• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Příklad, Tulsí, základní ájurvédská léčivá bylina.

    na českém trhu:
    "Produkt" v kapslích a pěkné lahvičce, 60 kapslí, cca 30g - 250 Kč
    sypaný čaj, 100g (úplně to samé co v těch kapslích) - 250 Kč

    A pokud by se člověk trochu snažil, může si objednat od zdroje půl kila, tuším okolo 600 Kč :)

    Chce to někoho, kdo ti poradí, co potřebuješ, a pomůže najít dostupné řešení, místo aby se snažil něco konkrétního ti prodat.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Myslím si, že je to byznys a je to přehnaný.

    Myslím si, že by ti mohl poradit pár zásadních změn životosprávy, a lokální byliny na stejné indikace, které by ti mohly pomoct úplně stejně (a ájurvedik praktikující v CZ by je měl znát).

    Myslím si, že i konkrétní bylinná léčba bylinama z Indie musí jít pořídit za méně peněz a ty preparáty jsou předražené a je to typická luxusní "alternativní medicína" pro bohaté.
    Je možné, že jsou kvalitní a pomáhají, ale velice pravděpodobně ty samé účinné léky by sis mohl sehnat sám za zlomek té ceny, když nebudou v žádných "preparátech" pod značkou, se kterou spolupracuje tady ten lékař.

    Vykašlala bych se na něj a šla k někomu jinému, kdo praktikuje pro normální Čechy a nepokouší se natáhnout klienta o co nejvíc.

    Samozřejmě nevím, o jaké závažné problémy jde, třeba opravdu vyžadují nějakou seriózní konkrétní léčbu, která bude něco stát, ale tím spíš bych vyhledala ještě jiný názor.

    Vždycky je podezřelé, pokud lékař chce prodat něco za hodně peněz, místo aby ti dal základní rady ke změnám v denním životě (pokud máš závažné problémy, tak nějaké změny jsou potřeba určitě)
    HORA
    HORA --- ---
    JAZZ:
    KLUZAU:
    Já právě nemám představu, jak se ty ceny pohybujou.
    Taky mě to dost šokovalo. Říkám si, to účtujou nám zápaďákům nebo jsou ty ceny opravdu takový?
    A co je na tom tak drahýho? Nějak si nedokážu představit, že si běžnej ind něco takovýho může dovolit.

    Samozřejmě, že mi to vrtá hlavou, kdyby mi to pomohlo, v klidu bych to za to dal.
    Na druhou stranu, když člověk slyší ty případy, kdy někdo vyplázne kupu peněz za vyléčení rakoviny a ten
    "doktor" mu dá něco co vůbec nefunguje jen aby vydělal..
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    HORA: zvážil bych to. V ayurvedě jsou strašné rozdíly v cenách. Domlouvám a vybírám si teď panchakarmu v Indii - rozpětí 8000Kč-60 000Kč.
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    no tě pic:) šla bych ještě k někomu jinému
    HORA
    HORA --- ---
    Navštívil jsem dnes Ájurvéského lékaře Badriho v meditačním centru Lažánky.
    Udělal mi pulzovou diagnostiku a diagnostikoval mi několik vážnějších problémů.
    Pointa je, že mi řekl, že abych se vyléčil, měl bych 4 měsíce užívat 3 druhy speciálních preparátů (byliny, minerály..), které mi doporučil. Cena za preparáty je 20 000,- Kč. Co si o tom myslíte?
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    Chtěl jsem se zeptat, zda-li někdo náhodou nemáte praktické zkušenosti s léčbou endometriózy? (Klidně do pošty, díky...)
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    add čas..bylo to trochu náročnější, ale když srovnám s "běžným" vařením, tak asi dost podobné. http://dr.frej.cz/
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    Tak jsem našla Freje i na netu, dnes podle receptů uvařila polévku a hlavní jídlo a spokojenost..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Organnic-CZTransformační prostor: Ájurvéda a psychedelika
    http://organnic.blogspot.cz/2014/10/ajurveda-psychedelika-o-psychedelicke.html
    článek podle obsahu workshopu :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    hodně štěstí každopádně :o)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    KLUZAU: vždyť jasně, ta hláška byla fakt jen pro případ, že by to náhodou šlo .)

    IOM_NUKSO: jasný :)
    nejhlubší respekt, že to všechno zvládáš, a super že jsi nejšťastnější :))

    klidně ještě něco k tomu :), samozřejmě jsou to věci, které všichni víme, ale právě jak jsme byli zvyklí, že naše maminky vařily půl dne, tak to nemusíme vidět

    věci, co se uvařej do 15 minut, bez dozoru
    - brambory/spousta jiný zeleniny, těstoviny, pohanka, bílá rýže, červená čočka, vajíčka :)
    ....dám něco vařit s kořením, jdu něco dělat, přijdu, vyndám, nakrájím k tomu zeleninu, dochutím, sním/servíruju...:)
    pohanka by se měla za pár min vypnout a nechat trochu dýl dojít...no tak něco dělám ještě chvíli ;-D

    cca 30 minut: hnědá rýže
    když věnuju večer předem 1 minutu namočení, mám druhej den k dispozici další věci, co se taky uvařej do 30 minut, jako další obilniny, skoro všecky luštěniny.....

    Samozřejmě s tímhle přístupem člověk nevyrobí nějaký plněný, obalovaný a jiný zázraky, ty si holt musí nechat na ten víkend (pro nás nekuchaře, co se jim do toho stejně nejchce, je to jednodušší ;-)))
    Někteří lidi říkají, že jim přijde stejně jednoduchý něco nakrájet a zapíct, mně připadá, že to trvá dlouho ;-D, ale to je asi jen otázka toho, jak si člověk načasuje ty jiný aktivity/odpočinek během toho čekání :), případně pokud má moc velkej hlad, tak holt zbaští nějaký ovoce, to se stráví, než se to upeče :)

    A jinak, určitě jde i dost vychytat to, lokalizovat nejvhodnější zdravý podniky v okolí a zásobovat se, nebo si to klidně nechat dovézt, některé restošky ti dovezou jídlo lokálně zdarma:), záleží teda kde žiješ, v Praze a Brně to IMHO není problém, možná ještě v Budějovicích pohoda, v dalších menších městech to jít nemusí....
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Dik za tipy.
    CONTINUITY: Prace neni problem, zacala jsem chodit v pokrocilem veku na vysokou a jsem z toho clovek nejstastnejsi, akorat s castecnou praci a rodinou je toho casu a energie neskutecny nedostatek.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    CONTINUITY: to by bylo často nejlepší řešení, změnit zaměstnání, ale buďto je ta práce vysněná práce, či čím dál více lidí tak jako tak nemá žádnou možnost dělat podobné volby. Viz ta sociální pracovnice. a ne půl hodinová pauza na oběd je ještě to uplně nejmenší.
    HORA
    HORA --- ---
    Doporučili byste mi někoho na pulzní diagnostiku? Máte s tím zkušenost?
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    IOM_NUKSO: Jak píše Kluzau, jednoduchá jídla mi vůbec nepřijdou časově náročná, zejména pokud se řídím jedním základním doporučením pro podstatnou část mé konstituce: vátu: že strava má být jednoduchá, co nejméně složek. To mi opravdu vyhovuje :)
    (pokud nejsi vůbec váta, možná tě to tak nenadchne, ale nejspíš ti jednoduché jídlo ani neublíží ;)....stačí přihodit pár vhodných kvalitních dochucovadel a koření:) (třeba miso mi přijde že udělá ze všeho dobrotu, stejně tak ájurvédský základ: ghí)

    Nakupovat přece není nutné každý večer, stačí mít nějakej promyšlenej seznam a řešit to třeba 1x týdně.
    Nosit nákup není nutné vůbec nikdy, veškeré potraviny si můžeš objednat přes internet (např. freshbedynky.cz řeší kompletní sortiment bio potravin, obyčejné potraviny ti doveze třeba Tesco :)
    K nakrájení zeleniny stačí pár minut, základní suroviny se uvaří bez výrazného lidského přispění, zatím si můžeš dát třeba sprchu :), pak to promícháš a servíruješ :) Přijde mi, že průměrné jídlo mi netrvá déle, než bych čekala na obsloužení v restauraci, a vynaložím na něj jen o maličko víc úsilí, a zato mám přesně to, na co mám chuť a co mi vyhovuje, což v restauraci úplně přesně trefím těžko a jen v několika málo.....
    Nevím teda ale, jestli jím "ájurvédsky", ani co přesně tím třeba ty myslíš :)
    BTW, taky mi z takového dvacetiminutového vaření vždycky zbyde něco, co si můžu druhý den vzít s sebou někam, a sníst třeba když mám 10 min pauzu mezi něčím :).
    Vím, to některé ájurvédské zdroje nedoporučují, ale to jsem se rozhodla neřešit, imho lepší kvalitní jídlo v krabičce ze včera, než nějaký fastfood z krámu nebo pochybné restaurace ;) (který taky nebývá čerstvý)

    Jestli si představuješ pod áju vařením nějaké složité jídlo ve stylu ájurvédských restaurací. Jestli to tak je, tak to je jasné, že žádný normální člověk nemůže dělat každý den :)
    Už jsem to tu někdy psala....podle všeho je docela rozšířená představa, že "vaření" obecně musí být něco komplikovaného......a kvůli tomu si pak lidi nevaří, a přitom to je jen představa :)

    Minutová snídaně/svačina, naprosto přijatelná podle ájurvédy: zaleješ horkou vodou jemné ovesné vločky, přidáš ghí, oříšky, a slané nebo sladké další dobroty dle chuti, do tří minut jíš :o)

    A pak teda ještě taková poznámka na okraj: jestli během pracovního dne nemáš víc než 10 min pauzu a večer jsi úplně vyčerpaná, nebylo by nejlepším ájurvédským opatřením pro zdraví změnit zaměstnání ? :) Strava není všechno. Vím, možná to nejde, ale nedá mi to.....tohle není ok, přinejmenším půl h pauzu na oběd byste mít měli....
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    IOM_NUKSO: to je asi hlavnůi zadrhel. Na nejake prednasce jakasi socialni pracovnice rekla: "A pro koho to proboha v dnesni dobe je?" :)
    Ja osobne jsem musel projit procesem, kdy jsem omezil nektere jine aktivity, zejmena hospody/kavarny v prubehu pracovniho tydne. V 6 cvicim jogu, v 7 si varim obed (stridam se s pritelkyni) a snidam , coz mi nyni po nejake dobe treningu vyjde na pul hodiny, nekdy mene, oboji. V podstate to resim tak, ze delam jednodussi ajurvedska jidla - jsou na to i kucharky, a hodne vyuzivam tlakovy hrnec. To ostatne dela dnes kazdy ind, protoze i oni uz maji hekticky zpusob zivota. Khicri z tlakoveho hrnce je v podstate hotove za 10 - 15 minut. Poradnou hostinu pak necham na nedelni obed, nocni akce jen o vikendu. Myslim, ze chodit spat kolem desate je normalni, staci porovnat ten pocit z takoveho spanku s tim, jak spi vetsina lidi. Vecere delam ruzne - bud neco extra jednoducheho (vajicko, ajurvedskou polevku z prasku, kasi), kdys mam volny vecer tak rychlou polevku (20min), kdyz mam vecer neco ve meste, dam si neco venku, treba jdu do veganske restaurace nebo indicke jidelny.
    Clovek si to ale musi nejak nastavit sam, a postupne. Kazdy ma jinou praci, v jiny cas atd. Ale na webu jsou i doporuceni pro lidi, co delaji praci v noci. Moznosti jsou vzdycky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Btw. jak v beznem pracovnim tydnu stihate varit/stravovat se dle ajurvedy?
    Jite az vecer? Jindy pocas dne ja osobne mam max 10 minut pauzy a vecer jsem vycerpana a VUBEC se mi nechce na nakup-nosit-varit-uklizet..
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: :) no jo, to pak člověk málem upadne do deprese (obcese), když vidí jak dělá všechno úplně špatně a musí se furt hlídat, aby si něčím nezpůsobil rakovinu ;)
    Díky za tipy, já do toho teď "vlítnul" ze široka, zakoupil jsem Učebnice Ájurvédy od Vasant Lad - dnes mi přišla, takže zatím nemůžu podat report, ale vypadá fajn. Jsou to tři díly (v originále), v češtině zatím jen první, ale brzo by měl vyjít i druhý díl.
    Upřímně když jsem viděl formát (rozměr) toho prvního dílu v češtině trochu jsem se zděsil a uvažoval o koupi originálu, ale přeci jen mi to v tý angličtině tak neleze do hlavy :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: pan Frej je trochu takovej démonizátor ;-DD, IMHO typická Rajas Pitta, co přesně ví, co je dobré a co špatné a basta!!;-).....můžeš dál zkusit v češtině Dr. Frawleyho nebo Vinod Verma, ti na to jdou mírumilovnějc :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam