• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    TMA
    TMA --- ---
    KAWALSKI: Těžistě jinde bude, ale nevím, zda se to dá simulovat do jiné polohy, těžiště je fyzikálně dané.

    Dá se to poznat za chůze a to se nechá naučit: muž při chůzi typicky nepohybuje pánví, zatímco žena ano. (Říkat se tomu může různě, "vrtět zadkem" bývá typické laické označení tohoto jevu.)

    V tanečních se nám tento vlnivý pohyb pánve snažili vštípit. Chlapcům zhusta marně.

    Optické zakrytí poprsí hraje roli. Ale je to vlastně druh nenápadnosti -- neupozorňovat na tuto část těla.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Jinak k tomu cítění: já si většinou ve společnosti žen připadám méně ženská (už od školky, ale jsou i výjimky), a ve společnosti mužů zase nechci být vnímána žensky... (až na výjimky).
    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: Já se taky cítím jako já, ale to moje pocity nikomu nepřiblíží, že ;-)
    TMA
    TMA --- ---
    KAWALSKI: Pro netrpělivce v poště.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TMA: proboha, chci znat vyklad! ktery clvoek by to delal opacne nez ja??? :ROFL
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TMA: krasny clanek, jen ja nemyslel nahrbeny v tom smyslu jako ty ;-) jezis, preci zeny stoji a chodi trochu jinak nez muzi, maji jinde teziste, to se snad schodneme? ja tomu rikam, ze muzi jsou nahrbeni :-D nevim, jak to jinak popsat...

    btw, FtM se nehrbi z nenapadnosti, ale aby opticky zakryli poprsi. nektere divky to delaji take, v dospelosti pak zeny s vlekymi prsy jsou diky te vaze nahrbene, ale to jsou proste jednotlivci, ja mluvil obecne
    TMA
    TMA --- ---
    Přidal jsem anketu, zítra dodám výklad (abych neovlivnil ty, kteří to neznají). Prosím nepoužívejte tlačítko "close poll", ať získáme alespoň nějaká data.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LUBOB: jako vůl? =o)

    Tak když to tady čtu..... nemate někdo zájem? jsem hodny, poslušny...a penis mam =oD ( vždycky jsem si přál mít všestraného partnera, kterej me bude rozmazlovat )
    TMA
    TMA --- ---
    Hrbení se není mužské či ženské chování. Hrbí se ti, kteří se snaží působit nenápadně, nebo mají starosti nebo jim je jinak nedobře. Vypnout hrudník (KAWALSKI) je známkou toho, že se člověk v ten okamžik cítí dobře.

    Když jdu někam během astmatického záchvatu, kdy sotva popadám dech, tak se hrbím. Naopak, když se mi podaří vykřesat ze sebe jiskřičku dobré nálady a pobrukuji si písničku z Mrazíka: "když se dívám na sebe, tak se musím pochválit, nevypadám já věru zle, prostě chlapec, jak má být; před naší, za naší, cesta má ať nepráší, hej ...," tak jdu jako kdybych spolknul pravítko.

    S tou nenápadností jsem to zkoušel. Pokud se člověk drží nadprůměrně rovně, tak vidí, že si ho lidi všímají, zaznamená oční kontakt, zatímco pokud se hrbí (ale nedívá se do země ale stejným způsobem pozoruje okolí) tak si ho lidi nevšímají a k očnímu kontaktu nedochází. Zkoušel jsem to několikrát různě oblečen, abych vyloučil vliv toho, co má člověk na sobě.

    Pokud se muži hrbí častěji tak je to možná tím, že některé reakce na vzpřímenost nejsou žádoucí. Vzpřímeností člověk signalizuje, že je alfa, nebo alespoň vysoko v hierarchii. Někteří (zejména alkoholem opojení mladíci) mají potřebu dokazovat si svůj status útoky na domnělého alfa samce. Boj je nákladný a nebezpečný a proto je dobré se mu vyhnout. Před alfa samicí se naopak předvádějí, což pro tu samičku není tak nebezpečné (i když do jisté míry také).

    Všimněte si, že procházíte-li kolem potenciálně nebezpečné skupinky, tak se instinktivně nahrbíte, abyste nepřitáhli jejich pozornost.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: ja se citim jako ja:-) jak jinak bych se mel citit?


    LURA
    LURA --- ---
    LURA: A taky ráda šiju, jen na to nemám moc čas (kromě toho, když šiju něco na zakázku, ale to není totéž, jako jen tak pro zábavu)
    LURA
    LURA --- ---
    KAWALSKI: Hm, tak to mám výhodu (jak mi jednou řekl jeden psycholog při rozvodu, že mám dobré, že jsem trochu otec a trochu matka).
    Já nemám problém postavit zeď, natahat elektriku nebo potrubí, opravit skoro cokoliv kromě počítače, ani uvařit oběd pro širokou rodinu a upéct cukroví nebo buchty. Pokud tedy nemám "línou", to pak neumím vůbec nic ;-)
    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: A jak se tedy cítíš?

    Podle mého je to věc osobního vnímání. Taky to může být, jak píše Kawalski, podle nějakého obecného obrazu muže a ženy, ale to jsem já na mysli neměla, protože to je pak ještě komplikovanější. Nemám žádný pomyslný standard, je to čistě otázka pocitu. Stejně tak, jako chlapeček (který se cítí jako chlapeček), ví, že je chlapeček. Stejně tak, jako ten, kdo je transgender ví, že je ve špatném těle. Těžko to hodnotit nějak objektivně zvenčí. Takže ano - to vědomí "něčeho" může být tím pomyslným standardem.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    WEWERKA: tak to jsi dal, nez moej zena :lol: ta mi opravu komp, priklepne policku, ale k veceri tak max picu z mikrovrnky :lol:
    a ja ti napecu cukrovi, udelam dort nebo skvelou veceri, ale kdyz vypadnou pojistky, tak jsem v pr...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: Ja jsem to pochopila, ale ten konkretni priklad me dostal pod stul :D
    Ja se taky chovam obcas tak i tak :) Jezdim (kazdy den) na kole, programuju (v praci), hraju na xboxu. Mela jsem obdobi, kdy jsem se v "muzskych" zalibach krotila, prave z toho duvodu "uvedomeni", ale uz to nedelam. Byla to slepa ulicka a vic to skodilo.
    Delam veci jak chci a nijak zvlast to neskatulkuju. Proste (zjednodussene) nemam problem me drahe polovicce udelat jidlo a pak jit opravit kolo :D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    WEWERKA: tak to nebylo pochopeno....
    oki, jinak....nejde o ty vyjimky, ani o konkretni situace ( tou jsme se jen snazil to vysvetlit ), ale asi se schodneme, ze vetsina muzu se chova jako muzi a vetsina zen se hcova jako se chovaji zeny, ano? jde o jisty obraz muze a obraz zeny, ve sve zakladni podobe...a kdyz vidim, ze podvedome ten obraz muze naplnuji, posili to ten obraz ve me samem...a jidny si uvedomim, ze se hcovam jako zena a zvykla to ten muzsky obraz a trochu vic nachyli k te zenske podobe...
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    KAWALSKI: Neda mi to, ale dneska jsem byla asi muz, mela jsem ruce v kapsach :D No, mozna to bylo kvuli pocasi :D Hrbeni mam z kola a z koukani do monitoru.
    No, vazne :) Tohle je vec vychovy, jsou i muzi, kteri jsou porad jako podle pravitka :)
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: ja jsem nikde nepsal, jako co se citim.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LUBOB: nevim, jestli to bude srozumitelne, ale... treba situce, vemzu si od prace obtazene tricko s velkym vstrihem, kolega me slozi kompliment a ja vypnu hrudnuik a irkam si, ze to telo neni zas tak k zahozeni a v tu chvili se citim jako zena dobre, jsem zadouci....jindy treba stojim na zastavce, cekam na bus, vedle me stoji mlady muz, kouknu na nej, vidim, ze sotji naprosto stejne jako ja, tataz trosku nahrbena zada, ramena trochu dolu, ruce v kapsach jako ja...a. to si pak uvedomim, ze podvedome v sobe to muzske chovani mam a praktikuji ho uplne automaticky, i kdyz mam na sobe trebas to tricko z prace...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LURA: uff, uz jsem se chtel zeptat na tve chapani slova macho :lol:
    me pritahuje vzdy o trochu vic to, co nemam....idelani by bylo mit oboji najednou, zena je tomu dokonce naklonena, ale zatim nam to kazi vyhlednuty muzsky objekt :lol:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam