• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    TMA: ve skutečnosti je to trochu složitejší než jenom pichnout inekci.....proto to nefunguje. Neumim si fakt představit že by se někdo dal do opravy DNA a že by to ještě hradila pojišťovna =o))
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Ve skutečnosti s tím lidé přišli. Jen nějak ty nápoje lásky moc nefungovaly.
    TMA
    TMA --- ---
    ROMANAMI: Just for the record: Já nikoho léčit nechci.
    ECLECTICA: Jistě. Je to čistě akademická úvaha, co by kdyby. Nicméně ti, kteří by chtěli léčit ty nepřirozené homosexuály by správně logicky měli chtít léčit i ty nepřirozené heterosexuály.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Víte co, laska je taky krásná věc, ale z biologického hlediska se dá taky popsat a jedná se jenom o mix latek v mozku a v těle a taky nikdo nepříšel s tím, že by se mohla prodavat v lahvičkách.

    To že dokažeme pochopit jak homosexualita vznika, na tom neni nic špatněho, jako pochopit jak z biologického hlediska funguje heterosexualita. Pak je tu ta otazka etiky. stejne jako s klonováním. Umime to, tak proc se již nezačalo pracovat na tom aby se rodili jen krasní, chytří.....
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TMA: jenže to, kdo je nakolik "naučený" se zkrátka nikdo nedoví, že ano.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    tedy lidičky docela mne děsíte s těmi "myšlenkami" na léčení, to zde již bylo :-((((((
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA: Napadla mne taková poněkud absurdní myšlenka: co kdyby někdo geneticky homosexuální (předpokádejme na chvíli, že něco takového existuje) byl naučený být heterosexuální (být, ne chovat se: vnitřně se se svou heterosexualitou ztotožňovat). Neměl by se podle stejné logiky pak také "léčit"?
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    ECLECTICA: naprosto souhlasím - proto si to každý musí vyřešit sám se sebou ..... není větší luxus než být s tím koho miluju :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ECLECTICA: jak jsi psala o tom riziku hledání genu pro homosexualitu, stejný etický problém vidím ve snaze dokázat, že homosexualita je čistě naučená (takové terorie existují i ohledně transsexuality). To zase může vést k "léčení".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    NEKDO_CIZI: podle mě na tom z praktického hlediska jaksi nesejde. Pokud člověk najde někoho blízkého, s kým je ochotný a schopný vytvořit plnohodnotný partnerský vztah, je přece jedno, jestli za to mohou geny, hormony nebo prostředí.
    To je ovšem můj soukromý názor, nijak vědecky nepodložený.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    TMA: ano - to je pravda... lze to zobecnit na veškeré lidské i nelidské jednání.
    TMA
    TMA --- ---
    NEKDO_CIZI: Ta neetičnost se nechá zobecnit na každý objektivní test, ne? I diagnosticky nefunkční frenologie se nechá dělat jak se souhlasem, tak bez souhlasu (a tedy neeticky). Nebo určování požití drog z moči.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    me by zase zajimalo, jak vznika transsexualita ..
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    jen pro info, našel jsem diplomku a kousek sem pastnu

    Závěry studií ukazují větší množství homosexuálně orientovaných mužských příbuzných gayů v matčině rodině. Jedno z vysvětlení je přenos homosexuality skrze část chromozomu X. Potomci mužského pohlaví získávají Y chromozom od otce, X chromozom od matky, z čehož tedy vyplývá, že z matčiny strany rodiny se objeví daleko více homosexuálně orientovaných strýců, bratranců atd. Tuto hypotézu se rozhodl prověřit Hamer se svými kolegy. Roku 1993 pak společně publikovali v Scientists článek nazvaný A Linkage between DNA Markers on the X Chromosome and Male Sexual Orientation (Hamer, Hu, Magnuson, Hu, & Pattatucci, 1993). Tento článek hovořil o statisticky významné skupině gayů, ve které všichni zdědili stejnou sekvenci nukleotidu v úseku Xq28 X chromozomu. Jejich homosexualita tedy byla přinejmenším zčásti geneticky ovlivněna. Přesný vliv Xq28 na sexuální orientaci (pokud nějaký existuje) však zůstává neznámý, stejně tak jako role Xq28 (a ostatních možných oblastí chromozomů) u ženské homosexuality. Přetrvávají taktéž pochybnosti, zda vzhledem k četnosti výskytu homosexuality a omezené reprodukci gayů lze homosexuální orientaci vysvětlit pouze tímto způsobem. Práce je rovněž metodologicky kritizována kvůli nedostatkům srovnávacího kontrolního vzorku.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LISTIKUS: ano vypadá to tak, že mluvíme každý o něčem jiném, ale možná to souvisí.
    Ty chceš vědět jak se z někoho stane homosexuál => z biologického hlediska
    - to může být sledováno několika způsoby - rodinná anamnéza (to již osvětlila Eclectica) nebo např. test DNA
    Moje vysvětlování se týká testu DNA - po izolování "teplé" sekvence DNA by se test dělal lidem z odebraného vzorku krve nebo jiné tkáně. Tato sekvence pokud mi je známo ještě nebyla nalezena.
    Zkoumámí DNA je náchylné ke zneužití (fanatiky a jinými), protože je možné testovat i někoho kdo s takovým testem nesouhlasí .... pokud budou testu podrobovany vzorky bez souhlasu původního majitele (tkáně) je to považováno za neetické....

    A taky existuje tzv. naučená homosexualita, kterou žádný ani teoretický test neprokáže => podle mne si to musí každý vyřešit sám se sebou.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    NEKDO_CIZI: ja si ted nejsem jistej s funkčností svého mozku, ale když chci zjistit jak vzniká homosexualita, což neni nic neetickeho tak jedna z možností je prozkoumat zda nemuze byt součástí DNA ( fakt netuším jak se prozkoumává DNA, pokud je to ze se do lidi neco pícha, tak potom ok) a poté je možné vyvrátit nebo potvrdit zda se jedna o dědičnost nebo ne......jinak by se to přece nedalo prokazat ne? ( zda je neco dedičné)...........možna jen mluvime každy o necem jinem, a nebo si představuji zkoumání DND jinak než opravdu je
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    ZIVA: tak pod toto bych se klidně taky podepsala :-(
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LISTIKUS: ještě jsem chtěla zmínit zájem testovaného na takovém testu - musí mít k dispozici veškeré dostupné informace a výsledek takového testu by neměl být zneužit atd.
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    LISTIKUS: o testech DNA jsme se důkladně bavili na letní škole lékařské etiky a testování DNA je v některých případech neetické - hlavním příkladem byla ta zmiňovaná anemie v africe a pak se také diskutovalo o testu "homosexuality" což se ukázalo jako neetické z důvodu lékařské irelevance (vztah nemocí a homosexuality se neprokázal - př. HIV mají jak gayové tak heterosexuálové atp.)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    NEKDO_CIZI: je to neetické? to nechapu....jako zkoušet to na lidech a nebo to se s tim vubec zabívat?
    NEKDO_CIZI
    NEKDO_CIZI --- ---
    TMA: a WOODMAKER: rozpoznání homosexuality dle DNA není v tuto chvíli možné z několika důvodů:
    1. je to neetické
    2. homosexualita může být i "naučená"
    3. zatím nebyl na 100% identifikován gen, který by za tot "mohl"
    atd.
    Každopádně testy DNA (i na některé choroby) vždy nepřináší jen pozitivní vývoj - například testování lidí v subsaharské africe na srpkovou anemii vedlo k exkomunikaci přenašeček genu což často znamenalo jejich smrt. Takových případů je více - škoda.

    V případě, že by bylo možné takto testovat homosexualitu vedlo by to nejspíš k něčemu podobnému - neb stále je to v některých zemích (nejen arabských) považováno za ohrožení celé společnosti ..... a to zatím nemají k dispozici test z kapky krve nebo sliny :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam