• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    TMA: Záleží co myslíš.. náklady na sex jsou zanedbatelné. Daleko významnější jsou náklady na to dostat se k tomu sexu :)

    MAJKA: Podle mě pohlavní identita není ani tak o mužském a ženském principu.. ale jak člověk sebe sama definuje. A ano, lidí co se nachází mimo oba krajní konce je málo..
    LURA
    LURA --- ---
    Já si navíc nemyslím, že by to bylo trvalé ani v rámci jednoho člověka - a to ani jako je Majka. Protože když se člověk nachází v nějaké fázi, je přesvědčený, že to je jediné možné a že to tak je. Jenže pak se může stát, že se to změní vlivem okolností, hormonů, čehokoliv a najednou je člověk zmaten. Býváme nakloněni tomu myslet si, že "to tak vlastně bylo vždycky, jen jsme si toho nevšimli", ale co když ne, co když to opravdu bylo předtím jinak a teď jinak a to všechno je jen součást nás samých a našeho vývoje? Když jsme děti, vnímáme svět jinak, než v pubertě a pak zase jinak, než v dospělosti nebo ve stáří, průběžně se proměňujeme - není to identita, ale integrita, co nás drží pohromadě - nejsme pořád ti samí a přitom jsme to my.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    aha, inu tak to pak jo ;]
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: I když to, zda "příroda" sleduje nějaký cíl je spíše náboženská otázka.

    MAJKA: Nejde o to, jestli ji máš jasnou, jde o to, že někdo je ještě víc chlap než ty, a někdo jiný je naopak méně chlap.

    GEKKO: To sice ano, ale mechanismus distribuce oněch je přinejmenším u člověka spojen s nezanedbatelným energetickým vydáním.
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    TMA: :) Samečci takřka jakéhokoli druhu jsou ochotní se pářit takřka s čímkoli.. to nějak tak vyplývá z nízkých nákladů na tvorbu spermií.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    uz chapu, dekuji ;]

    ale moc nesouhlasim. jasne, v kazdem cloveku je neco z muzskeho a zenskeho principu, i ja mam hodne muzskeho mysleni, ale presto mam pohlavni identitu pomerne ..nekontinualni ;] resp. jasnou
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Příroda nesleduje žádný cíl. Z venku se může zdát, že ano, ale je to klam.

    GEKKO: Nejsem odborník na psy, ale slyšel jsem, že samečci psů jsou ochotni se pářit skoro s čímkoli. (Vždycky je tu šance, že to bude čuba.) Nebyla by univerzální bisexualita (přinejmenším u mužů) podobně vysvětlitelná?

    MAJKA: Kontinuum jako spojitá věc. Něco takového, že máš člověka, který je z 63,36 procent žena, ze 36,63 procent muž a z 0,01 procenta bezpohlavní.
    MRNOUS
    MRNOUS --- ---
    MAJKA: to znamena, ze nejsou jen dva vyhranene poly (muzsky, zensky), ale ze je to cela skala od extremen muzskeho po extremne zensky a jedinci jsou na te ose rozptyleni :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    MAJKA: Myšleno spojitá.. tj nenabývá hodnoty pouze 'muž' a 'žena', ale třeba i 0,2muže + 0,8ženy
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: To já o té své taky netvrdím :) Ale ráda zpochybňuji takové to dogma o homosexualitě jako slepé vývojové uličce.. aby lidi přemýšleli, že to vůbec může být jinak..
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    GEKKO: co znamena veta "pohlavní identita je kontinuum"? kontinuum je neco nepretrziteho, probihajiciho stale, ne? a tvrzeni "pohlavni identita je probihajici" nerozumim ;]
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: no já taky netvrdím, že je to udržitelná hypotéza... ale třeba se k něčemu kloudnému dobereme :)
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Jasně já taky věřím, že orientace a pohlavní identita je kontinuum.. a v zásadě asi každý člověk se může CHOVAT bisexuálně.. ale ten mechanismus s těmi pravěkými lovci by podle mě vedl k převaze čistých bisexuálů v populaci..
    TMA
    TMA --- ---
    ECLECTICA, LURA: Tohle zavání skupinovým výběrem. A s tím nemohu souhlasit.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GEKKO: jak jsem psala níž, myslím, že to kontinuum tu je, nicméně s ta křivka distribuce má maxima na krajích.
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    ECLECTICA: Hmm.. to by znamenalo, že lidi jsou v zásadě bisexuálové (nebo bigendeři).. a to podle mě neodpovídá realitě.
    GEKKO
    GEKKO --- ---
    LISTIKUS: S tímhle bych docela souhlasila.. v posledních pár tisíci letech byla určitě hnací silou vývoje člověka spíš kulturní než přírodní evoluce (i když se od sebe asi nedají úplně oddělit a fungují docela podobně)
    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: Neřekla bych, že příroda "přemýšlí" takhle dopředu, ona je spíš hravá a zkouší všechno možné :-)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    A nemůže být Homosexualita, takový ten bod, kdy se příroda rozhodla, že je třeba stvořit něco co společnost posune kupředu. Hetero mají nakodované, že musí mít děti, uživit je a pak umřít-no prostě honička.....ale co homo....ty maji čas, nemají děti....tudiž možnost přemýšlet a přicházet s inovacemi.
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Prostě příroda je mnohotvárná, proč by se měla omezovat? V lese budeš mít třeba převahu nějakých stromů a jiných druhů stromů tam bude míň - a taky se třeba poměr mění s nadmořskou výškou nebo složením půdy. To ale neznamená, že když je tam nějakých druhů míň, že jsou zbytečné :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam