HIFI: Ty supersuchý kukuřičný a rýžový chlebíčky mi přijdou jako něco totálně extrémního, pro vátu naprostý ne-e, po pravdě ale nevěřím, že je to vhodný vůbec pro někoho. Tak suchá potravina není přirozenýma metodama výroby vůbec možná, a tělo z toho musí mít chaos, minimálně ztrácí vodu, aby to vůbec strávilo.....
"Polystyrén" pocit ale mám i ze spousty standardního pečiva. Jednou jsem měla uprostřed noci takovou malou vizi, že mi v žaludku leží kus starý pneumatiky...věc asi tak stravitelná.... Byl to standardní bílej chleba ze supermarketu ve španělsku, taková ta veka, co vypadá docela lákavě a chutná docela dobře, když je čerstvá a křupavá....
Celozrnný pečivo dobře chutná, ale přijde mi těžko stravitelný (váta trávení, samozřejmě velmi pitta člověk to bude vnímat jinak...:)
U spousty "zdravějšího" pečiva vidím problém, když se kouknu do složení, naprosto nesmyslně do toho dávají třeba mouku ze 4-5 různých druhů obilnin. Zrovna o tom čtu knihu, a každá ta obilnina obsahuje samozřejmě trochu jiný sacharidy a proteiny, a kdo to pak má trávit?
Úplně tě chápu s tím croissantem, právě že to je alespoň měkký a mastný, takže je to stravitelnější a nepoškrábe to vnitřek...
Ale teda, když jsem teď byla v Německu, kde se povinně uvádí i v obchoddech složení všeho pečiva, na většinu podobných měkkých pochoutek, které jsem mívala ráda, jsem ztratila chuť, když jsem si přečetla ten seznam několika éček, palmovej tuk a další ztužený tuky, cukr, divný škroby, atd atd...
Osobně už pár let pozoruju, že pečivo je celkově divný, a teď čtu tuhle knihu
http://www.amazon.com/Wheat-Belly-Lose-Weight-Health/dp/1609614798, která moje podezření potvrzuje....v zásadě mi přijde, že pečivo je víc droga pro radost, než jídlo, který bysme potřebovali (samozřejmě pochutiny pro radost mají svoje místo, jen si tuhle do budoucna už nebudu plést s jídlem...a budu vědět, co dělá ;))