• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LA_BETEQueer studies



    sexuální orientace, sexuální identita, škatulkování v závislosti na místě a čase, dějiny pojetí transsexuality a homosexuality.

    rozbalit záhlaví
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: jezuskote, to jsem tady jediny, kdo vidi rozdil mezi tim, kdyz nekdo prijde o nohy v dospelosti & tim, ze se bez nich narodi?
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: no a Eclectica se ti ten nesoulad pokusila přiblížit tím způsobem, aby jsi si představil jak by jsi se cítil, kdyby ti někdo násilně vyměnil tělo :-(, jestli si myslíš že by jsi se pak cítil holkou , a nebo jestli by tam stále zůstal ten kluk. A přesně tak se cítí ti co se narodili do špatného těla :-( Psychicky jsou holkami, ale tělo mají mužské a naopak. Myslím že tvůj výpad proti Eklektice byl zbytečný :_(
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ROMANAMI: uz jsem to jednou psal, takze pro zbrkle jeste jednou: transsexuala nikdo pohlavnich organu nezbavil & nikdo mu nedaval estrogeny.

    & zkusim jeste specifikovat svoji otazku :
    1. co je to psychicke pohlavi?
    2. jak muze neodpovidat pohlavi fyzickemu? tedy kde vznika jaky konflikt.

    ta "analogie" odstranenymi pohlavnimi organy je - aspon doufam, ze je to patrne - zoufale mimo misu.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ELWARA: samozrejme, ze chces vyvolavat flame. jinak bys nepsala nic o nejakem osviceni.
    je uplne jedno, co si pod transsexualitou predstavuju ja. ja jsem poprosil eclecticu, zdali by nemohla to psychicke pohlavi trochu vic rozvest.
    to je opravdu tak tezke pochopit?
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    LUBOB: myslíš tuto svoji otázku ? ...muzes to, prosim te, trochu vic rozvest? hlavne me zajima to "psychicke pohlavi" & hlavne, jak muze "neodpovidat". tusim v tom zakopaneho psa nejedne prapodivne 'teorie'....

    a toto ti nepřijde jako vysvětlení toho jak myslela ten nesoulad ?. ...cítíš se jako muž? Předpokládám, že ano. Kdyby tě někdo zbavil pohlavních orgánů a dával by ti estrogeny, aby ti narostla ňadra, začal by ses cítit jako žena? Předpokládám, že ne....

    pak ale asi vůbec nechápeš o čem tu je řeč :_( můžeš tedy zkusit lépe specifikovat svoji otázku, aby bylo možno ti jednoznačněji odpovědět?
    ELWARA
    ELWARA --- ---
    LUBOB: promiň, ale můžeš nás všechny tady osvítit a naznačit, co tedy transsexualitou myslíš ty? nerada bych vyvolávala flame, ale podle tvého tónu mám pocit že tobě o nic jiného nejde...
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    LURA: cetla jsi moji otazku? tu na kterou eclectica odpovedela svoji [mimozni] otazkou?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Ještě k D. Reimerovi: jeho osud mě inspiroval k tomu, abych si po čase zase zablogovala:
    http://eklektika.bloguje.cz/835267-pripad-davida-reimera-jedna-lidska-tragedie-jez-je-zaroven-lekci-k-pochopeni-transsexuality.php
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Homosexualita ve starém Egyptě:
    http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/8690
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LURA: ...co mi ppět připomnělo případ Davida Reimera, který tu byl zmiňován někdy krátce po založení klubu.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Co se transsexuality týče, existuje zde z medicínského hlediska jisté specifikum:
    Psychické pohlaví, tj. skutečnost, zda se cítím být mužem či ženou, zda jsem na základě toho v harmonii či naopak disharmonii s vlastním tělem, je ryze subjektivně prožívanou záležitosti a při diagnózu nelze stavět na přímých důazech. Pokud jsem MtF, mohu vystupovat jako žena, vnímat své pohlavní orgány jakožto cizí, mohu se cítit dboře, kdyyž jsem přijímána jako žena a cítit tenzi, když jsem přijímána jako muž, ale nemohu o tom podat jediný hmatatelný důkaz. Za důkazy je třeba považovat přitomnost těchto znaků po jistou dobu a skutečnost, že se neprokázala žádná psychická porucha, která by mohla vyvolat podobné symptomy.

    LURA
    LURA --- ---
    LUBOB: Tak to je snad jasné, proč se ptala. Pokud se vnitřně cítíš jako muž a máš k tomu i patřičné tělo, tak není co řešit. Pokud se někdo cítí jako muž nebo žena, ale má k tomu opačné tělo, tak je transsexuál. A abys pochopil, jak se dotyčný cítí, použila Eclectica přirovnání k tomu, jak by ses cítil ty, kdyby ses ocitl v ženském těle...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: předpokládala bych, že pochopíš, že mě tvoje psychické pohlaví ani v nejmenším nezajímá a mířím ke skutečnosti, že "cítit se mužem/ženou" je vnitřní kvalita nezávislá na pohlavních orgánech či poměrech ženských nebo mužských hormonech v těle.
    Přiště zřejmě budu muset změnit styl komunikace.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA:
    1. je naprosto irelevantni jako co se ja citim. nevim, proc to sem tahas.

    2. je demagogie hrubeho zrna, tahat sem zbaveni pohlavnich organu & pumpovani hormonu. tohle preci transsexualum nikdo nedela, nedelal ani delat nechce.

    jeste jednou, napsala jsi Transsexualita je stav, kdy pohlaví psychické neodpovídá pohlaví biologickému. doufam, ze jsi tim nechtela rict, ze transsexualita je stav, kdy nekdo nekomu odebral pohlavni organy & daval mu estrogeny.
    chtel jsem (poprosil jsem), abys tu vetu trochu vic rozvedla. jestli nechces, nedelej to, ale odpust si - s prominutim - takove detinske hovadinky. neni to dustojne ani jednoho z nas.

    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUBOB: cítíš se jako muž? Předpokládám, že ano. Kdyby tě někdo zbavil pohlavních orgánů a dával by ti estrogeny, aby ti narostla ňadra, začal by ses cítit jako žena? Předpokládám, že ne.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    ECLECTICA:
    Transsexualita je stav, kdy pohlaví psychické neodpovídá pohlaví biologickému

    muzes to, prosim te, trochu vic rozvest? hlavne me zajima to "psychicke pohlavi" & hlavne, jak muze "neodpovidat". tusim v tom zakopaneho psa nejedne prapodivne 'teorie'.

    KATERINA
    KATERINA --- ---
    ECLECTICA: kolik je vás v týmu? jsi na tu analýzu sama?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: ČTK a čt24 jsem zařadila, stejně tak jako rozhlasová vysílání.

    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ECLECTICA: Jo a napadá mě, že by bylo dobré postihnout pokud možno i televizní zpravodajství, třeba aspoň formou článků na ct24.cz a tn.cz. Samostatnou kapitolou by možná bylo ČTK, odkud spousta médií přebírá prakticky beze změny.

    ROMANAMI: Určitě! Z něho by se dalo vyjít. Hlavní problém ale vidím v tom, že neexistuje - teda aspoň co já vím - žádná fungující zastřešující organizace, která by měla jakousi autoritu a mohla takový slovník předložit.
    ROMANAMI
    ROMANAMI --- ---
    DZAMLING: Slovník Q terminologie by byl moc zapotřebí, jenže ho musíme asi vytvořit sami, a pak ho prezentovat na veřejnosti. Já se pokusila an nástěnce alespoň o malikatý základ, ale je potřeba aby byl dále editován a doplňován.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DZAMLING: díky, určitě to projdu, mohlo by to být dobrým vodítkem k vytváření slovníčku u nás (více v poště).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam