ZUZKAOU: Což by byl názor chybný a nebyl by probél to dokázat, ne? Navíc se bavíme o dětech (konkrétních, živých bytostech), ne o názorech a ideologiích a jejich ovlivňování, ne?
Adopce dětí homosexuálními páry zatím, dle toho, co víme, nemá vliv na sexualitu oněch dětí, natožpak na jiné pro konkrétní dítě relevantní faktory. Na tom se myslím shodneme. Jediným pro konkrétní dítě možným handicapem by mohla být netolerantní reakce společnosti (a teď nemluvím ani tak o šikaně - kdo chce šikanovat, důvod si najde - ale spíš o problémech v kontaktu s "dospělým" světem - stejných problémech, jaké bude řešit onen homesexuální pár), což ovšem není v západních společnostech neřešitelné - a v poslední době by naopak mohlo jít i o diskriminaci pozitivní. Takže tenhle argument padá.
Jediné, co pak zůstává, je hledisko sociálně-kulturní - z dlouhodobého pohledu je to experiment, jehož následky neznáme. To je ovšem celá lidská kultura (jak změní naši kultury moderní technologie? jak ji mění nové metody komunikace? jak ji změnila emancipace žen? - ve světle všech těhle změn je adopce homosexuálními páry jenom další, zdaleka ne ta nejvýznamější změna). Takže ani tento argument není platný.
Zbývá mi tedy jediný argument - z výše řečeného vycházející - a to je argument osobním postojem. Zkrátka jsem tradicionalista a změny tímto směrem jsou mi proti srsti. Takže k nim budu vždy spíše skeptická (a vždy budu zásadně proti tomu, aby byl někdo nucen je přijmout "násilím" - tedy aby byly například organizace zřizované a financované ŘKC nuceny dávat děti k adopci homosexuálním párům). Ale tento skepticismus rozhodně nenadřazuju zdravému vývoji dětí - a z toho plyne můj postoj - pokud by mělo dítě vyrůstat v ústavní péči, ať ho raději adoptuje homosexuální pár (neb, jak bylo výše řečeno, je to dle všeho, co víme, lepší). Ale pokud je na výběr mezi heterosexuálním párem a párem homosexuálním, dala bych přednost heterosexuálnímu. Prostě proto, že jsem tradicionalista a dávám přednost klasickému modelu rodiny. Nebudu nikoho pranýřovat za jiný názor. Ale v demokratické společnosti mám právo na ten svůj.
Uf. Spousta plků :). Je to srozumitelné?
Takže asi "ano, ale s výhradamiů :). Zahlasuju :)