :)
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    Marně teď googluju, jak udržet své ajurvédské zvyky a hlavně stravu na horách a na treku. Joga se někde vždycky dá zacvičit, pranajama také. Někdy sebou tahám sušené mléko na ranní kaši a večerní nápoj. Nicméně z většiny to moc nejde, nebo nemám asi potřebnou invenci.
    Google nefunguje, protože je zahlcený těmi nesmyslnými odkazy na ayurvédské pobyty v Nepálu apod.
    Ještě jsem zkoušel mandlový olej v plastové láhvy, i malý vydrží na týden dva. Dobré je to tam, kde jsou horalové, většinou si vaří hodně zdravé věci.
    Jaké máte zkušenosti?

MISTR8
    MISTR8 --- ---
    _PINKY: podle mě to za to stojí, i kdybys na to navázala pozdějc, jinde nebo nikdy. jsou to základy.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    MISTR8: to bych rada, ale zatim jsem zadny letni nenasla:/ A myslis, ze ma smysl dat si jen jeden rok? Ja tu mozna dyl nebudu, tak nevim, jestli jeden rok jsou vyhozeny penize, nebo to i tak stoji za to.
    MISTR8
    MISTR8 --- ---
    _PINKY: Mám zkušenost s Govindem Rajpootem - tříletý kurz, nebo spíš tři roky s ajurvédou - nejlepší bude, když si ho půjdeš omrknout. V létě má nějaký kurzy, včetně kurzů vaření během nich. Mně setkání s ním dalo hodně do praktickýho života. Pavel Hloška se u něj učil, občas tam - zrovna v létě na kurzy - pořád dojíždí. Oba používaj selskej rozum, jsou to samorosti, ale srozumitelný, každej po svym.
    _PINKY
    _PINKY --- ---
    Ahoj, nemate nekdo zkusenost se skolou ajurvedy p. Hlosky, Rajpoota nebo jinou nekde v Praze?
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JANITA
    JANITA --- ---
    LADYWAVE: Ahoj, je to ještě aktuální?
    LADYWAVE
    LADYWAVE --- ---
    Ahoj mám tu nějaké knihy dovezené z Indie, jsou ale v Angličtini, třeba se ale budou někomu hodit, info o ceně v poště
    Ayurvedic healing - David rawley
    The way of Ayuervedic herbs - K.P.S.Khalsa
    The Ayurvedic cookbook - A. Morningstar
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    ZIVA: a jeste je pomerne dost GOKSHURA (calldrops) powder (mocove cesty)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    ZIVA: pripadne jsou naky shallaki, triphala, tulasi, neem
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    snad neva conti:)

all: prodam prasek brahmi, v baleni po a 50 g. cena prizniva, cca 15 baleni, posta

JUDIY
    JUDIY --- ---
    XARGH: pardon musim to cele upravit
    XARGH
    XARGH --- ---
    JUDIY: Proc sem hazes odkazy, ktery v cilovym umisteni mazes? pokud to mel bejt inzerat, tak to smaz i tady, ne?
    psal jsem ti predtim, zes sem hodila nefuncni odkaz. tak jsem nejak trochu cekal, ze to opravis...
    XARGH
    XARGH --- ---
    JUDIY: neco ti zkratilo to prvni URL, nefunguje. ;) viz ty "..."
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    JUDIY: určitě je to tak ve městech v současné době. Proto u středních tříd frčí bílá medicína - koupí si pipulku, a jsou "zdraví" za pár peněz během pár dnu. Teda to je moje zkušenost z Keraly.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    JUDIY: tak jako kazdy umeni...na druhou stranu znam par lidi co nemaji zadnej prijem zijou v lese a stravu meli tezce ajurvedickou:)
    JUDIY
    JUDIY --- ---
    KLUZAU:
    CONTINUITY: po návštěvě nekolik lékařských rodin - ayr v indii jsem dospěla k tomu, že ayurvéda jako životní styl byl většinou pro vyšší třídu..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    ZIVA: taky je to asi trochu historická věc, ne? Jak na tom byl indický vesničan ještě před 60 lety?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    ZIVA: tak, hlavně denní režim typu "vstaneme 2h před svítáním, provedeme 10 různých praxí a procedur, cca na 5 hodin, pak se nasnídáme, věnujeme se 4h práci, pak, v naprosto pravidelnou dobu se naobědváme, pak se věnujeme další nějakou dobu práci, pak meditujeme, chodíme na procházky, koukáme na oblohu, namažeme se olejem, atd, atd, atd........."...v článku pán uvádí několik pěkných příkladů takových režimů.....
    Kolik promile lidí má tak flexibilní práci a žádné další povinnosti?

Samozřejmě, některé knížky jsou realističtější a poskytují rozumné rady, ze kterých si člověk vybere rozumný počet věcí.
    Ale třeba i na semináři ke kurzu nám pán povídal něco ve výše uvedeném stylu, přičemž mi přišlo, že ani on sám to určitě nedodržuje.

Naopak Arthur Mitchell, co vedl kurz ájurvédského vaření měl pěknej přístup: "Kdybych měl dělat všecko, co je pro mně dobrý, nedělal bych od 5 ráno do 10 večer nic jiného.... Tak dělám jen pár věcí, na kterých mi opravdu záleží, a zbytkem se netrápím...."

zásadní asi je správně určit těch pár věcí :)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    CONTINUITY: ta neproveditelnost některých ájurvédských rad, resp. odtrženost od života, mě taky vždycky rozčilovala

co mas na mysli?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam