• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KAWALSKI: moje publikace Pohlaví příroda nebo výchova Richard A Lippa se zaobírá převažně celou populaci, tudiž převládá ta normalní =o) jine vyzkumi nemam =o( sorry
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: podle me spis ty feminni casto nepotrebuji, aby to o nich spolecnost vedela a tak se techto vyzkumu nezucastnuji v takove mire, jako maskulinni lesby ;-) nemas vyzkum, kde je zastoupen stejny pocet maskulinnich leseb jako feminnich ( vzhledove )?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    BAGHICEK: ano, jako mimozemšťan, to znám velmi dobře.
    A když už mi někdo padne do oka, za typickou ženu se rozhodně považovat nedá :)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KAWALSKI: věřím, ale ja fakt za ty průměry nemůžu. Stejně jako heterosexulaní holka může byt maskulitní tak i lesba může byt feminní, ale vic jich je proste maskulitní a hotovo =o)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    TMA: jestli si to dobře vykládám, tak exogenní by se dalo považovat za vliv společnosti a endogenní za vliv přirody. Tak tyto tendence převládájí i v dospělosti a děti jak jsem řekl se dobrovolně takto separují, tj. spíš by to mohl být vliv přírody. Ale tu knižku nemam dočtenou, tak možna přijdu ještě na něco.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: "holcici" typy lseb by ti za tu maskulinitu pekne vynadaly :-D a mozna i gayove, co se chovaji jako "normalni" chlapi :-D
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    TMA: muj bratr si hral jen s barbinama a konickama pro barbiny, oblekal je, hral si s nimi, auticka, fotbal ani stavebnice ho nezajimaly, s klukama si nehral, byl vetsinou v holcici patre ( i kdyz my byli spis smisena parta, nekolik heter, jeden FtM, jeden gay, jeden skinhead, jeden ajťák nezname orientace, vsichni chodici na vytvarku ) ....a nikdy nepochyboval o tom, ze je muz ;-)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: Jo ještě poznamka, která se tam taky píše, ale myslel jsem že s tim uvažujeme. Gay se blíží převážně k feminnite a Lesba k maskulinitě. A samo že existují vyjímky, ale průměr je průměr =o)) a vy to nejste =OD
    ale jinak vas mam rad to je jasna vec =o)

    Měl jsem rozhovor s otcem, a dostali jsem se na moji homosexualitu a on to stejnak porad po těch letech a patalií priklada k tomu, že jsem jako dítě i jako budescent byl hodně s holkama. Vzpomínam si jak jsem nosil maminy šaty ( ale to mě díkyhobu opustilo). Taky nebudu prototip muskulinity, i když čím víc jsem starší tím více se podobám svému otci a přestávám rozumět ženám =o)))
    TMA
    TMA --- ---
    LISTIKUS: Vyhledávají (v průměru) ale neříká se proč. Je to endogenní preference, nebo exogenní? Do jaké míry jaká?

    ECLECTICA: Jsi výjimka. Stejně jako já, který jsem jednu dobu toužil po Barbíně.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: ty to s nami nemas vubec jednoduchy :-) ale treba bychom ti chybely :-))
    jestli se do vyhledavani vzruseni pocita i lezeni po skalach a prolejzani jeskyn, tak musim byt extrovert jak brno ;) (jenze s psychologii je kriz, myslim, ze tohle blbnuti uz taky pocita do slozky nejakejch tech patologii )
    Jako decko jsem si hrala na indiany, s brachou jsme montovali vlacky a stavebnice, bavilo mi vymyslet ruzny tri de veci a skladacky diky dobry predstavivosti. A jsem vdecna, ze me rodice netlacili do panenek, nepamatuju si ze bych mela oblibenou panenku, ale plysaky jo. Hrala jsem s klukama fotbal a byla jsem kapo, protoze jsem mela mic a byla jsem segregovana od devcat, coz me provazi po dalsi skolni a pracovni obdobi. Kdyz jsem byla starsi, tak se mi libily hry, co se daly nejak intelektem ovlivnit, treba takova ta na mravence, co se hraje s magnetkama, ze kterych se dela sloupecek. Nenapadne si svoje magnetky rozdelit podle polu a pak si vysondovat, jak jsou polovani mravenci ve hre a ziskat vic bodu nez mohli ostatni, kteri je lovili jenom nahodne :)
    Pak me jeste fascinovali lidi, kteri umeli odmitat a vzdorovat ruznym psychologickym hram a taskaricim. Treba odmitnout pokusy hypnotizera, co nam ho na zpestreni pozvali. To jsem tenkrat jeste sama neumela ;) Takze jaky problem s genderem? Kdyz me v puberte oslovovali chlapeckym jmenem. Chichichiiii.......... :)

    No jo, vim, jaky problem s genderem. Nekdy to na me padne a chci se nekam schovat a nevystrkovat porad tu jinakost na odiv. Jo jo. Bejt vyjimecna, ale nejakym normalnim zpusobem, by se mi libilo vic. A nejhorsi je prijit mezi zencky, to si pripadam jako mimozemstan ;))
    Pak davam sve muzskosti chudince pekne na kokos a ta klopytajici femininita, to stejne nemuze vyvazit.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Žensky jedny s vama je kříž =o). od kdy chodí do tohoto auditka normalní heterosexuální ženský/ chlapy, které nemají problem ze svým gendrem.

    Samo že se s timi výsledky nebudete ztotožňovat, protože kdyby jo, tak dnešní většínová "normální" společnost je postavena uplně jinak. =o)

    Tak a jeste jednu poznamku k mejm užasnejm vysledkům, tak se neznam
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LISTIKUS: no já ti nevím, jako malá jsem si nejraději hrála s mechanickými hračkami a stavebnicemi a za extroverta by mě těžko někdo považoval :))
    O panenky jsem se starala jednou: vyrazila jsem s holkama ze sídliště a panenkama (taková ta mimina) ven. Holky se celou dobu bavily o tom, jak se starají o domácnost, kdežto já, které se zoufale nedařilo zapadnout do konverzace, jsem té své panence ukazovala trolejbusy a vysvětlovala, jak jezdí - v pohledu ostatních "matek" jsem samozřejmě byla za neschopnou :))
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: kouknu se na nejakej přehled, všechny ty drobnosti si uz nepamatuju. Jinak puvodně to byla kategorie Extroverze do které byla zahrnuta složka asertivita, vychledávat vzusení.....

    Nicmeně me to navedlo na myšlenku. Již od malička kluci vyhledávají hračky a hry jenž jsou aktivní, agresivní ( hrají si na vojáky), mechanické hračky a stavebnice. Jsou vice aktivně činní, agresivní. Diky se zaměřují spíše na hry pasivnější, staraní se o panenky, sociální hry ) na doktora, učitele...). Dle toho se také děti samovolně segregují. A možná z toho se taky vychází pri extroverzi a introverzi. Kdy je možné považovat extroverzi za aktivitu a introverzi za pasivitu
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: Dobry jsou ty nahledy. Treba ze moderni spolecnost se stavi pozitivnejs k rozdilum mezi muzem a zenou. Ty statistiky, cos uvadel, pusobi zpackane. Zkus nahodit jeste neco, at je o cem premyslet :-)

    Asertivita? Nevidim ji v tom chlapacky rvat jako tur, spis znat svy city a nazory a umet se prosadit, aniz by clovek poskozoval druheho, schopnost domluvy a kompromisu (treba i schopnost rict si o pomoc). Nevidela jsem v tom schopnost jit si za svym vzrusenim. To je zajimavy ;-) (ze by se dal i test na asertivitu postavit tendencne? :-) )
    Negativni vnimani asertivity u zen vnimam treba v tom, kdyz se zena uspesna managerka, co ridi mraky lidi, ale zensky se oblika, nevnima jako uspesna zena, ale asertivni megera. To pak musi brat dalsim zenam koule ;-)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    pak je ovšem i otazka jak si definuješ asertivitu. Ale to myslím že maji klici zmaklé, protože se na tom shodují různé výzkumi nezávislé na sebou. Tak asi bodou vycházet ze stejné definice
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: autor chtěl jen ukazat že muži a ženy odpovídaji odlišně. účelem tý publikace nebylo podrobně prozkoumavat jednotlivé studie ale udělat náhled na další kapitoly které se týkají toho jak se na se na gender dívat a jak je možné ho studovat. Stejně jako byla moje otazka.... jedna se o vliv společnosti a nebo sama přiroda odlišuje ženy a muže. A i tak je ta knížka nazvaná.

    Když se rekne asertivní člověk...většina populace si představí prubojného chlapa. Proč? asertivita = sila = chlap.....Otazka je zase je opravdu chlap asertivní a nebo jen společnost ho k tomu vede? a ženy vede spíše k submisivitě? Statistika jen říka, že to většina lidi očekává. Což se příklání k otazce že společnost ovlivńuje gender pojetí. Druhá část je do jaké míry jí ovlivnujě příroda/biologie.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: dobre, ale myslim, ze asertivita u zen je vnimana ponekud negativne uz z toho predporozumeni, ze se ji mysli asertivita v tom masculinnim slova smyslu.. (me bavi koukat na to co je pod tim.. proto mi ty statistiky neprijdou vypovidajici v tom smyslu, co chtel autor)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: ok, je pravda že ty otazky by mohli být formulavány lépe aby se na ně dalo odpovědět přesněji.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: no tak to jsi v tom případě nepochopila o co šlo. Nikde tam není zmíňka že muž je průbojnější a žena ne. Jen stastisticky je prokazáné že muži více v testech odpovídají na otazky asertivity kladnějí než ženy a to přesně o 69% muží odpovída na tyto otázky více kladně než průměrná žena. Nic víc ani nic mít to neříka.

    A podobné hodnoty vychazeji když se dotazujes studentu i když se dotazujes pracujících přes 40 let, podobné když se ptás v USA a podobné když se ptaš v číně.

    Statistika říka jaké je rozložení, nikoliv důvod proč tomu tak je.
    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: Taky to může záviset od požadované práce - třeba ta otázka na asistenta je sama o sobě zavádějící, protože asistent musí komunikovat, čili ta osobnostní složka se z toho nemůže vynechat. Kdyby šlo opráci, kde dotyčný bude pracovat sám např. na nějakém vývoji něčeho, tak mi bude celkem jedno, jestli je asociál, ale bude důležitější, aby byl odborník. Když budu shánět někoho, aby mi na ulici vyplňoval s lidmi dotazníky, tak je důležitější, aby měl příjemné vystupování a uměl mluvit, číst a psát, jinou odbornost celkem nepotřebuje. Když ale někdo bude pracovat na infolince, tak kromě toho, že bude znát odpovědi na to, co se ho zákazníci ptají, tak taky musí chtít odpovědět a ne je poslat do prdele, že...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: ano to je fajn, a kéž by to tak fungovalo. Bohužel jen malokdo si takto vybírá podžízené. Někdo se více nechává unašet osobnostními vztahy někdo spíše výsledky práce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam