• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LURA
    LURA --- ---
    ANNIE: Já si dokážu představit i dítě, které bude vyrůstat v tolerantní rodině a bude mít problém - stejně jako někdo, kdo podle ostatních vypadá dobře a nijak se ani nevymyká, může mít problém se svým vzhledem (váhou, barvou vlasů, brýlemi ap.). Je to hodně osobní věc a člověk s ní nemusí být srovnaný.
    U homosexuality je to ještě o to obtížnější, že se špatně hledají vzory chování a vzniká (může vznikat) určitý rozpor mezi vlastní sexuální identitou a mezi biologickými potřebami (mateřský pud apod.). Heterolidi mají také dost problémů v sexuálních záležitostech i přesto, že jsou většinovou skupinou.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    Dokazu si zive predstavit dite vychovavane v konzervativni rodine v naprosto tolerantnim holandsku, ze jakkoliv bude mit priznive podminky v sirokem okoli, tak mu jeho blize okoli zpusobi takovy trauma, ze se s tim bude vyrovnavat velmi tezce... jenze by to asi fakt chtelo psychologa, protoze to samozrejme zalezi asi na povaze ditete atd. ...
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    ECLECTICA: ono je to prave strasne individualni podle mne a neda se zobecnovat, "tolerantni okoli" je prilis siroky pojem , stejne jako "vyrovnanost se sexualni orientaci..."
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE: někdo třeba i přesto cítí nátlak společnosti...

    Nooo, já jsem specifický případ v tomhle směru ;)
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    ECLECTICA: tys vyrovnana se svou heterosexualitou, kdyz mas priznive okoln i podminky? :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE: zajímalo by mě, jestli existuje někdo, kdo se nesmíří se svou sexuální orientací ani přes příznivé okolní podmínky.
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    LURA: ale to by byl dalsi level :DDD
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: já myslela, že tohle je standardní model "lesbiček", které se nemůžou dočkat toho, až se objeví samec :))
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Hm, ale taky ho z dost velké části točí heteráci ;-)
    Jen je fakt, že tam obvykle nakonec nenakluše svůdná blondýna, na kterou už oba čekali a která je oba přefikne:-)))
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    ECLECTICA: mohla bys tu otazku trochu specifikovat?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Měla bych otázku, spíš na někoho se vzděláním v oblasti psychologie: stává se i ve společnnosti, která homosexualitu toleruje, že je někdo trvale nespokojen se minoritní orientací?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE: tak. to už mi gay porno pripadá uvěřitelnější :)
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    ECLECTICA:
    LURA:
    asi tak, prave kvuli tomu kontextu holek z porna pro heteraky, ktere koukaji do objektivu :)
    ja fakt myslela, ze to zdrobnelina je, minimalne to tak zni...
    btw, jako nekorektni vyraz se v reakci na jednu skandalni skupinu na facebooku docela ted rozjelo samonazyvani ve forme "tepich" .) (v mem okruhu kamaradek, neco v duchu "nadavaji nam "queer", tak si tak budem sami rikat":)
    LURA
    LURA --- ---
    Mně lesbička vadí pouze proto, že jsou tak právě označovány slečny, které si na to obvykle jen hrají. Jako lingvistka s tím slovem nemám problém, protože vím, že to zdrobnělina není. Je to odvozeno od ostrova Lesbos a slova "lesbický, lesbická", tudíž lesbička (anglicky "lesbian" a tam nám to nevadí, protože to nemá shodný tvar se zdrobnělinou). Také se dříve užívalo místo lesbička lesbičanka. Je to stejné, jako se říká Pražačka a ne Pražka. Takže nyní už jde pouze o kontext, v jakém jsme zvyklí/é toto slovo používat a nikoliv o jeho skutečný význam, protože lesba je z tohoto hlediska nesprávné (zrušení domnělé zdrobněliny)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MRS_BRIGHTSIDE: a jak vypadá taková "lesbička"? kryje se to s mou představou slečen, které homosexualitu spíš předstírají, případně se tím i živí?
    MRS_BRIGHTSIDE
    MRS_BRIGHTSIDE --- ---
    mne spis pejorativne zni lesbicka - jako zdrobnelina, jako kdyby se klukum rikalo "teplousek"... a tak ja nesnasim uz zdrobneliny od vlastniho jmena, takze je to spis otazka vkusu. ale v mediich mi L"gayove a lesbicky" vadi, rikam, uz proto, ze to neni puvodni tvar toho slova. to uz je mi prijemnejsi a vtipne rikat (ale v asi blizsim kruhu', kdyz je jasne, ze to neni homofobni od nejakyho paka) buzna i neheterosexualni holce/zensky, je to takovy zahrnujici, nekorektni a v pohode :)
    a souhlas, ze na lesbicku vetsina mych kamaradek skace metr dvacet vzteky (je pravda, ze muj okruh znamych se hodne prekryva s tim Annie), podle mne je to dany i tim, ze lesbicka odpovida urcitemu konformimu obrazu (medialnimu i spolecenskemu). asi i proto ta alergie :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WEWERKA: mně to zní taky pejorativně (viz níže), a protože předem neodhadnu, kdo jakému označení dává přednost, říkám většinou "L" :)
    RAJALA
    RAJALA --- ---
    ANNIE: ...mam kolem sebe dost lsb a nemam pocit, ze mi nekomu vadilo zaskatulkovani "lesbicka" a ne "lesba" ;) asi jine zkusenosti...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    ANNIE: Ja proti tomu teda nic nemam. Mam porad zafixovanou lesbu jako pejorativni slovo, ale tak nejak to mixuju.

    Spis mi prijde divne, co jsem nasla nekde na forech od pubertaku - gejka.
    ANNIE
    ANNIE --- ---
    ECLECTICA:
    RAJALA:
    me pripada, ze proti "lesbicce" se ohradi snad kazda. Neznam zadnou (a nejsou to jen traktoristky v kanadach), ktery by se dobrovolne lesbickou nazyvala :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam