• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SHEALA: jo kapacitu přesně řeší, je omezená. A hlavní motivace byla imho v častý migraci po státech.. ty lidi jsou aktivisti, lidi na volný noze nebo prostě jejich charakter práce je nutí žít několik měsíců tam a pak zase jinde.. takže vztah adaptujou, navíc mám pocit že oni jsou mnohem více ponořený v dědictví beat generation a hippies. A tahle forma je jim bližší, neb mají exempláře, historky ze svého okolí (nemyslím tím rodiny)..

    V českym prostředí to vlastně moc nechápu, tady jsme všichni strašně blízko..

    Ale dále se klidně přesunu jinam, začal jsem o tom, páč jsem myslel že queer se hodně zabývá tématem přirozenosti a předpoklad že vztahy nutně musí být binární mi přijde jako jeden z předpokladů kterej všichni bez remcání sdílíme a oháníme se přirozeností.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LISTIKUS: bi nebo gay může být i katolík, druhá věc je, jak se vztahem své cirkve ke své orientaci naloží.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Něco k prezentaci v médiích. Co na to říkáte?

    http://www.reflex.cz/Clanek36325.html
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: tohle není nezajímavé téma, ale pomalu bych to zase stáčela k tématu klubu. Kdo má zájem, může se kouknout k Xchaosovi :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: no, zase... pokud se bavime o tech konsenzualnich poly vztazich... si pak nelezou tolik na nervy. Zadna ponorka. Jo a nekde jsem cetla ze stejne nakonec je jeden hlavni vztah, kde mas kapacitu pro lasku, a pak oba dva maji bocni vztahy, kde to jede na rovine zamilovanosti.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: já tak nějak vycházím z toho, že člověk má jistou kapacitu ohledně schopností partnerského intimního prožívání (tím nemyslím sex), a tudíž čím více partnerů, tím méně jim může dávat - časově, citově. Toť můj pohled na věc.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: nemaji. I kdyz harold ti bude tvrdit neco jinyho. Je to takova ta "biblicka poslusnost" dovedena ad absurdum. Bezne sou tam snatky mladych devcatek s padesatniky...a taky vyhazovani mladych kluku z komunity, protoze je jich jaksi prebytek. Ale visco, spousta zen ti urcite rekne jak jsou spokojene a ze je to presne to co chteji, nemuset resit ten velky slozity svet a venovat se jen detem. A nemusi to byt o tom ze by mely "vymyty mozek", svet je dost sileny na to aby nekterym lidem stalo za to se uchylit do nejake komunitni reality
    ***
    myslim ze Xchaos tu ma nekde polyamory auditko, kde se resi konsenzualni poly vztahy, doporucuju najit, a mam ho i booknuty.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ZUZKAOU: o právních postizích v naší či mezinárodní legislativně nic nevím (neříkám tím že nejsou), ale tak nějak žiju v představě že se to nemá a člověk je k tomu maximálně nucen okolnostmi.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    a voni mormoni mužou byt BI nebo homosexuální?...jsem zas neco blbe pochopil ne?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUDOLF: No mormoni - zejména ti tradiční (tedy s polygamií) jsou ve státech tvrdě stíháni.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FRONEMA: měl jsem pocit že queer si zabývá i alternativními modely vztahů.. byl jsem na ní zhruba před rokem, takovej malej workshop s následnou diskuzí.. ale bohužel nemám poznačený odkazy, vím že bylo něco lokalizováno do češtiny, tak aspoň wiki vypadá docela vyplněně http://en.wikipedia.org/wiki/Polyamory

    ZUZKAOU: v evropě byl problém čistě praktický, pokud nějaká holka šla do polyamorického vztahu - přátelé apod. je od toho odrazovali. Ve státech/kanadě byli mnohem tolerantnější. Mormoni snad nemaj podporu v každym státě, ne? No a nejde o polygamii, jde o vztah nikoliv o právní stav.


    ECLECTICA: Tohle na tom bylo nejzajímavější, oni i partnerky samosebou měli své partnery a všichni se znaly a tohle byla právě část která imho fungovala nejlépe. Stejně tak dobře fungovalo, když si našel někdo nekoho nového. Bi mohly paralelní trvalý vztah s oběma pohlavími, bez nějakých bolestí či nutnosti lhát. Ale jde o to, jak to v člověk v sobě má nastavený, pro každýho to není. Mně na tom bavila ta otevřenost.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ZUZKAOU: nevím zda je silný postih pro neposlušné děti je tou nejlepší motivací v rámci nukleární nebo atomární nebo molekulární rodině - pravidla jsou fine, ale tvrdé vyžadování poslušnosti vede k její ztrátě - z toho plyne atomizace společnosti jakožto přirozená cesta z bludiště pravidel - pravidla si diktuje každý jedinec sám a sám sebe obvykle za porušení netrestá........
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    RUDOLF: já si moc neumím představit, že by s těmi partnerkami měl plnohodnotné vztahy, ale to je jen můj pohled na věc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUDOLF: Já měla za to, že pokud netrvám na právním uznání, tak mnohočetná partnerství jsou jednoduší v evropě, než v USA, kde díky historii sporů s mormony je v některých státech pronásledovaný jakýkoliv náznat že by chlap mohl žít ve více domácnostech.

    Ostatně člověk co se mormonům věnuje (ID Harold) ví o několika polygamistíckých rodinách, kteří z USA emigrovali sem k nám.

    Tady http://www.sinlesslinks.com/TV-Series/big-love/ se dá postahovat seriál HBO o mormonské polygamické rodině :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    RUDOLF: trochu mimo tema ale co to bylo za prednasku?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    SHEALA: byl jsme na přednášce o polyamorii, vedli to dva - myslím že amíci. Výchova dětí mně na tom zaujala nejvíce, páč mi to přišel jako moment lámání chleba. Předvedený model byl muže, jehož dítě je v jednom městě vychovávaný ženou a jejím přítelem/přítelkyní (detaily si nepamatuju:-) on měl pár partnerek rozesetých v jiných městech, stejně jako zbytek komunity, všichni o sobě věděli. Výchova byla myslím většinou lokálního rázu a děti zůstávali u matek.
    Ten model mně docela zaujal, ale v evropském prostředí se prý těžko implementuje:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZMYJKA: hele vubec by mi nevadilo kdyz by slo o nejaky skupinovy partnerstvi, ono jaksi jde o to, kdo se ozval driv ze. A zatimco dlouhodobych gay vztahu znam hodne, tak dlouhodobych vztahu kde je tri a vice partneru znam malo. A nerikam ze nejsou, jen o sobe treba nedavaji vedet.
    LURA
    LURA --- ---
    ZUZKAOU: Tak my třeba nukleární dvougenerační rodina nejsme, máme s rodinami velmi úzké vztahy a taky "malou rodinu" nepovažuju za nejlepší, ale je potřeba si stanovit pravidla fungování, aby to bylo ku prospěchu věci a ne jen další stres pro všechny.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ZUZKAOU: myslím v rovině partnerské, ale zřejmě jsem v tomhle směru ovlivněna svými postoji.
    LURA
    LURA --- ---
    ZMYJKA: No asi to diskriminace je. Protože podle mě jediný důvod, proč se podle našich zákonů nedá uzavřít manželství ve více lidech, je podle mého názoru křesťanství. Je fakt, že i dva se někdy těžko shodnou a ve víc lidech je to ještě méně stabilní (pokud tam není hodně silné vědomí rozdělení rolí), ale pokud se na tom ti lidé shodnou, tak obecně taky nevidím nic, proč by to tak nemohlo fungovat (ono to často stejně tak funguje,jen je ten třetí milenka nebo milenec a tudíž "neplnoprávný").
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam