• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CONTINUITYÁjurvéda
    HORA
    HORA --- ---
    CONTINUITY: Tak jasně, jako mně bude třeba dobře fungovat i sekaná s hořčicí a rohlíkem někde v bufáči :) Jen, mě zajímalo, jestli to někdo řešíte, nebo jíte takříkajíc intuitivně.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HORA: Asi bych to tak nehrotila, pokud tobě ta kombinace funguje bez problémů, tak se tím není potřeba trápit :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    Prashanti zase v čechách :)

    V A S T U
    S H A S T R A
    I a II
    Prashanti de Jager
    1. - 3. 5. 2015 v Praze
    VASTU SHASTRA je vědou, která používá nádherné dokonalosti vzorců posvátné
    geometrie, a toto poznání vede k dovednostem v prostoru, zvuku i čase, aby
    umožnily lidem žít a rozvíjet se v harmonii s těmito základními kosmickými vzorci.
    V mnoha aspektech je VASTU kořenovou vědou pro džótiš a ájurvédu.
    pátek 1. 5. 2015 VASTU
    SHASTRA I – 10 – 18 hodin
    první den pro nové účastníky a pro pokračující shrnutí úvodního semináře.
    Zaměříme se na mnoho různých principů VASTU SHASTRA, počínaje prací se základními
    principy návrhu až po harmonizaci těchto návrhů se silami Země, Sluneční soustavy a galaxie.
    2. a 3. 5. 2015 – VASTU SHASTRA II – 9 – 18 hodin
    pokračování a podrobné prostudování principů a jejich použití v našich životech.
    Principy VASTU SHASTRA mohou být použity například k:
     namalování Mony Lisy
     navržení paláce Tádž Mahalu a vašeho vlastního domu
     poskytování hluboce uzdravující masáže
     vytváření vysoce účinné medicíny
     skládání harmonických symfonií
     vytváření zahrad, jejichž úplnost je tak vzácná a vyjímečná jako všechny rostliny v ní.
    cena: 3800 Kč zahrnuje 3 dny programu, překlad z angličtiny, výukové materiály
    3000 Kč pro absolventy VASTU 1 v roce 2014, kteří mohou přijít i v pátek 1. 5. 2015
    (pro zajištění místa na semináři VASTU je třeba zaslat zálohu 2.000 Kč do 1. 4. 2015)
    Relaxarium UMBILICUS, Václavské nám. 8, Praha 1
    více info na www.kailashvedicguild.com
    HORA
    HORA --- ---
    Tak trochu se ztracim v tech nedoporucenych kombinacich jidla. Napr. Mleko a datle - stejna rasa, virya i vipaka = doporucena kombinace. Ale meloun uz je s mlekem silne nedoporucovan a pritom ma vlastnosti podobne.
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    GRETKA: mne pomaha Kosmin k regeneraci rtu a davam si ho na noc silnou vrstvu, klido si i budik naridim, abych to behem spanku zopakovala a za den ci dva popraskani zmizi.
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI:

    Jj, některý tyhlety raw chlebíčky jsou dobrý, viz. http://www.lifefood.cz/. Třeba jejich nová pizza :) Akorát teda ano, jsou absurdně drahý, a druhá věc, pro mě (s vysokou pittou), jsou často příliš slaný. Díky tobě jsem proklikla jejich web, a objevila, že mají jeden model bez soli, hurá :)) http://www.lifefood.cz/vita-placky-zeleninove-nesolene.html
    Mám k tomu teda pár výhrad, kromě té ceny hlavně to, že na celou tu raw ideologii (že nemáme jíst tepleně upravenou stravu) nevěřím...a když už, tak nevěřím na tyhlety náhražky, které jsou "technicky raw" ;-D (tedy "dáme si placku uplácanou a usušenou do 42C, aby to bylo jakože pořád nevařené, protože věříme, že vařené nesmíme," hihi ;)
    Ale každopádně vypadá to, že tihle lidi to myslí dobře, a ty jejich produkty jsou kvalitní, a právě proto, že i tohle je fastfood, i když ten nejlepší, ta cena vlastně není problém, protože to stejně nejde jíst nějak denně....

    Pizzerie http://www.dipietro.cz/
    Ale pokud nejsi z Modřan, je trochu z ruky :)

    MamaCoffee je super :)), tam chodím už léta, a rozhodně věřím, že pojímají jak kafe, tak kuchyni, tak třeba i náladu obsluhy, což má taky velkej vliv, tak dobře, jak to jde...:)
    HIFI
    HIFI --- ---
    CONTINUITY: jsem s tebou zajedno, na tyhle zdravý alá polotovary moc nevěřím a hlavně vím, jak se po nich cítím (blbě! :) ) croissanty bych si nejraději pekla sama, ale já toho pečiva sním naprosto minimálně, tak to moc nemá smysl. Co se týče těch zdravých chlebíčků, tak jsem našla jen dvoje, který můžu - jednak od alnatury krekry se sýrem a dýňovými semínky (složení celozrnná špaldová mouka, špaldové kousky, sýr ementál a gouda, ovesné celozrnné vločky, dýňová semena, sezam, lněné semínko, slunečnicový olej, rýžová celozrnná mouka, mořská sůl, droždí, rýžová moučka a sláadká syrovátka v prášku) - vím, že to taky není ideál, ale aspoň vím, co to obsahuje a když se to namaže třeba dýňovou pomazánkou a zakápne olivovým olejem, tak to je určitě lepší alternativa než bílej rohlík z alberta :) pak prodávali v našem jogacentru chlebíčky rozmarýnové, ve kterých byla i strouhaná mrkev, česnek, rozmarýn, mořská sůl, základ špaldová mouka a ty mi teda sedly (ale cena bohužel dost vysoká, 72 Kč za balení), no ale když toho člověk sní jeden chlebíček za dva dny jako já, tak se to dá :)
    odkaz jsem našla tady: http://www.ziva-strava-obchod.cz/ziva-strava/eshop/65-1-Slane-krekry-placky-chipsy

    ta knížka vypadá zajímavě, něco na tom bude - pšeničný pečivo jím teda minimálně, ale někdy taky není zbytí... ideálně ten nedostatek pečiva nahrazuju ovesnou kaší - dá se dělat i na slano, ale zatím jsem to spíš dělala jen s mlíkem a skořicí a brusinkama apod. Zkusím sem pak hodit i nějaký recepty naslano až to osobně vyzkouším. Pro Vátu je oves jako mana - pohlazení po žaludku.

    Přesně - v Praze se dá už najít restaurace která se zaměřuje na zdravou stravu -teď jsme byli třeba v mama coffee na cheesecakeu - je fakt, že byl takovej až moc jemnej, někdo by řekl, že mdlej (základ asi nebyl ze sušenek, ale tipovala bych to na pohankovou nebo špaldovou mouku), ale zase mi po něm bylo příjemně, nebylo mi těžko a tam bych věřila že byly zdravý ingredience
    Čerstvě pražená fair trade bio káva mamacoffee - mamacoffee.cz
    http://www.mamacoffee.cz/
    (jo a přítel tam měl skvělej výběr předkrmů - např. výbornej hummus)

    btw dej link na tu restauračku s minestrone- miluju italskou kuchyni, tak ať si zase rozšířím obzory (naoplátku doporučím třeba pastakrusta, což je spíš takový bistro, ale dělaj si tam ty těstoviny sami a před očima ti připraví tu omáčku z čerstvých ingrediencí
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: jinak, polívky jsou super :o))

    smířila jsem se s tím, že v restauraci nemám jistotu, co tam bude, akorát se snažím vybírat slušný restaurace, kde to nebude z prášku ;-D...a raději se už u každý ptám, jestli tam není nějaký velkochovný maso, abych předešla překvapením....ale teĎ jsem měla třeba minestrone polévku u nás v pizzerii a luxusní záležitost :)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: Ty supersuchý kukuřičný a rýžový chlebíčky mi přijdou jako něco totálně extrémního, pro vátu naprostý ne-e, po pravdě ale nevěřím, že je to vhodný vůbec pro někoho. Tak suchá potravina není přirozenýma metodama výroby vůbec možná, a tělo z toho musí mít chaos, minimálně ztrácí vodu, aby to vůbec strávilo.....
    "Polystyrén" pocit ale mám i ze spousty standardního pečiva. Jednou jsem měla uprostřed noci takovou malou vizi, že mi v žaludku leží kus starý pneumatiky...věc asi tak stravitelná.... Byl to standardní bílej chleba ze supermarketu ve španělsku, taková ta veka, co vypadá docela lákavě a chutná docela dobře, když je čerstvá a křupavá....
    Celozrnný pečivo dobře chutná, ale přijde mi těžko stravitelný (váta trávení, samozřejmě velmi pitta člověk to bude vnímat jinak...:)
    U spousty "zdravějšího" pečiva vidím problém, když se kouknu do složení, naprosto nesmyslně do toho dávají třeba mouku ze 4-5 různých druhů obilnin. Zrovna o tom čtu knihu, a každá ta obilnina obsahuje samozřejmě trochu jiný sacharidy a proteiny, a kdo to pak má trávit?
    Úplně tě chápu s tím croissantem, právě že to je alespoň měkký a mastný, takže je to stravitelnější a nepoškrábe to vnitřek...
    Ale teda, když jsem teď byla v Německu, kde se povinně uvádí i v obchoddech složení všeho pečiva, na většinu podobných měkkých pochoutek, které jsem mívala ráda, jsem ztratila chuť, když jsem si přečetla ten seznam několika éček, palmovej tuk a další ztužený tuky, cukr, divný škroby, atd atd...

    Osobně už pár let pozoruju, že pečivo je celkově divný, a teď čtu tuhle knihu http://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609614798, která moje podezření potvrzuje....v zásadě mi přijde, že pečivo je víc droga pro radost, než jídlo, který bysme potřebovali (samozřejmě pochutiny pro radost mají svoje místo, jen si tuhle do budoucna už nebudu plést s jídlem...a budu vědět, co dělá ;))
    HIFI
    HIFI --- ---
    P.S. ta značka brusinek SEEBERGER
    http://www.seeberger.de/ a vypadá to takhle: http://www.kupi.cz/sleva/susene-brusinky-seeberger
    zatím jsem na lepší nenarazila a samotný přírodní nedoslazovaný brusinky čerstvý byly na mě dost trpký, takže s tím už neexperimentuju
    HIFI
    HIFI --- ---
    CONTINUITY: přesně tak, jinak mě napadlo, kde se dá ta syrová cibule ještě zasyrova zkonzumovat - dávala jsem asi třetinku červené malé cibule + 2 avokáda + větší rajče a mořskou sůl do domácího guacamole a byl to balzám na žaludek (mám za to, že to souvisí s tím, že avokádo obsahuje i dost tuků (zdravých), tak to na sebe tu cibuli jakoby naváže a navíc jsem jí tam dala fakt málo :) jinak taky když za syrova, tak lepší cibuli odleželou a nevím proč, ta červená mi přijde chuťově lepší a stravitelnější

    ještě jsem taky zapomněla dodat, že úžasný pro kombinaci váta/pitta jsou taky různé polévky, nebo spíš krémy (řepný, mrkvový, bramborový, dýňový, klasika tomatová apod.) - je to teplé (ale dá se vlastně v létě i za studena), výživné, plné vitamínů a minerálů a nepodráždí žaludek - u mě je akorát problém, že nemám moc času na vaření, tak na ně chodím dost po restauracích a tam člověk nemá jistotu, co tam nacpou - docela jsem si oblíbila mangaloo - tedy teď se to myslím jmenuje UGOva čerstvá salaterie a tam si dávám i ty čerstvý saláty - mají tam například i tu grilovanou zeleninu, ale tu jsem tam nezkoušela, protože k tomu dávají vejce a to se mi k tomu nehodí, pak tam mají s kozím sýrem (ale na můj vkus to moc zasypou těma sladkejma brusinkama a ostružiny jsou pochopitelně ne uplně zralý) ale dělají zajímavý salátový kombinace (momentálně třeba thajský s mangem, ale je tam kuřecí maso - chuťově dobrý, kde berou maso jsem bohužel nezjišťovala) nicméně když člověk chce něco lehkýho, rychlýho a cenově dostupnýho, tak to je za mě docela dobrá volba a mají tam právě i ty krémové polívky...

    jo jinak jak to máte třeba s pečivem? já jsem si zatím nenašla čas si vytipovat prodejny, kde by se daly koupit třeba malý celozrný chlebíčky, ale takový aby to byl fakt chleba a ne ty tvrdý placičky z oříšků a semínek (který jsou asi teda výživný, ale já si o to vždycky poškrábu patro a vlastně mi to moc ani nechutná (navíc s těma ořechama to může bejt i docela kalorická bomba)...jo a bez éček samozřejmě - musím se vám přiznat, že mě z pečiva vlastně kromě fakt čerstvě upečenýho tmavýho chleba chutná už jen croissant - ten je teda asi dost nezdravej, ale já miluju, když je to pečivo měkký a ještě je to takový trochu mastnější, takže se mi to dobře jí (a to jsem zkoušela různý" prej" zdravý kukuřičký a rýžový chlebíčky, ale myslim, že to zas tak zdravý nebude - jednak vyšší glykemický index a jednak mám pocit, že jím polystyrén a neudělá to nic jinýho než to zaplácne žaludek, ale požitek nula a to není dobře).

    btw ještě k těm dezertům - pokud máte chuť na sladký večer a už nechcete jíst - buď redukční dieta nebo je zrovna jogínský půst atd. tak doporučuju koupit si dobrý brusinky (já kupuju jedině od německý značky v bille - v takových žlutých obalech a je na nich napsaný SOFT - jsou fakt šťavnatý, nenasekaný a doslazený jen lehce) a hodit si je do zelenýho nebo bílýho čaje - ony jakoby nabobtnají a jak víte, tak samotný ovoce máte strávený do 30 min. (pokud to tedy nezkombinujete s něčím dalším pochopitelně :) ) - to samý můžete provést s borůvkama nebo jsem to zkoušela i se švestkama - všechno kupovat ale nesířený!
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    HIFI: Inspirativní a úplně mňam čtení :o)))

    S tou cibulí, to je v ájurvédě úplně konkrétně definované, vlastnosti cibule se tepelnou úpravou dost zásadně mění. Vařená či jinak tepelně upravená cibule je vyloženě vhodná pro vátu, syrová je naprosto nevhodná (dráždí, nadýmá....). Syrová cibule zvyšuje vátu i pittu, a hodí se tedy jen pro Kaphu, tepelně upravenou mohou všichni....

    Je mi to celkem líto, léta jsem syrovou cibuli milovala ;) (jsem váta-pitta) Ale faktem je, že jsem z ní měla spoustu potíží. Dneska alespoň už chápu proč jsem po ní tak toužila, i navzdory zažívacím potížím - syrová cibule odhleňuje, a jedla jsem ji k zahleňujícím jídlům nebo v zahleněných obdobích... Takže teď už si ji dám jen výjimečně vyloženě léčebně za tímhle účelem v malé dávce třeba při nachlazení (a jídla, která nemůžu bez cibule, radši už nejím ;D)
    To je odbočka, každopádně raw dieta, kdy by člověk přikusoval syrovou cibuli k syrové mrkvi, bude asi opravdu jen pro málo lidí ;-DD....
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    GRETKA: Díky za vysvětlení, vždycky zajímavý dozvědět se, jak to má další člověk, a taky jak je to v jiný zemi :))

    Jasný, tak když tě mléko zahleňuje, tak není co řešit, tak to chápu...

    Zajímavé, že v Paříži je taková nabídka a nejde tam koupit půl litru bio mléka... Tady v Praze naštěstí jednu značku, co dodává 1 l i 0,5l máme (a to navíc je upravováno jen nějakou velmi šetrnou nízkou pasterací jinak nic), a pak jedno nehomogenizované v 0,75l lahvích....
    Jinak, z hlediska zdraví mi nepřipadá optimální snažit se něco zkonzumovat za každou cenu, jen aby se to nezkazilo, v takovém případě bych zbytek asi vylila na kompost ;-D.... Ale samozřejmě kdybych to měla dělat pravidelně, tak tu věc radši nebudu kupovat, byl by to divnej pocit.

    To s tím přebytkem je pěkně řečeno, naprostej souhlas :)
    Při posledním čištění jsem měla vhledy, že tělu vadí i přebytky super zdravých věcí a minerálů.
    KLUZAU
    KLUZAU --- ---
    pro me je raw strava neco jako paleodieta :)
    JANITA
    JANITA --- ---
    HIFI: skvělý, diky moc. Pak se třeba ráda doptám. :)
    HIFI
    HIFI --- ---
    JANITA: Janito jsem také kombinace Váta/Pitta (spíše ale Váta) a jsem na tom podobně - přes léto sice ráda salátky dám, ale nejraději mám zeleninu upravenou tepelně. Přes zimu si to už vůbec nedokážu představit jíst raw. Samozřejmě hrozně moc záleží, jaký máš pracovní režim a agní (trávicí oheň) - jak často potřebuješ jíst a jak těžká/lehká jídla.

    Mohu ti ale popsat stravování, které jsem schopná dodržovat při svém pracovním režimu (prace od po-pá, kancelářská, občas pobíhání po hotelech kvůli klientům, cvičení hot jogy 2 x týdně, když mám náladu tak i doma a nějaký ten běh/kolo spíše když je tepleji)

    snídaně:
    léto: ovoce dle sezony (volím nejčastěji mango/banán/borůvky/hroznové víno + semínka chia nebo maqui berry apod.), bílý jogurt (kozí ale i bio kravský od Olmy nebo Hollandie), ovesná kaše (nemusí být vařená)
    zima: ovesná kaše - lehce povařená, ovoce spíš sladší a hutnější (většinou banány, ananas, mandarinky), polotučný tvaroh

    oběd:
    jsem limitovaná na restaurace v okolí - vím, že si někdo připravuje stravu doma, ale neumím si představit, jak jím něco z krabičky za počítačem, takže ráda vypadnu ven + se projdu, nadýchám se čerstvého vzduchu, v létě i do parku
    každopádně - grilovaná zelenina věčná stálice (našla jsem si kavárnu, co mi připraví luxusní grilovanou zeleninu, dělají i různé freshe, pro mě ideál) nebo vařený kuskus se zeleninou/sýrem, sendvič z tmavého chleba s pečenou paprikou a feta sýrem, v létě dávám saláty a freshe/osvěžující domácí limonády, případně i sushi... někdy se najím i v loving hutu, ale abych pravdu řekla - to mě nijak neokouzlilo - ale je tam alespoň nabídka vařené zeleniny a rýže, případně nějaká ta indická kuchyně (bhojan.cz) - luštěniny jako váta pouze opatrně a dobře uvařené! - ale v tomto konkrétním bistru se dá... obecně bych doporučila prostě středomořskou stravu - co se týče masa - tak nevím, jestli jsi vege/nevege - každopádně já jím maso tak 1x až 2 x do měsíce když si o něj tělo říká a mám už dost kozích sýrů a zeleniny :D maso preferuju hovězí nebo bílé maso ryb, vepřové mi nevoní/nechutná, občas když není zbytí, tak dám i to kuřecí, to je sice lehké, ale nechci ho moc pojídat kvůli tomu, že nevím většinou odkud pochází, na maso chodím do vybraných restaurací, doma nedělám ani neumím upravovat, takže se tím nestresuji

    večeře:
    záleží na programu - pokud si chci večer zacvičit jogu, tak si dám něco lehčího - třeba bílý jogurt, nakládanou řepu, vařenou mrkev/brambor/lilek apod.
    pokud si chci dát někde pití, tak si dám raději i nějaké sacharidy a s kvalitním tukem /to je pro mě extrapanenský olivový olej - doporučuju elasion) nebo trochu másla (kvalitní máslo mi čas od času svědčí)

    co se týče dezertů, tak nejsem moc na sladké - uspokojí mě tvarohové dezerty - třeba cheesecake, jogurt s medem a semínky, káva posypaná trochou cukru (nebo doma i někdy med) a maličká hořká čokoláda

    jinak raw stravu taky nemůžu - třeba rozdíl pečená cibule, česnek je pro mě diametrální rozdíl - v syrovém stavu akorát tak podráždí žaludek a v pečeném stavu se po nich můžu utlouct /stejně jako třeba po paprice atd.)

    Určitě doporučím aby jsi se řídila hodně intuicí - zkusila si dát jídlo na které máš chuť a pak pozorovala, jak se po něm cítíš, - co to s tebou dělá fyzicky, duševně... a prostě hledat nejlepší alternativu - no popsala jsem toho hodně a přesto málo, tak spíš pak třeba do pošty (?)

    JANITA
    JANITA --- ---
    GRETKA: ahoj, děkuji.. no moje otázka spíš byla, co a jak jíst, když jsem pitta-vata... nějaký odkaz třeba. Ale už jsem něco našla. Mě právě syrová strava moc nevyhovuje. Jakože v zimě bych jí nemohla jíst vůbec...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    CONTINUITY: protoze prave mleko zahlenuje - aspon mne, ale hlavne podleham recim, ze kdyz piju mleko UHT tak je to stejne spatne, i kdyz je bio a ze kvalitni rostinne mleka jsou nutricne mnohem zajmavejsi, kupuji taky jen ty bio, ale zase jsou jak pises UHT, a teda sama si je doma vyrabet by mne ani nenapadlo! :)) - jenze napr. ryzove mi prijde jak voda, sojove moc nechci pit protoze v soje jsou phyto-estrogeny a ted jsem zkusila mandlove a to docela davam, ale stejne jsem si radeji dala dnes jen vlocky se seminky a susenym ovocem utopene v jogurtu :)
    Rada bych si kupovala "zive" mleko, mozna ted se k tomu dostanu, ale celkove mam problem ho ten litr vypit za tech par dni nez se zkazi. Muj muz ho pit nechce :) Zda se mu moc zdrave, jeste by mu z toho neco bylo :))) Daji se tu koupit kompletni cerstva mleka se smetanou, bio - uz nejakou dobu ziju v Parizi, ma to svoje vyhody :) ale je to drahe :I a chce ho vypit do tri dnu, jinak uz to pracuje, v lepsim pripade se z toho da vyrobit maslo ;) v horsim zkysne.
    Jinak skorice urcite good idea.

    KUATO: rada v tomdle prehanim ;O) souhlasim, ze lidske telo je vlastne dost o tom, ze se prizpusobuje nedostatkum a spis hur zvlada prebytek... osobne jsem jedla vlocky kdyz jsem byla mala na letnich taborech, pak jsem to parkrat zkusila a treba i muesli a vzdycky to bylo "kdyz by dosel chleba", a tedka jsem se k tomu nejak dostala a celkem si uzivam i to, ze si prisypu co se mi zrovna chce ;)


    JANITA: jako ted v zime? pitta celkem zvlada syrovou stravu ale nemelo by to byt 100% jen to, vaha potrebuje mirnit oleji ci tukem. ale ptej se spis vic podrobne.
    JANITA
    JANITA --- ---
    A jak mam jist jako Pitta-vata?
    KUATO
    KUATO --- ---
    GRETKA: zase to neprehanej s tou zdravou stravou. nasi predci prizivali zimu na speku a sadle, takze v primerene mire si myslim, ze je to zdravejsi, nez zrat furt jen vlocky (nic proti nim, mam je tez 2x tydne s bilym jogurtem a nakratym jabkem jako hlavni jidlo dne, ale kdybych je mel jist cely tyden, tak to bych asi nedal :o)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam