• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies
    LURA
    LURA --- ---
    LISTIKUS: Já chápu, na co se ptají, jen říkám, že jsou ty otázky nesmyslné. To je jako položit otázku "Myslíte si, že je důležitější dát svému dítěti najíst nebo mít ho rád?" A odpověď je: "Obojí je stejně důležité".
    Splnění cíle v pracovních podmínkách je z velké části závislé na osobních vztazích - každému je jasné, že tým, kde nevládne dobrá a přátelská atmosféra, nepodává maximální výkony. Ale na druhou stranu, pokud jsou v týmu všichni sehraní, ale nemají kvalifikaci, tak můžou společně tak jít na pivo...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tak vážení, omlouvám se za svou neznalost biologie (lecos zřejmě už zapadlo pod nánosem čtení blbin na internetech), nicméně: pohlavní dimorfismus je daný působením hormonů - a to jak v prenatálním vývoji, tak později sekrecí hormonů vlastních (které jsou předpokládám taky ovlivněný oním působením v období prenatálního vývoje). Jdu se kouknout po nějaké pěkné učebnici biologie :)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: kua jak malou vypovídací hodnotu??? jak to jako kua myslís =o)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    LURA: na první otazku si odvověz proč se ptáš druhych?
    v druhé otazce se podstatě ptaj, zaleži tí více na osobních vztazích a nebo splnění cíle v pracovních podmínkách
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: aha, ony ty vyzkumy nebyly primarne na gender, proto maji pramalou vypovidajici hodnotu
    LURA
    LURA --- ---
    TMA: Ani tak na to nemohu odpovědět, protože často platí oboje zároveň - např:Raději se rozhoduji:
    a)po té, co jsem si zajistil/a mínění ostatních
    b)především podle vlastního uvážení
    Moje odpověď: Zjistím si mínění ostatních a pak se rozhodnu podle vlastního uvážení.

    Nebo ještě nesmyslnější otázka: Předpokládejte, že jste manažer/ka a potřebujete přijmout svého asistenta. Jak byste asi postupoval/a?
    a)Uvažoval/a, jak se vaše dvě osobnosti shodnou nebo budou doplňovat.
    b)Zvažoval/a soulad mezi popisem práce a uchazečovými schopnostmi.
    Pokud bude uchazeč vhodný pro pro tu práci, ale nebudeme si sedět, tak těžko bude moci dělat mého asistenta, protože se prostě neshodneme a bude dusno. Pokud se naše osobnosti shodnou, ale dotyčný nebude kvalifikovaný pro danou práci, tak je to taky na nic - čili zákonitě musí splňovat oboje.

    Podle mého má ten test vypovídací hodnotu podobnou jako horoskop v časopise a troufám si tvrdit, že svými znalostmi a zkušenostmi bych za půl dne sestavila test, kterým bych toho zjistila víc.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    A ta utlocitnost.... v dimenzi Příjemnosti je i složka útlocitnosti, kde se muži a ženy nejvíce lišili. Dimenze příjemnost neurčuje zda je ta příjemnost malá či velká.

    Aseritita, krom jiného je tam i složka vyhledávání vzrušení. Jinak opravu muži mohli vykazovat mnohem vyšší skore/četnost v asertivite v prosazovaním si svých zájmu, než ženy s umem vrtěním psa.
    TMA
    TMA --- ---
    LURA: Já si pomáhám tím, že se u takových zákeřných otázek sám sebe ptám: "alespoň v pěti případech z devíti?"
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BAGHICEK: nejsem si jist zda si rozumíme. První vyzkum byl proveden na základě porovnávání výsledků z různých výzkumů ( ne jen na gender problematiku). Dle toho se vypočítá kolik mužu a žen jak odpovídali na jednotlivé otazky. Otazky se dále rozděli do skupin a ty pak odpovídají určitým Dimenzim. ( co se týče vrtěním psa, schopnost žen nemusí být tak zřetelna, nebo je tato schopnost zařazena pod jinou dimenzi a nebo se považuje za introverci ) Ale souhlasím je třeba znát i ty podimenze/skupiny aby bylo možné detailnějí pochopit výsledky.

    Druhy výzkum si nejsem jist zda byl již primarní nebo sekundární. Každopadně tento výzkum potvrdil již výše popsany výsledky, a autoří se dále domnívají že rozdíl proč se osobností rozdili v pohlavích více projevuje v USA, EVROPĚ nez v Asii je že lidé zde nejsou tak striktně tlačeni do gendrových rolí a více se projevuje osobnost.
    A ten odkaz jsem spíše psal proto, že je zajímavé že čím větší liberalismus tím se zda, že rozdíli mezi muži a ženami je větší.
    Ale nevím zda jsi se ptala na toto =o)
    LURA
    LURA --- ---
    JAGA: Tam spíš záleží na tom, jak se dotyčný vnímá (nebo jak se aktuálně cítí), než na tom, jaký doopravdy je. Já tyhle typy testů nemám z principu ráda, zejména proto, že na ně sotva mohu odpovědět. Jak si mám proboha vybrat, jestli se na večírku budu bavit s pár přáteli nebo s mnoha lidmi, třeba i těmi, které neznám. Nevím, co je to za večírek, nevím, co tam bude za lidi, nevím, jakou budu mít ten večer náladu. Takže na jednom večírku se budu bavit třeba jen s jedním člověkem nebo budu stát úplně stranou a jen pozorovat, na druhém se budu bavit s mnoha lidmi včetně cizích... Výběry obecného typu "buď - a nebo" jsou mi proti srsti. Něco jiného by bylo, kdybych u všech otázek mohla odpovědět procenty nebo např. stupnicí 1-10, jak často něco dělám nebo co je mi obvykle milé nebo nemilé.
    BAGHICEK
    BAGHICEK --- ---
    LISTIKUS: Temi pohlavnimi rozdily v osobnosti se mysli pet psychickych dimenzi nebo to ze se lidi vnimaj nevnimaj osobnostne pohlavne odlisni? (vidim tam nejak ten faktor spolecnych asociaci v tradicnejsich gen. ideol., ale nepripada mi, ze by to cokoliv ukazovalo.. vnimam ucelovost autoru)
    A kdyz uz polemizuju - asertivita - zenam se prisuzuje jiny typ asertivity nez muzum.. jednim z prikladu - mezi zenskou asertivitu se pocita treba strategie vrteti psem.. tak zase nevim, jak chce autor/autori ukazat na neco podle testu, co ma pro muze zeny jine podminky.
    No a neposledne - utlocitne lidi nevnimam jako prijemne.. asi ze je utlocitnost s prominutim zasrana histerickymi vykony utlocitnych lidi.. (ale fandim tem, co to maji jinak)
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    níže popsané metaanalyzy jsou porovnávány z ruzných testů a srovnány pomocí d statistiky ( kdy se bere v uvahu směrodatná odchylka a průměr, střední hodnoty) tj. interpretace je vždy: o kolik procect převyšují subjekty B průměrné hodnoty subjetku A.

    Tak tolik nezaleží na průměru jako na rozptylu hodnot
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Složka extroverze, jež se mezi pohlavími nejvíce lišila, byla asertivita d=0,50 ( 69% můžu je více asertivnější než průměrná žena). Složka příjemnosti, která se mezi muži a ženami nejvíce lišila, byla útlocitnost d=97 ( 84% žen je více utlocitných než průměrný muž) ( Alan Feingold z Yeal, 1994)

    Jiná studiu u 23000lidi z 26 kultur. ( Costa, Terraciono a McCrae 2001) pohlavní rozdíly v osobnosti se více projevují spíše v ekonomicky vyspělých zemích s liberalními gend. ideologiemi ( usa, evropa - muži a ženy připisují rozdily v chování více vnitřním faktorum - osobnostím vlastnostem) oproti zemím s tradičními gen. ideol. ( muži a ženy připisují rozdíly silným tradičním gen. rolim)
    JAGA
    JAGA --- ---
    K těm psychologickým rozdílům jedna zajímavůstka: nedávno jsem kvůli televiznímu psychologickému pořadu absolvovala testování MBTI (u nás to dělá např. Michal Čakrt). Jsou tam čtyři kritéria: extravert-introvert, intuitivní-smyslový, myslící-cítící, systematik-chaotik. Mezi muži a ženami nejsou v žádné z těchto kategorií rozdíly (např. muži vůbec nejsou extravertnější než ženy) s výjimkou kategorie "myslící-cítící", kde 60 % žen spadá do skupiny spíše cítících. I to může ovšem být dáno kulturou a výchovou. Z toho, co se tu píše, je krásně vidět, jak se kategorie maskulinity a femininity, před sto lety tak evidentní, postupně rozpouštějí a vlastně z nich nic nezbývá.
    šlení-cítění, sl
    LURA
    LURA --- ---
    ECLECTICA: Asi mám málo prolaktinu ;-)
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    ECLECTICA: bo v realu: MtF jsou prvni pul roku na hormonech sebelitujici, depresivni fňukny a FtM jsou zase nesnesitelni namachrovani machove :ROFL
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KAWALSKI: moje osobní teorie je, že základem je právě ta souhra hormonů a způsob, jakým jsou vyyvinuta příslušná mozková centra, která podléhají pohlavnímu dimorfismu (zkusím o tomhle zjistit víc). To nám namíchá takovou tu "biologickou" maskulinitu/feminitu. Pak přijde kultura, která si z nějakého důvodu zafixkovala, že muž se správně chová takto a žena zase takhle a snaží se jedince ohnout tak, aby do té kategorie zapadal.




    LISTIKUS: já bych ty hormony nepodceňovala. Třeba lidé podstupující změnu z muže na ženu z počátku hormonální léčby trpí velice často emocionální nestabilitou právě v důsledku podávaných hormonů.
    U biologických žen se během čtyř týdnů velmi kolísá produkce hned několika hormonů (estrogen, FSH, LH, progesteron). Ženy mají navíc několikrát vyšší hladinu prolaktinu, který ovlivňuje například sklon k plačtivosti.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    LISTIKUS: to nejsou emocionalni problemy :-D spis podrazdenost pred mences, nic vic :-D
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    a pro zamezení komentáře. Jde o hodnoty = součet hodnot dá poměr mezi skorem F a M

    Potom M a F se překrývají,,,,, nikoliv odpovídají
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    KAWALSKI: Nesváděj své emocionální problemy na hormony =o)))

    dvojdimenziální koncept maskulinity a feminty:

    maskulinita vysoké skore x feminita nízké skore..... maskulitní jedince
    Maskulinita vysoké skore x feminita vysoké skore.... androgynní jedinec

    Maskulinita nizké skore x feminita nízké skore......nevyhraněný jedinec
    Maskulinita nizké skore x feminita vysoké skore...feminní jedinec
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam